Suklaafudge-kakku lakritsilla

Tämä on jo aikoja sitten tekemäni fudgekakku, mutta ohje on aivan pakko pistää blogiinkin, niiiiin hyvää se on 🙂 Tämä fudgekakku syntyi hetken mielijohteesta, kun löysin kaapista ison pussillisen lakritsin paloja. Jostain kumman syystä tuo pussi oli säilynyt meillä avaamattomana jo pidemmän aikaa. Suklaa ja lakritsi ovat yhdessä mielestäni mitä parhain pari ja pidän erityisen paljon helposta suklaa-fudgesta lakritsinpaloilla ja suolapähkinöillä höystettynä. 

Tuo suklaafudge sisältää lakun lisäksi kondensoitua maitoa ja suklaata. Sain päähäni testailla, miten lakritsi sulaa kondensoidun maidon
joukkoon. Eipä sulanut ei, joten suunnitelmaa piti muokata ja lopulta pienellä suklaalisällä syntyi
lopulta suussasulava fudgekakku. Vai piirakka. No, samapa se. Olipa se kumpi tahansa, niin todella herkullista joka tapauksessa.

Ero aiempaan laku-suklaafudgeen on se, että tässä lakritsin palaset olivat pehmeämpiä. Keittäminen selvästi pehmensi lakuja, verrattuna siihen, että jos ne olisi heitetty sellaisenaan valmiiseen suklaamassaan.

Tällainen suklaafudge on ehkä liiankin helppo, sillä tätä on tullut tehtyä (ja syötyä!!!) ehkä turhankin usein. Päämassa sisältää vain kolmea ainetta. Lämpömittariakaan ei tarvita, vaan aineet vain kuumennetaan kattilassa. Sen jälkeen joukkoon voi sekoittaa miltei mitä tahansa. Siis todella helppoa ja nopeaa. Yleensä leikkaan massaan kuutioiksi, mutta eipä ollut huonompi idea tämä kakkukaan. Tulipahan hieman erilaista tällä kertaa.

Tässä vielä ohje 🙂

Suklaafudge-piirakka lakritsilla
n. 16 cm irtopohjavuokaan
Aineet:
200 g lakritsin paloja + muutama koristeeksi
1 prk kondensoitua maitoa
200 g suklaata (laitoin 100 g tummaa (50%) suklaata ja 100 g maitosuklaata)
Ohje:
Laita lakritsin palaset ja puolet kondensoidusta maidosta kattilaan. Keittele keskilämmöllä vähän väliä sekoitellen niin kauan, että seoksesta tulee paksua. Tällöin kondensoitu maito on saanut väriä osaksi sulaneista lakritsin pätkistä. Sekoita joukkoon loppu kondensoitu maito ja pienemmäksi pilkotut suklaapalat. Sekoittele, kunnes kaikki suklaa on sulanut. 
Kaada massa kevyesti voideltuun irtopohjavuokaan. Ripottele pinnalle lisää lakritsin paloja ja vaikkapa suklaarouhette. Anna jähmettyä huoneenlämmössä hetki ja poista sitten vuoan reunat. Laita jääkaappiin jähmettymään vielä muutamaksi tunniksi.

Kun kakku on jähmettynyt, irroita se irtopohjavuoasta ja nosta tarjoilulautaselle. Tarjoa huoneenlämpöisenä.

Vein loput kakusta töihin. Seuraavana päivänä menin hakemaan itselleni pientä palasta, mutta kakusta ei ollutkaan jäljelä enää mitään. Siitä päätellen maistui hyvin myös muille 🙂

Instagram

  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Tosi hyvän näkönen kakku ja maku on epäilemättä kans ! Lakritsin kevyt suolasuus tuo tohon varmaan kivoja ulottuvuuksia 🙂 Tää on kyllä sellainen resepti, jota haluaisin testata, vaikka yleensä päädyn vaan ihastelemaan sun luomuksia, joten osaatko sanoa mitä näinkin yksinkertaisessa kakussa voi vaan mahdollisesti voi failata 😀 ?

Lakritsi ja suklaa ovat kyllä mahtava pari! Yleensä lakupussi kaipaakin viereensä levyllistä suklaata ;D Hmm. Tässä kakussa voi mennä parikin asiaa "pieleen". Eli kond. maitoa ja lakun paloja pitää keitetellä yhdessä tarpeeksi pitkään, sillä muuten kakku saattaa jäädä löysäksi. Tätä voi toki helpottaa niin, että tekeekin suklaafudgen tällä ohjeella (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/06/suolattu-suklaafudge-paahdetulla.html), mutta ilman manteleita. Tuolla ohjeella vain lakun palat eivät tule aivan niin pehmoisiksi kuin tällä. Toinen mihin kannattaa kiinnittää huomiota on se, että sekoittelee kond.maitoseosta koko ajan, ettei se pala pohjaan. Eipä nyt muuta tule mieleen eli eipä kuin kokeilemaan 😉

Aijai, miten superhyvältä näyttää! Olet kyllä uskomaton luomaan kaapinpohjakamoista herkkuja, oikea reseptimestari! Täytynee tehdä, kun kuulostaa niin helpoltakin. 😉

Voi kiitos Leena-Muori! 😀 Kokeilehan ihmeessä 🙂 Tuossa ylempänä annoinkin jo Ansku D:lle vinkkejä, mitä kaikkia mahdollisesti kannattaa ottaa huomioon. Iloisia leivontahetkiä 🙂

Kylläpäs näyttää herkulliselta. Suklaan ja lakrin yhdistelmä on kieltämättä erittäin toimiva. 🙂 Oletko kokeillut sulatella niitä irtokarkkeina myytäviä kantikkaita fudgeja?

Kiitos Jack 🙂 Sanos muuta, suklaa+laku toimii mahtavasti yhdessä 🙂 Eipä ole tullut kokeiltua fudgen sulattelua.. Hmm. Voisikin kokeilla.. Onko sulla niistä kokemusta?

Mitähän tein väärin, kun tarkoitus oli leikata tämä siisteiksi paloiksi, mutta ei pystynyt leikkaamaan koska se oli sellasta tahmeaa liejua 😀 ?

Tämä viesti oli kadonneena sähköpostin syövereihin, mutta nyt löysin sen. Voi harmi, että kakku jäi liejuksi! Mutta eiköhän sitä silti pysty syömään 😉 Ensi kerralla sitten keittelee vaan pikkasen kauemmin lakuseosta. Ja vaikka laittaa hieman lisää suklaata varmistaakseen hyytymisen 🙂

Se on ollu nyt kaks vuorokautta jääkaapissa ja edelleen liejua 😀 Vika oli varmaan tossa että se lakritsi ei ollu tarpeeks kauaa keittymässä! Josko toisella kertaa paremmalla tuurilla 😉

Hmm. Tuossa ylempänä ensimmäiselle kommentoijalle vastatessani mietinkin mahdollisia virhelähteitä. Keititkö lakua + kond. maitoa tarpeeksi kauan, eli kunnes seos oli kunnolla paksuuntunut? Liian lyhyt keittoaika saa aikaa vetisemmän lopputuloksen, sillä tällöin pelkkä suklaa ei riitä jämähdyttämään seosta. Kuinka pitkään annoit kakun jähmettyä jääkaapissa? Harmi, että kakusta tuli liejua. Jos haluat kokeilla samanlaista varmemmalla ohjeella, niin koitahan tällä (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/06/suolattu-suklaafudge-paahdetulla.html). Siinä on enemmän suklaata, joten myös jähmettyminen on varmaa. Laku tosin jää hieman kovemmaksi, mutta herkkua on silti. Ja mantelit voi halutessaan jättää pois. Tai sitten jättää mukaan, ihan miten vain 🙂

Aijai, mikä ohje! NAMM! Tänä iltana pakko testata!

Kiitos 😀 Ehditkö jo testailemaan? Mitäs tykkäsit! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.