Suklaapossu

Suussasulava mangojuustokakku alias mangohyydykekakku passion-mangokiilteellä

Älyttömän herkullinen mansojuustokakku passion päällisellä

Mangojuustokakku maistuu liki poikkeuksetta useimmille syöjille. Vai miltä sinusta kuullostaisi juustokakku rapealla kaurakeksipohjalla, pehmeällä mangotäytteellä ja passion-mangokiilteellä? Niin minustakin, se kuullostaa suussasulavalta yhdistelmältä. Nam! Tämän tyyppinen kakku oli kestosuosikkitarjottava lapsuuden kodissani. Näin Pääsiäisen lähestyessä aloin kaipaamaan tuota herkullista mangojuustokakkua ja huomasin samalla, että ohje puuttuu blogista. Asia oli korjattava mahdollisimman pian ja aloin leipomispuuhiin heti kun tervehdyin jostain kummallisesta flunssan tyyppisestä taudista.

Passion mango juustokakku maistuu herkulliselle

Alkuperäisen mangojuustokakkuohjeen nimi on kulkenut äitilläni olevassa reseptilappusessa nimellä Mangohyytelökakku. Kuitenkin sanasta ”hyytelö” tulee mieleeni jotain aivan muita mielikuvia (=höllyviä, läpinäkyviä, mehu- tai muita hyytelöitä), eikä juurikaan tällaistä juustokakkumaista kakkua. Ehkäpä reseptin kirjoittajan on pitänyt kirjoittaa mangohyydykekakku ja hyydyke onkin ihan kelvollinen nimi tällaisille hyydytetyille kakuille. Koska tämä herkkukakku kuitenkin sisältää tuorejuustoa, niin nimesin sen uudestaan ja siitä tuli mangojuustokakku. No mutta se siitä nimen pähkäilystä. Tärkeintä on tietenkin maku ja se oli edelleenkin kohdillaan!

Mangohyydykekakku maistuu keväälle

Vaikka meillä syötiinkin usein tällaista mangojuustokakkua, olen muistikuvani mukaan tehnyt sen itse vain kerran elämäni aikana. Se edellinen ja siis ainut leipomiskokemukseni on esikoisen ristiäisistä. Käytin tällöin liivatejauhetta, mutta liivatejauhepurkin kyljessä olikin väärä ohje liivatteen käyttöön. Sen mukaan 1 tl liivatejauhetta vastasi yhtä liivatelehteä, kun taas nykyisen, toimivan ohjeistuksen mukaan 1 tl jauhetta vastaa 2 liivatelehteä. Seurasin ohjeita orjallisesti ja lopulta kakkuun päätyi liivatetta tuplasti enemmän kuin piti. Voitte varmaan kuvitella, minkälainen joustava kumipallo kakusta tuli. Veljeni kuvasikin kakku osuvasti kutsumalla sitä ”siannahkakakuksi” 🙂

Nyt menee vähän sivuaiheen, mutta muistan vieläkin sen inhottava tunteen, kun vietät ristiäisiä, joihin koko lähisuku on kutsuttu paikalle, luulet osaavasi leipoa, mutta tarjoat pääkakkuna mautonta kumipalloa. Ei ihme, että tuon jälkeen ei ihan heti tehnyt mieli tehdä koko kakkua. Onneksi virheellinen liivatteen annostus korjattiin purkkiin myöhemmin ja nyt vihdoin, miltei 9 vuoden jälkeen uskaltauduin kokeilemaan tätä uudestaan. Ja hyvä niin. Tällä kertaa lopputulos oli kaukana siannahkakakusta.

Mango passion kiille raikastaa juustokakun

Meillä kotona äiti aina teki täyteosion isona ja kaksinkertaisti alkuperäisohjeen täytteen määrän. Halusin tehdä kakun samalla tavalla, joten myös itse tein paksun täytteen. Mutta lopulta tapahtui se odotettu eli sieltä jostain se omassa päässäni asuva ”ohjeiden muokkaaja” taas nosti päätään. Vaikka kuinka yritin tehdä kakun täysin samalla ohjeella kuin kotonakin tehtiin ja vaikka tykkäänkin makeasta, niin mun oli ihan pakko vähentää sokerin määrää juustokakkumassasta. Täyte toki saakin olla makea, kun päälle tulee kirpeähkö kiille, mutta liika on liikaa. Alkuperäisohjeen mukaan tehtynä sokeria olisi pitänyt tulla 2 dl, mutta kun itse maistoin täytettä 1 dl jälkeen, oli makeutta jo riittävästi. Lisäsin kuitenkin vielä 0.5 dl sokeria, sillä halusin maistaa, kuinka makeaa siitä olisikaan tulossa, jos käyttäisin kaiken 2 dl sokeria. Ja sitten tulikin stoppi, 1.5 dl sokeria oli aivan riittävästi ja makeus oli juuri passeli. Ja äärettömän herkullinen.

Pala mangojuustokakkua maistuu miltei jokaiselle

Muokasin ohjetta myös hippasen toisella tavalla. Meillä kotona tämä kakku tehtiin jostain syystä aina ilman kiillettä. En tiedä oliko syynä se, että kakun syömistä ei maltettu odottaa vai menikö se laiskuuden piikkiin. Syy taisi lopulta piillä siinä, että kun kerran oltiin todettu kakun olevan maukasta ilman kiillettä, tehtiin se jatkossakin niin. Tämähän on älyttömän hyvää jo sellaisenaan ilman mitään kiilteitä, etten itsekään ole koskaan kaivannut päälle mitään enempää. Ohjeessa mainittiin kuitenkin vaihtoehto, että päälle voi halutessaan tehdä vadelma- tai passionkiilteen.

Passionhedelmät ovat kauniit koristeita. Passion sopii yhteen mangon kanssa ihanasti.

Passion sopii tosi ihanasti yhteen mangon kanssa. Kakkuun tulee mangoa reilut määrät suoraan täytteeseen. Mango on sen verran miedon makuinen, että teinkin päälle vielä kiilteen täytteenteosta ylijääneestä mangososeesta ja parista tuoreesta Passion-hedelmästä. Laitoin kiilteen joukkoon tavallista vähemmän liivatetta, sillä ylihyytyneet ja liian kumimaiset kiilteet eivät ole mieleeni, vaan pikemminkin karkottaa syömishaluni. Kiilteestä tulikin tosi pehmoinen ja oli siinä ja siinä, oliko se liiankin löysä. Laitankin ohjeeseen suoraan sekä tuon pienemmän määrän (0.75 tl liivatejauhetta), että isomman määrän, jolla kiille pysyy paremmin paikoillaan (1 tl liivatejauhetta TAI 2 liivatelehteä). Päällinen oli aivan mahtavan makuinen. Yllätyin, kuinka pienellä passionin määrällä kiilteeseen sai niin voimakkaan maun. Yhdessä mangon kanssa se oli nappipari! Minut paremmin tuntevat tietävät, että urputan kaikista mahdollista vioista tekemissäni leivonnaisissa. Pakko mainita, että tämän kakun miinus on siinä, että kiilteen kanssa täyteosa tuntui liian paksulta. Kiilteen maku olisi tullut vieläkin paremmin esille, mikäli täytettä olisi ollut vain puolet nykyisestä määrästä. Toinen vaihtoehto olisi laittaa myös kakun väliin myös passion-mangososetta. Mutta liputan ohuemman täytekerroksen puolesta. Vaikka siis olihan kakku nytkin hyvää. Meinasin tarjota juustokakku kylään tulevalle ystävälle, mutta tapaaminen peruuntui viime hetkillä sairasvuoteen kutsuessa ystävän pikkupoikaa. Kakku tuhoutui lopulta siis perheeni kesken, öh, uskallanko edes sanoa kuin nopeasti. No, aika pienessä ajassa. Seuraavana iltana oli enää turha haaveilla makupaloista. Oispa tätä vielä lisää…

Edit. 1.4.2021: Muutin täytteen tekotapaa vielä paremmaksi. Vanha tekotapa löytyy vinkki-osion alta.

Mangojuustokakku

n. 20 cm vuokaan

Pohja:

150 g kaurakeksejä

50 g voisulaa

Täyte:

3 dl vispikermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

100 g maitorahkaa

3 dl mangososetta (esim. säilyketölkin mangosta mössöttyä)

n. 1-1.5 dl (maun mukaan) sokeria

1 rkl vaniljasokeria

3.5 tl liivatejauhetta (TAI 7 liivatelehteä)

3.5 rkl mehua (tai sitruunan/limen mehua)

Kiille:

1.5 dl mangososetta (esim. säilyketölkin mangosta mössöttyä)

0.5 dl (=2 passionhedelmän sisus) passionsosetta

1-2 tl sokeria

0.75-1 tl liivatejauhetta (TAI 1.5-2 liivatelehteä)

0.75-1 rkl sitruunanmehua

Koristeluun:

esim. passionhedelmää, vadelmia, nonparelleja, marenkeja

Ohje:

Jauha keksit monitoimikoneessa hienoksi. Lisää sulatettu voi. Aseta halkaisijaltaan n. 20 cm kokoinen irtopohjavuoan reunaosa tarjoilulautasella, voitele reunat kevyesti ja painele muruseos tasaiseksi kerrokseksi tarjoilulautaselle vuoan reunojen sisäpuolelle. Voit myös vuorata reunat reunakalvoilla ja voidella ne kevyesti, tällöin kakun reunasta tulee tasainen ja siisti.

Soseuta säilykemangon palat soseeksi esim. sauvasekoittimella. Ota mangososeesta täytettä varten kippoon 3 dl ja ota loput talteen kiillettä varten. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan.

Sekoita liivatejauhe mehuun (tai sitruunan/limen mehuun) ja anna turvota muutama minuutti. Kun liivate on turvonnut, kuumenna sitä mikrossa n. 15 sekunnin ajan tai kunnes se on kokonaan sulanut.

Sekoita hieman jäähtynyt liivateseos mangososeen (3 dl) joukkoon. Sekoita keskenään notkistettu tuorejuusto, maitorahka, vaniljasokeri, hieman sokeria. Lisää joukkoon mango-liivateseos. Tarkista maku ja lisää joukkoon makusi mukaan lisää sokeria. Sekoita joukkoon lopuksi vaahdotettu vispikerma. Kaada täytemassa keksimurupohjan päälle ja tasoita. Peitä ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Tee kakun päälle vielä ohut kiillekerros ennen kuin irrotat sen vuoasta. Puolita passionhedelmät ja kaavi sisustat kulhoon. Passionia tulee n. 0.5 dl. Sekoita joukkoon 1.5 dl mangososetta ja ripaus sokeria. Liuota liivatejauhe sitruunanmehuun ja anna turvota muutama minuuttia. Lämmitä turvonnutta liivatetta mikrossa n. 10 sekuntia tai kunnes se on kokonaan sulanut. Sekoita liivateseos passion-mangososeen joukkoon kunnolla. Kaada passion-mangosose kakun päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vielä pariksi tunniksi.

Irrota hyytyneet kakun ympärilta varovasti vuoan reunat, siirrä tarjoilulautaselle ja koristele vaikka passionhedelmän paloilla tai muulla haluamallasi tavalla.

Vinkki:

* Kahdesta 400g/225g mangotölkistä tulee riittävästi mangoa sekä täytteeseen että päälliseen.

* Voit tehdä kakun myös suoraan irtopohjavuokaan ja nostaa valmiin, hyytyneen kakun tarjoilulautaselle varovasti.

* Kakun voi tehdä myös muun kokoiseen vuokaan. Pienemmässä vuoassa kakusta tulee korkeampi ja isoammassa vuoassa matalampi.

* Tuplaamalla kaikki määrät, saat kakun n. 24 cm vuokaan.

* Jos haluat passionhedelmän maistuvan selkeämmin, puolita täytteen määrä ja pidä kiilteen määrä ennallaan.

* Täyte saa olla melko makea, niin siitä tulee ihana makupaletti kirpeämmän päällisen kanssa.

* Maistele täytteen sokerimäärä omaan suuhusi sopivaksi. Jos haluat kirpeämmän lopputuloksen, liuota liivatteet sitruunan tai limen mehuun.

* Päällinen saa olla kirpeähkö täytteen ollessa makea.

* Kakku on munaton, mikäli pohjaan käytettävät keksit ovat munattomia.

 

Edit. 1.4.2021, täytteen vanha tekotapa. Huom! Jos teet näin, vähennä liivatteiden määrää. Tällä tekotavalla riittää 3 tl liivatejauhetta tai 6 liivatelehteä:

”Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon nopeasti tuorejuusto, maitorahka, vaniljasokeri ja hieman sokeria. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota muutama minuutti. Kun liivate on turvonnut, kuumenna sitä mikrossa n. 15 sekunnin ajan tai kunnes se on kokonaan sulanut. Sekoita liivateseos vähän jäähtyneenä 3 dl mangososeen joukkoon ja vatkaa mangosose -vaahtoon. Kaada täyte keksimurupohjan päälle…”

Mangojuustokakku
Pehmeä mangotäyte ja rapea keksimurupohja ovat ihana pari

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suussasulava mangojuustokakku alias mangohyydykekakku passion-mangokiilteellä

Eva

Todellakin! 90-luvulla tätä tehtiin paljon myös minun lapsuudenkodissani. Niin paljon että kyllästyi! Mutta nyt kuulostais taas raikkaalta idealta, kun ei ole vuosiin tehnyt 🙂 .

Aurinkoista pääsiäistä!

Suklaapossu

Mulla taisi myös tulla tuo kyllästyminen. Mutta hyvältä maistui, näin pitkän ajan kuluttua. Ja tuolla passion-mangopäällisellä 😛

Kiitos, aurinkoista ja maukasta Pääsiäistä Eva! 🙂

Taru

Voi kyllä onkin ihana kakku!? Mä tykkään mangosta tosi paljon. Ja myös passionista. Oon passionia käyttänytkin usein, mutta vanhemman tyttären saatua allergisen reaktion passionista ja kiivistä, jätin molemmat pois leivonnasta ja muutenkin tietty… se harmittaa ? Tytär vielä niin rakasti kiiviä. Mulla on muutama erilainen ohje mangojuustokakkuun blogissa mutta aina vois kokeilla uutta ??

Suklaapossu

Kiitos Taru <3 Passion ja mango ovat mustakin herkkua, erityisesti yhdessä 😛 Voih, uskon kyllä että harmittaa nuo allergiat. Mein poika on sitten taas allerginen munalle. Vaikka poika ei vielä juurikaaan maistele mun tekemiä leivonnaisia, oon miettinyt monet ohjeet valmiiksi munattomiksi, jos allergia jatkuu vielä pitkäänkin. Toisaalta munattomien leivonnaisten testailu on ollut kivaa puuhaa 🙂

Kokematon leipuri

Hei! Voikohan tämän tehdä yhtä hyvin säilykepersikasta, sitä löytyisi valmiina. Ja ilman kiillettä. Käykö persikka ja sitruuna yhteen?

Suklaapossu

Heippa kokematon leipuri! 🙂 Persikka kuullostaa oikein hyvältä vaihtoehdolta! Ja se sopii myös hienosti yhteen sitruunan kanssa 🙂

Kokematon leipuri

Kiitos nopeasta vastauksesta! 🙂 Täytyy kokeilla sillä tavalla. Ajattelin myös jättää kiilteen tekemättä; lisään sen sijaan sitruunaa ihan hiukkasen enemmän ettei tule niin makea. Käyn kommentoimassa, miten onnistui! Kiitos reseptistä!

Suklaapossu

Odotan innolla kuulevani miten kakun kanssa käy 🙂 Ihania leivontahetkiä! 🙂

Kokematon leipuri

Tuli oikein hyvää säilykepersikalla ja sitruunalla höystettynä, ilman kiillettä. Ihana koostumus! Liivatteita vain oli mielestäni aika paljon, ehkä kuudellakin olisi mennyt. Tein 23 cm irtopohjavuokaan ja laitoin n. 180g gluteenittomia Marie-keksejä pohjaan. Tuorejuustoa ja rahkaa hiukan enempi myös. Oikein hyvä ohje, kiitos tästä! 🙂

Suklaapossu

Loistavaa! Hyvän kuulloiset muutokset teit. On aina ihana kuulla onnistumiseniloa. Sitruunalla on jähmettävä vaikutus eli se kovettaa tällaisia juustokakkutäytteitä lisää. Voi olla että täytteestä tuli sen takia hitusen tintumpi, Kiitos ja ole hyvä Kokematon leipuri 🙂

Juustokakkumaakari

Ihana resepti! Tätä olen kolmesti tehnyt, ja huomasin, että koostumuksesta tulee parempi yhdistämällä tuorejuuston, rahkan ja sokerit, ja lisäämällä niiden sekaan mango-liivateseoksen ja lopuksi kääntelemällä vatkatun kerman joukkoon. Tulee kuohkeampaa ja pehmeämpää ja muutenkin onnistuu varmemmin!

Suklaapossu

Kiitos Juustokakkumaakari! 🙂 Monesti ohjeissa neuvotaan juuri noin mitä itsekin kerroit, eli kerma sekoitetaan joukkoon vasta lopuksi. Itse olen tuossa kohtaa yleensä niin laiska, että hurautan vain aineet keskenään sekaisin 😁 Hyvä kun kerroit vaihtoehtoisen tavan. Tästä muutkin lukijat saavat vinkin toisenlaiseen tekotapaan 🙂

Turu-ukko

Miksi Ohje: -osion 2. kappaleen alussa puhutaan mangonpalojen soseuttamisesta vaikka ohjeessa muualla puhutaan valmiista soseesta? Mä ole iha klapil päähä lyäty.

Suklaapossu

Hei Turu-ukko 🙂 Palojen soseuttaminen viittaa täytteen ainesosissa mainittuun kohtaan, jossa mangososeen perässä sulkeissa lukee ”säilötystä mangosta mössöttyä”. Eli ohjeessa on tavallaan palattu tuohon kohtaan, että kädessä on mangotölkki, jossa on vielä mangopaloja, jotka soseutetaan, jotta saadaan sosetta. Tulikohan tämä selitettyä tarpeeksi sekavasti 🙂

Ei niin kokenut leipuri

Ainelistan mukaan täytteeseen tulee 3,5 rkl sitruunamehua, mutta ohjeessa sitä ei käytetty. Jäi sitruunamehut kuppiin. Missä vaiheessa ne olisi ollut hyvä lorauttaa sekaan, vai olisiko?
Toinen kysymys koskee pohjaa – miksi murupohja jää aina tosi irtonaisesti vaikka on ohjeen mukainen määrä rasvaa (voita)? Minulla ei ole monitoimikonetta ja olen murskannut keksit pussissa kaulimella, eikä niistä ihan jauhoa sillä tule, mutta tässäkö vika?

Suklaapossu

Moikka ”Ei niin kokenut leipuri” 🙂 Hups, ohjeeseen oli eksynyt painovirhe ja veden sijasta liivate olisi pitänyt sekoittaa mehuun tai sitruunan mehuun. Hyvä että kysyit, korjasin ohjeesta tuon kohdan.

Keksimurun liian rouhea rakenne saattaa vaikuttaa siihen, että murupohja jää liian irtonaiseksi. Jos näin käy aina, kannattaa jatkossa joko murskata keksit vieläkin hienommiksi tai varmuudeksi sulatella joukkoon hieman lisää voita. Kannattaa myös huomioita, että voihin tehdyt pohjat kiinteytyvät hieman paremmin kuin sellaiset pohjat, joissa on käytetty pehmeämpiä rasvoja.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *