Suklaapossu

Sipulinen lohipiirakka

Välillä taas suolaista hyvää. Tein tämän piirakan jo alkusyksystä, mutta kaiken makean herkuttelun keskellä se on jäänyt julkaisematta. Niin hyvää tämä kuitenkin oli, että pakkohan tämä on julkaista 🙂 Tarjosin piirakkaa kuopuksemme 2-vuotisjuhlissa ja kyllä maistui.

Nuo piirakan pinnalla olevat ruskeat kasat on taikinasta lehtimuotilla otettuja paloja, ja niiden tarkoitus oli kuvata syksyn lehtiä. Voitelin palat vasta kun ne olivat piirakan päällä, ja voitelu oli tässä vaiheessa hankala suorittaa lehtien reunoja myöten. Koristeet saivatkin väriä vain siihen missä munaa oli eli lehtien keskelle. Jos oikein tarkkaan katsoo, niin saattaa siellä lehtien vaaleat reunatkin vilahdella 🙂

Piirakan pohjana oli taas lempitaikinani eli rahkavoitaikina. Tällä kertaa tein taikinasta vieläkin rukiisemman ja pohja sopikin täytteen kanssa yhteen todella hyvin. Maukas, herkullinen, ihanan lohinen piirakka, nam!

Sipulinen lohipiirakka

n. 20 x 30 cm (irtopohja)vuokaan

Pohja:

2/3 annosta rukiista rahkavoitaikinaa (jauhoina 3 dl ruisjauhoja, loput vehnäjauhoja)

Täyte:

1 pieni punasipuli

100 g purjoa viipaloituna 

200 g valkosipulituorejuustoa

200 g kermaviiliä

3 munaa

mustapippuria

400 g lämminsavulohta perattuna

ripaus (n.1/4 tl) suolaa

Voiteluun:

muna

Ohje:

 Tee rahkavoitaikina ohjeen mukaan valmiiksi jo edellisenä iltana tai viimeistään 3 tuntia ennen leivontaa. Kaulitse jääkaapissa kovettunut taikina hieman vuokaa isommaksi levyksi. Nosta taikina vuoan päälle ja painele kevyesti pohjalle ja reunoille. Leikkaa reunan yli tuleva taikina pois. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Laita  uuni lämpeämään 200 asteeseen. Hienonna sipuli. Huuhdo purjo ja leikkaa siitä ohuita suikaleita. Laita sipuli ja purjo kulhoon ja sekoita joukkoon tuorejuusto, kermaviili ja munat sekä mausta mustapippurilla. Perkaa lämmin savulohi ja lisää kevyesti sekoitellen muun täytteen joukkoon. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Ota vuoka jääkaapista ja kaada täyte vuokaan.

Kaulitse ylijäänyt taikina ohueksi ja leikkaa siitä muotilla koristeita. Voitele piirakan reunat ja taikinasta tehdyt koristeet kevyesti munalla. Laita voidellut koristeet piirakan pinnalle. Paista 200 asteessa alatasolla n. 35-40 minuuttia. 

Vinkki:

* Piirakka on hyvä paistaa alatasolla, sillä sen on tarkoitus on varmistaa pohjan kypsyminen. Toinen keino on esipaistaa pohjaa ennen täytteen lisäämistä n. 15 minuuttia.

* Jos pinta näyttää kovin vaalealta paistamisen loppupuolella ja haluat siihen enemmän väriä, voit nostaa vuokaa keskitasolle saamaan väriä pintaansa.

Kuka onkaan ehtinyt näpelöimään kakkulapiota tahmaisin sormin.. 😉


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sipulinen lohipiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *