Hyvinvointi

Et kai huuhdellut suuta pesun jälkeen? Vältä nämä yleiset virheet hampaiden pesussa

Miten hampaat puhdistetaan oikeaoppisesti? Pitääkö suu purskutella puhtaaksi pesun jälkeen, langataanko hampaat ennen vai jälkeen pesun? Selvitimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin suuhygieniasta.

Hampaiden puhdistus on tarkkaa puuhaa, eikä siihen riitä yksin pelkkä huolellinen harjaus. Ethän sinä tee tietämättäsi näitä virheitä hampaiden hoidossa?

Lue myös: Oikomishoito on nyt aikuisena helpompaa kuin koskaan ennen

Hammasvälien puhdistus unohtuu monelta

Aikuisen tulisi puhdistaa hammasvälit kerran päivässä, lapsille riittää yleensä pari kertaa viikossa.

Välit voi puhdistaa hammaslangalla, lankaimella, hammasväliharjalla tai muovisilla harjatikuilla.

Valitse sopiva väline riippuen hammasvälin koosta: lanka ja lankain mahtuvat pienimpiinkin väleihin.

Hammasvälit kannattaa puhdistaa ennen harjausta, jotta hammastahna pääsee vaikuttamaan puhtaisiin hammasväleihin.

Osaatko harjata hampaat oikein sähköhammasharjalla?

Sähköhammasharja on tutkimusten mukaan tavallista hammasharjaa tehokkaampi hampaiden puhdistaja. Sen käyttö eroaa kuitenkin tavallisesta hammasharjasta siten, että sähköhammasharjalla ei ole tarkoitus harjata hampaita.

Harjaa vain liikutellaan rauhallisesti hampaalta ja pinnalta toiselle ja annetaan pyörivän pään tehdä työnsä.

Jos yrität avustaa harjaa harjaamalla vimmatusti, saatat vahingoittaa hampaiden kiillettä.

Hampaita pitää pestä tarpeeksi pitkään

Hampaita tulisi pestä vähintään kaksi minuuttia kerrallaan. Sähköhammasharjalla tämä yleensä onnistuu helposti, sillä harja antaa äänimerkin ajan täyttyessä. Harja myös neuvoo äänimerkein, kun on aika siirtyä sektorilta toiselle.

Hampaat kannattaakin jakaa pestessä neljään alueeseen, joista kuhunkin keskitytään yksi kerrallaan: ylähampaiden vasen ja oikea puoli ja alahampaiden vasen ja oikea puoli.

 

Hampaiden pesussa ei pidä käyttää liikaa hammastahnaa

Toisin kuin hammastahnamainoksista voisi päätellä, yli 6-vuotiaille suositellaan noin herneen kokoista nokaretta hammastahnaa. Ylimääräinen tahna ei tee hampaita sen puhtaammiksi, vaan harjakset tekevät joka tapauksessa todellisen työn.

Aikuisille ei ole terveydellistä haittaa liian hammastahnan käytöstä. Liika hammastahna joutuu vain pesun jälkeen lavuaariin.

Älä huuhtele hampaita pesun jälkeen

Suun huuhtelu voi vähentää fluorihammastahnan tehoa. Ylimääräinen hammastahna sylkäistään pesun jälkeen pois, mutta suuta ei kannata huuhdella. Näin fluorihammastahna jää pesun jälkeen suojaamaan hampaita.

Älä käytä sama lusikkaa lapsen kanssa

Nykytutkimuksen mukaan pikkulasta tulisi suojata varhaiselta mutans-streptokokkitartunnalta, joka voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Niinpä aikuisen ei tulisi käyttää samoja ruokailuvälineitä lasten kanssa tai puhdistaa tuttia omassa suussaan, sillä bakteeri tarttuu syljen välityksellä.

Jatkuva napostele on hampaille haitallista

Jokainen syömiskerta käynnistää happohyökkäyksen, joka kestää noin puoli tuntia. Happohyökkäys liottaa hampaiden kiillettä ja altistaa hampaat reikiintymiselle.

Ruokailussa kannattaakin noudattaa säännöllistä ruokarytmiä. Sylki pystyy korjaamaan happohyökkäyksen aiheuttamia vaurioita viisi tai kuusi kertaa päivässä. Aterian jälkeistä happohyökkäystä voi myös ehkäistä pureskelemalla ksylitolipurukumia tai nauttimalla kovia juustoja tai pähkinöitä.

Pitääkö hampaat harjata ennen vai jälkeen syömisen?

Hampaiden reikiintymisen kannalta ei ole olennaista, pestäänkö hampaat aamulla ennen vai jälkeen syömisen.

Sen sijaan illalla hampaat pitäisi pestä viimeisenä ennen nukkumaanmenoa, jotta fluorihammastahnan suojaava vaikutus säilyy mahdollisimman pitkään.

Lähteet: Hammaslääkäriliitto, Käypä hoito

Kommentoi

Kommentoi juttua: Et kai huuhdellut suuta pesun jälkeen? Vältä nämä yleiset virheet hampaiden pesussa

Puhveli

Todellakin huuhtelen suun hampaiden pesun jälkeen.

Jane

Yön jälkeen on hyvä pestä hampaat ennen aamupalaa. Aamupalan jälkeen vain vedellä purskuttaa muruset ja ruoantähteet pois. Aamulla hampaiden pinta on kuin santapaperia, kun yön aikana bakteerit vellovat suussa. Aamupalan syöminen aiheuttaa happohyökkäyksen, mikä entisestään heikentää kiillettä tunnin parin ajaksi. Yhdistettynä yön aikana tullut bakteeripeite ja happohyökkäys ja siihen päälle sitten hampaiden harjaus, kun kiille on happohyökkäyksen jälkeen pehmeä – ei hyvää tee.

Parempi on aamulla pestä hampaat ensimmäiseksi, sitten syödä ja purskutella murut pois. Tämä järjestys on hammaskiilteen kannalta paras.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.