Vuohenjuusto-päärynäpiirakka

Makeaa päärynää ja hunajaa sekä suolaista vuohenjuustoa samassa piirakassa. Toimii! Halusin tehdä suolaisen piirakan hieman erilaisella täytteellä. Miettiessäni makuparia muistin kesäisin syömäni vuohenjuusto-leivän ripauksella hunajaa. Makeaa ja suolaista. Siitä lähdettiin liikkeelle. Piirakka sai näiden lisäksi sisäänsä myös päärynää sekä mausteeksi timjamia. 

Tuo kuva on pienoinen ”huijauskuva” sillä ohjeessa mainitsemillani määrillä piirakasta ei tule aivan tuon näköinen (vaan peräti kauniimpi 😉 ). Testailin nimittäin piirakkaa pariinkin otteeseen ennen lopullista tulosta, mutta en ehtinyt ottamaan lopullisesta versiosta kuvaa ennen kuin piirakka oli kadonnut.. Tästä saa kuitenkin osviittaa ulkonäöstä. 

Pohja on tosi maukas
ja sopii muihinkin piirakoihin. Tosin laitan tässä samalla pari vinkkiä tuohon pohjan tekoon. Tein tuon saman pohjan monta kertaa hakiessani oikeita mittasuhteita täytteelle. Aiemmilla
kerroilla pohja on tullut ihanan rapeaksi, mutta kun vihdoin sain täytteen maut kohdilleen, meni pohja plörinäksi. Aiemmilla kerroilla laitoin täytteen pohjan
päälle samantein esipaiston jälkeen ja paistaminen sai jatkua
keskeytyksettä. Nyt viimeisellä kerralla esipaistettu pohja ehti jäähtymään täysin,
ennen kuin ehdin lapsen vahtipuuhista piirakan täyttämiseen, ja pohja
jäi tämän takia liian veteläksi. Pohja
kannattaa siis esipaistaa kunnolla ja piirakka täyttää mielellään pohjan vielä ollessa
kuuma. Toinen keino on paistaa pohja oikein, oikein kunnolla kypsäksi ennen täyttämistä. Mutta täyte on hyvä ja
pohjakin on herkullista (kunhan sen vain paistaa hyvin).Tämän pohjan sijasta voi käyttää toki vaikka kaupan valmiita piirakkapohjia, mutta maku ei ole silloin samaa luokkaa. Suosittelen ainakin testaamaan.

Päärynä-vuohenjuustopiirakka


n. 13 x 35 cm vuokaan

Pohja:

100 g kylmää voita

100 g punaleima emmentaljuustoa raastettuna

1.75 dl Graham-täysjyväjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

0.5 tl suolaa

1 rkl vettä

Täyte:

n. 300 g vuohenjuustoa
2 isoa kypsää päärynää

100 g ranskankermaa

1 dl ruokakermaa

1 muna

n. 1.5 tl kuivattua timjamia

vajaa 0.5 tl (maun mukaan) suolaa

mustapippuria
n. 1 rkl hunaja

Ohje:

Tee
pohja. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet ja suola keskenään. Pilko
joukkoon voi ja nypi seos murumaiseksi. Sekoita joukkoon juustoraaste ja
lopuksi vesi nopeasti sekoittaen. Kaulitse taikinapallo jauhoja apuna
käyttäen hieman vuokaa suuremmaksi. Nosta taikinalevy kevyesti voidellun
irtopohjavuoan päälle ja painele kevyesti pohjalle ja reunoille.
Tasaa reunat. Aloita täytteen teko ennen kuin alat paistaa piirakkaa. Kun täyte on miltei valmis, esipaista pohjaa 200 asteessa n. 8-10 minuuttia.

Täytteen teko: Leikkaa

vuohenjuusto kiekoiksi. Kuori päärynät, halkaise
kahtia ja poista siemenkota. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita
ranskankerma,
ruokakerma, muna, timjami, suola ja pippuri keskenään. Maista ja lisää
mausteita halutessasi. Laita päärynän viipaleet ja
vuohenjuuston palat esipaistetun, kuuman pohjan päälle. Liruttele hunajaa
vuohenjuustopalojen päälle. Kaada lopuksi liemi päälle. Jatka
paistamista n. 30 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin värinen ja täyte
hyytynyt. Anna
piirakan jäähtyä ennen nauttimista.


Vinkki:
* Taikina valuu esipaiston aikana
hieman reunoilta alaspäin. Jos haluaa reunojen pysyä korkeina, kannattaa
vuokaan laittaa taikinan päälle leivinpaperin ja leivinpaperin päälle
painoiksi esim. kuivia herneitä tms.
*
Vuohenjuustoissa on eroja. Kaupan vuohenjuustovalikoima on laaja ja
mikäli et pidä jostain merkistä, kannattaa ihmeessä kokeilla erilaisia.
Jotkin merkit ovat maultaan ja koostumukseltaan fetajuustomaisempia ja
”raikkaampia” (=happamampia). Jotkut kuorelliset, pötköissä myytävät
ovat helposti kermaisempia ja voimakkaamman ja hieman ”tunkkaisemman”
makuisia.

Kommentit (10)

Onpa kerrassaan ihanannäköinen piiras! ^^ Heti tässä alkoikin jo vähän vuohenjuustoa kaipailemaan! Se ja päärynän liitto on toimiva ja herkullinen. Timjamikin vielä täydentää ihanasti makukombinaation. Kokeilulistalle! 😀

Kiitos Drägonflai 🙂 Vuohenjuusto on tosi hyvää ja toimii loistavasti makeiden juttujen kanssa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla 🙂

Tämä kuulostaa ja näyttää niin herkulliselta, että tätä täytyy kokeilla heti viikonloppuna 🙂 t. Hanna, vuohenjuuston suuri ystävä

Kiva, kun tulit kertomaan lopputuloksen ja onpas tosi mukava kuulla, että piirakka maistui myös teille. Myös kaupan piirakkapohjalla tämä on ollut taatusti maukasta. Ole hyvä vaan 😀 Tämä onkin eräs kannustavimmista syistä minkä takia tykkään pitää blogia. On tosi mahtavaa jakaa ohjeita muiden kanssa ja vielä hienompaa tietää, että näistä ohjeista saavat muutkin iloa sekä herkkua pöytään 🙂

Herkullistahan siitä tuli 🙂 vaikka vähän oikaisinkin käyttämällä valmista piirakkapohjaa. Eipä piirakka kauaa ehtinyt iltapalapöydässä olla. Kiitos hyvästä reseptistä!

Tykkäsin tästä tosi paljon, ja sain kuulla paljon kehuja muiltakin maistaneilta. Vuohenjuustosta tosin ei voi kovin helpolla saada mitään huonoa aikaiseksi 😉 Suosittelen siis ehdottomasti testaamaan! Tuletkos taas kertomaan mitä pidit 🙂

Hyvältä näyttää! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla.

Kiitos 🙂 Ja hyvää olikin! Koitappas ihmeessä! 🙂

Kuulostaa ihanalta ja sopivan erikoiselta makuyhdistelmältä, mietin että tuohan sopisi vaikka joulupöytään 🙂 Olisiko ehdotuksia mahdollisista muista mauista, joita piirakkaan voisi noiden päärynän ja vuohenjuuston kaveriksi lisätä?

Hmm. Vuohenjuusto ja päärynä ovat jo itsessään sen verran maukas pari, etten ehkä lisäisi suoraan piirakkaan mitään enempää. Mutta tarjoiluun sopisi taatusti tosi hyvin rucola. Niitä suht reippaasti piirakan päälla je vielä pieni loraus hunajaa, nams! Ihanaa joulunodotusta ja maukkaita leivontahetkiä! 😀

Kommentoi juttua: Vuohenjuusto-päärynäpiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Testasin vegaanisen "mädin" tekemistä juhliin ja meni täydestä kuin väärä raha, erityisesti ulkonäkönsä puolesta. Juhlijat hämmästyivät siitä, ettei kyseessä ollutkaan aito mäti. Vilkaise helppo ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-suklaamoussella-ja-suklaakuorrutuksella-munaton/ #suklaapossu #vegaaninen #mäti #kotiliesiblogit
  • Pehmeä, liivatteeton suklaamousse, munaton suklaakakkupohja ja voimakkaan suklainen suklaakuorrutus. Oli muuten aikas hyvä paketti 😋 Lue tarkempi ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-suklaamoussella-ja-suklaakuorrutuksella-munaton/
#suklaapossu #munaton #suklaakakku #liivatteeton #ilmanliivatetta #suklaamousse #suklaakuorrute  #chocolate #cake #withoutgelatine #kotiliesiblogit
  • Tein tytön synttäreille suolaiseksi tarjottavaksi tuulihattukakun. Tuulihattulevyjen sisältä oli superherkullinen savulohitäyte ❤️ Kakku maistui myös tytöille, ja seuraavana päivänä ne tappelivatkin kakun jämistä. Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suolainen-tuulihattukakku-savulohitaytteella/
#tuulihattu #kakku #herkullinen #savulohi #yummu #profiteroles #salmon #cake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat, hieman sitkeät kaura-suklaapalat päätyivät tyttömme 6-vuotisjuhlapöytään. Juhlien jälkeen tarjoilukiposta löytyi onneksi vielä pari keksiä seuraavan päivän jälkkäriksi.
Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-sitkeat-kaura-suklaapalat/ #tytönsynttärit #suklaa #kaurakeksi #yummy #chocolate #oatmeal #cookies #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Elämäni ensimmäinen prinsessakakku! Onkohan ikä tehnyt tehtävänsä, mutta tässä myös marsipaani maistui ihmeen hyvältä. Vai olikohan kakku vaan niin älyttömän hyvää muuten.. Kakku päätyi mein pikkuprinsessan synttärikakuksi. Ohje löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-suklaapossun-tyyliin-nro-1/ #suklaapossu #prinsessakakku #vadelma #vaniljakiisseli #kakku #6vuotias #tyttö #synttärit #birthday #cake #girl #6yearsold #suklaapossublogit
  • Tällaiset tohtorinhatun malliset suklaafudge-lakupalat pääsivät tuttavani väitöksen jälkeiseen kahvipöytään ja katosivat sieltä aika haipakkaa. Näitä oli tosi kiva tehdä, ja syödä 😋 Kurkkaa kuvalliset ohjeet blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tohtorinhattu-suklaafudget-lakritsilla/ #suklaapossu #väitös #pikkumakea #suklaafudge #kick #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Nämä kahden aineet suklaafudget on mun lemppariohje kiireisiin leipomistilanteisiin. Ja kyllähän nämä fudget myös maistuvat ihan älyn hyville. Niitä on myös helppo muuttaa lisäämällä joukkoon esim. pähkinöitä ja lakun paloja, nams! Kurkkaa ohje blogista ja tee vimeistään joululahjaksi (ensin pitää tietty harjoitella ja maistella eri variaatioita 😉 ) ! https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-nopeat-kahden-aineen-suklaafudget/ #suklaapossu #suklaafudget #helppojanopea #easy #chocolate #fudge #kotiliesiblogit

suklaapossu

X