Riisimuromassa oli vielä vähän aikaa sitten uusi tuttavuus. Sen verran olin massasta kuullut juttua, että se on todella kätevä isompia koristeita tehtäessä. Nyt minulle tuli vihdoinkin tilaisuus koittaa itsekin tuota massaa ja tykästyin siihen heti tosi paljon. Massan ehdoton ykkösetu verrattuna esimerkiksi sokerimassaan tai marsipaaniin on sen keveys. En punninnut massaa, mutta jonkinlaisen käsityksen saa, jos kuvittelee käteensä nyrkin kokoisen palan marsipaania ja toiseen käteen tilavuudeltaan hieman isomman määrän riisimuroja. Ero on suuri. Yllätyin positiivisesti myös massan helppoudesta sekä erinomaisista muotoiluominaisuuksista. Massa on todella hyvä tilanteissa, joissa kakkuun tarvitaan isoja koristeita tai hahmoja. Sen, mihin massaa käytin, paljastan myöhemmin 🙂

Massan voi jo tekovaiheessa muotoilla haluamaansa muotoon. Jähmettymisen jälkeen massaa pystyy leikkaamaan ja tekemään yksityiskohtia veitsen avulla. Jos massaan pitää saada ”ulokkeita” tai massaa leikkaa vahingossa liikaa, sitä pystyy helposti muokkaamaan/korjaamaan liittämällä paloja toisiinsa vain painelemalla palat yhteen. Toisaalta mitä enemmän massaa painelee, sitä tiiviimpää siitä tulee. Ja mitä tiiviimpää massa on, sitä hankalampaa palat on saada painamalla kiinni toisiinsa. Mutta ellei massasta tee ihan kivikovaa möykkyä, onnistuu paljojen muotoilu leikkaa-liimaa periaatteella mainiosti. Massaa on muistaakseni myytävänä myös valmiina. Tämä on kuitenkin niin helppo ja nopea tehdä myös omassa keittiössä, joten suosittelen ehdottomasti koittamaan itse.

Netistä löytyi erilaisia ohjeita ja useimmissa vain voin määrässä oli eroja. Testasinkin riisimuromassaa hieman muuttaen voin määrää. Massa on erittäin takertuvaista, ja mitä enemmän siinä on voita, sitä helpommin se irtoaa käsistä. Muuta selvää eroa en muovailtavuudessa tai koostumuksessa huomannut. Kädet kannattaa joka tapauksessa hieman rasvata ennen kuin muotoilee massaa, koska se on, varsinkin lämpimänä, melko takertuvaista tavaraa. Jäähtyessään massa ei enää ole niin takertuvaista.

Tein myös yhden erän käyttäen kookosrasvaa. Massa ei tarttunut käsiin (ja pöytään) niin paljoa, mitä voihin tehtyä versio ja oli todella äkkiä muovailtavissa. Harmikseni en ehtinyt aikapulan vuoksi testaamaan kookosrasvallista versiota enempää, vaan käytin massan samantein suklaakuorrutteisiin nameihin. Mums, ne olivatkin aivan mahdottoman hyviä! Ohje niihin tulossa myöhemmin 🙂

Riisimuromassa

Aineet:
200 g vaahtokarkkeja
n. 11 dl riisimuroja
35-50g voita (tai kookosrasvaa)

Ohje:
Sulata voi mikrossa. Sekoita vaahtokarkit sulaan voihin ja lämmitä mikrossa n. 15 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen, kunnes vaahtokarkit sulavat. Mittaa murot vaikka pakastapussiin ja painele pussia päältä kevyesti, niin että murot hieman murskaantuvat. Lisää murot. Painele massa vuokaan tiiviisti, niin tiiviisti kuin vain pystyt. Voit myös jo tässä vaiheessa muovailla massasta sen muotoisen kappaleen kuin tulet tarvitsemaan. Kannattaa öljytä käsiä vähän, muuten massa tarttuu käsiin.
Laita vuoka jääkaappiin asettumaan.

Vinkki:
* Jos massa on kovin venyvää ja tarttuvaa öljytyistä käsistä huolimatta, anna sen jäähtyä hetken aikaa. Jäähtyessään massa ei veny eikä tartu niin helposti ja sitä on helpompi käsitellä.

* Ylijääneestä massasta voi tehdä suklaisia riisimuro-nameja. Muotoile massasta haluamasi muotoisia paloja ja dippaa ne sulatettuun suklaaseen! 🙂

* Täyte saa makunsa vaahtokarkeista. Vaahtokarkkeina ei kannata käyttää kovin mauttomia (yleensä valkoisia vaahtokarkkeja), vaan sellaisia, jotka ovat jo itsessään hyvänmakuisia. Itse käytin Lidlissä myytäviä värikkäitä karkkeja, joissa on mukavasti makua.

Avainsanat

Instagram

  • Vieläkö teillä on omenoita jäljellä? Tämä supermehevä omenapiirakka on helppo ja nopea tehdä, ja niin mehevä, että!!! Jos kaipaat vielä omppuohjetta, niin kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supermeheva-omenapiirakka-kauramurulla-munaton/
#suklaapossu #omena #piirakka #munaton #omenapiirakka #mehevä #moist #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Testailin vegaanisia pullia kookosmaitopohjaisina, ja voi että kun niistä tuli pehmoisia. Ja ihanan makuisia, varsinkin kanelilla ja fariinisokerilla täytetyt versiot, nams! 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vegaaniset-eli-maidottomat-ja-munattomat-pullat/ #suklaapossu #vegaaninen #pulla #kotiliesiblogit #vegan #bun
  • Sain tehdä veljeni uudelle perheenjäsenelle ristiäiskakun tässä vähän aikaa sitten. Koristeeksi toivottiin pientä rättäriä ja tällainen siitä tuli :) Koko kakun näet blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-ristiaiskakku-citroen-koristeella/ #ristiäiskakku #suklaapossu #kaulintamassa #2cv #vadelma #mansikka #mousse #christening #cake #kotiliesiblogit
  • Yksi mun kestosuosikkini syksyn herkuista on tämä ihanan mehevä ja muhkea omenapiirakkaa murupäällisellä. Piirakka on älyttömän helppo ja nopea tehdä. Oletko jo kokeillut? Ohjeen löydät blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-omenapiirakka-kauramurupaallisella-maidoton/
#helppojanopea #omenapiirakka #kauramuru #maidoton #suklaapossu #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Tein mein 2-vuotiaan pojan ja 9-vuotiaan tytön synttäreiden tarjottavista yhteenvedon. Voit nyt lukea blogista, mitä kaikkea suolaista ja makeaa olikaan tarjolla :) https://kotiliesi.fi/sukl…/yhteenveto-synttaritarjottavista/ #suklaapossu #yhteissynttärit #synttärit #suolaisetleivonnaiset #makeatleivonnaiset #lentokonekakku #pulla #pannacotta #sitruunakeksi #munaton #birthday #kotiliesiblogit
  • Onko teillä vielä punaherukoita jäljellä? Mä tein tällaisen munattoman punaherukkarahkapiirakan, josta tuli tosi hyvää! Piirakassa on mehevä pohja, rapea päällinen ja välissä rahkatäytettä punaherukoilla. Kurkkaa herkkuohje blogista ja kokeile itse vaikka heti alkaneen viikon iloksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukka-rahkapiirakka-maisemakahvilan-punaherukkapiirakka/  #punaherukka #piirakka #rahkapiirakka #kesä #herkkua  #suklaapossu #kotiliesiblogit #redcurrant #pie
  • Pitkästä aikaa fudgepuuhia maailman helpoimmalla ja nopeimmalla ohjeella. Ja herkullisimmalla 😋 #tummasuklaa #kondensoitumaito #suklaa #herkku #easybaking #chocolate #fudge #yummy #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Kiitos ohjeesta, pitää joskus testata! Nyt olen tekemässä just metsäkonekoristetta, olis kyllä ollut omiaan tämä massa siihen. No, tuli tehtyä sokerimassasta / marsipaanista / kaulintamassata tällä kertaa, pitää muistaa tämä riisimuromassa seuraavalla kerralla kun teen isompaa koristetta.

Kannattaa tosiaan kokeilla tätä ensi kerralla 🙂 On omiaan tuollaisiin isoihin koristeisiin. Tämän voi sitten päällystää noilla muilla massoilla. Tulenpa heti katsomaan miltä metsäkoneesi näyttää 🙂

Moikka, teen syntymäpäiväkakkua johon koristeeksi lahjapaketteja ja ajattelin tehdä ne tästä muromassasta. Ajattelin päälystää lahjapaketit valkosuklaamassalla ja mietin, että tarvitseeko muromassan pintaa tasoittaa jollain (esim. sokerikreemi) ennen valkosukaamassan laittamista?

Moi moi 🙂 Muromassan pinnan voi halutessaan tasoittaa veitsellä tai sitten kreemillä tai pikeerillä. Pikeeripäällysteinen säilyy paremmin huoneenlämmössä, kun taas kreemiä sisältävä kannattaa säilyttää viileässä.

Veitsellä tasoitettaessa massa kannattaa ensin painella tosi tiiviiksi ja antaa tämän jälkeen jähmettyä kunnolla. Hmm. Itse tekisin paketit luultavasti painelemalla massasta tosi tiiviin levyn (lahjapakettien paksuisen). Jähmettyneestä levystä leikkaisin veitsellä sopivan kokoisia paketteja (neliskanttisia/suorakulmioita). Näin leikkauspinta tulisi varmaan jo aika sileäksi, eikä välttämättä tarvitsisi enää erillistä päällystä, sillä valkosuklaamassa itsessäänkin tasoittaa pintaa hieman (ainakin, jos ei kaulitse sitä liian ohueksi). Mukavia "paketointihetkiä" 😀

Kiitos paljon vastauksesta, tämä auttoi hyvin paljon! 🙂

Ole hyvä 🙂

ihana ohje pitää kokeilla

Suosittelen testaamaan 🙂 On kyllä tosi hyvä massa esim. isompiin koristeisiin, tai sitten vain pelkiltään syötynä tai suklaaseen dipattuna ;P

Kuinka kauan tämä massa säilyy? Pojan juhliin on vielä pari viikkoa ja tässä pähkäilen kuinka aikaisin voisin tämän massan tekaista. 🙂

Säilyvyys riippuu hieman siitä, onko massasta tarkoitus tehdä koriste vai syödä sellaisenaan. Koristetta varten massan voi tehdä valmiiksi ajoissa, ainakin jo pari viikkoa ennen tai jopa aiemminkin. Syötäväksi tarkoitetun riisimuromassan tekisin vasta pari, kolme päivää aikaisemmin, sillä se maistuu parhaimmalta suht tuoreeltaan ja kuivahtaa hieman pidemmässä säilytyksessä.

Kommentoi juttua: Riisimuromassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X