Suklaapossu

Valkosuklaiset mansikka-pikkuleivät ystävänpäivään

Ystävänpäivän sydämen muotoiset pikkuleivät maistuvat valkosuklaalta ja mansikalta. Pikkuleivät voi toki leipoa myös muihin juhlapäiviin tai arkisiin kahvihetkiin.

© Irina Lisinen

Leivoin lähestyvää Ystävänpäivää silmällä pitäen valkosuklaisia mansikalla maustettuja sydämenmallisia pikkuleipiä koristelua vaille valmiiksi odottamaan sopivaa viimeistely – ja kuvaushetkeä jo jokunen viikko sitten (huh mikä lause!).

Nyt kun arkielämän muut palaset ovat pitkästä aikaa edes kiikun kaakun kasassa, päätin ottaa pienen hetken ja koristella nuo keksit vielä valkosuklaalla ja korostaa hentoa mansikan makua ripottelemalla pinnalle vielä hienonnettua pakastemansikkaa.

Lopputuloksena oli herkulliset mansikkaiset valkosuklaapikkuleivät.

© Irina Lisinen

Pakko vielä kehua jo tuota pelkkää taikinaa. Taikina on murotaikinatyyppinen, mutta siihen on lisätty hienonnettua valkosuklaata sekä pakastekuivattua mansikkaa. Pelkkä murotaikina on hyvin miedon makuinen, mutta tuolla makean suklaan ja hieman kirpsakan mansikan yhdistelmällä taikinan mausta tuli aivan mielettömän hyvä. Raakaa taikinaa maistellessani mieleen tuli jokin mansikka-valkosuklaajäätelö tai sen tyyppinen herkkua. Se oli siis aivan herkkua jo sellaisenaan ja oli likellä, etten maistellut taikinaa enempää!

© Irina Lisinen

Paistoin keksit juuri ja juuri kypsiksi. Näin tehden ne pysyivät tuoreena pehmeinä, ja sekä mansikan että valkosuklaan maku pääsin niissä esille. Kumpikaan maku ei ollut kovin voimakas sellaisenaan, mutta se voimistui selvästi, kun pikkuleivät dippasi sulatettuun valkosuklaaseen ja ripotteli päälle vielä lisää hienonnettua pakastekuivattua mansikkaa.

© Irina Lisinen

Maistuisiko sinullekin?

Ystävänpäivän mansikka-valkosuklaapikkuleivät

Noin 30 kpl

Keksitaikina:

125 g voita huoneenlämpöisenä

1.5 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

0.33 tl suolaa

1 muna

2.5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 g valkosuklaata hienoksi raastettuna

1 isohkon sitruunan hienoksi raastettu kuori

7 g pakastekuivattuja mansikoita hienonnettuna (ks. vinkkiosio alempaa)

Lisäksi päälle:

noin 150 g valkosuklaata

pakastekuivattuja mansikoita hienonnettuna

muutama pistaasipähkinä

Ohje:

Hienonna valkosuklaa raasteeksi veitsellä hienoksi raasteeksi. Jos veitsellä raastaminen on haasteellista, voit raastaa valkosuklaan myös esimerkiksi raastimen karkealla terällä. Hienonna myös pakastekuivatut mansikat.

Mittaa huoneenlämpöinen voi ja 1 dl tomusokeria leivontakulhoon ja vatkaa aluksi hitaalla nopeudella, kunnes kaikki sokeri on sekoittunut voin joukkoon kunnolla. Lisää loput (0.5 dl) tomusokerista ja vatkaa myös se joukkoon ensin hitaalla teholla. Jatka vatkaamista sähkövatkaimen isoimmalla nopeudella noin 3 minuuttia, kunnes seos vaalenee ja kuohkeutuu.

Lisää vaniljasokeri ja suola ja jatka vatkaamista vielä noin 1 minuutti. Lisää muna ja vatkaa kunnolla sekaisin.

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne voi-sokerivaahtoon. Kun jauhot ovat melkein sekoittuneet voi-sokerivaahtoon, lisää hienonnettu valkosuklaa ja hienonnetut mansikat. Sekoita, kunnes kaikki aineet ovat hyvin sekoittuneet keskenään.

Painele taikina vajaan sentin paksuiseksi levyksi ja kääri kelmun sisään. Nosta taikina jääkaappiin vähintään tunniksi. Voit tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä päivänä ennen sen käyttöä.

Kun olet valmis leipomaan, lämmitä uuni 200 asteiseksi. Vuoraa leivinpelti leivinpaperilla.

Kauli taikina noin 3 millin paksuiseksi (20 cm x 40 cm) levyksi kevyesti jauhotetulla alustalla. Jos taikina tarttuu alustaan, käytä hieman lisää jauhoja. Leikkaa taikinasta paloja (sydämen mallisella) muotilla. Kokoa ylijäänyt taikina yhteen ja kaulitse se uudestaan, kunnes kaikki taikina on käytetty.

© Irina Lisinen

Nosta keksit leivinpaperin päälle noin 2 sentin välein. Paista keskitasolla noin 5 minuuttia, kunnes keksit ovat kohonneet ja juuri ja juuri kiinteytymässä reunoilta. Pikkuleipien ei tarvitse saada yhtään väriä. Anna keksien levätä minuutti ja siirrä ne pelliltä jäähtymään.

Kun pikkuleivät ovat jäähtyneet, suklata valkosuklaata, dippaa keksit siihen ja ripottele valkosuklaan päälle hienonnettua pakastekuivattua mansikkaa ja pistaaripähkinää. Jätä ritilän tai leivinpaperin päälle kovettumaan.

© Irina Lisinen

Vinkit:

* Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

* Keksit ovat tuoreeltaan suussasulavan pehmeitä, kunhan ne malttaa paistaa vain juuri ja juuri kypsiksi. Päivien ja viikkojen aikana ne kuivuvat, mutta maistuvat edelleen sille mille pitäisikin eli mansikalla ja valkosuklaalle.

* Taikinassa olevat mansikat tuovat taikinaan herkullista mansikan makua. Mansikoiden takia keksien pinnasta tulee kuitenkin hieman röpeläinen eli jos haluat tasaisia keksejä, voit jättää mansikat pois taikinasta ja käyttää niitä pelkästään koristeluun.

* Lisää halutessasi taikinan joukkoon 1 sitruunan kuoriraaste, niin pikkuleivistä tulee ihanan sitruunaiset.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valkosuklaiset mansikka-pikkuleivät ystävänpäivään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *