Terveys

Oikomishoito uudistui: hampaiden oikominen aikuisena on entistä helpompaa

Oikomishoito onnistuu aikuisenakin. Uusilla menetelmillä, esimerkiksi läpinäkyvillä oikomiskalvoilla, hammasrivi oikenee huomaamattomasti.

Hampaiden oikomishoito on uudistunut ja helpottunut, sillä uudet oikomiskojeet ovat entisiä huomaamattomampia.

Edelleen hampaat oiotaan useimmiten kiinteillä kojeilla, joissa hampaiden pinnalle kiinnitetään metallinväriset, valkoiset tai läpikuultavat kiinnikkeet. Koje voidaan myös kiinnittää hampaiden kielen puoleisille pinnoille, jolloin se on liki huomaamaton.

Uusinta oikomishoidoissa ovat läpinäkyvät oikomiskalvot, esimerkiksi Invisalign-kalvot. Kalvot ovat läpinäkyviä, muovisia ja napakasti hampaiden päällä pysyviä oikomiskalvoja. Hoitokäyntejä tulee vähemmän kuin kiinteiden kojeiden käyttäjällä, koska asiakas vaihtaa hoidon edetessä itse kalvon uuteen viikon parin välein.

Lue myös: Testamisemme hampaiden valkaisutuotteet

Voiko aikuisen hampaita oikoa?

Jos suu on terve, yläikärajaa oikomiselle ei ole. Toisaalta iäkkään ihmisen suussa voi olla paljon proteettisia ratkaisuja kuten implantteja, ja ne eivät kestä oikomista.

Yksittäiset kruunut tai juurihoidetut hampaat eivät ole este oikomishoidolle.

Kuinka kauan oikomishoito aikuisena kestää?

Edelleen hampaiden oikomisen aikataulu riippuu lähtötilanteesta.

Hivenen toistensa päälle menevien hampaiden oikomiseen menee vähemmän aikaa kuin avo- tai yläpurennan oikomiseen.

Pienet, etualueen asentovirheet ja aukot voidaan saada korjattua jo kolmessa kuukaudessa, mutta pisimmillään hoito voi kestää useamman vuoden.

Hampaiden liikkumisvauhti luussa määrää aikataulun, eikä siihen voi vaikuttaa. Iäkkäällä hampaiden siirtyminen uusille pakoilleen kestää jonkin verran nuorta enemmän.

Hoidossa käydään keskimäärin 4–6 viikon välein säätämässä oikomiskojeita. Jos hoito tehdään uudella kalvotekniikalla, vastaanotolla käydään yleensä 6–9 viikon välein. Ennen kuin potilas päättää hoidosta, hän saa hoitosuunnitelman, josta selviävät hoidon arvioitu kesto ja hinta.

Oikomiskalvot
Purentaa voi korjata myös läpinäkyvillä oikomiskalvoilla.

Haittaavatko hammasraudat puhumista ja hammaspesua?

Kiinteät kojeet eivät yleensä kuulu puheessa, mutta kieleltä voi mennä hetki tottua kalvoihin ja s-äänne voi suhahtaa muutaman viikon.

Kalvot otetaan pois hammaspesun ja yleensä myös syömisen ajaksi, mutta jotta niihin tottuu ja hoidolla tulee tuloksia, niitä tulisi pitää noin 22 tuntia vuorokaudessa.

Kiinteiden kojeiden kanssa ei parane syödä tahmeita herkkuja, ne voivat jäädä kiinni. Hampaiden ja hammasvälien puhdistamiseen pitää kiinnittää tavallista enemmän huomiota ja käyttää enemmän aikaa.

Jos hampaita ei saa puhtaaksi perinteisellä hammas- tai sähköharjalla, sähköharjaan voi hankkia erityisvalmisteisen harjaosan.

Lue myös: Miksi hengitys haisee?

Sattuuko oikomishoito?

Hampaisiin kohdistetaan voimaa, joka liikuttaa niitä. Kiinteissä kojeissa käytetään suurempaa voimaa kuin kalvotekniikassa. Se tuntuu kipuna ja arkuutena muutaman säätöä tai uuden kalvon käyttöönottoa seuraavan päivän ajan. Kaikille kipua ei tule lainkaan.

Kylmä helpottaa, esimerkiksi jäätelö, ja pehmeän pureskelu auttaa puruarkoja hampaita. Se parantaa hammasta ympäröivän luun verenkiertoa, joka voi olla hampaan siirtymisen takia hetken jumissa. Kovaan kipuun voi ottaa särkylääkkeen.

Oikomishoitoon voidaan tulla ulkonäkösyistä, mutta iso osa potilaista tulee kuitenkin purentavirheen takia. Purentavirhe voi kuluttaa hampaita epätasaisesti, kipeyt­tää leukaniveliä, vaikeuttaa syömistä ja aiheut­taa päänsärkyä. Tällöin oikomishoito helpottaa kipua.

Suun pitää olla terve ennen oikomista. Ientulehdus, suun kiinnityskudoksen sairaudet ja karies tulee hoitaa kuntoon. Joskus ennen oikomista pitää poistaa hampaita.

Lue myös: Ekotekoja hampaita pestessä

Miten paljon oikomishoito maksaa?

Yleishammaslääkärin tekemänä hoito saattaa maksaa hieman vähemmän kuin oikojahammaslääkärin luona.

Yleishammaslääkärit ja erikoishammaslääkärit tekevät kumpikin hampaiden ulkonäköä kohentavia kalvo-oikomisia, mutta kojeilla tapahtuvaan oikomiseen tarvitaan erikoishammaslääkärin osaamista. Purentavirheiden korjaus on myös erikoishammaslääkärin alaa, ja heillä on siihen kolmen vuoden lisäkoulutus.

Kalvo-oikominen maksaa hammaslääkärillä 2 500–5 000 euroa, erikoishammaslääkärillä 20–30 prosenttia enemmän.

Kiinteillä kojeilla tehtävän, 1,5 vuotta kestävän molempien leukojen oikomisen hinta alkaa noin 6 000 eurosta. Hinnoissa on paikkakuntakohtaisia eroja. Kela ei korvaa aikuisten oikomishoitoa.

Julkinen sektori ei tarjoa aikuisille oikomishoitoa ellei ala- ja yläleuan välillä ole voimakas leikkaushoitoa vaativa epäsuhta. Siellä hoidetaan myös uniapneapotilaita, joilla oikominen voi helpottaa ylähengitysteiden ahtaumaa ja unenaikaisia hengityskatkoksia.

Pysyvätkö hampaat varmasti uusilla paikoillaan?

Hampailla on luontainen taipumus palata entisille paikoilleen. Kaikilla ei näin käy. Etukäteen ei voi tietää, kenelle näin tapahtuu, ja siksi hoito jatkuu ylläpito- eli retentiovaiheella.

Palautuminen estetään kielen puolelle laitettavalla tukilangalla, irrotettavalla muovilevyllä tai kalvo-oikomisen jälkeen vaihtoehtoisesti öisin käytettävällä kalvolla. Lanka on pysyvä, mutta kalvon käyttöä vähennetään vähitellen jokaöisestä muutamaan yöhön kuukaudessa.

Osa potilaista haluaa pitää kalvoa joka yö ja varmistaa siten, ettei kalvon käyttö unohdu. Tällöin kalvo toimii hieman kuten purentakisko vähentämällä hampaiden yhteen puremista ja kulumista.

Juttuun on haastateltu hammaslääkäri Sanna-Liisa Untamalaa ja oikomishoidon erikoishammaslääkäri Roy Nykästä Oral Hammaslääkäreistä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oikomishoito uudistui: hampaiden oikominen aikuisena on entistä helpompaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.