Suklaapossu

Riisisuklaa, suklaamurot, riisimuromakeiset...

Suklaamurot valmistuvat helposti ja nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta

Riisisuklaat, suklaamurot, riisimurokarkit, kaakao-riisimuromakeiset, riisimurosuklaat… Kuten rakkaalla lapsella, myös näillä ihanilla nostalgisilla 90-luvun herkuilla on monta nimeä. Nämä syntyvät helposti ja nopeasti vain muutamasta aineesta. Tarvitset vain riisimuroja, kookosrasvaa, tomusokeria ja kaakaojauhetta sekä pulla- tai leivosvuokia ja noin 20 minuuttia aikaa. Oikeaa suklaata näissä ei nimistään huolimatta ole, mutta maku muistuttaa hyvinkin paljon suklaista herkkuja.

Meillä näitä kutsuttiin aikoinaan nimellä suklaamurot ja ne kuuluivat jostain syystä aina Vappuun. Toki näitä voi syödä pitkin vuotta, myös jouluna. Nyt kun Vappu on aivan nurkan takana, päätin tehdä piiiiitkästä aikaa näitä ja muistella samalla lapsuuden Vappuja.

Helpot riisisuklaamakeiset Vapuksi

Muistan kun lapsuudenkodissani näitä herkkuja säilytettiin uunipelleillä pakastearkun päällä ulkoeteisessä, joka oli juuri sopivan viileä säilytykseen. Aina välillä koulun jälkeen kävin salaa napsimassa pari riisimuroherkkua omaan suuhuni. Lemppari näissä oli kaakao-kookosrasvakerros, jota kertyi joskus vuoan pohjalle joskus paksukin kerros. Muistan kuinka etsin aina sellaisen vuoan, jossa tuo kerros oli mahdollisimman paksu. Mutustelin aina ensin päällä olevat tylsänmakuiset riisimurot pois, jonka jälkeen pääsin herkuttelemaan paksulla, suklaan makuisella kerroksella.

Riisimurosuklaat

Kaivoin tuon lapsuuden ohjeen esille ja huomasin, että kappas, siinä onkin aika paljon kookosrasvaa suhteessa riisimuroihin. Ilmankos joissakin vuoallisissa riisimurot olivat vähemmistössä. Muokkasin tuota lapsuuden meillä käytössä ollutta hieman ja vähensin kookosrasvan määrää suhteessa muihin aineisiin. Ja hyviä tuli.

Jätin kuitenkin ohjeeseen vaihtoehtoisen riisimurojen määrän. Riisimurojen määrän voi päättää itse. Siihen vaikuttaa se, kuinka ”kuivia” riisimuroherkuista haluaa. Kurkkaa tähän tarkemmat vinkit ohjeen alapuolella olevasta vinkit-osiosta.

Nyt kun Vappu taas lähestyy, halusin tarjota lapsilleni näitä samoja makeisia, kuin itse olen 80- ja 90- luvulla nauttinut. Jääköhän heille samantyyppiset herkulliset muistot näistä kuin itselleni. Se jää nähtäväksi.

 

Riisisuklaa, suklaamurot, riisimurokarkit…

n. 60 pientä annosta tai 25 isoa annosta

Aineet:

1.1-1.6 litraa (ks. vinkkiosio alempaa) riisimuroja

250 g kookosrasvaa

4 dl tomusokeria

8 rkl (= n. 1.25 dl) hyvää tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)

Lisäksi:

Paperisia pulla- tai leivosvuokia

Ohje:

Sulata kookosrasva kattilassa. Jäähdytä muutama minuuttia. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Sekoita hyvin sekaisin. Kaada sula kaakaoseos riisimurojen päälle ja sekoita kunnolla.

Lusikoi riisimurotäytettä pulla- tai leivosvuokiin. Nosta vuoat jääkaappiin jähmettymään. Jähmettymiseen kuluu aikaa jääkaapissa vain muutama minuutti. Riisimuroherkut jähmettyvät toki myös huoneenlämmössä, kun kookosrasva jäähtyy lähelle huoneen lämpötilaa. Säilytä riisimuroherkut jääkaapissa tai muussa viileässä tilassa.

Vinkki:

* Voit säädellä riisimurojen määrällä riisimurojen ”kuivuutta”. Jos haluat, että vuoan pohjalle, riisimurojen alle muodostuu kerros ihanaa kaakaon/suklaanmakuista täytettä, laita riisimuroja vähemmän. Jos taas haluat, että tuota selvää kerrosta ei synny, laita riisimuroja enemmän.

* Riisimuroherkut ovat munattomia, joten sopivat myös kananmunaa vältteleville.

Suklaamurot


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riisisuklaa, suklaamurot, riisimuromakeiset...

Sinun täytyy kommentoidaksesi.