Sitruuna-passion britakakku

Lemon curd ja passion täytteinen britakakku

Täytin pyöreitä kesäkuun puolella. Vaikka suuremmat juhlat siirtyivät toiseen ajankohtaan vallitsevan tilanteen vuoksi, halusin juhlistaa virallista syntymäpäivääni kakulla, josta löytyivät lempimakuni. Kakkupohjana toimi oli yksi parhaista kakuista eli britakakku. Täytteeksi kakkuun päätyivät kaksi ehdotonta lempimakuani eli sitruuna ja passion. Tuo makean britakakun ja kirpeämmän passion-sitruunatäytteen yhdistelmä oli ihan mahdottoman herkullista. Kakusta tuli i-ha-na!

Syntymäpäivä kakku 40-vuotiaalle

Täytteeseen päätyi itsetehtyä, todella ihanan raikasta sitruunainen lemon curdia, jonka tein testimielessä munattomaksi. Testi oli onnistunut ja munaton sitruunatahna herkullista. Täytteen munattomuudesta ei juuri tämän kakun kohdalla ole sinänsä hyötyä muna-allergisille, sillä brita itsessään sisältää munaa. Toisaalta sillä sai munan määrän pienemmäksi, jolloin uskalsin maistatuttaa kakku myös muna-allergiasta toipuvalle nelivuotiaalle kuopukselleni. Ja hyvinpä maistui myös hänelle 🙂

Kaunis kesäinen kakku on helppo koristella syötävillä kukilla

Sekoitin sitruunatahnan kermavaahdon ja mascarponen joukkoon, jolloin täytteestä tuli samaan aikaan sekä pehmeä, kirpsakka, sopivasti makea ja täyteläinen.

Britakakku sitruunatäytteellä itsetehdystä sitruunatahnasta

Koristelin kakun passionhedelmän puolikkailla, mansikoilla sekä pihaltani löytyvillä syötävillä kukilla. Kukkina oli mm. orvokkeja, verbenaa, lemmikkejä ja syreenin(/sireenin) kukkia.

Orvokki, verbena, lemmikki, pelargoni, mansikka ja passion kakun koristeena

Sitruunan ja passionin lisäksi kaksi muuta lempimakuani ovat suklaa ja kinuski. Myös ne kävivät mielessä kakun makumaailmaa miettiessä, mutta päätin laittaa ne toiseen leivonnaiseen eli Daim-kekseihin. Ohje noihin makeisiin, sitkeisiin kekseihin tulossa blogiin lähiaikoina.

Tässä ohje sitruuna-passion -täytteiseen britakakkuun.

Sitruuna-passion britakakku

Kolmeen n. 21 cm irtopohjavuokaan tai noin 35 x 40 cm uunipellille

Pohja:

150 g voita huoneenlämpöisenä

1.25 dl sokeria

4 keltuaista

2.5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1.25 dl maitoa

Marenkikerros:

4 valkuaista

2 dl sokeria

Täyte:

4 dl vispikermaa

125 g mascarponea

1.5-2 dl itse tehtyä sitruunatahnaa

2-4 passionhedelmän sisus

Koristeeksi esimerkiksi:

passionhedelmiä

syötäviä kukkia

mintun lehtiä

Ohje:

Tee pohja. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe sekä vaniljasokeri. Lisää ne vuorotellen taikinan joukkoon maidon kanssa varovasti käännellen. Aloita ja lopeta jauhoilla.

Voitele hyvin kolme n. 21 cm irtopohjavuokaa ja jauhota esimerkiksi vehnäjauhoilla. Jaa pohjataikina vuokiin ja levitä tasaiseksi kerrokseksi vuokien pohjalle. Taikinaa ei tarvitse levittää aivan reunoihin asti, sillä taikina kyllä leviää uunissa. Laita vuoat syrjään odottamaan.

Valmista marenki. Vaahdota valkuaisia. Kun valkuaiset alkavat vaahdota, lisää sokeria 1 rkl kerrallaan valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää. Levitä marenkivaahto pohjataikinoiden päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes pohjat ovat kypsiä ja marenki kauniin vaaleanruskea. Anna pohjien jäähtyä kokonaan.

Tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista mascarponea lusikalla sekoitellen. Lisää mascarpone sekä 1.5 dl sitruunatahnaa kermavaahdon joukkoon ja vatkaa kunnolla sekaisin. Maista ja lisää halutessasi lisää sitruunatahnaa. Täyte saa olla kirpsakka, sillä makeat britapohjat tasapainottavat maku.

Nosta alin pohja tarjoilulautaselle. Levitä täytteestä noin puolet alimman pohjan päälle. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi hedelmälihaa täytteen päälle.

Nosta toinen pohjapala päälle. Levitä loput täytteestä ja lusikoi pinnalle lisää passionhedelmää.

Nosta päälle vielä viimeinen pohjapala. Koristele passionhedelmillä, mansikoilla, syötävillä kukilla ja piparmintun lehdillä.

Vinkit:

* Voit tehdä pohjan myös n. 35 x 40 cm uunipellillä. Huomaa, että paistoaika saattaa tällöin olla hieman pidempi, joten tarkkaile tilannetta. Leikkaa uunipellillä tehty pohja kolmeen yhtä leveään osaan, niin saat suorakaiteen muotoisen Britakakun.

* Britakakku on parhaimmillaan heti täyttämisen jälkeen, jolloin marenki on vielä rapsakkaa.

* Voit valmistella kakkupohjat jo etukäteen valmiiksi ja pakastaa ne heti, kun ne ovat jäähtyneet kunnolla. Suoraan pakkasesta otettujen pohjien käsittely on helppoa ja ne sulavat nopeasti.

* Itsetehdyn sitruunatahnan sijasta voit käyttää myös kaupasta saatavaa sitruunatahnaa. Muista, että kaupan sitruunatahnat ovat makeampia, kuin itsetehty, joten maistele täytettä, jotta siitä ei tule liian makea.

* Passionhedelmän siemenet jäävät rapeiksi sattumiksi. Jos haluat kakun ilman kiviä, painele passionhedelmän lihaosa siivilän läpi ja käytä kakkuun pelkästään hedelmän mehu. Mehun määrällä pystyt säätämään kakun kirpeyttä ja passionin maun voimakkuutta.

Kommentit (2)

Moikka, Olisiko ideaa miten tästä saisi gluteenittoman? 🙂
Olen joskus tehnyt brita-kakun gluteenittomana, mutta siitä on tullut tosi lättänä.

Moikka Lisko! 🙂 Itse en ole kokeillut tätä gluteenittomana, mutta useissa ohjeissa on vehnäjauhot korvattu suoraan gluteenittomilla jauhoseoksilla. Hmmm. Voisikohan lättänyyden osasyynä olla esimerkiksi liian isolla pellillä paistettu pohja? Britan pohjan tosin ei tarvitsekaan olla kovin paksu, mutta ainakin sillä, kuinka isolle alalle taikinan levittää, pystyy vaikuttamaan paksuuteen 🙂

Kommentoi juttua: Sitruuna-passion britakakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X