Runebergin kakku, munaton

Runebergin torttu helppona kakkuna

Huomenna vietetään taas Runebergin päivää ja nyt on hyvä hetki leipasta tämä helppo ja nopea Runebergin kakku, jossa vatkaimetkin voi unohtaa kaappiin.

Itse olen vasta viime vuosina päässyt Runebergin torttujen makuun. Leivoin ensimmäisen Runebergin torttuni kakun muodossa kolmisen vuotta sitten. Silloin ihmettelin, miten hyvää itse tehty Runebergin leivos ollakaan. Päätin jo tuolloin, että teen tuota herkkua vielä uudestaan. Parin seuraavaa Runebergin päivää jäi väliin sairasteluiden takia, mutta viime vuonna innostuin kokeilemaan Runebergin kakkua uudestaan, munattomana. Tuo ohje ei sattuneesta syystä päätynyt blogiin asti, ja Suklaapossun Instan puolella paljastin syynkin siihen. Kakun kohdalla ei siis kaikki mennyt niin kuin piti, joten tänä vuonna innostuin tekemään tuon kakun uudestaan pieni muokkauksin. Ja jihaa, nyt onnistui!

Kakussa on helppo, sekoitettava taikina, joka syntyy näppärästi ilman kananmunaa. Muun muassa mantelijauheen ansiosta kakku on todella mehevä, eikä se mielestäni kaipaa erillistä kostutustakaan. Reunat tosin jäivät sen verran rapeiksi, että halutessaan kakkua voi kostuttaa esimerkiksi vesi+sokeri+punssi/rommi-seoksella, jolla kakkuun saa lisää Runebergin torttuihin kuuluvaa makua ja koostumusta. Tästä lisää alempana vinkkiosiossa.

Helppo ja nopea sekoitettava taikina runebergin kakussa

Edellisen ohjeen piparkakut vaihtuivat korppujauhoihin, sillä joku mokoma oli käynyt syömässä mein viimeiset piparkakut. Vaihdoksen takia laitoin tavallisen sokerin sijasta fariinisokeria tuomaan joukkoon pipareiden kaltaista kinuskisuutta. Hienosti toimi näinkin.

Mulla kävi myös pikkumoka karvasmanteliaromin kanssa, ja sitä humpsahti taikinan joukkoon aiottua enemmän (noin 0.75 tl). Oli siinä ja siinä, oliko sitä liikaa vai ei. Tytöt eivät sietäneet tuota makua lainkaan, mutta poika söi kakkua innoissaan. Tosin yksi maistelijoista ei edes huomannut koko karvasmantelia… Oman havaintoni mukaan vadelmahillo tuntui laimentavan karvasmantelin makua. Kun lisäsin maistelutilanteessa lautaselleni vielä hieman lisää vadelmahilloa, totesin, että aromin määrä oli sen kanssa syötynä tosi hyvä. Piti ottaa toinenkin pala, ihan vain testatakseni asiaa uudestaan, kröhöm. Pienempi määrä olisi kuitenkin passelimpi, ja merkkasin sen suoraan ohjeeseen.

Runebergin kakku on mehevä valumakakku

Kakun koristeluajatus syntyi vasta kakuntekohetkellä, kun sekoittelin tomusokerista ja vedestä sopivaa seosta. Valumakakut ovat suosittuja, joten Runebergin kakku sai sellaisen nykyaikaisen koristelun. Musta tuosta tuli aika kivan näköinen, vai mitä mieltä sinä olet?

Runebergin kakku

Pienehkö kakku, n. 16 cm vuokaan

Aineet:

1.5 dl rypsiöljyä

1.5 dl piimää (tai maustamatonta jogurttia)

1.5 dl fariinisokeria (mittaan paineltuna)

n. 0.5 tl karvasmanteliaromia

1.5 dl vehnäjauhoja

1.5 dl mantelijauhetta

1.5 dl korppujauhoja tai piparinmuruja

2 tl kardemummaa

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

0.75 tl suolaa

Lisäksi:

vadelmahilloa

n. 1 dl tomusokeria

n. 1.5 tl kylmää vettä

Ohje:

Sekoita öljy, piimä, fariinisokeri ja kasvasmanteliaromi keskenään. Sekoita loput aineet keskenään toisessa kulhossa. Laita kaikki aineet samaan kulhoon ja sekoita, kunnes aineet ovat hyvin sekoittuneet. Voitele kevyesti n. 16 cm irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Jäähdytä kakku kokonaan hyvin suojattuna.

Kakku itsessään on niin mehevä, ettei välttämättä kaipaa kostutusta. Jos kuitenkin haluat siitä kunnolla kostean, ks. vinkki-osio alempaa. Kun kakkupohja on jäähtynyt, levitä päälle ohut kerros vadelmahilloa niin, että reunoille jää noin 1 sentti tyhjää tilaa.

Vadelmahilloa runebergin kakun päällä

Sekoita tomusokerista ja vedestä paksuhko tahna, joka valuu hieman ja tasoittuu pikku hiljaa sekoittamisen jälkeen. Jos tahna on liian löysää (eli tasoittuu liian pian sekoittamisen jälkeen), lisää joukkoon hieman tomusokeria. Jos tahna on taas liian paksua, eli ei tasoitu lainkaan, lisää vettä muutama tippa kerrallaan, kunnes koostumus on sopiva. Lusikoi tomusokeritahna pakastepussiin ja sulje pussi. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota tahnaa kakun reunoille, kunnes sitä on niin paljon, että se alkaa itsekseen valua kakun reunoilta alas.

Runebergin kakku helpolla tavalla

Ja eikun kakun kimppuun.

Vinkit:

* Jos haluat kunnolla kostean kakun, kostuta kakku esim. sekoittamalla n. 1 dl vettä, 1 rkl sokeria ja 2 rkl punssia/rommia tai muutama tippa karvasmanteliaromia keskenään.

* Kakku saattaa painua keskeltä hieman kuopalle, mutta se ei haittaa lainkaan. Kuoppaanhan mahtuu vain enemmän vadelmahilloa 😉

* Voit leikata pohjan kahteen osaan ja laittaa mys väliin vadelmahilloa!

* Voit paistaa kakun myös isommassa vuoassa. Tällöin vain paistoaika lyhenee, joten tarkkaile tilannetta, ettei kakku kypsy liikaa.

* Jos käytät korppujauhojen sijasta hienonnettuja piparkakkuja, voit käyttää fariinisokerin sijasta tavallista sokeria.

Kommentit (2)

Hyvä ohje, MUTTA miksi käytät ja nykyään käytetään sanaa leipasta? Se ei ole mikään oikea sana eikä edes lyhenne.

Mielenkiintoinen kysymys KooHoo 🙂 Enpä ole miettinyt asiaa tuolta kannalta. Itseasiassa käytän tuota sanaa todella harvoin, mutta nyt tätä kirjoittaessani se tuntui sopivan suuhun = lauseeseen omasta mielestäni hyvältä. Ehkä jokin murrejuttu 🙂

Kommentoi juttua: Runebergin kakku, munaton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Helteiden ja jäätelöhimon inspiroimana tein tänään tätä herkullista, kahden aineen mansikka-banaanijäätelöä. Jo kahteen kertaan! Ensimmäisen söin itsekseni nautiskellen ja toisella kertaa tyttö kavereineen saivat terveellisen, mutta viilentävän välipalan. Seuraavan annoksen aineet ovat jo pakkasessa odottamassa vuoroaan 😋 Jäätelö muuten valmistuu nopeasti jopa ilman jäätelökonetta! Kurkkaa ihana ohje blogista ja tee tämän kesän hittijäätelö!⠀
⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mansikka-banaanijaatelo-ilman-jaatelokonetta-ja-lisattya-sokeria/⠀
⠀
#kesänhitti⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#jäätelökesä⠀
#ilmanjäätelökonetta⠀
#helppojanopea⠀
#mansikka⠀
#banaani⠀
#jäätelö⠀
#strawberry⠀
#banana⠀
#icecream ⠀
#yummu⠀
⠀
  • Tällainen vadelmainen prinsessakakku päätyi pienen tytön ensimmäiseksi kakuksi ristiäispöytään alkukeväästä. Pupun muokkaaminen kaulintamassasta vaati muutaman testipupun parin illan aikana, mutta lopulta siitä tuli kiva. Mikä ihaninta, kakun maku sai jälleen kehuja. Ohje tähän maukkaaseen kakkuun löytyy blogin puolelta⠀
⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pienen-tyton-ristiaiskakku-pupukoristeella/⠀
⠀
#ristiäiset⠀
#tytönkakku⠀
#prinsessakakku⠀
#gluteeniton⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#cakedecoration
  • Voi että, kuinka ihanan helppoja, nopeita ja silti herkullisia tällaiset lehtitaikinasta taiotut pienet suolaiset piiraset ovatkaan! Näiden tekeminen onnistuu myös lapsilta ja nämä sopisivatkin hienosti vaikka huomiseen äitienpäivään. Täytteeksi voi laittaa oman maun mukaan miltei mitä tahansa. Meillä oli mm. feta-tomaattipiirasia, namskis! Katso tämä sekä juhliin että arkiruokailuunkin sopiva ohje blogista.⠀
⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-ja-nopeat-suolaiset-pikkupiirakat-kahdella-eri-taytteella/⠀
⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#helppojanopea⠀
#munatonleivonta⠀
#leivonta⠀
#leivontablogi⠀
#fetajuusto⠀
#tomaatti⠀
#ihanitsetehty⠀
#arkiruokaa
  • Yhteistyössä Dr Oetker.  Tämä vaniljainen mustikkakakku sai valtavat kehut kaikilta sitä maistaneilta. Enkä yhtään ihmettele; mustikka ja vanilja vain ovat niin nappi pari 💙 Osallistun tällä kakulla myös Dr. Oetkerin kakkukisaan! Millä kakulla sinä aiot osallistua? Löydät kilpailun pikaohjeet sekä reseptin tähän kakkuun blogista.
⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vaniljainen-mustikka-taytekakku-ja-vinkki-upeasta-kilpailusta/
⠀
#cakeithappen⠀
#mustikka⠀
#täytekakku⠀
#äitienpäivä⠀
#kesänjuhlat⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#yhteistyö⠀
#droetker
  • Kuka tykkää Twix-patukoista? Mulla nousi heti käsi pystyyn 🖐️ Nämä kinuski-suklaapalat muistuttavat twix-patukoita eli ovat ihania herkkuja. Munaton muropohja, päällä kerros venyvää kinuskia ja päällä suklaakuorrute, nam 😋 Kurkkaa helpohko ohje kotitekoisiin kinuski-suklaapatukoihin blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-suklaapalat-miltei-kuin-twix/⠀
⠀
#ihanitsetehty⠀
#twix⠀
#suklaa⠀
#kinuski⠀
#suklaapatukat⠀
#munaton⠀
#kondensoitumaito⠀
#kotiliesiblogit⠀
#suklaapossu⠀
#yummy⠀
#caramel⠀
#chocolate
  • Ei mitään kaunottaria, mutta niiiin hyviä 😋 
HAUSKAA JA HERKULLISTA VAPPUA! 🎉🎈 #munkituunissa
#uunimunkit
#vappu
#suklaapossu
#kotiliesiblogit
  • Nämä munattoman ja maidottomat donitsit ovat liki identtiset Maailman parhaiden donitsien kanssa niin makunsa kuin koostumuksensa puolesta. Eli ihan järkyn hyviä! Kurkkaa helppo ohje blogin puolelta⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/munattomat-ja-maidottomat-donitsit-uunissa/⁣
⁣
#kotiliesiblogit⁣
#suklaapossu⁣
#munaton⁣
#maidoton⁣
#donitsi⁣
#maailmanparas⁣
#vappu⁣
#donuts

suklaapossu

X