Suklaapossu

Taikinaton mannaryyniomenapiirakka

Tämä mehevän kostea taikinaton omenapiirakka syntyy mannaryynejä sisältävästä jauhoseoksesta sekä reilusta määrästä kosteaa omenaraastetta. Erillistä taikinaa ei leivota, vaan taikina syntyy uunissa paistumisen aikana.

© Irina Lisinen

Muistan nähneeni vuosia sitten jossain leivonta- tai kokkausohjelmassa (ehkä Australian Master Chefissä) piirakan, johon ei tule taikinaan vaan vuokaan laitetaan jauhoseos vuorotellen jonkin hedelmäraasteen kanssa. Törmäsin netissä moneen samantyyppisen piirakan ohjeeseen pari viikkoa sitten, kun olin saanut appivanhemmilta leivontaan sopivia omenia. Siitä se ajatus sitten lähti ja tämä muun muassa mannaryynejä sisältävä piirakka sai alkunsa.

© Irina Lisinen

Piirakka on useiden eri lähteiden mukaan lähtöisin Kroatian/Bosnian suunnalta. Katselin netistä erilaisia, mutta hyvin samantyyppisiä ohjeita, joissa yhteistä oli munaton, mannaryynejä sisältävä jauhoseos sekä kostea omenaraaste ja tein tämän version eri ohjeita yhdistellen. Piirakasta tuli ihanan mehevä ja se itse asiassa kostui vielä seuraavien päivien aikana lisää.

© Irina Lisinen

Piirakka siis tehdään latomalla vuokaan vuorotellen jauhoja ja kunnolla kosteaa omenaraastetta sekä päälimmäiseksi vielä kerros voita tai muuta rasvaa. Omenoiden kosteus siirtyy paistamisen aikana jauhoihin ja kypsentää ne. Onkin tärkeää, että piirakassa käytetään meheviä omenoita. Jos omenaraaste on kuivaa, kannattaa omenaraasteeseen lisätä nestettä eli joko vettä tai omenamehua.

Katso, kuinka kauniit kerrokset omenasta tuleekaan! 🙂

© Irina Lisinen

Tarjosin piirakan pieninä annospaloina lastemme yhteissynttäreillä.

© Irina Lisinen

Piirakka maistui monista muista omenapiirakoista eroten todella omenaiselle. Eikä ihme, sillä menihän piirakka omenaraastetta yhteensä 1 kilon verran, joka vastasi 1.3 kiloa kokonaisia omenoita. Koska piirakassa oli omenaa enemmän kuin muita ainesosia, oli omenan maku hyvinkin voimakas.

Taikinaton mannaryyniomenapiirakka

Noin 20 cm x 30 cm syvälle uunipellille

Täyte:

1 kg (noin 1.3 kg kokonaisia omenoita) omenaraastetta

2 dl sokeria

2 tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

Kuivat aineet:

4 dl vehnäjauhoja

4 dl tavallisia mannaryynejä

2 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

Päälle:

noin 140-150 g kylmää voita

Ohje:

Aloita kakun tekeminen pesemällä ja raastamalla omenat (ei siemenkotaa). Kotimaiset omenat voit raastaa kuorineen, ulkomaalaiset kannattaa kuoria ennen raastamista. Sekoita omenaraasteen joukkoon sokeri, kaneli ja vaniljasokeri. Jätä sivuun kostumaan.

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen ja vuoraa noin 20 cm x 30 cm kokoinen uunipelti leivinpaperilla.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet. Jaa kuivat aineet mielessäsi kolmeen osaan. Ripottele kolmannes jauhoseoksesta uunipellille ja tasoita.

© Irina Lisinen

Tarkista omenaraasteen kosteus sekoittamalla sosetta ja puristamalla kevyesti omenaraasteseosta kämmenessä. Jos se on selvästi märkää, voit käyttää sen sellaisenaan. Alla olevasta kuvasta ehkä hahmottaa sopivan kosteuden.

© Irina Lisinen

Jaa omenaraaste mielessäsi kahteen osaan. Lusikoi puolet omenaraasteesta jauhojen päälle pieninä nokareina, tasoita kevyesti painamalla. Jos omenaraaste oli kovin kuivaa, kaada päälle 1-2 dl omenamehua tai vettä.

© Irina Lisinen

Ripottele päälle puolet jäljellä olevista jauhoista, tasoita. Lusikoi päälle loput omenaraasteesta, tasoita. Ripottele pinnalle vielä loput jauhoseoksesta ja tasoita. Höylää juustohöylällä piirakan päälle voista siivuja ja asettele ne tasaiseksi kerrokseksi.

© Irina Lisinen

Paista piirakkaa noin 40-45 minuuttia, eli kunnes piirakka on saanut kauttaaltaa hieman väriä pintaansa. Keskusta saattaa näyttää vielä hieman kosteammalta kuin reunat, mutta se ei haittaa. Kosteus tasoittuu jäähtyessään.

© Irina Lisinen

Jäähdytä piirakka kokonaan ennen nauttimista.

Vinkit:

* Piirakasta tulee ohjeessa olevilla määrillä noin 20 cm x 30 cm pellillinen, joka vastaa noin puolikasta tavallista uunipellillistä. Jos haluat leipoa ison, noin 40 cm x 30 cm kokoisen pellillisen tätä herkkua, tee piirakka 2-kertaisena.

* Piirakka mehevöityy ja kostuu entisestään seuraavien päivien aikana. Piirakka kannattaakin tehdä valmiiksi vähintään päivää ennen sen syömistä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taikinaton mannaryyniomenapiirakka

Flan de Betterave

Olisi varmaan kannattanut rehellisesti antaa krediitit tuosta reseptistä Sokerivaltakunta -blogille, josta tämä näyttää kopioidun melkein sellaisenaan.
https://www.sokerivaltakunta.com/2019/01/omenapiirakka-ilman-taikinaa-ripoteltu.html

Irina Lisinen

Hei Flan de Betterave! Kuten tekstissä mainitsin, kävin katsomassa useampia samantyyppisiä ohjeita. Huomasin myös tuon Sokerivaltakunta-blogin ohjeen. Kaivoin nyt esille vielä mun leipomisessa ”pääosassa” olleen ohjeen ja se löytyy täältä: https://www.all-thats-jas.com/croatian-eggless-apple-cake/ .

Ben1986

Mistä sait päähäsi että ohje on taikinaton? Se ei pidä paikkaansa.

Irina Lisinen

Hei Ben1986! Viittasin taikinattomuudella siihen, ettei piirakkaan tehdä erillistä taikinaa. Piirakassa on toki paistumisen jälkeen taikina, sillä se syntyy kypsymisen aikana kun aineet sekoittuvat keskenään.

heikkinen maija

Ohjeessa on 4dl vehnäjauhoja ja 4 dl mannaryynejä. Ei mielestäni ole ”melkein jauhoton” vaan sisältää enemmän jauhoa kuin normaaliin pellilliseen piirakkaan tulee.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *