Voiko likinäön aiheuttaa itselleen ruudun tuijottamisella? Silmätautien erikoislääkäri vastaa tyhmään kysymykseen

Jos tuijottaa tietokoneen tai puhelimen ruutua monta tuntia päivässä, voiko tulla likinäköiseksi? Silmäaseman silmätautien erikoislääkäri Aurora Heickell vastaa.

”Likitaitteisuus eli likinäkö on periytyvä ominaisuus. Aikuinen ihminen ei voi aiheuttaa likinäköä itselleen. Liika lähelle katsominen aiheuttaa lähinnä silmien kuivuutta, punoitusta, vuotamista ja päänsärkyä.

Likitaitteisuutta voi kuitenkin aiheutua kehittyvälle lapselle, jos hän katsoo paljon lähelle. Tuoreiden tutkimusten mukaan lasten likinäköisyys on lisääntynyt etätyöskentelyn yleistyessä.

Lue myös: Tiesitkö, että pieni likinäkö voi suojata ikänäöltä? Esitimme silmälääkärille 10 kysymystä ikänäöstä

Likinäköistymiseltä suojaa parhaiten päivänvalossa oleskeleminen.

Lähelle katsominen rasittaa ­aina silmiä, sillä silmien lihakset joutuvat silloin töihin. Pitkään ruutua tuijottaneen ihmisen silmälihakset jäävät jännitykseen hänen katsoessaan kauas.

Jos tällaista vaivaa korjataan silmälaseilla, silmät rasittuvat entisestään. Vaivaan auttaa silmien säännöllinen rentouttaminen: kannattaa nostaa katse näytöltä ja katsella hetken kauas. Tämä tulisi tehdä useamman kerran tunnissa.”

Lue myös Anna.fi: Kuivat silmät vaikuttavat jopa näkökykyyn – näin tunnistat oireet ja hoidat oikein

Kotilieden Tyhmä kysymys -juttusarjassa asiantuntija vastaa kinkkiseen kysymykseen terveydestä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Voiko likinäön aiheuttaa itselleen ruudun tuijottamisella? Silmätautien erikoislääkäri vastaa tyhmään kysymykseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X