Tiramisukeksit, Savoiardikeksit, Lady Fingers..

Ostin reilu kaksi viikkoa sitten ensimmäistä kertaa elämässäni savoiardi-keksejä tekemääni tiramisuun. Koska minulla nyt vihdoinkin oli tieto millaisista kekseistä on kyse, halusin koittaa tehdä keksit itse. Näin mulla olisi hätätapauksissakin aina valmius tiramisun tekoon, sillä normaalisti kaapistani löytyy joka tapauksessa keksejä lukuunottamatta muut tiramisuun vaadittavat aineet. Ens alkuun seikkailin netissä etsimässä hyvää ohjetta, ja se olikin erilaisia ohjeita pullollaan. Testasin samantein kahta erilaista ohjetta. Toinen oli Yhteishyvän ohje ja toinen jostain ulkomaalaisesta nettisivustolta löydetty ja paljon kehuttu ohje. Tarkkaa linkkiä tuohon ulkolaiseen sivustoon ei ole, sillä hukkasin osoitteen samantein. Kaksi reseptiä, kaksi erilaista lopputulosta. Pidin enemmän Yhteishyvän ohjeesta, mutta laitan molemmat ohjeet tähän, jos joku haluaa nähdä ohjeet ja niihin liittyvät huomiot.

Tiramisukeksit I, Yhteishyvän ohjeella:

 

Näistä kekseistä tuli koostumukseltaan kovia ja ne muistuttivat melko paljon aitoja Savoiardi-keksejä. Näistä tosin puuttuu Savoiardikekseistä tuttu sokeripäällinen ja keksit ovat hieman ohuempia. Keksit kostuvat ja pehmenevät hyvin, mutta pitävät silti muotonsa. Nämä sopivat mielestäni erittäin hyvin tiramisukekseiksi ja vaikka kaakaoon dipattavaksi. Ja tekeminenkin on helppoa kuin mikä! Ainut haittapuoli on, että kuivahtaminen vie muutaman tunnin, joten eivät sovellu kiireeseen.. Keksit voi toki tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi, sillä ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa pidempäänkin hyvinä (itse säilytin liki 2 viikkoa ennen käyttöä ja säilyivät tuon ajan rapeina). Uskoisin, että keksien pakastaminen onnistuisi myös. Tässä ohje.

n.25 kpl:
Aineet:
3 munaa
2 rkl mantelijauhetta
1 mm suolaa
0,75 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl vaniljasokeria
Ohje:
Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Riko keltuaisten
rakenne rikki ja sekoita siihen mantelijauhe. Vatkaa valkuaiset ensin
suolaripauksen kanssa kuohkeaksi. Lisää sitten sokeri pienissä erissä. Vatkaa
kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset varovasti nostellen valkuaisvaahtoon.
Siivilöi keskenään sekoitetut jauhot ja vaniljasokeri vaahtoon ja nostele
tasaiseksi taikinaksi. Nosta seos pursotinpussiin ja pursota leivinpaperoidulle
pellille noin 10 sentin pituisia keksejä. Jätä pienet välit. Keksit leviävät hieman kypsyessään. Kaikki keksit
mahtuvat juuri ja juuri yhdelle normaalikokoiselle pellille. Paista 200 asteessa ensin 10-12 minuuttia.
Sammuta sen jälkeen uuni ja laita uuniluukun väliin esim. haarukka. Anna
keksien kuivahtaa uunin jälkilämmössä muutaman tunnin ajan.
Tiramisukeksit II, ulkomaalaiselta nettisivustolta:

 

Näistä tuli selvästi littanampia kuin Yhteishyvän ohjeella tehdyistä. Koostumus oli höttöisempi ja kostuttuaan keksit todellakin kostuivat. Näille kävi vähän samalla tavalla kuin jos perussokerikakkupohjan kastaisi nesteen. Eli jos keksit dippasi nesteeseen, ne tulivat sekunnissa litimäriksi ja mössääntyivät käsiin. Tiramisuun nämä kuitenkin käyvät aika hyvin, mikäli kostuttaminen tehdään pullasudin kanssa, ei nesteessä uittamalla. Mutta en tiedä kannattaako vaivaa tehdä erillisiä keksejä, koska sokerikakkupohja toimii niin samalla tavalla maun ja koostumuksen puolesta.

Alkuperäisohje on siis ulkomaisen nettisivun kautta pongattu. Alla ohje hieman muokattuna.

n.36-39 kpl
Aineet:
3 munaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna)
1.25 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa
1.5 dl vehnäjauhoja
Ohje:
Lämmitä uuni 190 asteiseksi. Vuoraa 3 uunipannua
leivinpaperilla. Valmistele pursotuspussi ja liitä siihen pyöreä n. 11 millinen
tylla.
Laita keltuaiset ja puolet
sokerista kulhoon ja vatkaa kunnes seos on vaaleaa (n. 5 minuuttia).
Vatkaa toisessa kulhossa samaan
aikaan valkuaiset vaahdoksi. Vaahto on sopivaa kun siihen jää pehmeät huiput
nostaessasi vatkaimet ylös kulhosta. Lisää vatkaamisen lomassa suola ja loppu
sokeri pikku hiljaa kunnes seos on kiinteää. Kääntele varovasti joukkoon
keltuaisseos. Sihtaa jauhot munaseokseen ja kääntele ne varovasti joukkoon.

 

Laita pursotuspussiin puolet
taikinasta. Pursottele pellille n. 8 cm pituisia pötköjä. Jätä pötköihin n. 3-4
cm väli. Jatka pursottamista kunnes kaikki taikina on käytetty. Paista 190
asteessa n. 8-10 minuuttia, kunnes keksit tuntuvat päältä kiinteiltä ja ovat juuri
ja juuri saaneet väriä pintaansa. Poista leivinpaperi kekseineen pelliltä ja
anna jäähtyä. Keksien jäähdyttää poista keksit paperin päältä. Keksit voi tarvittaessa
pakastaa!

Avainsanat

Instagram

  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit
  • Oletko jo osallistunut blogissani olevaan arvontaan, jossa voi voittaa kaksi lippua Taste of Helsinki -tapahtumaan parin viikon päästä? Jollet ole, niin kipin kapin osallistumaan, sillä osallistumisaika päättyy jo huomenna! Ohjeet osallistumiseen löytyy tämän postauksen loppupuolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vinkit-taydellisen-juustokakun-paistamiseen/ Onnea arvontaan jo etukäteen! Pst! Olen myös itse paikalla tuossa tapahtumassa kokkaamassa huippukokin kanssa toista bloggaaja+huippukokki-paria vastaan. Huih, jänskättää jo ihan älysti, mutta hitsit kun on ihana päästä mukaan! #suklaapossu #arvonta #tasteofhelsinki
  • Tarhatädeille lähti tällä kertaa kiitoksena kuluneesta vuodesta suht perinteinen, mutta herkullinen raparperipiirakka. #suklaapossu #munaton #maidoton #raparperipiirakka #rhubarb #pie
  • Näitä Cookie popseja tarjoiltiin tänään väitönswn jälkeisessä juhlassa. Ihana kiiltävä kulta teki lime-popseista erityisen juhlavia. Maistuivat myös tosi hyviltä, raikkailta 😘 #väitös #pikkumakeat #suklaapossu #cookiepops
  • Ihanaa äitienpäivää! 🌺🎂💕 Mein tytöt leipoivat mulle isänsä avustuksella Suklaapossun blogista etsimänsä kahden suklaan juustokakun. Isompi tytär harjotteli samalla marmorointia ja odotti jännityksellä miten se onnistui. Hyvä tuli, niin ulkoisesti kuin maullisesti. Koko kakku tuhoutui perheen kesken, hupsis. Ihanaa olla juuri näiden tyttöjen sekä pikkumiehen äiti 💖 #suklaapossu #kahdensuklaankakku #liivatteeton #äitienpäiväkakku #äitienpäivä #äitienpäivä2018 #mother #mothersday #äiti
  • Ihanaa kun aurinko hellii ja pian meillä aletaan grillaamaan. Vinkkaan vielä ennen ulos menemistä, että kokosin blogiin muutamia herkullisia makeita ja suolaisia ohjeita kesän juhliin ja äitienpäiväksi 💖 Jos haluat tehdä vielä jotain herkkua huomiseksi, niin vilkaise vinkit blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aitienpaivan-makeat-ja-suolaiset-leivonnaiset/
#vinkki #äitienpäivä #suolaiset #makeat #leivonnaiset #suklaa #savulohi #kahvikakunmuotoinenkakku #suklaapossu #kotiliesi

suklaapossu

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.