Synttäreiden savuhärkäjuustokakku

Ihastuin ristiäisissä tarjotamaani lohijuustokakkuun
niin paljon, että halusin kokeilla toisen makuista suolaista
juustokakkua nuoremman tytön synttäreille. Mauksi valikoitui tällä
kertaa savuhärkä. Koska suolaisten leipominen on mulle huomattavasti
haastavampaa kuin makeiden, ja suolaisistakin onnistun melkein
pelkästään vain savulohta sisältävissä herkuissa, kaivauduin netin
syövereihin ennen tämän kakun leipomista ja kokosin olemassa olevista
ohjeista tämän oman versioni. Mutta mutta, nyt on pakko samantein
myöntää, ettei tämä kaikesta salapoliisin työstä huolimatta ollut oman
makuni mukainen 🙁 Laitan kuitenkin ohjeen tänne muistiin, jotten ensi
kerralla tee samoja virheitä ja osaan tehdä mahdolliset parannukset
(ehkä, kenties, luultavasti tai sitten ei..).

Oman mukaan savuhärän määrä oli kovin pieni. Vaikka savuhärästä, kuten savuporostakin irtoaa tosi hyvin makua jo pienissä määrin, niin nyt härän maku vain hukkui kaikkien muiden makujen joukkoon. Myös tuorejuusto oli mielestäni väärän makuista ja se olisi voinut olla vaikka maustamatonta. Tai ainakin jotain muuta, osaksi vaikkapa piparjuuri-tuorejuustoa, kuten savuporon kanssakin. Sitruunasta tuli kakkuun hieman liikaakin happamuutta, varsinkin kun joukossa oli pieniä happamia kuutioituja omenan palasia. Itse pidin omenasta, mutta kaikkien mielestä se ei sopinut tällaiseen suolaiseen kakkuun. Maistamisen loppupuolella heittämäni suolakurkkusalaatti ja pieni sokerilisä sen sijaan auttoivat maussa. Nekin kannattaa toki lisätä vasta maistamisen jälkeen ja oman makuaistin niin vaatiessa. Noin! Siinäpä oli ne muutosajatukset, jotka tekisin seuraavaksi eli alkuperäisohjeesta ei näimmä paljon jäisi jäljelle. Paitsi tuo pohja, se toimi tällaisenaan tosi kivasti 🙂 Tässä siis kakku sellaisena kuin sen tällä kertaa tein.

Savuhärkäjuustokakku
n. 23 cm irtoreunavuoan reunojen sisäpuolella
Pohja:
200  g täysjyväruisleipää
50 g voita sulatettuna
n. 3 rkl maitoa
Täyte:
2 dl vispikermaa
300 g valkosipuli & yrtit -tuorejuustoa
2 liivatelehteä 
2 rkl sitruunamehua
100 g kylmäsavuhärkää hienonnettuna
1 iso tai 1.5 pienempää hapahkoa
omenaa pieneksi pilkottuna
1 tl sokeria
n. 1.5 rkl kurkkusalaattia 

Koristeluun:

kirsikkatomaatteja
rucolan
lehtiä

Ohje:
Hienonna leipä monitoimikoneessa. Lisää
joukkoon sulatettu voi sekä maitoa sen verran, että leivät murut pysyvät hyvin kasassa, kun niitä puristaa nyrkissä. Laita n. 23 cm irtopohjavuoan reunat keskelle tarjoilulautasta. Taputtele leipäseos lautasen pohjalle reunojen sisäpuolelle. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistetut tuorejuustot. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna sitruunan mehu mikrossa kuumaksi (n. 15-20 sekunnin ajan). Liuota liivatelehdet sitruunan mehuun. Kaada kerma-tuorejuuston joukkoon liivate ohuena nauhana koko ajan vatkaten. 
Sekoita hienonnettu savuhärän leikkeleet, pienet omenan kuutiot, sokeri sekä maun mukaan kurkkusalaattia kerma-tuorejuuston joukkoon. Tarkista maku. Levitä täyte pohjan päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin hyytymään n. 6 tunniksi tai yön yli. Koristele. Nauti.
 Vinkit (lue myös ennen ohjetta oleva teksti):
* Makua pystyy helposti muokkaamaan vaihtamalla tuorejuustoa.

* Savuhärän määrä oli kovin pieni. Sitä olisin kaivannut miltei tuplasti.

Instagram

  • Testailin vegaanisia pullia kookosmaitopohjaisina, ja voi että kun niistä tuli pehmoisia. Ja ihanan makuisia, varsinkin kanelilla ja fariinisokerilla täytetyt versiot, nams! 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vegaaniset-eli-maidottomat-ja-munattomat-pullat/ #suklaapossu #vegaaninen #pulla #kotiliesiblogit #vegan #bun
  • Sain tehdä veljeni uudelle perheenjäsenelle ristiäiskakun tässä vähän aikaa sitten. Koristeeksi toivottiin pientä rättäriä ja tällainen siitä tuli :) Koko kakun näet blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-ristiaiskakku-citroen-koristeella/ #ristiäiskakku #suklaapossu #kaulintamassa #2cv #vadelma #mansikka #mousse #christening #cake #kotiliesiblogit
  • Yksi mun kestosuosikkini syksyn herkuista on tämä ihanan mehevä ja muhkea omenapiirakkaa murupäällisellä. Piirakka on älyttömän helppo ja nopea tehdä. Oletko jo kokeillut? Ohjeen löydät blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-omenapiirakka-kauramurupaallisella-maidoton/
#helppojanopea #omenapiirakka #kauramuru #maidoton #suklaapossu #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Tein mein 2-vuotiaan pojan ja 9-vuotiaan tytön synttäreiden tarjottavista yhteenvedon. Voit nyt lukea blogista, mitä kaikkea suolaista ja makeaa olikaan tarjolla :) https://kotiliesi.fi/sukl…/yhteenveto-synttaritarjottavista/ #suklaapossu #yhteissynttärit #synttärit #suolaisetleivonnaiset #makeatleivonnaiset #lentokonekakku #pulla #pannacotta #sitruunakeksi #munaton #birthday #kotiliesiblogit
  • Onko teillä vielä punaherukoita jäljellä? Mä tein tällaisen munattoman punaherukkarahkapiirakan, josta tuli tosi hyvää! Piirakassa on mehevä pohja, rapea päällinen ja välissä rahkatäytettä punaherukoilla. Kurkkaa herkkuohje blogista ja kokeile itse vaikka heti alkaneen viikon iloksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukka-rahkapiirakka-maisemakahvilan-punaherukkapiirakka/  #punaherukka #piirakka #rahkapiirakka #kesä #herkkua  #suklaapossu #kotiliesiblogit #redcurrant #pie
  • Pitkästä aikaa fudgepuuhia maailman helpoimmalla ja nopeimmalla ohjeella. Ja herkullisimmalla 😋 #tummasuklaa #kondensoitumaito #suklaa #herkku #easybaking #chocolate #fudge #yummy #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Hii, vaikuttaa tosi hyvältä! Itsenäisyyspäiväksi tästä saisi mahtavan "isänmaallisen" esim. savuporoa käyttämällä. Tuo tuorejuusto ei ehkä tosiaan ole paras, mutta vaihtaa tosiaan voi. Pohja vaikuttaa hyvältä 🙂

Totta, itsenäisyyspäivänä tätä voisikin kokeilla savuporolla ja jollakin toisella tuorejuustolla 🙂 Pohja toimi tosi kivasti, reilusti leivän makuinen, eikä lainkaan liian rasvainen 🙂

Kommentoi juttua: Synttäreiden savuhärkäjuustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.