Suklaapossu

Solmupullat, munaton

Erilaisia pullia

 

Huomenna torstaina 4.10. vietetään Kansallista korvapuustipäivää. Vaikka leivonkin suht paljon, en yleensä katsele kalentereista leivontaan liittyviä erikoispäiviä. Nyt satuin kuitenkin pitkästä aikaa leipasemaan pullaa näin lähellä korvapuustipäivää, joten pitäähän se ohje julkaista samantein. Korvapuusteja ei kuitenkaan ole luvassa vaan jotain hieman erilaista ja ne ovat solmupullia.

Solmupullat ovat yksinkertaisuudessaan solmussa olevia pullataikinan suiruja, joiden sisältä löytyy vaikka ihan kaneli-sokeriseos. Niitä voi tehdä tehdä monella tavalla. Me leikattiin taikinasta housujen näköisiä paloja, jotka kiepsautettiin epämääräisesti ympäriinsä solmun näköisiksi möykyiksi. Taikinasta voisi tehdä myös esim. pitkiä suiruja, jotka kiepsautettaisiin ensin pötkönä pari kertaa ympäri ja sen jälkeen ihan oikeasti solmuun. Ohjeesta löytyy mein tekotyylin. Ja se näissä on hyvää (maun lisäksi), että tekemisen kanssa ei ole niin nökönuukaa. Kunhan saa jonkinlaisen solmuntapaisen aikaiseksi, on hyvännäköinen pulla valmis.

Solmupullia

Kokeilin kyllä korvapuustejakin näiden solmupullien tekemisen jälkeen, mutta me ei olla edelleenkään kavereita. Kuten tavallista, suurin osa korvapuusteista levahti jälleen pitkin peltiä ja lopputulos muistutti lopulta korvapuusteja enemmän sammakkoja, jotka levittelivät koipia pitkin uunipeltiä. Parhaimmat puusteista säästin tytön jalkkispelin buffettiin ja nuo sammakonkoivet mutusteltiin itse kotona. Eipä siinä, hyviltä maistuivat. Kuten myös nämä melko perusmeiningillä täytetyt solmupullat.

Solmupullia

Taikinan ohjeen nappasin Helppo peltipulla/pannupulla marjoilla ja vaniljalla-postauksestani. Se on kivan helppo ja tehdä. Kuten olen aiemminkin maininnut, normaalisti vihaan pullataikinan tekemistä. Varsinkin, jos pitää upottaa kädet taikinaan niin että taikinaa on kaikki sormen välit täynnä. Mutta tämän ohjeen kanssa teen taikinan mielelläni. Siinä aineet hurautetaan yleiskoneessa voimakkaasti vatkaten yhteen. Näin pullataikinaan syntyy jo pienessä ajassa aika hyvin sitkoa. Sen jälkeen taikinaan lisätään rasva käsin käännellen. Jos taikina ei tartu käteen, voin vaivata sitä vielä hetken. Mutta josse alkaa tarttua liikaa, eikä lisäjauhot auta, niin eipä muuta kuin nostatuspuuhiin. Usein vaivaan taikinaan lisää hieman myöhemmin, sitten kun se on levännyt ja noussut. Nostatuksen jälkeen vaivaaminen onnistuu tosi nopeasti, eikä taikinakaan tartu sormiin enää samalla tavalla kuin ennen nostatusta. Ei ehkä ihan oikeaoppinen tapa tehdä pulla, mutta toimii, ainakin minulla! Lopputuloksena pehmeä, kimmoisa taikina. Niin kimmoisa, ettei meinaa kaulitessa kauliintua, vaan palailee takaisin samaan muotoonsa.

Kierrepullia

Pullataikina onnistuu hienosti myös munattomana. Muna auttaa ehkä aavistuksen pullien muotoilussa, mutta se kuivattaa pullaa suotta. Nämäkin pullat ovat munattomia, voitelulientä myöten. Tässä tulee ohje 🙂

 

Solmupullat, munaton 

n. 22 reilun kokoista pullaa

Aineet:

5 dl maitoa

50 g tuorehiivaa

1.5 rkl kardemummaa

1 1/2 tl suolaa

1 1/2 dl sokeria

n. 11.5-12.5 dl vehnäjauhoja

125 g juoksevaa rasvaa

Päälle lisäksi:

rasvaa

kanelia

sokeria

Voiteluun:

1 dl maitoa

2 rkl sokeria

Ohje:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri ja suola. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla n. 15 sekuntia täysillä. Lisää loput jauhoista (laita ensin yhteensä 11.5 dl ja lisää lopuksi tarvittaessa lisää) ja vatkaa jälleen vatkaimella (tai yleiskoneen vatkaisosalla) voimakkaasti, kunnes taikina hieman kiinteytyy (n. 15 sekuntia). Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Putsaa käsin suurimmat taikinan palat vatkainosista kulhoon. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon. Jatka hetki vaivaamista. Jos taikina on kovin tarttuvaista, lisää hieman jauhoja ja vaivaa hetki uudestaan. Jos taikina alkaa tarttua käsiin, jätä se nousemaan, ja jatka vaivaamista vasta nostamisen jälleen.

Nostauksen jälkeen vaivaaminen onnistuu ainakin itselläni niin, että litistän taikinaa ensin, sitten taitan osan taikinakasan päälle. Litistys, taitto, litistys, taitto… Sitten taikinasta alkaakin jo muodostumaan pallero ja sitkoa löytyy tarpeeksi pullanmuotoiluun (Pst. Ja toki saat vaivata pullataikinan ihan kunnolla jo ennen ensimmäistä nostamista kuntoon, jos tykkäät siitä puuhasta 😀 )

Jaa yhden kerran noussut (ja hyvin vaivattu) taikina kahteen osaan. Kaulitse toisesta osasta n. 50 x 25 cm levy.

Levitä pinnalle sulatettua rasvaa ja reilusti kanelia ja sokeria.

Käännä taikinalevy kaksinkerroin, pitkät sivut vastakkain. Leikkaa siitä n. 4 cm levyisiä paloja. Leikkaa kukin pala housujen malliseksi (kuten alla).

Ota suikaleiden päistä kiinni ja kiepsauta pari kolme kertaa ympäri niin, että ne menevät hieman kierteelle.

 

Kiepsauta päät pullan alle niin, että pullasta tulee solmun näköinen.

Nosta pullat kohoamaan leivinpaperin päälle uunipellille. Tee jäljelle jääneestä taikinasta lisää solmuja tai pyörittele vaikka pikkupullia.

Kun pullat ovat nousseet, voitele ne kevyesti siirappi-maitoseoksella. Paista 225 asteessa n. 12 minuuttia. Paistoaika riippuu uunin tehoista, joten tarkkaile tilannetta.

Ja sitten vain lasi kylmää maitoa viekkuun ja nauttimaan 🙂

Vinkki:

* Kokeile täytteeksi tavallisen sokerin sijasta fariinisokeria, niin saat kinuskisempia pullia

Solmupulla


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Solmupullat, munaton

Johanna J

Herkullisen näköisiä solmupullia! ? Hyvät välivaihekuvat konkretisoi kivasti työvaiheita ?

Suklaapossu

Kiitos Johanna J 🙂 Tekotapoja on useita muitakin, mutta tämä sattui sopimaan yhteen tuon kaulitun levyn koon ja muodon kanssa 🙂 Näitä oli hauska tehdä, kun sai vapaasti kieputella ja tehdä kasoja. Kiva, että vaihekuvista on apua. Yritän taas jatkossakin ehtiä kuvaamaan niitä enemmän 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *