Sitkeät, isot suklaahippukeksit

Pistetäänpä välillä hieman ohjeita kekseihin. Ja mihinkäs muuhun kuin superherkullisiin Subwayn tyylisiin kekseihin! Nämä keksit syntyivät
halustani syödä amerikkalaistyyppisiä isoja, keskeltä sitkeitä ja reunoilta rapeita suklaata sisältäviä keksejä. Tein keksit jo alkuvuodesta, mutta huomasin juuri ovat näimmä jääneet päivittämättä blogiin. En keksi tälle unohdukselle muuta syytä kuin, että keksit vain olivat niin pahuksen hyviä, että ne veivät kielen lisäksi myös muistin. Nam!


Keksien salaisuus piilee suurimmaksi osaksi paistotavassa. Jäiset taikinapallukat kypsyvät reunoilta samalla kun sulavat keskeltä ja jäävät ehkä hitusen raa’an oloisiksi ja samalla ah, niin sitkeän tahmeiksi. Pidemmällä paistoajalla maku on edelleen hyvä, mutta keksien ihana rakenne menetetään ja niistä tulee rapeita ja murenevia. Kannattaa siis olla tarkkana paistoajan kanssa.

Sitkeät suklaahippukeksit

14 kpl, halkaisijaltaan n. 10 cm olevia keksejä

Aineet:
125 g voita huoneenlämpöisenä
1.25 dl tavallista sokeria
1 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1.5 rkl vaniljasokeria
0.5 tl suolaa
0.75 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
n. 3 dl = 175 g tummaa (n.50%) suklaata pienemmäksi pilkottuna

Ohje:
Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista n. 1 minuutti. Sekoita jauhot, sula, leivinjauhe ja sooda toisessa kulhossa. Kääntele jauhot voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi rouhittu suklaa käännellen.

Tee taikinasta kaksi n. 20 cm pituista pötköä. Leikkaa kumpikin pötkö 7 yhtä suureen osaan. Laita leikatut kiekot esimerkiksi lautaselle tai pellin päälle. Laita lautanen/pelti pakkaseen n. puoleksi tunniksi, kunnes palat ovat täysin jäätyneet.

Lado 7 jäistä kiekkoa pellille leivinpaperin päälle, jätä kunnon leviämisvarat. Paista heti 140 asteessa. Paistoaika on n. 20-21 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun reunat alkavat hieman kovettua, mutta keskusta on vielä täysin raa’an oloinen, mutta laskeutunut.

Vinkit:
* Jos taikina on leikkausvaiheessa löysää, laita se jääkaappiin kiinteytymään 30-60 minuutiksi.

* Voit vaihtaa osan tummasta suklaasta valkosuklaaksi tai maitosuklaaksi. Joukkoon voi lisätä myös esimerkiksi suolapähkinöitä.

* Keksien pitää olla keskeltä todella pehmeitä siinä vaiheessa, kun ne otetaan pois uunista. Keksit kovettuvat ja kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Paistoaikaa ei tule pidentää liikaa, jotta keksit eivät kypsy liikaa, sillä silloin ne menettävät sitkeän rakenteen. Herkullisia ovat toki siltikin.

* Pakastamisen ennen paistamista vaikuttaa keksien rakenteeseen: Pakastetun taikinapalan reunat sulavat ja kypsyvät ja nopeammin kuin keskusta. Keskusta sulaa viimeisenä, eikä kypsy yhtä paljon kuin reunat. Näin keskusta jää sitkeäksi.

* Keksit ovat parhaimmillaan heti jäähdyttyään tai seuraavana päivänä nautittuna.

* Voit pilkkoa keksitaikinan pakkaseen valmiiksi ja paistaa aina tarvittavan määrän keksejä.

* Jos et halua käyttää keksejä pakkasessa, laita taikinapötköt jääkaappiin tunniksi ennen paloiksi leikkaamista. Ota yksi jähmettynyt pötkö jääkaapista, leikkaa 7 palaksi ja laita leivinpaperin päälle. Jatka ohjeen mukaan, mutta vähennä paistoaikaa n. 1 minuutti. Huomaa, että paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen.

* Pakastaminen vaikuttaa keksien ulkonäköön. Alla olevassa kuvassa vasemman puoleinen keksi on pakastettu ennen paistoa ja oikeanpuoleinen on käytetty jääkaapin kautta.

Tekiskö mieli? 🙂

Avainsanat

Kommentit (52)

Oi miten ihanilta nuo näyttää! Todellakin tekis mieli 🙂

Olivat kyllä mielettömän ihania! Hyppäsivät ehdottomasti suoraan keksilistani kärkeen! Harmi, kun ei voi lähettää maistiaisia virtuaalisesti 🙂

Että tekisikö mieli, NO KYLLÄ! 😀 Jestas miten hyvännäköisiä! Leivoin vasta tässä yksi päivä viimeviikolla valkosuklaa-karpalo -cookies ja vaikka ne olikin herkullisia niin rakenne ei kuitenkaan ollut se "täydellinen cookie". Tämä resepti kuulostaa paljon paremmalta tekniikaltaan joten ehdottomasti seuraavaksi kokeiluun! 🙂

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan näitä! Tuo paistoaika on tosiaan viitteellinen eli kannattaa tarkkailla tilannetta, ettei keksit pääse vahingossakaan kypsymään liikaa. Keksit on tärkeää jättää ikään kuin raaoiksi, sillä ne kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Jos vähääkään epäilyttää, että tuli paistettua liikaa, kannattaa keksit vetää samantein leivinpaperin avulla pois kuumalta pelliltä ja antaa jäähtyä ilmavasti. Kerrotkos sitten mitä pidit 😛

Näyttää herkullisilta, suklaahippucookiet ovat aina ihania. <3

Kiitos Katri 🙂 Olivat ihan mielettömän herkullisia. Mä tykkään tosi paljon sitkeistä suklaakekseistä ja nämä olivat juuri sellaisia. Aivan ykkösiä 😛

No nyt kuulostaa ja NÄYTTÄÄ lupaavalta! Nämä menee kokeiluun mahdollisimman pian, tulen sitten raportoimaan lopputuloksesta. 🙂 Vakuuttavan kuuloinen pakkasniksi!

Testaapas äkkiä, odotan jo innollani kuulevani mitä pidät 😀

No niin, nytpäs tekaisin sitten. 😀 NAM! Aivan ihania! Koostumus ihan huippu, rapsakat reunat, pehmeä ja sitkeä sisus ja jotenkin maut tosi tasapainoisesti kohdallaan! Mmmm… Saa nähdä kauanko tuo keksikeko tuossa säilyy… 😉

Säpäs olit nopea! 😀 Hienoa kuulla, että keksit maistuivat myös sinulle ja onnistuivat juuri niin kuin pitikin. Se keksikeko häviää muuten todella nopeasti 😉 Nämä ovat kyllä ihan parhaita keksejä ja odotan jo tilaisuutta tehdä näitä uudestaan!

En saa keksejä pois lautaselta ehjänä kun ovat jääneet siihen kiinni:/

Harmi, että keksit jämähtivät lautaseen kiinni. Sulatetulla suklaalla höystetty taikina kuullostaa kuitenkin siltä, että se on herkkua jo sellaisenaan 😛

Näistä tuli todella Herkullisia! Pakastaminen kannatti, koska kekseistä tuli tosi hyvännäköisiä. Katsotaan mitä miehen työkaverit kekseistä pitävät, kun huomenna niitä maistavat. Toivottavasti näistä ei kuitenkaan tullut "liian" herkullisia, koska sitten joudun leipomaan näitä useammin miehelle töihin 😉 t.Hanna

Tuo pakastaminen teki kyllä ihmeen ulkonäölle, ja hieman koostumuksellekin. Mä luulen, että pääset leipomaan näitä miehelle vielä lisää, ja pian ;D Kiitos Hanna, kun kävit kommentoimassa ja todella hienoa, että keksit maistuivat 🙂

Nam, näyttääpäs herkullisilta! Ajattelin synttäri juhliin kokeilla. Pitääkö keksit ennen paistamista taputella jo tullaiseen ''keksimuotoon'' vai paistaa sellaisina tangosta leikattuina palleroina?

Keksejä ei tarvitse tapulla vaan riittää että ne laittaa pellille taikina pötköstä leikattuina kiekkoina. Keksit litistyvät ja ottavat muotonsa uunissa kypsyessään. Taikinakiekoille kannattaa jättää kunnon välit, sillä keksit leviävät uunissa aika paljon. Tuli taas näin jälkikäteen mieleen, että vaihekuvat olisivat olleet hyvät. Aina niitä ei tule otettua, varsinkin jos kyseessä on ohjeen testaus. Ensi kerralla sitten 🙂 Niin ja jos vain mahdollista, kiekot tosiaan kannattaa pakastaa ennen paistamista, niin valmiista kekseistä tulee kauniimpia. Taikinakiekot voi vaikka tehdä pakkaseen valmiiksi ja paistaa vasta juuri ennen juhlia. Kiitos Anna Sofia kommentistasi ja mukavaa synttärijuhlaa! 🙂

Iso kiitos ohjeesta! Ihan paras 😀

Kiva kuulla, että maistuivat 🙂 Nämä ovat minustakin aivan parhaita, hieman sitkeitä, ja ihanan suklaisia, nams! 🙂 Hienoa, että ohjeesta oli iloa myös sinulle 🙂

Nää oli aivan mahtavia!
Jos nyt toinen kerta onnistuis paremmin, eka kerralla kypsyivät liikaa 😀

Kiva kuulla, että maistuivat 🙂 Mutta hyviähän nämä ovatkin. Ihan lempikeksejäni. Paistoaika kannattaa tosiaan pitää tarpeeksi lyhyenä, jotta sisusta jää jäähdyttyäänkin hieman sitkeäksi. Mutta maistuivat varmaan ihanilta myös hieman "ylikypsinäkin" 🙂

Moi! Tämä resepti on kyllä säilynyt suosikkina jo pitkään, mutta halusin kysyä että oletko koskaan koittanut ruskistaa voita ennen sen käyttöä? Lueskelin englantilaista leivontablogia ja törmäsin tähän tekniikkaan, ja sen sanottiin tekevän keksien mausta aivan uskomattoman. Ajattelin itse koittaa tätä, mutta halusin kysäistä oletko koskaan koittanut tätä, ja oliko maussa minkäänlaista eroa..

-Tiina

Oih, alkoi heti kuola valua kun mietin lopputulosta. Kun kekseistä tuli tuolla tavoin vieläkin parempia, niin sitten ovat kyllä jo tooosi hyviä! 😉 Itselläni on testaus kaiken kiireen keskellä jäänyt, mutta kyllä mä vielä joskus.. Kiitos Tiina, tosi kiva kun kerroit kokemuksesi, ja hienoa että lopputulos oli noin onnistunut 😀

Kokeilin siis joku aika sitten tota voin ruskistamista ja voin sanoa että kyllä kannatti. Tuoksu oli aivan ihana, ja voi toi kekseihin ihanaa ikäänkuin pähkinäistä lisämakua. Ei taideta tässä talossa enää normaalista voista enää leipoa 😀

-Tiina

Moikka Tiina 🙂 Tuo voin ruskistaminen oli tosi hyvä vinkki, kiitos! Olen joskus kokeillut sitä muihin kekseihin ja se tuo niihin aivan ihastuttavan, hieman karamellimaisen/kinuskisen maun. Se sopisi varmaan näihinkin tosi mahtavasti, joten kokeilepas ihmeessä. Tuletkos sitten kertomaan, minkälaisia tuli? 🙂 Alkoi kiinnostaa nyt niin paljon itseänikin, että pitääkin kokeilla ihan lähiaikoina 🙂 Nämä ovat ihan ääreisihania keksejä muutenkin, niin ruskistetulla voilla ehkä vieläkin herkullisempia, mmmm! 😉

Huomenna näitä pitäisi testata. Millälailla tuo voin ruskistaminen tehdään? 🙂

Voi kun mukava juttu 😀 Nyt on pakko itsekin kokeilla 😉

Hyvin onnistui ja olivat todella hyviä 🙂 isännän uusi suosikki 😀

Mä olen ruskistanut voin niin, että olen kuumentanut sitä kattilassa, kunnes se on alkanut saamaan väriä. Aluksi voi hieman vaahtoaa, sitten vaahto laskeutuu ja voi kirkastuu. Samalla se alkaa samaan väriä. Ruskistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei voi pala eli ottaa kattilan pois levyltä heti kun voi on suunnilleen vaalean pronssin väristä. Tähän menee aikaa arviolta sellaiset 5-10 minuuttia. Toivottavasti paahtaminen onnistuu 🙂

Hei, miten laittaisit näihin smartieseja koristeeksi?
Teen näitä viikonlopuksi poikani syndeille 🙂

-Vilma
http://www.so-up.fi/byvilma

Hei Vilma! Toivottavasti vastaus ehdi perille ajoissa, en tätä ennen päässyt koneen ääreen. Elikkä ripottelisin Smartiesit paistamisen loppupuolella suoraan keksien päälle, niin näkyisivät kokonaisina keksien päällä ja ehtisivät hieman tarttua pintaan. Olen myös kuullut, että joillakin leipojille Smartiesit ovat menettäneet uunissa väriä, jos ovat olleen siellä pitkään, joten suoraan taikinaan en ehkä uskaltaisi sekoittaa, jos haluaisi ottaa varman päälle. Tosin tässä paistolämpötila on sen verran matala, että onnistuisi ehkä niinkin.. 🙂 Vai ehtisitkö jo leipomaan näitä?

Aiiiivaan ihania! Ja kyllä, leivoin näitä klo 00:15 yöllä, koska ohje oli niin helppo ja materiaalitkin löytyi kaapista (miinus itse suklaa)! Tein näistä kaakao-versioita, kun suklaata ei just nyt tietty ollut. Ekan satsin annoin selkeästi olla liian pitkään, koska keskusta ehti kovettua viilenemisen jälkeen, tokan satsin otin pois vielä aika lötköinä. Joka tapauksessa aivan täydellisiä, ohje menee talteen reseptivihkoon! <3

Mahtavaa ElisaK! Eivätkös olleetkin ihan huippukeksejä!?! Meillä näitä on tehty jo monen monta kertaa. Joskus oon jättänyt muutaman kiekon pakkaseen valmiiksi odottamaan sopivaa herkutteluhetkeä. Sitten vain himon yltyessä paistanut pari (tai ehkä muutaman enemmän) ja nautiskellut tuoreeltaan. Hyvä tietää, että maistuvat myös suklaattomina. Miten ja paljonko muuten lisäsit kaakaota joukkoon?

Olipa huippu resepti. Just sitä keksin sitkeyttä mitä kaipaan! Lisäsin taikinaan maraboun non-stop karkkeja (mun suussa maistuu aivan smarties?) Ja lopputulos oli aivan mainio! Karkit eivät menettäneet väriä ja keksien rakenne pysyi just sopivana, sellainen subway-keksifiilis 🙂 kiitos!

Moikka Hemuli! Mahtava juttu, että nämä osuivat ja upposivat sullekin! Nämä ovat just sellaisia Subway-tyyppisiä, aivan ihania, tykkään edelleen vaikka monesti on tullut herkultua näillä. Näistä muuten saisi noilla non-stop-karkeilla varmaan tosi kivat tarjottavat vaikkapa lasten synttäreille, kun väritkin pysyvät! 🙂 Ole hyvä! Tuo on ihan parasta, että tästä ohjeesta on iloa muillekin ja siitä tullaan myös kertomaan. Joten kiitos myös sinulle 🙂

Hei! Paistolämpötila on siis tosiaan tuo 140 astetta?

Hei hippu. Kyllä vain, paistolämpötila on tuo 140. Matalassa paistettaessa jäätyneet kiekot kypsyvät juuri sopiviksi sekä reunoilta että keskeltä. Uuneissa tosin saattaa olla eroja, joten jos huomaat, että oma uuni paistaa tuossa lämpötilassa liiankin kypsäksi, kannattaa lämpöä laskea entisestään. Tai jos keksit ovat täysin raakoja vielä jäähtymisen jälkeen, kannattaa lämpöä nostaa hitusen.

ei toimi ???? kaksi päivää meni hukkaan kun yritettiin näitä väsätä?☹️ mikään ei toimi??

Voi harmi ”surullinen”. Osaatko/haluatko kertoa tarkemmin, mikä meni pieleen?

Kiitos tästä ohjeesta, NAM!! 😍 Ensi kerralla testiin menee tuplasuklaakeksit valkosuklaalla ja tummalla suklaalla! Hyvä idea tuo pakastaminen!

Kiva kuulla, että keksit maistuivat sinullekin Sanna! 🙂 Eri suklaalaatujen sekoittaminen kuullostaa tosi herkulliselta 😛

Vihdoin löytyi TÄYDELLINEN suklaakeksiresepti 😍 Leivoin pikkusiskojen kanssa ja onnistui todella hyvin! Koko perhe rakastui mutta harmi että niin iso perhe eli kaikille riitti vain yksi keksi. 🙁 mutta oli niin makeita että vain yhden sitä jaksoikin syyä. Jatkossa ehdottomasti käytän tätä respetiä!! KIITOS!

Ihana kuulla Olivia! 🙂 On varmaan ollut ihana leipoa pikkusiskojen kanssa 🙂 Kiitos kommentistasi ja oikein herkullista Joulun odotusta teille 🙂

oon monesti yrittäny tehä näitä keksejä ja lopputulos on aina semmonen paksu keksi eikä tommonen ohut. mitähän mä teen väärin? oon yrittäny kyllä tarkkaan mittaaa kaikki aineet…

Hei Iida! 🙂 Mieleeni tulee kaksi mahdollista syystä.
Yksi syy on se, että jos taikinassa on liikaa jauhoja, ne eivät pääse leviämään niin nätisti. Myös jauhoissa on eroja, ja jonkun merkkisiä jauhoja ei tarvita välttämättä niin paljon kuin toisen merkkisiä jauhoja.
Toinen syy voi olla uuni. Joskus uunin lämpötila voikin olla korkeampi, mitä säätönappula näyttää. Jos vielä innostut kokeilemaan, niin laitapas hieman vähemmän jauhoja ja samalla uunin lämpötila vieläkin alhaisemmaksi. Pidän peukkuja, että ensi kerralla keksit painuvat kasaan uunissa 🙂

Todella hyviä ja maukkaita keksejä! Vähän pienempiä tein tällä kertaa, tuli 26 keksiä. Tosi hyvin onnistui. Juhliin kun on kivempi laittaa tarjolle vähän pienempiä annoksia.

Laitoin omaan blogiini linkin, joka tuo tänne reseptiisi. Toivottavasti se on ok. Blogini löytyy: https://hyvaajakaunistaelamaa.blogspot.com.

Kiva, että keksit maistuivat sullekin Pauliina 🙂 Ja nuo pienemmät keksit tekevät juhlissa taatusti paremmin kauppansa kuin isot. Itse tarjosin joissain juhlissa näitä keksejä isoina, eikä niitä syönyt kukaan minun lisäksi 😉

Ja kiitos, linkitys on aina ok 🙂

Olen jo muutaman vuoden ajan etsinyt täydellisten keksien reseptiä ja ehtinyt siinä ajassa kokeilla kaikenlaisia löytämiäni reseptejä. Yhtenä päivänä törmäsin reseptiisi ja tämä resepti onkin jäänyt ahkeraan käyttöön. Kekseistä tulee aivan älyttömän hyviä!

Ihana kuulla Laura! Nämä ovat yksi minunkin lempparikekseistä, ja vaikka harvoin teen mitään montaa kertaa samalla ohjeella, näitä olen tehnyt useammankin kerran, kun ovat niin hyviä 🙂

Laskimpa tuossa aineiden yhteenlasketut kalorit ja tulokseksi sain noin 4000 kcal. Aika moinen määrä. Kunhan ei joka viikko tee niin kaippa se käy :/

Itse lisäsin taikinaan vielä sulatettua leivonta suklaata saapas nähdä mitä tulee😄😋

Kommentoi juttua: Sitkeät, isot suklaahippukeksit

Vastaa käyttäjälle surullinen Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X