Sitkeät kinuskikeksit suklaahipuilla

Synttäritarjoilujen kirjoittaminen jatkuu vielä muutaman ohjeen verran. Laitan tähän väliin ohjeen ihanan kinuskisiin, keskeltä sitkeisiin ja reunoilta rapeisiin kekseihin.

En ole oikein koskaan ollut mikään keksifani, mutta alettuani tekemään itse pikkuleipiä ja/tai keksejä vuosi sitten, ihastuin niihin täysin. Itse tekemällä saa juuri sellaisia kuin haluaa ja ohjetta on helppo muokata mieleisekseen. Nämä keksit syntyivät hieman vahingossa, sillä olin avannut purkillisen kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa. Ajatus oli upottaa se muuhun leivonnaiseen, mutta jostain päähäni pälkähti kokeilla sitä kekseihin. Näistä tuli tosi tosi hyviä.

Kokeilin keksien tekemistä myös ilman suklaahippulisää. Ne maistuivat melkein kuin miedolle, sitkeälle kondensoidulle maidolle. Eli niistä tuli myös kivoja, mutta jotenkin nämä kuvissakin näkyvät suklaahipulliset versiot olivat hieman parempia. Tumma suklaa ehkä taittoi aavistuksen kinuskin makeutta ja toi samalla lisää makua ja rakennetta.

Koska keksit tulivat tytön juhlapöytään, kaipasin niihin myös hieman
tyttömäisyyttä, ja ripottelin taikinaan myös hieman vaaleanpunaisia
nonparelleja. Pelkäsin, että ne menettäisivät väriä uunissa, mutta väri
pysyikin aika kivasti. Näitä voiskin tuunata mieleisekseen eri värisillä
nonparelleilla.

Sitkeät kinuskikeksit kondensoidusta maidosta

n. 50 kpl

Aineet:

125 g huoneenlämpöistä voita

1 dl sokeria

2 dl kondensoitua maitoa (n. 2/3 prk, 2h 15 min. ajan kinuskiksi keitettyä)

4 dl vehnäjauhoja

0.5 tl soodaa

1/4 tl suolaa

Lisäksi:

100-150 g tummaa suklaata pieneksi pilkottuna

0.5 dl nonparelleja

Ohje:

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kinuskiksi keitetty kondensoitu maito. Sekoita sooda ja suola vehnäjauhoihin. Kääntele ne voi-sokeri-maito-seokseen niin, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Kääntele joukkoon vielä lopuksi halutessasi suklaata ja nonparelleja. Älä vaivaa taikinaa. Laita taikinakulho jääkaappiin n. puoleksi tunniksi.

Ota taikinasta lihapullan kokoisia paloja ja pyörittele palloiksi. Laita pallot kahdelle leivinpaperoidulle pellille. Pallot leviävät hieman uunissa, joten jätä niiden väliin hieman leviämisvaraa. Litistä palloja hieman ja painele päälle vielä hieman lisää nonparelleja. Paista 180 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes reunat tuntuvat sormeen hieman kiinteiltä, mutta keskusta on vielä täysin raa’an oloinen..

Vinkki:

* Keksien kuuluu olla raa’an oloisia uunista otettaessa. Ne kypsyvät vielä uunista oton jälkeen ja tulevat keskeltä hieman pehmeän sitkeiksi ja reunoilta rapeiksi..
* Jos haluat tehdä keksejä enemmän, käytä koko purkillinen kondensoitua maitoa ja kerro muiden ohjeessa olevien aineiden määrä 1.5-kertoimella. Eli rasvaa 185 g, sokeria 1.5 dl, jauhoja 6 dl, 0.75 tl soodaa, suolaa vajaa puol tl. Suklaarouhetta oman maun mukaan 🙂

Avainsanat

Kommentit (4)

Oli ylimääräistä karamellisoitua maitotiivistettä kinuskikokeilujen jälkeen, joten johonkin piti se käyttää, kiitos tästä ohjeesta! Mitään extraa ei kaapissa ollut, nonparelleja eikä muuta härpäkettä, eikä suklaata, mutta kekseistä tuli tosi hyviä ilmankin! On mukavan sitkeä ja pehmeä, eli just kuten kunnon keksin pitää ollakin!

Kiva kuulla, että nämä maistuivat Leipurihiiva! 🙂

Moi! Kauanko säilyvät huoneenlämmössä? Missä säilytys jos ei huoneenlämmössä? 🙂

Moi Hanna! Meillä keksit katosivat niin äkkiä, ettei pidemmästä säilytysajasta ole kokemusta, mutta arvioisin keksien säilyvät huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa hyvänä muutamia päiviä 🙂

Kommentoi juttua: Sitkeät kinuskikeksit suklaahipuilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X