Siemennäkkäri eli todella maukas näkkileipä (gluteeniton)

Siemennäkkäri

Tämä taivaallisen ihanan makuinen ja rapea näkkileipä sai alkunsa, kun kaivoin kaapista vanhaksi meneviä tuotteita ja käsiini osui maissijauhopussi. Pussin takaosassa pilkisti näkkileivän ohje ja tuohan alkoi kiinnostaa niin paljon, että pitihän sellaista kokeilla. Upotin näkkileipään kaapista löytyneitä seesamin- ja pellavansiemeniä. Ja voi mahoton, kyllä tuli hyvää!

Itsetehty siemennäkkileipä on helppo ja nopea herkku

Siemenet paahtuivat uunissa ihaniksi, hieman pähkinäisiksi ja näkkärin päällä olevat sormisuolahippuset tekivät mausta vieläkin mahtavamman. Itseasiassa tuo sormisuola oli piste ii:n päällä, sillä ilman sitä maku tuli esille vasta hetken pureskelun jälkeen ja suolalla aivan samantein, nams.

Kotitekoinen gluteeniton näkkileipä maistuu kaikille

Näkkäri on parhaimmillaan heti pian tuoreena syötynä, mutta maistuivat myös seuraavana päivänä. Tämä voitti kaupan näkkärit mennen tullen, tai eihän näistä voi edes puhua samana päivänä, mums! Ehdottomasti parasta näkkileipää jota olen koskaan maistanut. Näkkärit on vieläpä gluteenittomia. Ja todella helppoja ja nopeita tehdä. Tai no paistamisessa menee muutama tovi, mutta itse taikinan teossa ei kauan kulu.

Gluteeniton näkkileipä

pellillinen

Taikina

2 dl maissijauhoja

1 dl pellavansiemeniä

1 dl seesaminsiemeniä

2½ dl kiehuvaa vettä

½ dl öljyä

Pinnalle:

n. 1 tl sormisuolaa

pellavan- ja seesaminsiemeniä 

Ohje:  

Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen. Sekoita kaikki taikinan kuivat ainekset kulhossa sekaisin. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Sekoita kiehuvan veden joukkoon öljy.

Kaada kiehuva vesi-öljyseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Kaada massa pellille leivinpaperin päälle. Laita päälle toinen leivinpaperin pala ja kaulitse sen päältä taikina ohueksi. Ripottele sormisuola taikinan pinnalle ja painele suola taikinaan kädellä. Koristele halutessasi siemenillä. Painele myös siemenet kevyesti taikinaan.

Leikkaa taikina veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi tai jätä kokonaiseksi. Kokonaisesta levystä voi murtaa epämääräisen muotoisia paloja (näin tein minä), kun taas valmiiksi leikatusta saa helpommin halutun muotoisia kappaleita.

Paista uunin keskitasolla n. 1h 15min., kunnes levy on kovettunut ja saanut väriä pintaansa. Anna näkkileivän jäähtyä kokonaan ennen paloittelemista.

Vinkit:

* Koita saada levy kaulituksi mahdollisimman tasapaksuksi, jotta se kypsyy tasaisesti. Jos reunat kuitenkin kypsyvät selvästi nopeammin rapeiksi kuin keskusta, taita reunapalat pois ja jatka keskustan kypsennystä edelleen tarpeeksi pitkään.

* Siemenet voi valita oman makunsa ja mieltymyksensä mukaan. Joukkoon voi sekoittaa seesamin- ja pellavansiementen lisäksi vaikkapa auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä..

Kommentit (10)

Kuulostaa älyttömän hyvältä! Ja kaiken kukkuraksi mulla olisi kaapissa isot pussit niin seesaminsiemeniä kuin pellavansiemeniäkin! Heti kun lapset paranee ja muut kiireet antavat myöden niin kokeilen tätä! 😀

Olivatkin ihan älyttömän hyviä! Näihin tuli "pienoinen" himo ja yhden palan jälkeen piti ottaa vielä se yksi. Ja sen jälkeen vielä yksi.. 😉 Testailehan ihmeessä heti kun vain onnistuu. Paranemisia! 🙂

Viime jouluna näitä ekakerran sain lahjaksi ja nämähän ovat niin koukuttavia rouskuteltavia 🙂

"Koukuttava" on just se sana millä näitä kuvaisin. Nams! Ja todella mainio lahja-idea, kiitos Kaisa vinkistä! 😀

Herkullisen ja terveellisen näköistä herkkua on 🙂 Pitäisi leipoa enemmän suolaista kaikkien makeiden leivonnaisen tilalla tai ainakin välissä.

Niimpä, sanos muuta. Suolainen tuppaa usein "unohtumaan". Mutta tätä suolaista voin todellakin suositella! Jos vain uusi keittiömme olisi jo kasassa, niin tekisin näitä varmaan samantein 🙂

Nam! Pitkään jo pitänyt kokeilla näkkäriä. Monessa blogissa ohjeita ihastellut.

Suosittelen testailemaan! Itse en osannut aiemmin edes kuvitellakaan, kuinka herkullista itse tehty näkkäri onkaan. Mielettömän hyviä, kokeilehan sinäkin Kaura 🙂

Kommentoi juttua: Siemennäkkäri eli todella maukas näkkileipä (gluteeniton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry
  • Laitoin vähän aikaa sitten tekemääni raparperihilloketta lasiin vuorotellen vaniljamoussen kanssa ja kylläpä tuli hyvää! Samalla myös helppotekoista ja nopeaa. Koska hilloke löytyi jo valmiina ei juustokakkumaisen vaniljamoussen tekemiseen hujahtanut kuin pieni hetki. Tästä muuten tykkäsi myös syöjä, joka ei normaalisti raparperista välitä, jeei! Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperi-vaniljajuustokakku-lasissa/⠀
⠀
#raparperi⠀
#vaniljamousse⠀
#helppojanopea⠀
#kesä⠀
#jälkiruoka⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#kotiliesi
  • Näistä uunissa valmistuvista Tex mex-lihapiirakoista tuli tosi hyviä! Miedosti tuliset (tai lisächilillä kunnolla tuliset) lihikset sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Meillä näitä tarjotaan tulevissa juhlissa ja oikein jo odotan, montako piirakkaa juhlista jää töihin lounaaksi 😋 Kurkkaa ohje blogista⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tex-mex-lihapiirakat-uunissa/⠀
⠀
#lihikset⠀
#lihapiirakat⠀
#lihapiirakatuunissa⠀
#texmex⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit⠀
#suolainenleivonnainen⠀
#arkiruoka
  • Ihana kesä on saapunut ja helteetkin hemmottelevat. Pätkisjäätelö on ihana, helppo herkku näihin helteisiin ja se valmistuu näppärästi ilman jäätelökonetta. Aineet vain sekaisin, massa pakkaseen muutamaksi tunniksi ja eikun herkuttelemaan! Katso ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/patkis-jaatelo-ilman-jaatelokonetta/

#pätkis
#jäätelö
#jäätelöilmankonetta
#jäätelökesä
#helpotjanopeat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
#kesä2019
#chocolate
#icecream
  • Kakkupuuhissa 😋 Ihania nämä marmorikoristellut kakut 😍

Kurkkaa ohje tähän herkulliseen ja näyttävään kakkuun vanhasta blogijutusta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-appelsiinitaytteella-ja-marmoroidulla-mirror-glazella/

#suklaa
#suklaakakku 
#mirrorglaze 
#marmorointi
#appelsiinimousse 
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja 
#yojuhlat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
  • Kesän ensimmäinen raparperiherkku, raparperihilloke, tuli tehtyä muutama päivä sitten. Tämä sopii ihanasti niin moneen herkkuun, niin kakkuihin, piirakoihin kuin muihinkin jälkiruokiin. Itselläni pyörii jo muutamakin erilainen ajatus mielessä tämän suhteen. Mihin kaikkeen sinä laittaisit raparperihilloketta? ⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-nopea-raparperihilloke/⠀
⠀
#raparperi⠀
#hilloke⠀
#kesä⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#summer
#foodphotography

suklaapossu

X