Vuohenjuusto-päärynäpiirakka

Makeaa päärynää ja hunajaa sekä suolaista vuohenjuustoa samassa piirakassa. Toimii! Halusin tehdä suolaisen piirakan hieman erilaisella täytteellä. Miettiessäni makuparia muistin kesäisin syömäni vuohenjuusto-leivän ripauksella hunajaa. Makeaa ja suolaista. Siitä lähdettiin liikkeelle. Piirakka sai näiden lisäksi sisäänsä myös päärynää sekä mausteeksi timjamia. 

Tuo kuva on pienoinen ”huijauskuva” sillä ohjeessa mainitsemillani määrillä piirakasta ei tule aivan tuon näköinen (vaan peräti kauniimpi 😉 ). Testailin nimittäin piirakkaa pariinkin otteeseen ennen lopullista tulosta, mutta en ehtinyt ottamaan lopullisesta versiosta kuvaa ennen kuin piirakka oli kadonnut.. Tästä saa kuitenkin osviittaa ulkonäöstä. 

Pohja on tosi maukas
ja sopii muihinkin piirakoihin. Tosin laitan tässä samalla pari vinkkiä tuohon pohjan tekoon. Tein tuon saman pohjan monta kertaa hakiessani oikeita mittasuhteita täytteelle. Aiemmilla
kerroilla pohja on tullut ihanan rapeaksi, mutta kun vihdoin sain täytteen maut kohdilleen, meni pohja plörinäksi. Aiemmilla kerroilla laitoin täytteen pohjan
päälle samantein esipaiston jälkeen ja paistaminen sai jatkua
keskeytyksettä. Nyt viimeisellä kerralla esipaistettu pohja ehti jäähtymään täysin,
ennen kuin ehdin lapsen vahtipuuhista piirakan täyttämiseen, ja pohja
jäi tämän takia liian veteläksi. Pohja
kannattaa siis esipaistaa kunnolla ja piirakka täyttää mielellään pohjan vielä ollessa
kuuma. Toinen keino on paistaa pohja oikein, oikein kunnolla kypsäksi ennen täyttämistä. Mutta täyte on hyvä ja
pohjakin on herkullista (kunhan sen vain paistaa hyvin).Tämän pohjan sijasta voi käyttää toki vaikka kaupan valmiita piirakkapohjia, mutta maku ei ole silloin samaa luokkaa. Suosittelen ainakin testaamaan.

Päärynä-vuohenjuustopiirakka

n. 13 x 35 cm vuokaan

Pohja:

100 g kylmää voita
100 g punaleima emmentaljuustoa raastettuna
1.75 dl Graham-täysjyväjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0.5 tl suolaa
1 rkl vettä
Täyte:
n. 300 g vuohenjuustoa
2 isoa kypsää päärynää
100 g ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
1 muna
n. 1.5 tl kuivattua timjamia
vajaa 0.5 tl (maun mukaan) suolaa

mustapippuria
n. 1 rkl hunaja

Ohje:

Tee
pohja. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet ja suola keskenään. Pilko
joukkoon voi ja nypi seos murumaiseksi. Sekoita joukkoon juustoraaste ja
lopuksi vesi nopeasti sekoittaen. Kaulitse taikinapallo jauhoja apuna
käyttäen hieman vuokaa suuremmaksi. Nosta taikinalevy kevyesti voidellun
irtopohjavuoan päälle ja painele kevyesti pohjalle ja reunoille.
Tasaa reunat. Aloita täytteen teko ennen kuin alat paistaa piirakkaa. Kun täyte on miltei valmis, esipaista pohjaa 200 asteessa n. 8-10 minuuttia.

Täytteen teko: Leikkaa

vuohenjuusto kiekoiksi. Kuori päärynät, halkaise
kahtia ja poista siemenkota. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita
ranskankerma,
ruokakerma, muna, timjami, suola ja pippuri keskenään. Maista ja lisää
mausteita halutessasi. Laita päärynän viipaleet ja
vuohenjuuston palat esipaistetun, kuuman pohjan päälle. Liruttele hunajaa
vuohenjuustopalojen päälle. Kaada lopuksi liemi päälle. Jatka
paistamista n. 30 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin värinen ja täyte
hyytynyt. Anna
piirakan jäähtyä ennen nauttimista.


Vinkki:
* Taikina valuu esipaiston aikana
hieman reunoilta alaspäin. Jos haluaa reunojen pysyä korkeina, kannattaa
vuokaan laittaa taikinan päälle leivinpaperin ja leivinpaperin päälle
painoiksi esim. kuivia herneitä tms.
*
Vuohenjuustoissa on eroja. Kaupan vuohenjuustovalikoima on laaja ja
mikäli et pidä jostain merkistä, kannattaa ihmeessä kokeilla erilaisia.
Jotkin merkit ovat maultaan ja koostumukseltaan fetajuustomaisempia ja
”raikkaampia” (=happamampia). Jotkut kuorelliset, pötköissä myytävät
ovat helposti kermaisempia ja voimakkaamman ja hieman ”tunkkaisemman”
makuisia.

Instagram

  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Onpa kerrassaan ihanannäköinen piiras! ^^ Heti tässä alkoikin jo vähän vuohenjuustoa kaipailemaan! Se ja päärynän liitto on toimiva ja herkullinen. Timjamikin vielä täydentää ihanasti makukombinaation. Kokeilulistalle! 😀

Kiitos Drägonflai 🙂 Vuohenjuusto on tosi hyvää ja toimii loistavasti makeiden juttujen kanssa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla 🙂

Tämä kuulostaa ja näyttää niin herkulliselta, että tätä täytyy kokeilla heti viikonloppuna 🙂 t. Hanna, vuohenjuuston suuri ystävä

Kiva, kun tulit kertomaan lopputuloksen ja onpas tosi mukava kuulla, että piirakka maistui myös teille. Myös kaupan piirakkapohjalla tämä on ollut taatusti maukasta. Ole hyvä vaan 😀 Tämä onkin eräs kannustavimmista syistä minkä takia tykkään pitää blogia. On tosi mahtavaa jakaa ohjeita muiden kanssa ja vielä hienompaa tietää, että näistä ohjeista saavat muutkin iloa sekä herkkua pöytään 🙂

Herkullistahan siitä tuli 🙂 vaikka vähän oikaisinkin käyttämällä valmista piirakkapohjaa. Eipä piirakka kauaa ehtinyt iltapalapöydässä olla. Kiitos hyvästä reseptistä!

Tykkäsin tästä tosi paljon, ja sain kuulla paljon kehuja muiltakin maistaneilta. Vuohenjuustosta tosin ei voi kovin helpolla saada mitään huonoa aikaiseksi 😉 Suosittelen siis ehdottomasti testaamaan! Tuletkos taas kertomaan mitä pidit 🙂

Hyvältä näyttää! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla.

Kiitos 🙂 Ja hyvää olikin! Koitappas ihmeessä! 🙂

Kuulostaa ihanalta ja sopivan erikoiselta makuyhdistelmältä, mietin että tuohan sopisi vaikka joulupöytään 🙂 Olisiko ehdotuksia mahdollisista muista mauista, joita piirakkaan voisi noiden päärynän ja vuohenjuuston kaveriksi lisätä?

Hmm. Vuohenjuusto ja päärynä ovat jo itsessään sen verran maukas pari, etten ehkä lisäisi suoraan piirakkaan mitään enempää. Mutta tarjoiluun sopisi taatusti tosi hyvin rucola. Niitä suht reippaasti piirakan päälla je vielä pieni loraus hunajaa, nams! Ihanaa joulunodotusta ja maukkaita leivontahetkiä! 😀

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.