Syksyn kinuskinen täytekakku

Samalla kun ostin rommi-rusinarahkaa suklaajuustokakkuun, mukaan tarttui myös sitruuna- ja kuningatar-rahkat. Pakkasesta löytyi täytekakkupohja, niin tein tällaisen kakun. Täytteinä sitruuna-kinuski kuningatar-rahka-raidalla ja päälle laitoin kinuskimoussea. Kakusta tuli hyvänmakuinen, ei liian makea kakku. Oli hienoa huomata, että maustetuilla rahkoillakin saa kakkuun helposti makua.

Kakku oli maultaan hieman erilainen kuin normaali täytekakku. Hyvällä tavalla. Se oli raikas, eikä lainkaan liian makea, vaikka kinuskivaahtoa tuli sekä täytteeseen että kakun päälle. Eli vähän niin kuin raikas syksyinen ilma 🙂

Kakkua tehdessäni testasin pikakinuskin tekoa vispikermasta. Kuten arvelinkin, kinuski ei vaahtoutunut yhtä hyvin kuin kuohukermasta tehty kinuski ja täyte jäi näin hieman määrällisesti pienemmäksi kuin kuohukermasta tehtynä.

(Koristelu ja valokuvaaminen hoitui pikimmiten migreenin kourissa.)

Raikkaan syksyn kinuskinen täytekakku

n. 3 munan sokerikakkupohja 16 cm irtopohjavuokaan

Sitruuna-kinuskivaahto:
1 dl vispikermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl vispikermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g sitruuna-rahkaa
1 tl liivatejauhetta
1 rkl vettä

Kostutukseen:
n. 0.75 dl vaniljamaitoa tai sitruunavettä

Pohjalle:
200 g kuningatar-rahkaa

Päällinen:
0.75 dl + 0.75 dl kuohukermaa
0.75 dl fariinisokeria
1 mm liivatejauhetta
vajaa 1 tl vettä

Koristeet:
oranssia sokeria
kukat ja lehdet sokerimassaa, pinnalla kultaista kimallepulveria

Ohje:
Tee sitruuna-kinuskivaahdon kinuski valmiiksi jo edellisenä päivänä. Eli laita kerma ja fariinisokeri kattilaan. Lämmitä kunnes sokeri sulaa ja seos liki kiehahtaa. Jäähdytä hyvin jääkaapissa yön yli. Vatkaa jäähtynyt kinuski vaahdoksi. Vaahdota myös 1 dl vispikermaa. Sekoita vaahdot keskenään ja vatkaa joukkoon tuorejuusto ja sitruunarahka. Liuota liivatejauhe veteen. Kun jauhe on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Lisää liivateseos vaahdon joukkoon jatkuvasti voimakkaasti sekoittaen.

Leikkaa kakkupohja 3 osaan. Laita yksi osa irtopohjavuoan pohjalle. Käytä halutessasi reunakalvoja vuoan reunoilla, niin saat kakun nätemmin irti vuoasta. Kostuta alin osa kevyesti. Levitä päälle puolet kuningatar-rahkasta ja sen päälle puolet sitruuna-kinuskivaahdosta. Laita toinen pohja päälle, kostuta kevyesti ja laita samat täytteet. Nosta viimeinen pohjapala kakun päälle ja kostuta myös se. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään ainakin kolmeksi tunniksi.

Tee päällinen kiehauttamalla 0.75 dl kermaa ja fariinisokeri kattilassa.
Jäähdytä seos jääkaappikylmäksi. Vatkaa seos vaahdoksi. Vatkaa myös 0.75 dl kermaa
vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään. Lisää veteen liuotettu ja sulatettu liivate nauhana koko ajan vatkaten. Kuorruta kakku ja laita jääkaappiin hetkeksi, niin päällinen hieman jähmettyy.

Avainsanat

Kommentit (10)

Kiva kakku ja tykkään paljon noista lehdistä! Ovat niin kauniin värisiä 🙂 Nuo rahkat on kyllä kivoja, itsellä menee aika paljon leivonnassa sitä vaniljarahkaa. Yksi mahtava kakkutäyte mulla on sellainen johon tulee sitä sitruunarahkaa, kermaa ja valkosuklaarouhetta, yksinkertaista ja ihanaa 🙂

Kiitos 🙂 Tuo sitruunarahka oli itsessään jo tosi hyvänmakuinen ja se sopii varmaan moniin leivonnaisiin. Itse tykkään tehdä asiat alusta asti itse (siis esim. laittaa rahkaa, sokeria ja sitruunaa sekaisin = sitruunarahka) saadakseni haluamani makuisen jutun, mutta tuota valmista sitruunarahkaa voisi joskus kyllä käyttää helpottaakseen hieman leivontaa. Siitä saisi varmaan mahtavan makuisia muffineita/kahvikakkujakin, kun laittaisi sitä suoraan taikinaan 🙂

Voih, samaa mieltä Kodin Onnen kanssa, näyttää suussa sulavalta! Sitruunakinuski-vaahto kuulostaa hyvältä yhdistelmältä! Ja tuo päällinen… kiva idea!! Eli siis tämäkin kokeiluun!! …. Persikkahyydykekakku on jääkaapissa hyytymässä 😉

Suklaapossu1. marraskuuta 2013 12.14

Kiitos Kirsi 🙂 Tuo päällisen testaus on kummitellut mielessäni jo pidempään ja nyt tuli sekin koitettua. Se oli mukavan pehmeä ja miedon kinuskinen, muttei yllättäen lainkaan niin makea kuin oli ajatellut. Mukavaa vaihtelu ja itse pidin enemmän kuin pelkästä kermavaahtopäällisestä.

Olitpas sinä nopea hyydykekakun teossa! 🙂 Odotan jo innolla kuulevani mitä pidit siitä 🙂

Aivan ihana tuo liila kerros <3 – upea väri!! Onko väri tosiaan vain ja ainoastaan siitä Kuningatarrahkasta?

Raidasta tuli kieltämättä aikas kiva 🙂 Se väri tulee ainoastaan siitä rahkasta 🙂

Kommentoi juttua: Syksyn kinuskinen täytekakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X