Suklaavanukas (munaton, liivatteeton)

Helppo munaton suklaavanukas

Näistä suklaavanukkaista tuli niin ihanan suklaisia että! Sanoisin, että (miltei) parempia kuin kaupan vanukkaat, ainakin jos miettii suklaanhimon tyydyttävää suklaisuutta.

Suklaavanukkaat ovat tosi helppotekoisia. Ne syntyvät näppärästi vain yhdessä kattilassa. Tai tarvitset toki myös yhden kulhon, jossa sekoitat kuivat aineet ennen kattilaan lisäämistä. Muutoin vanukasta vain keitellään kattilassa parisen minuuttia ja heti sen jälkeen se pääseekin viilentymään syöntikuntoon.

Suklaavanukas

Ajatus näihin vanukkaisiin läpi mein vanhimman tytön tekemistä suklaavanukkaista, joita hän on tehtaillut viimeisen parin vuoden aikana jo useampia. Hänen vanukkaisiin on tullut liivatetta, mutta tällä kertaa halusin tehdä vanukkaista liivatteettomia, sillä saan usein pyyntöjä leivonnaisten ja herkkujen leipomiseen ilman liivatetta. Siitä se ajatus sitten lähti. Kaipasin vanukkaaseen hieman samaa makumaailmaa ja koostumusta kuin esimerkiksi Jacky-vanukkaissa, mutta maku olisi intensiivisempi.

Pehmeä suklainen vanukas

Ja sellaisia näistä tulikin. Selvästi suklaisia, ihania suklaavanukkaita! Vanukas itseasiassa muistutti pitkälti kaupassa myytäviä suklaavanukkaita, joita mein perheen aikuisten herkuksi on aina silloin tällöin päätynyt. Vanukas on niin helppotekoinen, että ehkä tästä eteenpäin näitä voisi tehdä itse. Ainut miinus on se, että tällöin herkuttelemaan ei pääsekään aivan heti, sillä vanukkaan on hyvä jäähtyä ennen sen korkkaamista.

Tosin pakko myöntää, että kyllähän vanukasmassa lämpimänäkin maistui sen verran hyvälle, että voin hyvin kuvitella syöväni maistelevani tätä lämpimänä enemmän kuin nyt tein.

Herkullinen jälkiruoka suklaasta

Näin jälkikäteen mietittynä tuohon päälle olisi voinut sopiva tosi hyvin jokin suklainen, kevyt vaahto. Tai vaikka pelkkä vaniljasokerilla maustettu kermavaahto. Vähän siis jotain samantyyppistä, kuin niissä ostamissamme suklaavanukkaissakin on päällä. Ensi kerralla sitten, sillä näitä tulee taatusti tehtyä vielä uudestaan.

Helppo suklaavanukas (munaton, gluteeniton)

noin 4 annosta

Aineet:

6 dl maitoa

 

1 dl tummaa kaakaojauhetta

0.6 dl (= 4 rkl) maissitärkkelysjauhoja

1.25 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

0.25 tl suolaa

 

2 rkl (=30g) voita huoneenlämpöisenä

50 g hienonnettua tummaa suklaata

Ohje:

Sekoita tumma kaakaojauhe, maissitärkkelysjauhot, sokerit ja suola keskenään. Mittaa kattilaan maito ja siivilöi joukkoon kaakaojauhe-maissitärkkelysseos jatkuvasti sekoittaen. Vispaa vielä lopuki kunnolla sekaisin niin, että kaikki jauhopaakutkin sekoittuvat joukkoon hyvin.

Kuumenna seos kiehumispisteeseen jatkuvasti sekoittaen. Keitä seosta miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes se paksenee. Jatka keittämistä vielä noin 1 minuutti siitä kun seos alkaa kiehua. Vanukas paksuuntuu lisää vielä jäähtyessään.

Pilko vanukkaan joukkoon 2 rkl voita ja annan sen liueta. Lisää myös rouhittu tumma suklaa ja anna sulaa minuutti. Vatkaa vanukas tasaiseksi. Paina kiisselin pintaan kelmu. Jäähdytä vanukas ensin huoneenlämpöiseksi ja nosta lopuksi jääkaappiin jäähtymään.

Kun vanukas on jäähtynyt, voit lusikoida sen suoraan kippoihin.

Jos haluat annoksista siistimmät, pursota vanukas läpinäkyviin laseihin pursotuspussin tai paksumman pakastepussin avulla.

Vinkit:

* Saat vanukkaasta juhlavamman pursottamalla laseihin koottujen vanukkaiden päälle vaikkapa vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.

* Jos pidät kahvista, kokeile mokkaisia suklaavanukkaita lisäämällä 1-1.5 tl espressopikakahvijauhetta kuivien aineiden joukkoon.

* Vanukas on hyytymisen/jäähtymisen jälkeen lohkeavampi, kuin pursottamisen jälkeen.

Kommentit

Kommentoi juttua: Suklaavanukas (munaton, liivatteeton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X