Vadelma-raparperihillo

Mietin alkukesästä raparperin kanssa yhteen sopivia makupareja, kunnes silmiini osui Kääpiölinnan köökin Anun tekemän vadelma-raparperikiisseli. Yhdistelmä oli niin mielenkiintoinen, että se jäi heti pyörimään mieleeni. Suunnittelin tekeväni niistä piirakkaa, ja itseasiassa teinkin, mutta ohje mokoma hävisi taivaan tuuliin. Piirakka oli kuitenkin hyvää ja aion jossain vaiheessa tehdä vielä toisenkin, ja tällä kertaa tallentaa ohjeen varmaan talteen. No mutta, tein kuitenkin jotain muutakin samaan makumaailmaan liittyvää. Keittelin sen hetken viimeisistä raparpereista hilloa yhdessä pakkasesta poimittujen vadelmien kanssa. Eikä huonompi ajatus tämäkään. Hillosta tuli aivan ihanaa! Tästä tuli hillonkeittoillan aikana yksi
lempihilloista, kun pistin jäähtynyttä hilloa lämpimän pannarin päälle ja söin vatkattavan
vaniljakastikkeen kanssa. Mielettömän herkullista!

Yllätyin täysin, kuinka hyvin raparperi ja vadelmat sopivatkaan
yhteen. Toisaalta, jos raparperin happamuutta ei ota huomioon, niin raparperi
on loppujen lopuksi melko miedon makuinen vihannes. Tämän takia hillossakin maistui
enemmän vadelma kuin raparperi. Raparperi tuo vaan hilloon mukavaa happamuutta ja taittaa hillon makeutta just sopivalla tavalla. Hillo oli siis juuri sopivan makea, eikä sellainen äklösokerinen kuin kaupan valmiit hillot mielestäni monesti ovat. 

Vadelma-raparperihillo

Aineet:

500 g (n. 4 vartta) raparperin paloja

400 g vadelmia

1 rkl vettä

450 g (n. 5 dl) hillosokeria

Ohje:

Kuori ja pilko raparperit kattilaan. Lisää joukkoon vadelmat ja hieman vettä. Keitä seosta, kunnes raparperit alkavat pehmetä. Lisää hillosokeri ja jatka keittämistä n.. 15 minuutin ajan. Kuori keittämisen aikana pintaan kertyvä vaahto pois. 

Anna hillon jäähtyä pari minuuttia. Kaada hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja laita kansi tiukasti kiinni.

Vinkki:

* Jos käytössäsi on tuollaisia kuvissa näkyviä purkkeja, ne voi myös umpioida. Tällöin hillo säilyy pidempään vaikka myös huoneenlämmössä.

Umpiointi tapahtuu näin:

– Kun olet täyttänyt purkit mahdollisimman täyteen, varmista, että kansi on kunnolla kiinni. 

– Laita purkit purkkeja korkeampaan kattilaan. 

– Lisää kattilaan kuumaa vettä niin paljon, että purkit jäävät kokonaan veden alle ja vesi ylettyy purkin kannen yläpuolelle pari, kolme senttiä. 

– Lämmitä vesi kiehuvaksi ja keitä purkkeja n. 20 minuuttia.

– Laita levy pois päältä ja jätä purkit veteen jäähtymään. Purkin kannet napsahtelevat jäähtyessään, silloin kun kansien keskiosa painuu sisään päin. 

– Kun purkit ovat jäähtyneet, tarkista, että kansien keskiosa on kokonaan painunut alas. 

– Purkit säilyvät myös huoneenlämmössä, mutta optimaalinen säilytystapa on viileässä.

Kommentit (6)

Ihanalta näyttää! Täytyy kokeilla ohjettasi, kunhan vadelmat vain kypsyvät. Marjoja näyttää tulevan taas valtavasti, jos vaan säät suosii ja vesisateet pysyy vähäisinä vadelmien kypsyessä.

Ja kiva, että sain olla avuksi 🙂

Kiitos Anu itsellesi hyvästä vinkistä! 🙂 Tämä oli kyllä hyvää ja tykkään tästä tosi paljon myös rahkan kanssa. Raparperi on yllättävän monipuolinen muutenkin. Olen nyt innostunut kokeilemaan muitakin marjoja raparperin kanssa ja toimii monessa tosi hyvin. Laittelen blogiin jossain vaiheessa ainakin yhden kokeilun tuloksen jossain vaiheessa. Mutta testailepas ihmeessä tätä, varsinkin jos vadelmia tulee taas liikaa.. Meidän marjapuskat ovat vielä niin pieniä, ettei kovin suurta satoa ole odotettavissa, niin pitää vielä tyytyä kaupan valikoimaan.

Siis eipä ole tullut mieleenkään tuo yhdistelmä mutta näyttää kyllä hillot niiiin hyviltä, että kokeiltavahan se on

Mansikka-raparperihillo on aivan ihanaa! Olen tehnyt sitä varmaan joka kesä ja välillä talvisinkin, jos pakkasesta on vielä löytynyt raparperia. Tänä kesänä sen teko on jäänyt, kun on tullut testaitua näitä muita hilloja. Mutta kyllä se mansikka-raparperi kuuluu kärkisijoille, yhdessä herukka-mansikkahillon ja tämän hillon kanssa! 🙂

Oletko kokeillut mansikka-raparperihilloa? Se on meidän perheen suosikki!

Kannattaa ihmeessä kokeilla! Yllätyin itsekin kuinka hyvin sopivat yhteen. Ainakin itse pidin kovin. Kun ehdit testailemaan, olisi kiva kuulla, mitä pidit 🙂

Kommentoi juttua: Vadelma-raparperihillo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry
  • Laitoin vähän aikaa sitten tekemääni raparperihilloketta lasiin vuorotellen vaniljamoussen kanssa ja kylläpä tuli hyvää! Samalla myös helppotekoista ja nopeaa. Koska hilloke löytyi jo valmiina ei juustokakkumaisen vaniljamoussen tekemiseen hujahtanut kuin pieni hetki. Tästä muuten tykkäsi myös syöjä, joka ei normaalisti raparperista välitä, jeei! Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperi-vaniljajuustokakku-lasissa/⠀
⠀
#raparperi⠀
#vaniljamousse⠀
#helppojanopea⠀
#kesä⠀
#jälkiruoka⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#kotiliesi
  • Näistä uunissa valmistuvista Tex mex-lihapiirakoista tuli tosi hyviä! Miedosti tuliset (tai lisächilillä kunnolla tuliset) lihikset sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Meillä näitä tarjotaan tulevissa juhlissa ja oikein jo odotan, montako piirakkaa juhlista jää töihin lounaaksi 😋 Kurkkaa ohje blogista⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tex-mex-lihapiirakat-uunissa/⠀
⠀
#lihikset⠀
#lihapiirakat⠀
#lihapiirakatuunissa⠀
#texmex⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit⠀
#suolainenleivonnainen⠀
#arkiruoka
  • Ihana kesä on saapunut ja helteetkin hemmottelevat. Pätkisjäätelö on ihana, helppo herkku näihin helteisiin ja se valmistuu näppärästi ilman jäätelökonetta. Aineet vain sekaisin, massa pakkaseen muutamaksi tunniksi ja eikun herkuttelemaan! Katso ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/patkis-jaatelo-ilman-jaatelokonetta/

#pätkis
#jäätelö
#jäätelöilmankonetta
#jäätelökesä
#helpotjanopeat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
#kesä2019
#chocolate
#icecream
  • Kakkupuuhissa 😋 Ihania nämä marmorikoristellut kakut 😍

Kurkkaa ohje tähän herkulliseen ja näyttävään kakkuun vanhasta blogijutusta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-appelsiinitaytteella-ja-marmoroidulla-mirror-glazella/

#suklaa
#suklaakakku 
#mirrorglaze 
#marmorointi
#appelsiinimousse 
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja 
#yojuhlat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
  • Kesän ensimmäinen raparperiherkku, raparperihilloke, tuli tehtyä muutama päivä sitten. Tämä sopii ihanasti niin moneen herkkuun, niin kakkuihin, piirakoihin kuin muihinkin jälkiruokiin. Itselläni pyörii jo muutamakin erilainen ajatus mielessä tämän suhteen. Mihin kaikkeen sinä laittaisit raparperihilloketta? ⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-nopea-raparperihilloke/⠀
⠀
#raparperi⠀
#hilloke⠀
#kesä⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#summer
#foodphotography

suklaapossu

X