Hyvinvointi

Psykologin 5 kultaista neuvoa eläkeikää lähestyvälle – näin valmistaudut uuteen elämänvaiheeseen

Eläkkeelle siirtyminen on iso elämänmuutos, joka voi ravistella niin minäkuvaa kuin parisuhdettakin. Psykologi Anniina Virtanen Työterveyslaitokselta vinkkaa viisi asiaa, joita on hyvä pohtia ennalta.

1. Älä luovu työkavereistasi

Eläkkeelle siirtyminen tietää väistämättä luopumista työyhteisöstä. Kun ei ole enää mukana työelämässä, ei voi enää olla yhtä kiinteä osa työyhteisöä kuin aiemmin.

Mutta ei eläkkeelle siirtymisen tarvitse tarkoittaa sitä, että hyvät työkaverit pitäisi jättää. Ennen eläkkeelle lähtöä asia kannattaa ottaa puheeksi parhaiden työkavereiden kanssa. Heille kannattaa sanoittaa suoraan, että ”teitä tulee ikävä, ja toivoisin, että pitäisimme yhteyttä myös sen jälkeen, kun olen siirtynyt eläkkeelle.”

Työkavereille voi ehdottaa, että yhteyttä pidettäisiin vastavuoroisesti. Voi mennä yhdessä kahville tai lounaalle, ja mikäpä työtovereita estää pyytämästä eläkkeelle siirtynyttä mukaan myös työpaikan yhteisiin vapaa-ajan rientoihin. Moni eläkeläinen olisi otettu siitä, että hänetkin kutsuttaisiin vaikkapa teatteriin tai työpaikan illanviettoon.

Lue myös: Pirjo, Marja ja Mika kertovat, miksi he jatkavat töitä eläkeiässä – jos luulet, että tärkein syy on raha, olet väärässä

2. Tunnista merkityksettömyyden tunteet

Monella meistä työminä lohkaisee ison palan omasta persoonastamme, ja tunne elämänhallinnasta kietoutuu vahvasti työhön. Mitä enemmän työ on merkinnyt, sitä kivuliaampaa työminästä on päästää irti, kun siirtyy eläkkeelle.

Eläkkeelle siirtyminen voi johtaa ahdistavaan tunteeseen, ettei ole enää kenellekään hyödyksi. Tätä merkityksettömyyden tunnetta on tärkeää työstää jo ennen eläkkeelle jäämistä.

Mieti, mikä auttaisi juuri sinua hallitsemaan merkityksettömyyden tunnetta. Löytyisikö apu esimerkiksi vapaaehtoistöistä, kuten erilaisista ystävä- ja auttamistoiminnan palveluista, joita järjestää esimerkiksi Suomen Punainen Risti? Tai olisiko ystävä- ja tuttavapiirissäsi henkilöitä, jotka olisivat hiljattain siirtyneet eläkkeelle ja joilla voisi olla sinulle hyviä vinkkejä, joista voisit poimia itsellesi ideoita?

Yksi vaihtoehto olisi tehdä eläkkeelläkin keikkatöitä omalla alallasi, jos se on mahdollista. Tai voisitko sopia pomosi kanssa, että toimisit aika ajoin työpaikkasi seniorimentorina nuoremmille työntekijöille? Omaa alaa ei tarvitse kokonaan hylätä eläkkeelläkään, sillä voit seurata sitä netistä ja kenties oman alasi julkaisuista.

Eläkkeelle siirtyminen. Nainen maalaa ateljeessa.
Eläkkeelle siirtyminen on hyvä hetki aloittaa harrastus, joka ei aiemmin mahtunut kalenteriin. © iStock

3. Kalenteroi päiviisi mielekästä tekemistä

Eläkepäivät voivat olla pitkiä ja tylsiä, ellei niiden varalle ole suunnitellut mielekästä tekemistä. Jos työnteolta ei ole ehtinyt aiemminkaan harrastaa, eläkeläinen jämähtää helposti kotiin neljän seinän sisälle.

Mieti, mitä haluaisit eläkkeellä tehdä ja mitä uusia, kivoja harrastuksia voisit eläkkeellä aloittaa. Olisiko vihdoin aika varata se työväenopiston kielikurssi tai lähteä mukaan eläkeläisille suunnattuun jumpparyhmään?

Avain mielekkään tekemisen suunnitteluun on kalenterointi. Tästä on ihan tutkittua tietoakin: selkeät ja rutinoituneet suunnitelmat tuovat turvaa ja mielekkyyttä elämään. Merkitse siis kalenteriin kavereiden tapaamiset ja harrasteaikataulut. Kirjaa ylös myös omaehtoiset ulkoilut, sillä jos ne on listattu kalenteriin, kävelylle tai sauvalenkille tulee lähdettyä todennäköisemmin.

Suunnittelu ja kalenterointi ei tarkoita sitä, että eläkearki pitäisi ahtaa täyteen kaikenlaista tekemistä. Mutta oleellista on, että ei uppoa tyystin sohvan syliin. Kiinnostavat harrastukset ja itsensä haastaminen myös eläkkeellä pitävät mielen virkeänä.

4. Pidä varasi alkoholin kanssa

Tuttu tarina monen eläkkeelle siirtyneen elämästä: kun aamulla ei tarvitse herätä virkeänä töihin, saattaa edellisillan viinilasilliseksi aiottu alkoholimäärä venyä puolikkaaksi pulloksi ja pariksi viskinaukuksi. Moni eläkeläinen villiintyy ensimmäisten eläkekuukausien aikana, ja alkoholista kehkeytyy kuin huomaamatta ongelma.

Mieti jo ennen työelämän jättämistä, millainen suhde sinulla on alkoholiin ja mistä tunnistat mahdolliset vaaranpaikat. Jos tapanasi on työikäisenä ollut viikonloppuisin rentoutua runsaan alkoholimäärän avulla, on riski, että käyttösi repsahtaa eläkkeellä hallitsemattomaksi.

Päätä, että huolehdit itsestäsi eläkkeellä. Sovi itsesi kanssa, milloin ja minkä verran voit käyttää alkoholia ja millaisissa tilanteissa. Älä tingi linjastasi. Älä myöskään pidä alkoholia kotona jatkuvasti, sillä vaarana on, että lipeät päätöksestäsi.

Lue myös: Reetta Meriläinen, 73, on eläkkeellä tarkka ajankäytöstään: ”Olen aina hymyillyt vinosti eläkeikäisille, jotka ovat hirmuisen kiireisiä”

5. Pura parisuhdekuormaa

Eläkkeelle siirtyminen voi kuormittaa myös parisuhdetta, etenkin silloin, jos molemmat ovat jääneet pois töistä. Kun enin osa ajasta vietetäänkin yhdessä saman katon alla, voi toisen pärstä alkaa kyllästyttää.

Yhteisestä eläkearjesta olisi tärkeää puhua jo ennen eläkkeelle siirtymistä. ”Mitä tekisimme kaikella sillä yhteisellä ajalla, minkä eläkeikä tuo?” ”Mitä haluaisimme tehdä itsekseen, mitä taas voisimme tehdä yhdessä?” ”Aloittaisimmeko kimpassa jonkin ihan uuden harrastuksen, joka toisi sisältöä meidän kummankin arkeen?”

Eläkkeellä pariskunta voi olla saman ilmiön äärellä kuin monet pariskunnat työikäisinä etenkin kesälomalla. Lomalta on odotettu paljon, mutta pinnan alla muhineet kaunat ryöpsähtävät pintaan, ja lomasta sukeutuu ikävä. Eläkeaika on pidempi kuin yksi kesäloma, joten tähän asiaan kannattaa tarttua huolella.

Ratkaisemattomista ristiriidoista kannattaa puhua toiselle neutraalisti. Se, miten asian sanoo, on yhtä tärkeää kuin se, mitä sanoo. Niin sanotut minä-viestit, joilla toinen kertoo toiselle rauhallisesti, miltä minusta tuntuu, eivät uhkaa toista millään tavalla.

Minä-viestit eivät ole nalkuttamista eikä syyllistämistä. Puoliso voi esimerkiksi todeta kumppanilleen: ”Tämä juttu olisi mielestäni hyvä jutella selväksi, sillä se on hiertänyt välejämme jo pitkään. Nyt kun elämme tätä yhteistä eläkearkea, niin toivoisin, että voisimme olla avoimia toisillemme. Haluatko kertoa, miltä sinusta tuntuu?”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Psykologin 5 kultaista neuvoa eläkeikää lähestyvälle – näin valmistaudut uuteen elämänvaiheeseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.