Suolainen tuulihattukakku savulohitäytteellä

helppo tuulihattukakku

Juhlat ovat mielestäni loistava tilaisuus kokeilla jotain uutta. Tänä vuonna halusin testailla tytön synttäreille hieman erilaista suolaista tarjottavaa. Rakastan voileipäkakuissa ja ruisnappien päällä käyttämääni savulohitäytettä niin paljon, että halusin sen maistuvan myös näissä juhlissa. Pallottelin mielessäni erilaisia versioita voileipäkakusta, kunnes yhtäkkiä päähäni pälkähti savulohitäytteinen kakku tuulihattulevyillä eli toisinsanoen tuulihattukakku. Kakusta tuli todella i-ha-na! Siis niin ihanan suolainen, lohen makuinen, miedosti (tai taisi olla jopa voimakkaasti) sipulinen.

kakun koristeena viikunoita lohta vesikranssia salaattia

Kaivoin tuon savulohtäytteen lemppariohjeeni esille ja vaihdoin siitä vain hieman tuorejuustoja. Kaupan hyllyllä notkui basilikan makuinen tuorejuusto, enkä voinut vastustaa kiusausta laittaa sitäkin joukkoon. Tuorejuustosta tullut basilika maistui valmiissa täytteessä yllättävän voimakkaasti. Se sopi oikeastaan aika kivasti lohen kaveriksi, vaikka aluksi pelkäsin etteivät maut kävisi yhteen. Aurinkokuivatut tomaatit-tuorejuusto sen sijaan toi täytteeseen kivasti makeutta. Ainut mitä jäin aluksi hieman kaipaamaan oli sitruunan tuoma raikkaus. Täyte kyllä maistui niin mahdottoman hyvälle, että tuo puute unohtui melko nopsaan. Ja lopulta itse basilika ei edes maistunut valmiissa kakussa, mikä oli ehkä jopa pieni pettymys. Mutta niin hitsin hyvä kakku kyllä oli, että nams!

herkullinen lohitäyte

Punasipuli sopii tähän lohitäytteeseen kuin nenä päähän. Se samalla sekä korostaa lohen makua, että tuo siihen uuden herkullisen ulottuvuuden. Tämän täytteen myötä olen oppinut rakastamaan punasipulia ja tuntuu, että laitan sitä kerta toisensa jälkeen aina vain enemmän ja enemmän. Nyt tosin taisi tulla raja vastaan minullakin ja sipulia oli just nyt passelisti. Niin ja toki, jollei pidä punasipulista, sen voi jättää pois ja korvata esim. tuoreilla yrteillä.

herkullinen suolainen tarjottava juhliin on tuulihattukakku

 

 

 

 

juhlapöydän tarjottavat

Miedon makuiset tuulihattupohjat sopivat mielestäni voimakkaan makuiseen täytteeseen loistavasti. Tosin yksi maistelijoista kertoi, että hänellä tulee tuulihatuista mieleen makea tarjottava, joten savulohi oli hänestä erikoinen valinta täytteeksi. Mutta jos nyt oikein muistan, niin tuli sieltä muutama kehukin, kun hän pääsi maistelemaan kakku uudestaan vielä seuraavana päivänä. Ja se oli hyvää kyllä silloinkin, sekä minusta että lapsista. Jämiä tuhotessamme tytöt (mukaan lukien äiti) hakivat vuorotellen kakkua lisää ja viimeisestä palasta saatiin jopa pieni tappelu aikaiseksi. Niin hyvää tämä oli. Ensi kerralla teen suosiolla hieman isomman kakun, jotta kaikille riittää sopivasti ja vältytään tappelulta 🙂

Suolainen tuulihattukakku

n. 20 cm halkaisijaltaan 0leva kakku, riittää n. 10 hengelle

Tuulihattutaikina:

3 dl vettä

150 g voita

3 dl vehnäjauhoja

munaa (määrä riippuu munien koosta, ks. vinkki-osio alempaa)

Täyte:

350 g lämminsavulohta

200 g basilika-tuorejuustoa

200 g aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuustoa

200 g (kevyt 10%) ranskankermaa

0.5 – 0.75 kpl (maun mukaan) punasipulia hienonnettuna

ripaus suolaa

mustapippuria

(hieman sitruunan mehua, ei pakollinen)

Päälle mm.:

salaatinlehtiä

viikunoita

kylmäsavulohta

vesikrassia, tilliä tms.

Ohje:

Tee ensin tuulihattutaikina. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoittele, kunnes muodostuu kiinteä ”pallo”, joka irtoaa kattilan reunoilta. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää seuraava muna vasta kun edellinen on kunnolla vatkattu sekaan. Taikina menee aluksi murumaiseksi, mutta viimeisen munan jälkeen sen pitäisi palautua sileäksi ja samalla tahmaiseksi.

Ekojen munien jälkeen…

taikina menee valilla murumaiseksi

Viimeisen munan ja minuutin vatkaamisen jälkeen…

tuulihattutaikina

Lusikoi taikina isoon pursotuspussiin ja leikkaa päähän reikä. Pursota tuulihattutaikinasta leivinpaperin päälle kolme n. 20 cm kokoista levyä, 2 levyä yhdelle pellille ja 1 levy toiselle pellille.

tuulihattutaikinasta kakku

Paista levyjä kiertoilmalla 175 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat selvästi pullistuneet ja ovat saaneet kauniin rusehtavan värin pintaansa. Älä avaa uunin luukkua ensimmäisen 15 minuutin aikana, jotta levyt eivät suotta lässähdä. Tosin lässähtäminen tässä kakussa ei ole niin vaarallista, sillä täyte tulee levyjen väliin eikä sisäpuolelle. Jäähdytä pohjat hyvin ennen kakun täyttämistä.

tuulihattukakkupohja kakkuun

Voit tehdä täytteen valmiiksi jo päivää ennen kakun täyttämistä/kokoamista. Säilytä täyte hyvin esim. kelmulla suojattuna, jollet haluat koko jääkaapin haisevan lohelle. Hienonna täytettä varten punasipuli(t) hienoksi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Maista täytettä ja mausta sitä suolalla, pippurilla tai lisäsipulilla. Huomaa, että täytteen maku tekeytyy vielä lähituntien aikana ja sipulin maku pyöristyy.

Laita noin puolet täytteestä ensimmäisen tuulihattupohjan päälle. Nosta päälle toinen tuulihattukakkulevy ja levitä päälle loput täytteestä. Nosta päälle vielä kolmas levy ja koristele kakku salaatinlehdillä, vesikranssilla, lohella, viikunan paloilla yms.

Lohitäyte punasipulilla on ihanaa

Nyt kakku on valmis nautittavaksi! Nams!

suolainen herkullinen tarjottava tuulihattukakku

Vinkit:

* Munien määrä riippuu niiden koosta. Itse käytin m-koon munia, mutta s-koon munia saattaa tarvita 6, kun taas L-koon munilla saattaa pärjätä jo 4 munalla. Ehkä paras mittari munien määrän arviointiin on se, että taikina muuttuu viimeisen munan kohdalla selkeästi sileämmäksi ja tahmeaksi.

* Tuulihattutaikinasta tehdyt pohjat voi myös pakastaa. Sulata ja täytä juuri ennen tarjoilua.

* Täytteen voi tehdä valmiiksi päivää ennen täyttämistä. Täyte kannattaa säilyttää hyvin suojattuna jääkaapissa. Näin juhlapäivälle jää vain kakun täyttäminen ja koristelu.

Kommentit

Kommentoi juttua: Suolainen tuulihattukakku savulohitäytteellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X