Sitkeät sitruunaiset keksit

Nämä keksit tuli tehtyä jo jokin aika sitten, mutta
laitan ne nyt lopulta tännekin. Yritin tässä miettiä mistä nämä saivat alkunsa,
mutta ajatus ei meinannut tulla mieleeni. Juuri kun olin painamassa
”julkaise”-nappulaa, muistin sen. Esikoisen tarhassa siis oli
eväsretki jokin aika sitten. Muistin suht myöhään illalla, että eväsrasiaan
pyydettiin laittamaan mukaan myös keksejä. Olisihan sinne varmaan voinut
muutakin laittaa, mutta sain päähäni alkaa tehdä sellaisia, koska kaapeista niitä
ei löytynyt (ja leivontasormetkin syyhysivät). Oli jo myöhä eli taikinan piti
siis olla nopea ja helppo. Nakkailin aineita kippoon ja tuloksena syntyivät
nämä keksit. Nyt olen tyytyväinen, että nämä tuli tehtyä. Nämä olivat
mielestäni oikein hyviä. Nämä keksit ovat vähän kuin kauralastut sitruunalisällä.
Siis koostumukseltaan. Reunoilta rapsakoita, mutta keskeltä sitkeitä. Maku on
miedon sitruunainen. Eli kokonaisuudessaan mielestäni oikein hyviä keksejä 🙂
Ja esikoinenkin eväsretken jälkeen pyysi liki jatkuvasti ”Annatko
mulle taas sellaisen herkkukeksin”, kunnes kaikki keksit oli tuhottu 🙂

 

 

 

Nämä on siis helppo tehdä, sillä
vatkaimen voi (jälleen kerran) unohtaa kaapin kätköihin. Jos keksit kypsentää
juuri ja juuri kypsiksi, ovat ne sen verran pehmeitä, että tuppaavat hieman
taipumaan vähän pidemmässä säilytyksessä (kuten ylimmästä kuvasta näkee).
Uskoisin, että pidempään paistetut keksit pysyisivät paremmin mallissaan ja
olisivat kuitenkin edelleen hieman sitkeitä. Maku on joka tapauksessa
mielestäni hyvä 🙂

Tässä tulee ohje.

Sitkeät sitruunaiset keksit

n. 40 kpl

Aineet:

125 g voita sulatettuna

2.5 rkl (1/2 sitruunan) sitruunan mehua

1/2 sitruunan raastettu kuori

1 muna

1 dl vaaleaa siirappia

2 dl sokeria

4 dl jauhoja

0.5 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl suolaa

1 rkl vaniljasokeria

Ohje:

Vatkaa voi, sitruunan mehu, muna ja
siirappi kulhossa pallovatkaimella (tai lusikalla) sekaisin. Sekoita kuivat
aineet keskenään ja lisää seokseen nopeasti sekoittaen. Laita taikina
jääkaappiin hetkeksi, niin se jähmettyy ja sitä on helpompi käsitellä.
Pyörittele taikinasta pellille pienen lihapullan kokoisia taikinapalloja. Jätä
kunnon välit, sillä keksit leviävät kypsyessään melkoisesti. Paista  175
asteessa n. 9 minuuttia, kunnes keksit alkavat laskeutua (ne pullistuvat ensin)
ja saavat reunoihin aavistuksen väriä. Keksien ei muuten tarvitse saada väriä
pintaansa. Näin keksit jäävät pehmeähköiksi. Jos haluat rapeammat keksit,
paista hieman pidempään. Paistoaika on joka tapauksessa uunista riippuvainen,
joten tarkkaile tilannetta. Keksit ovat luultavammin joka tapauksessa hieman
sitkeitä (itse en koittanut paistaa koviksi, sillä pidän pehmeistä kekseistä).
Anna keksien jäähtyä pellillä.

 

 

Avainsanat

Kommentit (2)

Näistä tuli niiiiiin hyviä! En malttanut pitää taikinaa jääkaapissa, vaan nostelin lusikoilla pellille pieniä kasoja. Hyvin onnistui myös niin 🙂

Hieno homma, että onnistui myös ilman taikinan viilentämistä 🙂 Ja kiva, että maistuivat. Nämä kyllä vievät kielen mennessään 😉

Kommentoi juttua: Sitkeät sitruunaiset keksit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Sveitsiläinen marenki ❤️ Tosi helppo valmistaa ja lopputulos on ihanan paksu, mutta pehmoinen ja suussasulava. Tiesitkö, että sveitsiläisestä marengista pystyy tekemään myös kovia marenkeja ilman uunia! Ja vitsit kun ne ovat hyviä, ihan eri luokkaa kuin perusmarengit, nams! Sveitsiläisestä marenki on monikäyttöistä sillä siitä myös mm. kakkuun tai piirakan pintaan kauniin kuorrutteen. Kurkkaa ohje blogin puolelta⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sveitsilainen-marenki-ja-marengit-ilman-uunia/⁣
⁣
#sveitsiläinen marenki⁣
#marengit⁣
#ilmanuunia⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#meringues⁣
#foodphotography
  • Näiden ihanien, ilman vaivaamista valmistuvien sämpylöiden testaamisen myötä sämpyläinnostukseni on noussut huippuunsa! Testailin tätä "sekoita aineet keskenään, laita kulho jääkaappiin, paista seuraavana päivänä"-tyylistä sämpyläohjetta jokunen viikko sitten ja rakastuin! En ole koskaan ennen välittänyt sämpylöiden tekemisestä, sillä lopputulos on ollut mitä on. Nykyään oikein odotan pääseväni tekemään näitä rapeakuorisia, sisältä pehmeitä sämpylöitä. Ihan parhaita! Katso ohje blogin puolelta ⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-rapeakuoriset-sampylat-ilman-vaivaamista/⁣
⁣
#sämpylät⁣
#helppojanopeasämpylä⁣
#sämpylätilmanvaivaamista⁣
#parassämpylä⁣
#suklaapossu ⁣
#kotiliesiblogit
  • Tuli piiiiitkästä aikaa tehtyä hiivattomia pikapullia, tällä kertaa erilaisella ohjeella. Näistä tuli muuten tosi ihania korvikkeita tavallisille pullille, vaikka yllätysvieraille tai muuten vaan pullanhimoon. Eräs syöjistäkin mietti ääneen, että mitä sitä enää pullataikinaa tehdä, kun ilman hiivaakin valmistuu näin hyviä pullia :) Kurkkaa ohje blogista ja testaa nopeat pullat vaikka heti⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-ja-nopeat-pikapullat/⁣
⁣
Ps. Pullien väri jäi kalvakaksi, koska jätin munalla voitelun väliin poikamme muna-allergian takia ja paistoin pullat varmuudeksi alhaisella lämmöllä. Ulkonäöstä huolimatta ovat siis kypsiä :)⁣
⁣
#pikapulla⁣
#pullailmanhiivaa⁣
#nopeajahelppoleivonnainen⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bun⁣
#bunwithouteast
  • Tiesitkö, että pannukakun tekeminen onnistuu myös munattomana? Tässä munattomassa pannarissa on hieman maitorahkaa tuomassa sekä proteiinia että parempaa koostumusta. Meillä tätä on syöty jo vuoden verran pojan allergian takia, ja aina yhtä hyvää, erityisesti jos lapsilta kysytään. Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/munaton-pannukakku-ja-vielapa-todella/⁣
⁣
#suklaapossu ⁣
#kotiliesiblogit⁣
#munaton⁣
#pannukakku⁣
#pannari⁣
#eggless⁣
#pancake
  • Tänä vuonna päädyin tekemään laskiaispullat kahdella täytevälillä. Näitä oli ihana syödä, kun sai joka haukkauksella sopivassa suhteessa sekä pullaa, kermavaahtoa että hilloa :P Syöminen tapahtui kuten muutenkin eli lakki ensin ja sen jälkeen kumpikin kerros erikseen. Tästä tuli mun suosikkilaskiaispulla :)⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/laskiaispullat-tuplataytteella-kerrospullana/⁣
⁣
#laskiainen2019⁣
#laskiaispulla⁣
#tuunattupulla⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Kaupallinen yhteistyö #mrmuscle

Meillä meni yksi viikonloppu näiden mehevien mokkapalamuffissien kanssa herkutellessa. Ennen herkuttelua testailin keittiön aukaisemista MrMusclen rasvaa poistavalla viemärirakeella, ja ohoh, se toimi todella hienosti. Tästä on aikaa jo sen verran, että normaalisti viemärit olisivat jälleen tukossa, mutta nyt ne vetävät hienosti edelleenkin! Nyt on kiva leipoa vaikka uusi satsi näitä herkkumuffinseja, kuten lapset sanoivat 😋 Kurkkaa muffinssien ohje blogista ja lue samalla helppo vinkki keittiön huoltoon.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mokkapalamuffinssit-ja-keittion-huoltohommia/

#mokkapalat
#muffinssi
#suklaapossu
#kotiliesiblogit
#kaupallinenyhteistyö
  • Tämä kakku päätyi kummipoikamme synttäripöytään viime vuoden loppupuolella. Täytteenä oli reilusti mansikoita ja tuorejuustolla vahvistettua kermaa. Oi kuinka hyvää! Katso ohje blogin puolelta⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pokemon-kakku-mansikkataytteella/⁣
⁣
#pojansynttärit #pokemon #kakku #synttärikakku⁣
#mansikkakakku #mansikoita #kermakakku⁣
#suklaapossu #kotiliesiblogit⁣
#birthday #cake

suklaapossu

X