Suolainen tuulihattukakku savulohitäytteellä

Juhlat ovat mielestäni loistava tilaisuus kokeilla jotain uutta. Tänä vuonna halusin testailla tytön synttäreille hieman erilaista suolaista tarjottavaa. Rakastan voileipäkakuissa ja ruisnappien päällä käyttämääni savulohitäytettä niin paljon, että halusin sen maistuvan myös näissä juhlissa. Pallottelin mielessäni erilaisia versioita voileipäkakusta, kunnes yhtäkkiä päähäni pälkähti savulohitäytteinen kakku tuulihattulevyillä eli toisinsanoen tuulihattukakku. Kakusta tuli todella i-ha-na! Siis niin ihanan suolainen, lohen makuinen, miedosti (tai taisi olla jopa voimakkaasti) sipulinen.
Kaivoin tuon savulohtäytteen lemppariohjeeni esille ja vaihdoin siitä vain hieman tuorejuustoja. Kaupan hyllyllä notkui basilikan makuinen tuorejuusto, enkä voinut vastustaa kiusausta laittaa sitäkin joukkoon. Tuorejuustosta tullut basilika maistui valmiissa täytteessä yllättävän voimakkaasti. Se sopi oikeastaan aika kivasti lohen kaveriksi, vaikka aluksi pelkäsin etteivät maut kävisi yhteen. Aurinkokuivatut tomaatit-tuorejuusto sen sijaan toi täytteeseen kivasti makeutta. Ainut mitä jäin aluksi hieman kaipaamaan oli sitruunan tuoma raikkaus. Täyte kyllä maistui niin mahdottoman hyvälle, että tuo puute unohtui melko nopsaan. Ja lopulta itse basilika ei edes maistunut valmiissa kakussa, mikä oli ehkä jopa pieni pettymys. Mutta niin hitsin hyvä kakku kyllä oli, että nams!
Punasipuli sopii tähän lohitäytteeseen kuin nenä päähän. Se samalla sekä korostaa lohen makua, että tuo siihen uuden herkullisen ulottuvuuden. Tämän täytteen myötä olen oppinut rakastamaan punasipulia ja tuntuu, että laitan sitä kerta toisensa jälkeen aina vain enemmän ja enemmän. Nyt tosin taisi tulla raja vastaan minullakin ja sipulia oli just nyt passelisti. Niin ja toki, jollei pidä punasipulista, sen voi jättää pois ja korvata esim. tuoreilla yrteillä.
Miedon makuiset tuulihattupohjat sopivat mielestäni voimakkaan makuiseen täytteeseen loistavasti. Tosin yksi maistelijoista kertoi, että hänellä tulee tuulihatuista mieleen makea tarjottava, joten savulohi oli hänestä erikoinen valinta täytteeksi. Mutta jos nyt oikein muistan, niin tuli sieltä muutama kehukin, kun hän pääsi maistelemaan kakku uudestaan vielä seuraavana päivänä. Ja se oli hyvää kyllä silloinkin, sekä minusta että lapsista. Jämiä tuhotessamme tytöt (mukaan lukien äiti) hakivat vuorotellen kakkua lisää ja viimeisestä palasta saatiin jopa pieni tappelu aikaiseksi. Niin hyvää tämä oli. Ensi kerralla teen suosiolla hieman isomman kakun, jotta kaikille riittää sopivasti ja vältytään tappelulta 🙂
Suolainen tuulihattukakku
n. 20 cm halkaisijaltaan 0leva kakku, riittää n. 10 hengelle
Tuulihattutaikina:
3 dl vettä
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
5 munaa (määrä riippuu munien koosta, ks. vinkki-osio alempaa)
Täyte:
350 g lämminsavulohta
200 g basilika-tuorejuustoa
200 g aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuustoa
200 g (kevyt 10%) ranskankermaa
0.5 – 0.75 kpl (maun mukaan) punasipulia hienonnettuna
ripaus suolaa
mustapippuria
(hieman sitruunan mehua, ei pakollinen)
Päälle mm.:
salaatinlehtiä
viikunoita
kylmäsavulohta
vesikrassia, tilliä tms.
Ohje:
Tee ensin tuulihattutaikina. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoittele, kunnes muodostuu kiinteä ”pallo”, joka irtoaa kattilan reunoilta. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää seuraava muna vasta kun edellinen on kunnolla vatkattu sekaan. Taikina menee aluksi murumaiseksi, mutta viimeisen munan jälkeen sen pitäisi palautua sileäksi ja samalla tahmaiseksi.
Ekojen munien jälkeen…
Viimeisen munan ja minuutin vatkaamisen jälkeen…
Lusikoi taikina isoon pursotuspussiin ja leikkaa päähän reikä. Pursota tuulihattutaikinasta leivinpaperin päälle kolme n. 20 cm kokoista levyä, 2 levyä yhdelle pellille ja 1 levy toiselle pellille.
Paista levyjä kiertoilmalla 175 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat selvästi pullistuneet ja ovat saaneet kauniin rusehtavan värin pintaansa. Älä avaa uunin luukkua ensimmäisen 15 minuutin aikana, jotta levyt eivät suotta lässähdä. Tosin lässähtäminen tässä kakussa ei ole niin vaarallista, sillä täyte tulee levyjen väliin eikä sisäpuolelle. Jäähdytä pohjat hyvin ennen kakun täyttämistä.
Voit tehdä täytteen valmiiksi jo päivää ennen kakun täyttämistä/kokoamista. Säilytä täyte hyvin esim. kelmulla suojattuna, jollet haluat koko jääkaapin haisevan lohelle. Hienonna täytettä varten punasipuli(t) hienoksi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Maista täytettä ja mausta sitä suolalla, pippurilla tai lisäsipulilla. Huomaa, että täytteen maku tekeytyy vielä lähituntien aikana ja sipulin maku pyöristyy.
Laita noin puolet täytteestä ensimmäisen tuulihattupohjan päälle. Nosta päälle toinen tuulihattukakkulevy ja levitä päälle loput täytteestä. Nosta päälle vielä kolmas levy ja koristele kakku salaatinlehdillä, vesikranssilla, lohella, viikunan paloilla yms.
Nyt kakku on valmis nautittavaksi! Nams!
Vinkit:
* Munien määrä riippuu niiden koosta. Itse käytin m-koon munia, mutta s-koon munia saattaa tarvita 6, kun taas L-koon munilla saattaa pärjätä jo 4 munalla. Ehkä paras mittari munien määrän arviointiin on se, että taikina muuttuu viimeisen munan kohdalla selkeästi sileämmäksi ja tahmeaksi.
* Tuulihattutaikinasta tehdyt pohjat voi myös pakastaa. Sulata ja täytä juuri ennen tarjoilua.
* Täytteen voi tehdä valmiiksi päivää ennen täyttämistä. Täyte kannattaa säilyttää hyvin suojattuna jääkaapissa. Näin juhlapäivälle jää vain kakun täyttäminen ja koristelu.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suolainen tuulihattukakku savulohitäytteellä