Tiramisukeksit, Savoiardikeksit, Lady Fingers..

Ostin reilu kaksi viikkoa sitten ensimmäistä kertaa elämässäni savoiardi-keksejä tekemääni tiramisuun. Koska minulla nyt vihdoinkin oli tieto millaisista kekseistä on kyse, halusin koittaa tehdä keksit itse. Näin mulla olisi hätätapauksissakin aina valmius tiramisun tekoon, sillä normaalisti kaapistani löytyy joka tapauksessa keksejä lukuunottamatta muut tiramisuun vaadittavat aineet. Ens alkuun seikkailin netissä etsimässä hyvää ohjetta, ja se olikin erilaisia ohjeita pullollaan. Testasin samantein kahta erilaista ohjetta. Toinen oli Yhteishyvän ohje ja toinen jostain ulkomaalaisesta nettisivustolta löydetty ja paljon kehuttu ohje. Tarkkaa linkkiä tuohon ulkolaiseen sivustoon ei ole, sillä hukkasin osoitteen samantein. Kaksi reseptiä, kaksi erilaista lopputulosta. Pidin enemmän Yhteishyvän ohjeesta, mutta laitan molemmat ohjeet tähän, jos joku haluaa nähdä ohjeet ja niihin liittyvät huomiot.

Tiramisukeksit I, Yhteishyvän ohjeella:

 

Näistä kekseistä tuli koostumukseltaan kovia ja ne muistuttivat melko paljon aitoja Savoiardi-keksejä. Näistä tosin puuttuu Savoiardikekseistä tuttu sokeripäällinen ja keksit ovat hieman ohuempia. Keksit kostuvat ja pehmenevät hyvin, mutta pitävät silti muotonsa. Nämä sopivat mielestäni erittäin hyvin tiramisukekseiksi ja vaikka kaakaoon dipattavaksi. Ja tekeminenkin on helppoa kuin mikä! Ainut haittapuoli on, että kuivahtaminen vie muutaman tunnin, joten eivät sovellu kiireeseen.. Keksit voi toki tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi, sillä ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa pidempäänkin hyvinä (itse säilytin liki 2 viikkoa ennen käyttöä ja säilyivät tuon ajan rapeina). Uskoisin, että keksien pakastaminen onnistuisi myös. Tässä ohje.

n.25 kpl:
Aineet:
3 munaa
2 rkl mantelijauhetta
1 mm suolaa
0,75 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl vaniljasokeria
Ohje:
Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Riko keltuaisten
rakenne rikki ja sekoita siihen mantelijauhe. Vatkaa valkuaiset ensin
suolaripauksen kanssa kuohkeaksi. Lisää sitten sokeri pienissä erissä. Vatkaa
kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset varovasti nostellen valkuaisvaahtoon.
Siivilöi keskenään sekoitetut jauhot ja vaniljasokeri vaahtoon ja nostele
tasaiseksi taikinaksi. Nosta seos pursotinpussiin ja pursota leivinpaperoidulle
pellille noin 10 sentin pituisia keksejä. Jätä pienet välit. Keksit leviävät hieman kypsyessään. Kaikki keksit
mahtuvat juuri ja juuri yhdelle normaalikokoiselle pellille. Paista 200 asteessa ensin 10-12 minuuttia.
Sammuta sen jälkeen uuni ja laita uuniluukun väliin esim. haarukka. Anna
keksien kuivahtaa uunin jälkilämmössä muutaman tunnin ajan.
Tiramisukeksit II, ulkomaalaiselta nettisivustolta:

 

Näistä tuli selvästi littanampia kuin Yhteishyvän ohjeella tehdyistä. Koostumus oli höttöisempi ja kostuttuaan keksit todellakin kostuivat. Näille kävi vähän samalla tavalla kuin jos perussokerikakkupohjan kastaisi nesteen. Eli jos keksit dippasi nesteeseen, ne tulivat sekunnissa litimäriksi ja mössääntyivät käsiin. Tiramisuun nämä kuitenkin käyvät aika hyvin, mikäli kostuttaminen tehdään pullasudin kanssa, ei nesteessä uittamalla. Mutta en tiedä kannattaako vaivaa tehdä erillisiä keksejä, koska sokerikakkupohja toimii niin samalla tavalla maun ja koostumuksen puolesta.

Alkuperäisohje on siis ulkomaisen nettisivun kautta pongattu. Alla ohje hieman muokattuna.

n.36-39 kpl
Aineet:
3 munaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna)
1.25 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa
1.5 dl vehnäjauhoja
Ohje:
Lämmitä uuni 190 asteiseksi. Vuoraa 3 uunipannua
leivinpaperilla. Valmistele pursotuspussi ja liitä siihen pyöreä n. 11 millinen
tylla.
Laita keltuaiset ja puolet
sokerista kulhoon ja vatkaa kunnes seos on vaaleaa (n. 5 minuuttia).
Vatkaa toisessa kulhossa samaan
aikaan valkuaiset vaahdoksi. Vaahto on sopivaa kun siihen jää pehmeät huiput
nostaessasi vatkaimet ylös kulhosta. Lisää vatkaamisen lomassa suola ja loppu
sokeri pikku hiljaa kunnes seos on kiinteää. Kääntele varovasti joukkoon
keltuaisseos. Sihtaa jauhot munaseokseen ja kääntele ne varovasti joukkoon.

 

Laita pursotuspussiin puolet
taikinasta. Pursottele pellille n. 8 cm pituisia pötköjä. Jätä pötköihin n. 3-4
cm väli. Jatka pursottamista kunnes kaikki taikina on käytetty. Paista 190
asteessa n. 8-10 minuuttia, kunnes keksit tuntuvat päältä kiinteiltä ja ovat juuri
ja juuri saaneet väriä pintaansa. Poista leivinpaperi kekseineen pelliltä ja
anna jäähtyä. Keksien jäähdyttää poista keksit paperin päältä. Keksit voi tarvittaessa
pakastaa!

Avainsanat

Instagram

  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit
  • Testailin oreo-mansikkatäytteistä ja suklaakakkupohjaista
kakkua, ihan vain hyvän mansikkakesän kunniaksi :) Pohjana munaton mehevä suklaakakkupohja. Katso tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/oreo-mansikkataytteinen-kakku/ #oreo #mansikka #vanilja #täytekakku #strawberry #chocolate #cookie #cake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.