Suklaapossu

Vegaaninen mäti & pienet ruisleivät juhliin

mäti vegaanisesti

 

Mein nuoremman tytön 6-vuotisjuhlien ”aikuisten pöydästä” löytyi savulohitäytteisen tuulihatun lisäksi myös tällaisia vegaanisella mädillä, punasipulilla, tuorejuustolla ja tillillä höystettyjä pieniä ruisleipiä.

Haluan aina juhlissa tarjota jotain uutta ja myös tällä kertaa pähkäilin suolaisten tarjottavien kanssa. Muistin nähneeni Perinneruokaaprkl-blogissa mielenkiintoisen vegaanisen mätiohjeen. Vaikkei meillä täysin vegaaniselle ruokavaliolle olekaan tarvetta, halusin kuitenkin kokeilla noin mielenkiintoista ohjetta. Voisiko se muka oikeasti toimia? Saisiko mädistä tehtyä vegaanisesti muka oikean mädin makuista ja oloista? Se selviää alempaa.

Mäti iilman kalaa

Vegaaninen mäti tai vegaari, kuten Perinneruokaaprkl-blogissa sanotaan, syntyy porkkanamehusta, perunasuurimoista, öljystä ja suolasta. Yksinkertaista ja helppoa. Ja nyt teitä varmaan jo kiinnostaa vastaukset yllä oleviin kysymyksiin, saako noilla aineksilla tehtyä vegaanista mätiä. Kyllä saa! Vegaari toimii mielestäni oikein mainiosti aidon mädin korvikkeena. Mielestäni tämä oli hyvin lähellä aitoa mätiä, kun miettii ulkonäköä. Koostumuskin oli hyvin likellä, vaikka olikin hieman pehmeämpi kuin aitossa mädissä. Pelkiltään maisteltuna maussa oli tunnistettavissa mieto porkkanamehun maku, mutta kun vegaaria nautiskeli ruisleivän ja sen päälle levitetyn kylmäsavulohituorejuuston kanssa, ei totuttaa välttämättä pystynyt maistamaan helposti. Juhlissakin tämä vegaaninen mäti upposi kuin väärä raha ja huijasin sillä (tahtomattani) juhlijoita 🙂

vegaaninen mäti

Meidän Jouluun kuuluu usein mäti ja sen lisukkeena tarjotaan smetanaa ja sipulia. Punasipuli sopii aivan mahtavasti kalatuotteiden kanssa yhteen, joten halusin kokeilla sitä myös tämän vegaanisen mädin kanssa.  Vegaarin lisäksi nappasinkin Perinneruokaaprkl-blogista myös herkullisen oloisen tarjoiluidean eli tarjosin ”mädin” ruisleipien kanssa. Jotta leipiin tuli myös hieman kalaisaa maku, leipien päälle päätyi kylmäsavulohen makuista tuorejuustoa. Tuorejuusto teki leivistä ei-vegaanisen eli leipäohje sinällään ei ole maidottomia suupaloja etsiville, mutta jos levitteen korvaa maidottomalla tuotteella ja ripottelee päälle nuo punasipulit ja tillit, niin uskon näiden olevan silti maukkaita.

perunasuurimot ja porkkanamehu tekevät mädin

Plussaa vegaarille on myös se, että se on myös kohtuu edullista verrattuna aitoon tavaraan. Tässäpä tulee ohje.

Vegaaninen mäti & pienet ruisleivät juhliin

Aineet:

4 dl porkkanamehua

1/2 dl rypsi- tai rapsiöljyä

2-3 tl suolaa

1 dl Helmi perunasuurimoita

Lisäksi:

1/2 dl rypsi- tai rapsiöljyä

n. 0.25-0.5 tl suolaa

Ruisleipiin lisäksi:

ruisleipiä

kylmäsavulohituorejuustoa

punasipulia hienonnettuna

tuoretta tilliä

Ohje:

Mittaa kattilaan porkkanamehu, rypsi-/rapsiöljy sekä suola. Kiehauta ja sekoita joukkoon perunasuurimot. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja laita päälle kansi. Anna hautua noin 20 minuuttia.

Huuhdo keitetyt suurimot kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Kaada suurimot kulhoon ja lisää rypsiöljyä. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

Tarjoile ”mäti” vaikkapa tuorejuustolla voideltujen ruisleipien päälle, punasipulin ja tillin kera.

Vinkki:

* Lisää joukkoon hieman sitruunanmehua, jos haluat ”mädistä” raikkaamman

* Perinneruokaaprkl-blogin mukaan vegaaninen mäti säilyy jääkaapissa pari päivää, mutta itselläni se säilyi hyvänä viitisen päivää, jonka jälkeen sitä ei enää ollutkaan jäljellä.

* Vähensin haudutusaikaa alkuperäisajasta, sillä suurimot alkoivat mennä täysin mössöksi ja koostumus olisi kärsinyt pidemmällä haudutusajalla. Kannattaa siis tarkkailla tilannetta eikä päästää suurimoita ihan mössöksi.

* Vegaaria voisi antaa esim. Joulun aikaan lahjaksi/viedä tuliaisiksi kylään. Koristele purkki kauniisti esim. jouluisella nauhalla, niin saat kauniin paketin.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegaaninen mäti & pienet ruisleivät juhliin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *