Suklaapossu

Tahmeat sitruunabrowniet / Sticky Gooey Lemon Brownies

Löysin hedelmäkulhosta kaksi sitruunaa, joiden viimeinen käyttöhetki läheni vääjäämättä. Halusin tehdä niistä heti jotain helppoa. Mielessä pyörivät erilaiset juustokakut ja sitruunapiirakat, mutta niissä oli hieman liikaa työtä sen hetkiseen tilanteeseen. Muistin nähneeni Kaikkeamakeaa-blogissa ihanan kuulloisen sitruunabrowniesohjeen, jossa aineet vain sekoitetaan keskenään ja laitetaan uuniin. Lisäksi lupaus brownieksesta, jossa ei ole suklaata, mutta joka on siitä huolimatta herkullisen tahmea, oli niin herkullinen, että sitä piti päästä tekemään. Ja onneksi testasin! Näistä tuli aivan ihania! Tahmeita, kirpeän makeita, tahmeita, pehmeitä, sopivasti sitruunaisia ja sanoinko jo tahmeita! 🙂

 

 

 

Sitruunat olivat melko pieniä ja käytin ne kokonaan. Sitruunoita olisi voinut olla vielä kolmaskin, sillä nyt kuorrutteesta tuli inan liian ohut (käytin 2 rkl sitruunanmehua ja 3 dl tomusokeria). Pohjaan olisi voinut laittaa myös sitruunan kuorta, mutta omat sitruunani olivat siinä kunnossa, etten lähtenyt koittamaan kuoren raastamista tylsällä raastimellani.

Leivosten pohja on itsessään todella makea, joten sitruunakuorrute tuo brownies-paloihin ihanaa raikkautta. Laitan ohjeeseen kuorrutteen määrät sellaisina, kuin olisin sen tehnyt, jos sitruunaa olisi löytynyt enemmän. Mutta siis nämä olivat kaikesta huolimatta erittäin hyviä! Jos vain pitää brownies-tyyppisistä kirpeänmakeista tahmaisista leivonnaisesta sekä sitruunasta, nämä hyvin todennäköisesti vievät kielen 🙂

Alkuperäisohje täältä. Laitoin hieman vähemmän sokeria alkuperäisohjeeseen verrattuna, ja vieläkin olisi voinut laittaa hieman vähemmän. Tai sitten tosiaan sitä sitruuna-kuorrutetta enemmän.. Hmm. Tuli tässä mieleeni, että olen nähnyt näitä brownies-leivonnaisia myös muualla eli Suklaapandan blogissa. Siellä on ihan mielettömästi muitakin herkullisia ohjeita, joita erityisesti suklaata ja sitruunaa rakastavat kuolaavat.. Kannattaa käydä katsomassa 🙂 Mutta tässä siis näiden ihanien sitruunabrownies-leivosten ohje.

Tahmeat sitruunabrowniet makeankirpeällä kuorrutuksella

N. 20 x 30 cm uunipannulle. Yhteensä n.15-24 kpl pientä brownies-palaa koosta riippuen.

Aineet: 3½ dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

½ tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

150g voita

3 kananmunaa

1 prk (396g) makeutettua kondensoitua maitoa (ei keitettyä)

4 rkl sitruunamehua (1 tl sitruunan kuorta)

Kuorrute: 3 rkl sitruunanmehua

4.5 dl tomusokeria

Koristeluun: valkosuklaata, sitruunankuorta tai strösseliä

Ohje: Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Sulata voi. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Sekoita toisessa kulhossa sulatettu voi, kananmunat, kondensoitu maito ja sitruunan mehu (sekä kuori). Kääntele kuivat aineet joukkoon esim. puuhaarukalla.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Brownien kuuluu olla vielä vähän tahmea kun otat sen pois uunista. Anna jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuorrute. Siivilöi tomusokeri sitruunamehuun ja sekoita. Jos seos on liian löysää, lisää tomusokeria. Levitä kuorrute hetken aikaa jäähtyneen brownien päälle. Jos halua, koristele tässä vaiheessa, sillä kuorrute jähmettyy melko pian. Laita jääkaappiin jäähtymään. Leikkaa paloiksi ennen tarjoilua.

Vinkit:

* Pinnan ei kuulu saada väriä uunissa. Ota piirakka pois uunista ajoissa, jotta se jää sisältä ihanan tahmeaksi.

* Kuorrutteen määrällä pystyy säätämään leivosten sitruunaisuutta ja kirpeyttä. Voit kaksinkertaistaa kuorrutteen, mikäli pidät paljon sitruunasta. * Säilytä valmiit leivokset jääkaapissa, mutta ota ne huoneenlämpöön n. puolisen tuntia tai tunti ennen syömistä. Näin ne pehmenevät ja tahmaantuvat sopivaksi.

 

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tahmeat sitruunabrowniet / Sticky Gooey Lemon Brownies

Piparipulla

Voi että miten ihania. Sitruunalaivokset ovat tosi hyviä!

Suklaapossu

Kiitos Piparipulla 🙂 Niin ovatkin, nams!

Iituntiltu

Nam! Sitruunaiset leivonnaiset on ihania.

Suklaapossu

Niin ovat. Mulla onkin kulhossa aina muutama sitruuna, niin saa tarpeen tullen tehtyä äkkiä jotain sitruunaherkkua. Nämä olivat kyllä ehdottomasti parhaita tekemiäni sitruunaleivonnaisia ikinä! 🙂

Bettina’s Food Dreams

Aivan ihanan näköisiä. Ei ole koskaan tullutkaan mieleen tehdä brownisejä muusta kun suklaasta, mutta hyvin se näyttää toimivan!

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Eipä ole itsellekään tullut mieleen tehdä suklaattomia versioita. Mutta hienosti onnistui näinkin 🙂 Tuo kondensoitu maito varmaan oli se, joka teki näistä niin ihanan tahmeita, mmmm 😛

Taru

Näyttää kyllä hirmu ihanilta! Näitä tekis mieli kyllä kokeilla! Niin ihanan pehmeän ja tahmean näköisiä ;D

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Hirmu ihania olivatkin! 😉 Kokeile ihmeessä! Ovat juuri sellaisia, siis pehmeitä ja tahmeita. Ihanan kirpeänmakeita ja mukavasti sitruunaisia, eli mitäpäs muuta kuin mielettömän hyviä! 🙂

Siru

Aaah kun taas leipomisinto alkaa ottaa vallan! 😀 Itsekin olen tehnyt vaaleita brownieseja useasti ja ne kyllä mielestäni hakkaavat jopa ne suklaiset versiotkin. Ihme kyllä, tälläinen suklaasyöppö kun on kyseessä! 😀 Mun käsityksen mukaan vaaleat brownies ovat nimeltään blondies 🙂 Aivan ihanan näköisiä tekeleitä sulla, tosi pehmeän ja noh, gooeyn näköisiä. Just sellasia tahmeita ja raakoja tahmapalojahan näiden kuuluukin olla :)) Ah kun vesi herahtaakin kielelle!

Itse tosin tehdessäni tämäntyylisiä käytin fariinisokeria mausteisemman maun perässä, lisäsin isohkoja valkosuklaapaloja yllätyssattumiksi ja tein kahvitomusokerikuorruutteen. Kahvikuorrute ja tahmeat sitruunaiset leivokset yhdistettynä on ehkä täydellisin combo ikinä! Kannattaa ehdottomasti kokeilla joskus jos kahvinmausta pitää leivonnassa 🙂 Tykkään sun blogista muuten ihan hurjana, loputon inspiraation lähde!

http://www.ontheedgeofforever-siru.blogspot.fi

Suklaapossu

Heh. Tiedän tuon tunteen kun leivontasormet alkavat syyhyä. Usein siihen ei auta muu kuin leivontakulhoon tarttuminen 😉

Olet aivan oikeassa, blondiesejahan nämä oikeasti ovat minunkin ymmärrykseni mukaan. Näiden koostumuksesta tuli niin vahvasti mieleen tummaa suklaata sisältävät kostean tahmeat browniespalat, niin aloin näimmä kutsumaan näitä sellaisiksi. Mutta pääasia että tuosta virheestä huolimatta ymmärstää mistä puhutaan, viimeistään kuvia katsomalla 😉

Nam, tuo sinun versio kuullostaa mielettömän hyvältä! 🙂 Yhdistin varmaan ensimmäistä kertaa elämässäni sitruunan ja kahvin tiikerikakussa vähän aikaa sitten, ja kyllä toimi! Muuten en kahvista välitäkään, mutta leivontaan se sopii ihan täydellisesti 🙂 Tuota sinun versiota pitää ehdottomasti koittaa jossain vaiheessa 😛

Kiitos paljon Siru kehuista 🙂 Tein tämän blogin alunperin vain itselleni reseptipankiksi, mutta on muuten todella ihanaa kuulla, että tästä on iloa myös muille 🙂

Katri

Nams, onnistuipas hyvin (paljon paremmin kuin minulla, paistoin omiani liian vähän). 😉

Suklaapossu

Itse just mietein paistoinko itse hieman liikaakin, kun sulla oli niin paljon pehmoisemman näköiset. Mutta nämä olivat kyllä sellaista herkkua, että maistuvat hyviltä myös hieman vähemmällä paistoajalla 🙂

Kirsi

Tehty, niin hyvää! Sitruuna tuo kivasti raikkautta muuten niin supermakeaan pohjaan! Aivan loistavaa, nam!!

Suklaapossu

Mmm.. Eikös ollutkin hyviä! 🙂 Aijjai, nyt alkoi itsekin mieli tehdä näitä taas ;D Tuo kuorrute oli näissä kyllä piste i:n päällä!

Anonyymi

Hei!
Voikohan tuota kondensoitua maitoa korvata ohjeessa millään?
Meillä perheessä laktoosivaivaa ja kaikki ohjeet täytyy korvata laktoosittomilla tuotteilla.. Kondensoitua maitoa ei taida saadakaan laktoosittomana.
Kiitos vastauksestasi ja ihanasta blogista 🙂
t. Sini

Anonyymi

No nyt on nämä testattu! Ihanan helppo tuo kondensoitu maito ja toimi loistavasti tässä ohjeessa! Namnam 🙂 t. Sini

Suklaapossu

Kiva kuulla Sini 🙂 Kondensoitua maito on kyllä tosi herkullista monissa paikoissa 😛

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.