Suklaapossu

Runebergin kakku, munaton

Runebergin torttu helppona kakkuna

Huomenna vietetään taas Runebergin päivää ja nyt on hyvä hetki leipasta tämä helppo ja nopea Runebergin kakku, jossa vatkaimetkin voi unohtaa kaappiin.

Itse olen vasta viime vuosina päässyt Runebergin torttujen makuun. Leivoin ensimmäisen Runebergin torttuni kakun muodossa kolmisen vuotta sitten. Silloin ihmettelin, miten hyvää itse tehty Runebergin leivos ollakaan. Päätin jo tuolloin, että teen tuota herkkua vielä uudestaan. Parin seuraavaa Runebergin päivää jäi väliin sairasteluiden takia, mutta viime vuonna innostuin kokeilemaan Runebergin kakkua uudestaan, munattomana. Tuo ohje ei sattuneesta syystä päätynyt blogiin asti, ja Suklaapossun Instan puolella paljastin syynkin siihen. Kakun kohdalla ei siis kaikki mennyt niin kuin piti, joten tänä vuonna innostuin tekemään tuon kakun uudestaan pieni muokkauksin. Ja jihaa, nyt onnistui!

Kakussa on helppo, sekoitettava taikina, joka syntyy näppärästi ilman kananmunaa. Muun muassa mantelijauheen ansiosta kakku on todella mehevä, eikä se mielestäni kaipaa erillistä kostutustakaan. Reunat tosin jäivät sen verran rapeiksi, että halutessaan kakkua voi kostuttaa esimerkiksi vesi+sokeri+punssi/rommi-seoksella, jolla kakkuun saa lisää Runebergin torttuihin kuuluvaa makua ja koostumusta. Tästä lisää alempana vinkkiosiossa.

Helppo ja nopea sekoitettava taikina runebergin kakussa

Edellisen ohjeen piparkakut vaihtuivat korppujauhoihin, sillä joku mokoma oli käynyt syömässä mein viimeiset piparkakut. Vaihdoksen takia laitoin tavallisen sokerin sijasta fariinisokeria tuomaan joukkoon pipareiden kaltaista kinuskisuutta. Hienosti toimi näinkin.

Mulla kävi myös pikkumoka karvasmanteliaromin kanssa, ja sitä humpsahti taikinan joukkoon aiottua enemmän (noin 0.75 tl). Oli siinä ja siinä, oliko sitä liikaa vai ei. Tytöt eivät sietäneet tuota makua lainkaan, mutta poika söi kakkua innoissaan. Tosin yksi maistelijoista ei edes huomannut koko karvasmantelia… Oman havaintoni mukaan vadelmahillo tuntui laimentavan karvasmantelin makua. Kun lisäsin maistelutilanteessa lautaselleni vielä hieman lisää vadelmahilloa, totesin, että aromin määrä oli sen kanssa syötynä tosi hyvä. Piti ottaa toinenkin pala, ihan vain testatakseni asiaa uudestaan, kröhöm. Pienempi määrä olisi kuitenkin passelimpi, ja merkkasin sen suoraan ohjeeseen.

Runebergin kakku on mehevä valumakakku

Kakun koristeluajatus syntyi vasta kakuntekohetkellä, kun sekoittelin tomusokerista ja vedestä sopivaa seosta. Valumakakut ovat suosittuja, joten Runebergin kakku sai sellaisen nykyaikaisen koristelun. Musta tuosta tuli aika kivan näköinen, vai mitä mieltä sinä olet?

Runebergin kakku

Pienehkö kakku, n. 16 cm vuokaan

Aineet:

1.5 dl rypsiöljyä

1.5 dl piimää (tai maustamatonta jogurttia)

1.5 dl fariinisokeria (mittaan paineltuna)

n. 0.5 tl karvasmanteliaromia

1.5 dl vehnäjauhoja

1.5 dl mantelijauhetta

1.5 dl korppujauhoja tai piparinmuruja

2 tl kardemummaa

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

0.75 tl suolaa

Lisäksi:

vadelmahilloa

n. 1 dl tomusokeria

n. 1.5 tl kylmää vettä

Ohje:

Sekoita öljy, piimä, fariinisokeri ja kasvasmanteliaromi keskenään. Sekoita loput aineet keskenään toisessa kulhossa. Laita kaikki aineet samaan kulhoon ja sekoita, kunnes aineet ovat hyvin sekoittuneet. Voitele kevyesti n. 16 cm irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Jäähdytä kakku kokonaan hyvin suojattuna.

Kakku itsessään on niin mehevä, ettei välttämättä kaipaa kostutusta. Jos kuitenkin haluat siitä kunnolla kostean, ks. vinkki-osio alempaa. Kun kakkupohja on jäähtynyt, levitä päälle ohut kerros vadelmahilloa niin, että reunoille jää noin 1 sentti tyhjää tilaa.

Vadelmahilloa runebergin kakun päällä

Sekoita tomusokerista ja vedestä paksuhko tahna, joka valuu hieman ja tasoittuu pikku hiljaa sekoittamisen jälkeen. Jos tahna on liian löysää (eli tasoittuu liian pian sekoittamisen jälkeen), lisää joukkoon hieman tomusokeria. Jos tahna on taas liian paksua, eli ei tasoitu lainkaan, lisää vettä muutama tippa kerrallaan, kunnes koostumus on sopiva. Lusikoi tomusokeritahna pakastepussiin ja sulje pussi. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota tahnaa kakun reunoille, kunnes sitä on niin paljon, että se alkaa itsekseen valua kakun reunoilta alas.

Runebergin kakku helpolla tavalla

Ja eikun kakun kimppuun.

Vinkit:

* Lukijan vinkki: Kakku onnistuu gluteenittomana ainakin jos korvaa vehnäjauhot Viitasalmen viljatuotteen gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella ja piparkakut Semperin pipareilla.

* Jos haluat kunnolla kostean kakun, kostuta kakku esim. sekoittamalla n. 1 dl vettä, 1 rkl sokeria ja 2 rkl punssia/rommia tai muutama tippa karvasmanteliaromia keskenään.

* Kakku saattaa painua keskeltä hieman kuopalle, mutta se ei haittaa lainkaan. Kuoppaanhan mahtuu vain enemmän vadelmahilloa 😉

* Voit leikata pohjan kahteen osaan ja laittaa mys väliin vadelmahilloa!

* Voit paistaa kakun myös isommassa vuoassa. Tällöin vain paistoaika lyhenee, joten tarkkaile tilannetta, ettei kakku kypsy liikaa.

* Jos käytät korppujauhojen sijasta hienonnettuja piparkakkuja, voit käyttää fariinisokerin sijasta tavallista sokeria.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Runebergin kakku, munaton

KooHoo

Hyvä ohje, MUTTA miksi käytät ja nykyään käytetään sanaa leipasta? Se ei ole mikään oikea sana eikä edes lyhenne.

Suklaapossu

Mielenkiintoinen kysymys KooHoo 🙂 Enpä ole miettinyt asiaa tuolta kannalta. Itseasiassa käytän tuota sanaa todella harvoin, mutta nyt tätä kirjoittaessani se tuntui sopivan suuhun = lauseeseen omasta mielestäni hyvältä. Ehkä jokin murrejuttu 🙂

Katja

Tein tän gluteenittomana (Viitasalmen viljatuotteen gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella ja Semperin pipareilla) ja onnistui tosi hyvin! Kiitos ohjeesta ❤️💕

Suklaapossu

Hei Katja ja kiitos tiedosta! Hyvä tietää, että onnistuu myös gluteenittomana. Laitan tämän myös vinkit-osioon tiedoksi muille leipojille 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *