Suklaapossu

Suklaasalami, salamia muistuttava helppo suklaaherkku

Suklaasalami on helppo suklaatryffeliä muistuttava herkku, joka muistuttaa ulkonäöllisesti salamia, mutta jossa maistuu suklaan lisäksi keksit, pähkinät, kuivatut hedelmät tai mitä vain salamin täytteeksi keksiikään laittaa. Suklaasalami ei nimestään huolimatta ole tai sisällä oikeaa salamia.

Tein suklaasalamia pitkän haaveilun jälkeen vihdoinkin ennen viime joulua, pariinkin otteeseen. Ensimmäiseen suklaaseoksen joukkoon laitoin vain hieman kermaa ja voita, sillä ajattelin salamin pysyvän tällöin helpommin leikattavissa ja pysyvän paremmin koossa. Leikkuuvaiheessa huomasin, että kävikin juuri päinvastoin ja salami mureni juuri ennen kuin veitsi lävisti sen kokonaan. Voi kröhnä!

Eipä auttanut muuta kuin laittaa uusi yritys tulille. Pian suklaa sai seurakseen reilusti enemmän kermaa ja voita, ja lisäsin joukkoon myös hieman fariinisokeri taittamaan suklaan karvautta. Salamipötkön hyytymisen jälkeen aloitin varovasti leikkuu-urakkaa ja huomasin samantein, että nyt leikkaaminen onnistuu tosi hyvin. Harmittavasti tuo ohje ei ehtinyt blogiin ennen joulua, mutta tässä se tulee vihdoinkin vinkkinä seuraavaa suklaista hetkeä tai vaikka jo ensi joulua varten.

Suklaasalamin voi tehdä prikulleen alla olevan ohjeen mukaan lisäten joukkoon keksejä, pistaasipähkinöitä, suolapähkinöitä ja kuivattuja karpaloita tai niihin voi hukuttaa kaapeissa olevissa pusseissa nököttävät mantelin ja pähkinän jämät, kuivatut hedelmät ja niitä vaaleita keksejä mitä kaapista sattuu löytymään tai joista sattuu itse tykkäämään. Tärkeintä olisi, että joukosta löytyisi jotain vaaleaa salamin ”rasvaläikiksi” ja mahdollisesti jotain rapeaa tuomaan purutuntumaa.

Suklaasalamiviipaleet ovat munattomia, mikäli täytteisiin käyttää munattomia keksejä. Ja niistä saa helposti myös vaikka gluteenittomia tai maidottomia, kunhan kaikki täytteet ja suklaat sopivat noihin ruokavalioihin.

Joulun ja talven lisäksi suklaasalamia voi tarjota myös muina vuodenaikoina vaikka suklaakeksien sijasta. Ne voi tehdä valmiiksi useamman päivän ennen tarjoilua, ne valmistuvat ilman uunia ja vaativat pidempää säilytykseen ainoastaan jääkaapin tai muun viileän tilan. Helppo ja monikäyttöinen herkku.

 

Suklaasalami

2 isohkoa pötköä tai 3 pienempää

Aineet:

300 g tummaa (n.50%) suklaata

2 dl kuohu(- tai vispi)kermaa

1 dl fariinisokeria

50 g voita huoneenlämpöisenä

100 g vaaleita keksejä (esim. Digestive tai Biscoff)

1 dl pistaasipähkinöitä kuorittuna (n. 100g kuorimattomia)

1 dl suolapähkinöitä

1 dl kuivattuja karpaloita

Ohje:

Murskaa keksit karkeasti isohkoiksi paloiksi. Pilko pistaasipähkinöitä ja karpaloita hieman pienemmiksi paloiksi.

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja kuumenna. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Nosta kattila pois levyltä ja lisää kattilaan pienemmäksi pilkottu suklaa. Anna seistä pari minuuttia ja sekoita sen jälkeen tasaiseksi. Lisää joukkoon voi pieninä nokareina ja sekoita, kunnes voi sulaa kokonaan. Jos suklaaseos on jäähtynyt liikaa, eikä voi sula, nosta kattila levylle hetkeksi ja kuumenna seosta jatkuvasti sekoitellen, kunnes se lämpenee sen verran, että voi sulaa. Sekoita suklaaseokseen murskatut keksit, pähkinät ja karpalot. Jätä suklaaseos huoneenlämpöön, kunnes se jähmettyy sen verran, että sitä pystyy muotoisemaan kelmun avulla. Voit nopeuttaa jähmettymistä nostamalla kattilan jääkaappiin noin 30 minuutiksi, kunnes seos jähmettyy sen verran, että se alkaa pysyä kasassa.

Levitä pöydälle reilun mittainen (esim. noin 60 cm) pätkä kelmua. Lusikoi 1/2 tai 1/3 (riippuen kuinka monta pötköä teet) suklaamössöstä 10 sentin päähän kelmun toisesta päädystä. Tiivistä kelmun avulla suklaamassa tiukaksi pötköksi niin, että pötkön kumpaankin päähän jää hieman kelmua tyhjäksi. Rullaa suklaapötkö kokonaan kelmun sisään ja kiristä pötkö lopuksi kelmun päitä kääntämällä. Tee toinen  (ja tarvittaessa kolmas) samanlainen pötkö jäljellä olevalle massalle.

Nosta ”salamipötköt” jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai yön yli.

Tomusokeroi pötköt vasta hieman ennen tarjoilua. Pidemmässä säilytyksessä tomusokeri saattaa hieman sulaa pinnalle. Eli ota pötköt pois kelmuista, ripottele pintaan/pyörittele ne kevyesti tomusokerissa.

Kokonainen suklaasalami on hauska lahja, kun sen käärii leivinpaperiin ja sitoo paketin kiinni esimerkiksi juuttunarulla.

Vinkit:

* Säilytä suklaasalami jääkaapissa ja ota huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoilua, niin suklaa ehtii pehmenemään ja suklaan maku voimistumaan.

* Fariinisokerin määrä riippuu käytetyt suklaan makeudesta ja siitä, tykkääkö makeammasta vai karvaammasta tryffelistä.

* Suklaasalamin täytteitä voi vaihdella mielensä ja makunsa mukaan. Olisi hyvä, jos joukossa olisi jotain vaaleaa (=kuvastaa salamin rasvaläikkiä), jotain rapeaa ja jotain makeaa tai kirpakkaa. Suklaa tykkää myös suolasta, joten esimerkiksi suolatikut olisivat luultavasti aika kivoja ylläreitä.

* Suklaasalamiviipaleista saa munattomia, gluteenittomia tai maidottomia, kunhan kaikki täytteet ja suklaat sopivat noihin ruokavalioihin.

PST! Ensimmäinen suklaasalami leikkaantui nätisti noin viikko sen tekemisestä. Tämä johtunee siitä, että keksit pehmenevät vähitellen, eivätkä enää lohkaise ja murenna suklaata. Eli jos haluat salamista hieman tiiviimmän, joilloin se viihtyy huoneenlämmössäkin paremmin ilman kovin suurta pehmenemistä, niin vähennä kermaa puoleen ja tee pötkö valmiiksi noin 5 päivää ennen sen syömistä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaasalami, salamia muistuttava helppo suklaaherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *