
Sitruunamutakakku
Sitruunamutakakku on ihanan tahmea ja kirpeän makea mutakakku, joka valmistuu helposti vain muutamasta raaka-aineesta ilman vatkaimia.


Testailin viime vuoden keväällä sitruunamutakakkua useamman kerran, mutta en saanut sen koostumusta ja makumaailmaa riittävän lähelle haluamaani. Säilytin ohjeen ja otin sen nyt uudestaan työnalle. Muokkasin ohjetta muun muassa vähentämällä siitä munia ja sokeria sekä lisäämällä hieman jauhojen määrää. Plättäsin taikinan vuokaan ja vuoan uuniin. Hetken päästä huomasin, että mutakakku käyttäytyy juuri niin, kuin halusinkin. Se nousi tasaisesti uunissa ja myös jäähtymisen aikana pinta pysy suht tasaisena. Jo tältä osin koin todellistä onnistumisen riemua.

Seuraavaksi nappasin lämpimästä mutakakusta palan ja voi nam! Se oli ihan mielettömän hyvää! Miedosti kirpeää, sopivan makeaa, tahmeaa, mutakakkumaista eli juuri sitä mitä mutakakulta kaipasin.

Leipomisen vaikein osuus oli siinä hetkessä, kun loppukakun piti antaa jäähtyä, jotta voisin vertailla kunnolla jäähtyneen ja uunilämpimän kakun eroja. Odotellessa mutakakun määrä kummasti väheni (hups), mutta maisteluun sitä jäi ihan riittävästi. Ja lopputulos on se, että….
Sitruunainen mutakakku on mielestäni parhaimmillaan jäähtyneenä. Se kiinteytyy lisää ja on helpommin leikattavissa. Lisäksi maku muuttuu tasapainoisemmaksi.

Innostuin tästä niin paljon, että leivoin kakun uudestaan seuraavana päivänä. Ensimmäisellä kerralla paistoin sen kokonaan leivinpaperilla vuoratussa vuoassa ja toisella kerralla vuoassa, jossa leivinpaperi oli vain pohjalla ja jonka reunat oli voideltu vuokaspraylla. Ensimmäisestä versiosta tuli tasaisemman tahmainen ja maku taivaallinen. Toisella kerralla kakun reunat kypsyivät hieman keskustaa enemmän ja maku oli hieman plissumpi, mutta silti ihana. Toki tähän saattoi vaikuttaa se, että käyttämäni sitruunat eivät olleet aivan samanmakuisia, vaan ekalla kerralla pelkän taikinan maku oli sitruunaisempi. Sitruunoiden happamuuksissa on siis eroja ja maku voi tämän takia olla eri kerroilla hieman erilainen. Herkullinen se on joka tapauksessa.
Ja nyt vihdoinkin tärkeimpään, eli ohjeeseen.
Sitruunamutakakku
noin 18-20 cm vuokaan
Aineet:
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna
0.5 dl sitruunan mehua
150 g voita
2.75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria TAI 0.5 tl vaniljajauhetta
2 munaa
0.25 tl suolaa
2.5 dl vehnäjauhoja
Ohje:
Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.
Sulata voi mikron kestävässä kulhossa. Pese sitruunan kuori hyvin esimerkiksi juuriharjalla. Raasta uloin, keltainen osa kuoresta hienoksi raasteeksi.
Sulata voi mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään. Mittaa kulhoon sitruunan kuori, sitruunan mehu, sokerit, vaniljajauhe, munat ja suola. Sekoita kunnolla sekaisin. Sekoita joukkoon voi. Lisää joukkoon vielä vehnäjauhot ja sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään.
Vuoraa halkaisijaltaan noin 20 cm irtopohjainen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat vuokapraylla. Voit tarvittaessa vuorata myös vuoan reunat leivinpaperilla.
Paista 170 asteessa toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia, kunnes mutakakku on keskeltä juuri ja juuri hyytynyt. Anna kakun jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja nosta lopuksi vielä jääkaappiin. Koostumus kiinteytyy ja maut tasaantuvat jäähtymisen aikana. Ja eikun herkuttelemaan!
Vinkki:
* Sitruunoissa on eroja, joten myös kakun maku saattaa olla eri kerroilla hieman erilainen.


Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sitruunamutakakku
Korvaako vaniljajauhe leivinjauheen vai mikä tässä toimii kohottajana?
Moi Mira! Ohjeessa ei ole lainkaan leivinjauhetta eli se kohoaa ainoastaan munien avulla sen mitä kohoaa. Mutta hyvä kun kysyit. Vaniljasokerin ja vaniljajauheen kohdalla oli virhe, sillä ne olivat eksyneet eri riveille, vaikka tarkoitus oli, että ne ovat vaihtoehtoiset maustajat. Tuo kohta nyt korjattu.