Riisimuromassa oli vielä vähän aikaa sitten uusi tuttavuus. Sen verran olin massasta kuullut juttua, että se on todella kätevä isompia koristeita tehtäessä. Nyt minulle tuli vihdoinkin tilaisuus koittaa itsekin tuota massaa ja tykästyin siihen heti tosi paljon. Massan ehdoton ykkösetu verrattuna esimerkiksi sokerimassaan tai marsipaaniin on sen keveys. En punninnut massaa, mutta jonkinlaisen käsityksen saa, jos kuvittelee käteensä nyrkin kokoisen palan marsipaania ja toiseen käteen tilavuudeltaan hieman isomman määrän riisimuroja. Ero on suuri. Yllätyin positiivisesti myös massan helppoudesta sekä erinomaisista muotoiluominaisuuksista. Massa on todella hyvä tilanteissa, joissa kakkuun tarvitaan isoja koristeita tai hahmoja. Sen, mihin massaa käytin, paljastan myöhemmin 🙂

Massan voi jo tekovaiheessa muotoilla haluamaansa muotoon. Jähmettymisen jälkeen massaa pystyy leikkaamaan ja tekemään yksityiskohtia veitsen avulla. Jos massaan pitää saada ”ulokkeita” tai massaa leikkaa vahingossa liikaa, sitä pystyy helposti muokkaamaan/korjaamaan liittämällä paloja toisiinsa vain painelemalla palat yhteen. Toisaalta mitä enemmän massaa painelee, sitä tiiviimpää siitä tulee. Ja mitä tiiviimpää massa on, sitä hankalampaa palat on saada painamalla kiinni toisiinsa. Mutta ellei massasta tee ihan kivikovaa möykkyä, onnistuu paljojen muotoilu leikkaa-liimaa periaatteella mainiosti. Massaa on muistaakseni myytävänä myös valmiina. Tämä on kuitenkin niin helppo ja nopea tehdä myös omassa keittiössä, joten suosittelen ehdottomasti koittamaan itse.

Netistä löytyi erilaisia ohjeita ja useimmissa vain voin määrässä oli eroja. Testasinkin riisimuromassaa hieman muuttaen voin määrää. Massa on erittäin takertuvaista, ja mitä enemmän siinä on voita, sitä helpommin se irtoaa käsistä. Muuta selvää eroa en muovailtavuudessa tai koostumuksessa huomannut. Kädet kannattaa joka tapauksessa hieman rasvata ennen kuin muotoilee massaa, koska se on, varsinkin lämpimänä, melko takertuvaista tavaraa. Jäähtyessään massa ei enää ole niin takertuvaista.

Tein myös yhden erän käyttäen kookosrasvaa. Massa ei tarttunut käsiin (ja pöytään) niin paljoa, mitä voihin tehtyä versio ja oli todella äkkiä muovailtavissa. Harmikseni en ehtinyt aikapulan vuoksi testaamaan kookosrasvallista versiota enempää, vaan käytin massan samantein suklaakuorrutteisiin nameihin. Mums, ne olivatkin aivan mahdottoman hyviä! Ohje niihin tulossa myöhemmin 🙂

Riisimuromassa

Aineet:
200 g vaahtokarkkeja
n. 11 dl riisimuroja
35-50g voita (tai kookosrasvaa)

Ohje:
Sulata voi mikrossa. Sekoita vaahtokarkit sulaan voihin ja lämmitä mikrossa n. 15 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen, kunnes vaahtokarkit sulavat. Mittaa murot vaikka pakastapussiin ja painele pussia päältä kevyesti, niin että murot hieman murskaantuvat. Lisää murot. Painele massa vuokaan tiiviisti, niin tiiviisti kuin vain pystyt. Voit myös jo tässä vaiheessa muovailla massasta sen muotoisen kappaleen kuin tulet tarvitsemaan. Kannattaa öljytä käsiä vähän, muuten massa tarttuu käsiin.
Laita vuoka jääkaappiin asettumaan.

Vinkki:
* Jos massa on kovin venyvää ja tarttuvaa öljytyistä käsistä huolimatta, anna sen jäähtyä hetken aikaa. Jäähtyessään massa ei veny eikä tartu niin helposti ja sitä on helpompi käsitellä.

* Ylijääneestä massasta voi tehdä suklaisia riisimuro-nameja. Muotoile massasta haluamasi muotoisia paloja ja dippaa ne sulatettuun suklaaseen! 🙂

* Täyte saa makunsa vaahtokarkeista. Vaahtokarkkeina ei kannata käyttää kovin mauttomia (yleensä valkoisia vaahtokarkkeja), vaan sellaisia, jotka ovat jo itsessään hyvänmakuisia. Itse käytin Lidlissä myytäviä värikkäitä karkkeja, joissa on mukavasti makua.

Avainsanat

Kommentit (10)

Kiitos ohjeesta, pitää joskus testata! Nyt olen tekemässä just metsäkonekoristetta, olis kyllä ollut omiaan tämä massa siihen. No, tuli tehtyä sokerimassasta / marsipaanista / kaulintamassata tällä kertaa, pitää muistaa tämä riisimuromassa seuraavalla kerralla kun teen isompaa koristetta.

Kannattaa tosiaan kokeilla tätä ensi kerralla 🙂 On omiaan tuollaisiin isoihin koristeisiin. Tämän voi sitten päällystää noilla muilla massoilla. Tulenpa heti katsomaan miltä metsäkoneesi näyttää 🙂

Moikka, teen syntymäpäiväkakkua johon koristeeksi lahjapaketteja ja ajattelin tehdä ne tästä muromassasta. Ajattelin päälystää lahjapaketit valkosuklaamassalla ja mietin, että tarvitseeko muromassan pintaa tasoittaa jollain (esim. sokerikreemi) ennen valkosukaamassan laittamista?

Moi moi 🙂 Muromassan pinnan voi halutessaan tasoittaa veitsellä tai sitten kreemillä tai pikeerillä. Pikeeripäällysteinen säilyy paremmin huoneenlämmössä, kun taas kreemiä sisältävä kannattaa säilyttää viileässä.

Veitsellä tasoitettaessa massa kannattaa ensin painella tosi tiiviiksi ja antaa tämän jälkeen jähmettyä kunnolla. Hmm. Itse tekisin paketit luultavasti painelemalla massasta tosi tiiviin levyn (lahjapakettien paksuisen). Jähmettyneestä levystä leikkaisin veitsellä sopivan kokoisia paketteja (neliskanttisia/suorakulmioita). Näin leikkauspinta tulisi varmaan jo aika sileäksi, eikä välttämättä tarvitsisi enää erillistä päällystä, sillä valkosuklaamassa itsessäänkin tasoittaa pintaa hieman (ainakin, jos ei kaulitse sitä liian ohueksi). Mukavia "paketointihetkiä" 😀

Kiitos paljon vastauksesta, tämä auttoi hyvin paljon! 🙂

ihana ohje pitää kokeilla

Suosittelen testaamaan 🙂 On kyllä tosi hyvä massa esim. isompiin koristeisiin, tai sitten vain pelkiltään syötynä tai suklaaseen dipattuna ;P

Kuinka kauan tämä massa säilyy? Pojan juhliin on vielä pari viikkoa ja tässä pähkäilen kuinka aikaisin voisin tämän massan tekaista. 🙂

Säilyvyys riippuu hieman siitä, onko massasta tarkoitus tehdä koriste vai syödä sellaisenaan. Koristetta varten massan voi tehdä valmiiksi ajoissa, ainakin jo pari viikkoa ennen tai jopa aiemminkin. Syötäväksi tarkoitetun riisimuromassan tekisin vasta pari, kolme päivää aikaisemmin, sillä se maistuu parhaimmalta suht tuoreeltaan ja kuivahtaa hieman pidemmässä säilytyksessä.

Kommentoi juttua: Riisimuromassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Sveitsiläinen marenki ❤️ Tosi helppo valmistaa ja lopputulos on ihanan paksu, mutta pehmoinen ja suussasulava. Tiesitkö, että sveitsiläisestä marengista pystyy tekemään myös kovia marenkeja ilman uunia! Ja vitsit kun ne ovat hyviä, ihan eri luokkaa kuin perusmarengit, nams! Sveitsiläisestä marenki on monikäyttöistä sillä siitä myös mm. kakkuun tai piirakan pintaan kauniin kuorrutteen. Kurkkaa ohje blogin puolelta⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sveitsilainen-marenki-ja-marengit-ilman-uunia/⁣
⁣
#sveitsiläinen marenki⁣
#marengit⁣
#ilmanuunia⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#meringues⁣
#foodphotography
  • Näiden ihanien, ilman vaivaamista valmistuvien sämpylöiden testaamisen myötä sämpyläinnostukseni on noussut huippuunsa! Testailin tätä "sekoita aineet keskenään, laita kulho jääkaappiin, paista seuraavana päivänä"-tyylistä sämpyläohjetta jokunen viikko sitten ja rakastuin! En ole koskaan ennen välittänyt sämpylöiden tekemisestä, sillä lopputulos on ollut mitä on. Nykyään oikein odotan pääseväni tekemään näitä rapeakuorisia, sisältä pehmeitä sämpylöitä. Ihan parhaita! Katso ohje blogin puolelta ⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-rapeakuoriset-sampylat-ilman-vaivaamista/⁣
⁣
#sämpylät⁣
#helppojanopeasämpylä⁣
#sämpylätilmanvaivaamista⁣
#parassämpylä⁣
#suklaapossu ⁣
#kotiliesiblogit
  • Tuli piiiiitkästä aikaa tehtyä hiivattomia pikapullia, tällä kertaa erilaisella ohjeella. Näistä tuli muuten tosi ihania korvikkeita tavallisille pullille, vaikka yllätysvieraille tai muuten vaan pullanhimoon. Eräs syöjistäkin mietti ääneen, että mitä sitä enää pullataikinaa tehdä, kun ilman hiivaakin valmistuu näin hyviä pullia :) Kurkkaa ohje blogista ja testaa nopeat pullat vaikka heti⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-ja-nopeat-pikapullat/⁣
⁣
Ps. Pullien väri jäi kalvakaksi, koska jätin munalla voitelun väliin poikamme muna-allergian takia ja paistoin pullat varmuudeksi alhaisella lämmöllä. Ulkonäöstä huolimatta ovat siis kypsiä :)⁣
⁣
#pikapulla⁣
#pullailmanhiivaa⁣
#nopeajahelppoleivonnainen⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bun⁣
#bunwithouteast
  • Tiesitkö, että pannukakun tekeminen onnistuu myös munattomana? Tässä munattomassa pannarissa on hieman maitorahkaa tuomassa sekä proteiinia että parempaa koostumusta. Meillä tätä on syöty jo vuoden verran pojan allergian takia, ja aina yhtä hyvää, erityisesti jos lapsilta kysytään. Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/munaton-pannukakku-ja-vielapa-todella/⁣
⁣
#suklaapossu ⁣
#kotiliesiblogit⁣
#munaton⁣
#pannukakku⁣
#pannari⁣
#eggless⁣
#pancake
  • Tänä vuonna päädyin tekemään laskiaispullat kahdella täytevälillä. Näitä oli ihana syödä, kun sai joka haukkauksella sopivassa suhteessa sekä pullaa, kermavaahtoa että hilloa :P Syöminen tapahtui kuten muutenkin eli lakki ensin ja sen jälkeen kumpikin kerros erikseen. Tästä tuli mun suosikkilaskiaispulla :)⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/laskiaispullat-tuplataytteella-kerrospullana/⁣
⁣
#laskiainen2019⁣
#laskiaispulla⁣
#tuunattupulla⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Kaupallinen yhteistyö #mrmuscle

Meillä meni yksi viikonloppu näiden mehevien mokkapalamuffissien kanssa herkutellessa. Ennen herkuttelua testailin keittiön aukaisemista MrMusclen rasvaa poistavalla viemärirakeella, ja ohoh, se toimi todella hienosti. Tästä on aikaa jo sen verran, että normaalisti viemärit olisivat jälleen tukossa, mutta nyt ne vetävät hienosti edelleenkin! Nyt on kiva leipoa vaikka uusi satsi näitä herkkumuffinseja, kuten lapset sanoivat 😋 Kurkkaa muffinssien ohje blogista ja lue samalla helppo vinkki keittiön huoltoon.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mokkapalamuffinssit-ja-keittion-huoltohommia/

#mokkapalat
#muffinssi
#suklaapossu
#kotiliesiblogit
#kaupallinenyhteistyö
  • Tämä kakku päätyi kummipoikamme synttäripöytään viime vuoden loppupuolella. Täytteenä oli reilusti mansikoita ja tuorejuustolla vahvistettua kermaa. Oi kuinka hyvää! Katso ohje blogin puolelta⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pokemon-kakku-mansikkataytteella/⁣
⁣
#pojansynttärit #pokemon #kakku #synttärikakku⁣
#mansikkakakku #mansikoita #kermakakku⁣
#suklaapossu #kotiliesiblogit⁣
#birthday #cake

suklaapossu

X