Vadelma-valkosuklaakakku munattomalla suklaakakkupohjalla

Kirpeää vadelmamoussea, munaton mehevä suklaakakkupohja sekä pehmeä valkosuklaapäällinen tuoreilla marjoilla koristeltuna. Tällainen oli meidän 8-vuotiaan synttärikakkutoive sen jälkeen, kun seikkailtiin netissä katsomassa vinkkejä juhlapöytään. Tällainen kakusta sitten tuli. Ja kyllä vain, hyvää oli.

Kakku on melkein täysin kopio Pienet Herkkusuut-blogin Juhlapöydän kuningattaresta. Tyttö näyttämäni kakun kuvaan ihan täysin ja halusi, että koristelukin tehdään samaan tyyliin marmoilla. Ja myös marengeilla. Nappasin täytteiden ohjeet miltei suoraan tuosta herkullisesta Maijun blogista, ja käytin digestivepohjan sijasta suklaakakkupohjaa. Tai no muutinhan mä vähän tapani mukaan teko-ohjettakin omiin näppeihini sopivammaksi. Lisäksi laitoin vadelmatäytteeseen sokeria alkuperäisohjetta vähemmän. Vadelmamoussesta tulikin niin ihanan raikas, että sitä olisi voinut olla vaikka tuplasti enemmänkin 🙂

Makeutta ja kermaisuutta kakkuun tuli pinnalla olevasta valkosuklaamoussesta. Se oli mascarponen ansiosta ihanan pehmeää. Olisin ehkä kaivannut ainoastaan sitä, että valkosuklaan maku olisi ollut vieläkin voimakkaampi tai sitten tuota miedon makuista moussea olisi ollut hieman vähemmän suhteessa muuhun kakkuun. Alkuperäisohjeessa oli mainittu vispikerma, mutta itse käytin valkosuklaamoussen tekemiseen Flora Vispiä. Se vatkautuu ilmavammaksi kuin perusvispikermat, joten ehkäpä minulla tuli moussea hieman enemmän kuin sen takia… Kokonaisuudessaan kakku oli kuitenkin hyvä ja sai kehuja muiltakin 🙂

Pohjana kakussa oli munaton suklaakakkupohja. Testailin munattoman suklaakakkupohjan tekemistä erääseen mansikkamoussetäytteiseen synttärikakkuun (jonka ohjeen julkaisin nurinkurisesti vasta myöhemmin) jo aiemmin. Tuo pohja oli kuitenkin liian murenevainen, eikä makukaan ollut tarpeeksi voimakas. Fiksasin taikinaa hieman mm. kaakaojauheen määrän suhteen. Samalla tein tarkoituksella hieman isomman annoksen taikinaa, sillä tarvin samaan aikaan kakkupohjan myös toiseen kakkuun. Ohjeessa olevasta suklaakakkupohjasta riittää siis yhteensä esim. kolmeen tällaiseen kakkuun. Itse käytin yhden osan tähän kakkuun ja kaksi muuta erääseen punaherukka-mansikkakakkuun (tuonkin kakun ohje tulossa blogiin myöhemmin kesän aikana). Taikinan voi toki tehdä samantein pienempänä tai pakastaa ne kaksi muuta osaa tulevia kakuntekohetkiä varten 🙂

Mutta tämä munaton suklaakakkupohja, millainen se onkaan? Hyvää! Kakkupohja tuntuu käsiteltäessä todella hyvältä. Se pysyy hyvin kasassa, ja on pehmeä ja mehevä. Ja mikä tärkeintä, se maistuu hyvältä. Ihanan suklaiselta, vaikkei siinä oikeaa suklaata olekaan. Pohja nousi samantein munattomien kakkupohjien suklaakakkupohjien ykköseksi! Jottei kyse ole suinkaan sattumasta, tätä pohjaa pitää tehdä ehdottomasti vielä uudestaan 🙂

 

Kiitos vielä Maiju herkullisesta ohjeestasi!

Tässä alla minun versioni kakusta 🙂

Vadelma-valkosuklaakakku munattomalla suklaakakkupohjalla 

n. 23 cm irtopohjavuokaan

Pohja (HUOM! Pohjasta tulee kolme osaa. Tähän kakkuun menee niistä vain 1):

5.5 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

1.5 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta

1 tl suolaa

1.5 tl leivinjauhetta

1.5 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

1.5 rkl (valkoviini)etikkaa

1.25 dl öljyä

4 dl vettä

Täyte: mansikka-vadelmamousse:

200 g vadelmaa

50 g mansikoita

2 rkl tomusokeria

2.5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

125 g mascarponea

1.5 tl liivatejauhetta

1.5 rkl kylmää vettä

Valkosuklaamousse:

100 g valkosuklaata

125 g mascarponea

2.5 dl Flora Vispiä

1 tl liivatejauhetta

1 rkl kylmää vettä

Ohje:

HUOM! Pohjasta tulee kolme osaa, joista kakkuun käytetään vain yksi! Ks. vinkki-osio!Tee pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon etikka, öljy ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Levitä taikina kevyesti voideltuun n. 22 cm vuokaan. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa n. 50-55 minuuttia, kunnes pohja tuntuu sormin varovasti koitettuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa. Varo paistamasta liikaa. Annan pohjan jäähtyä hyvin peiteltynä kokonaan. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaa.

Huom! Pohja kutistui hieman reunoilta, joten leikkelin vielä pohjasta lisää pois, jotta sain sen sopimaan 20 cm vuoan sisäpuolelle. Tein tuohon samaan 20 cm vuokaan vadelmamoussen. Ja valkosuklaamoussen sitten hieman isompaan (n. 23 cm).

 

Laita n. 20 cm irtopohjavuoan reunat keskelle tarjoilulautasta ja vuoan sisäpuolelle reunakalvon suirut. Voitele kalvot kevyesti. Laita 1 kakkupohjan pala vuoan reunojen sisäpuolelle.

Soseuta täytteen vadelmat ja mansikat. Sekoita joukkoon tomusokeria. Vatkaa vaniljakastike paksuksi vaahdoksi. Vatkaa mascarpone vaniljavaahdon joukkoon voimakkaasti vatkaten. Vatkaa myös marjasose moussen joukkoon. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota muutama minuutti. Kuumenna turvonnutta liivatetta mikrossa n. 10 sekuntia, kunnes se on kokonaan sulanut. Vatkaa liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kaada täyte vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kun täyte on hyytnyt, poista vuoan reunat. Laita isommat, n. 23 cm reunat ympärille. Laita halutessasi reunoille kalvot ja voitele ne kevyesti.

Tee vielä päälimmäinen, valkoinen osa. Sulata pilkottu valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Vatkaa Flora Vispi paksuksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon mascarpone. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota muutama minuutti. Kuumenna turvonnutta liivatetta mikrossa n. 10 sekuntia, kunnes se on kokonaan sulanut. Vatkaa liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa joukkoon myös sulatettu valkosuklaa. Kaada täyte samantein kakun päälle ja koita saada täytettä mahdollisimman hyvin kakun ja vuoan reunojen väliin. Painele tarvittaessa lusikalla täytettä joka rakoon. Tasoita lopuksi pinta ja laita kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Poista vielä ulommaiset vuoan reunat. Koristele.

Vinkki:

* Huom! Tähän kakkuun sujahtaa yhdestä kakkupohjasta vain 1/3. Ylimääräiset kaksi osaa voi vaikka pakastaa muiden juustokakkujen pohjiksi! Tai tehdä taikinaa pienemmän annoksen pelkästään tätä kakkua varten.

Kommentit (9)

Heippa! Kuinka monelle henkilölle kakku on suunnilleen tarkoitettu? 🙂

Ole hyvä 🙂 Riittävyys on välillä todella haasteellista arvioida. Menekki kun riippuu niin monesta jutusta. Välillä kakkuja tuleekin tehtyä aivan liikaa, kun pelkään niiden loppuvan kesken. Mutta parempi niin päin 🙂 Kivoja leivontahetkiä 🙂

Okei. Koen aina niin vaikeana arvioida kakkujen riittävyyttä, mutta tämä karkea arvio riittää. Kiitos vastauksestasi! 🙂

Heippa! Riittävyys riippuu paljon myös muista tarjottavista sekä syöjien kakunhimosta, mutta näin karkeasti arvioisin tämän riittävän n. 15 hengelle. Meillä syöjiä oli 12 aikuista ja aika paljon kaikkea muutakin tarjottavaa, ja kakusta jäi jäljelle noin kolmannes. Jos kakku olisi ollut ainut kakku, olisi menekki ollut luultavasti vielä enemmän.

Hei! Voiko liivatejauheen tilalla käyttää "tavallisia" liivatelehtiä?

Kiitos paljon! 🙂

Heippa! Voi käyttää 🙂

1 tl liivatejauhetta vastaa kahta liivatelehteä eli mansikka-vadelmamousseen riittää 3 liivatelehteä ja valkosuklaamousseen 2 lehteä. Sulata kylmässä vedessä pehmennetyt liivatelehdet ja sulata ne kuumaan, ohjeessa mainittuun vesimäärään.

Kommentoi juttua: Vadelma-valkosuklaakakku munattomalla suklaakakkupohjalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X