Nainen on tehokas ja saa asioita aikaiseksi.

Haluatko saada enemmän aikaan? 5 askelta tehokkaampaan elämään

Erikoispsykologi Satu Pihlaja neuvoo Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi -kirjassaan, miten saat asioita enemmän aikaiseksi. Lue neuvot!

Tuntuuko sinusta, että aina on kiire, aikasi ei riitä mihinkään, et saa mitään aikaseksi tai asioiden aloittaminen on ylivoimaista? Samalla tuttusi tai työkaverisi hoitaa kolmea asiaa yhtä aikaan ja ehtii vielä hengähtääkin jossain välissä.

Aikaa on kuitenkin kaikilla tasan saman verran. Erot syntyvät siitä, kuinka päätämme käyttää aikaamme.

Erikoispsykologi Satu Pihlaja kertoo alkuvuodesta 2018 ilmestyneessä Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi (ATENA), että ajankäyttömme on aina omissa käsissämme.

”Valitsemme joka hetki tekemisiämme, vaikka emme tule tätä aina ajatelleeksi”, Pihlaja kertoo kirjassaan.

Satu Pihlaja

Satu Pihlaja. Kuva: Riikka Kantinkoski

Pihlaja on toiminut psykologina, psykoterapeuttina ja kouluttajana. Hän neuvoo kirjassaan tapoja, joiden avulla saat asioita aikaiseksi.

1. Aseta tavoitteet

Ilman itse asettamiasi tavoitteita saatat käyttää aikasi ja energiasi muuhun kuin sinulle tärkeisiin asioihin.

Pihlaja kertoo kirjassaan, että saat enemmän aikaan, kun asetat itsellesi tavoitteita. Tavoite suuntaa huomiosi sinulle tärkeään asiaan ja saa sinut ponnistelemaan lujemmin sen saavuttamiseksi.

Pihlaja kertoo myös, että tavoitteita asettavat ihmiset voivat paremmin, ovat onnellisempia ja pystyvämpiä suoriutumaan tehtävistään.

Tavoitteita voi olla monta yhtä aikaa. Pidä huoli kuitenkin siitä, että tavoitteet ovat varmasti omiasi.

2. Tee suunnitelma

Toimiva tavoite on mahdollisimman tarkka ja kertoo, mitä sinun pitää konkreettisesta tehdä, jotta saavutat tavoitteesi.

Sido tavoite aikaan päivämäärän tai viikon tasolla. Aikaraja auttaa sinua priorisoimaan tekemisiäsi. Saat asian todennäköisemmin tehtyä, kun olet varannut sille kalenterista aikaa tällä viikolla.

Jos tavoitteen toteutuminen vie vuoden tai enemmän, aseta itsellesi lyhyemmän aikavälin välitavoitteita päivämäärän tai viikon tarkkuudella. Näin hahmotat etenemistäsi.

Palaa suunnitteluun, kun huomaat, ettei tavoitteesi etene.

3. Luo mielikuva onnistuneesta lopputuloksesta

Pihlaja kertoo kirjassaan, että mielikuvaharjoittelun on havaittu parantavan suoriutumista erilaisissa tilanteissa ja mielikuvien kanssa työskentely on tehokas tapa vaikuttaa toimintaan.

Kun olet valinnut tavoitteesi, kuvittele onnistunut lopputulos mielessäsi. Kun olet onnistunut jo mielikuvissasi, näet tavoitteen mahdollisena ja uskot, että voit päästä siihen. Toimintaan ryhtyminenkin voi tuntua helpommalta.

4. Pyydä tukea

Tavoitteista kertominen lisää niihin sitoutumista. Tavoitteista kannattaakin kertoa ihmisille, jotka tukevat sinua. Löytyisikö esimerkiksi työkavereista, opiskelukavereista ja sosiaalisen median ryhmistä tsemppaavia ihmisiä?

Avun pyytämistä tai omista asioista kertominen voi arastuttaa. Avun pyytäminen voi tuntua siltä, että paljastat heikkoutesi tai osaamattomuutesi. Tuen pyytäminen on Pihlajan mukaan kuitenkin viisasta, sillä pelkkä keskustelu haasteista voi saada ajatukset selkiytymään.

5. Ole joustava

Suunnitelmaa voi ja kannattaa muuttaa tarpeen mukaan. Suunnitelmaa ei myöskään tarvitse toteuttaa täydellisesti. Pihlaja kertoo kirjassaan, että suurin osa asioista tehdään enimmillään 70–80 prosenttisesti, ja se on jo hyvä tulos.

Kiinnitä huomiosi siihen, mitä olet jo saanut aikaan sekä siihen, mikä toimii sen sijaan, että keskittyisit mahdollisiin epäonnistumisiin tai asioihin, joita et ole vielä saavuttanut.

Ole kiitollinen itsellesi työstä, jota teet tavoitteidesi eteen, vaikka teot olisivatkin pieniä.

Lähde: Satu Pihlaja: Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi (ATENA 2018)

Avainsanat

Keskustelu

Olin nuorempana erittäin tehokas ja paljon aikaan saava. Enkä edes väsynyt. Nyt en viitsisi tehdä mitään. Pelkkä lattioiden lakaisukin on kuormittavaa . Olen kuin lamaantunut. Liikaa ollut vastoinkäymisiä ja murheita. Menetyksiä. Luopumista. Jne.

Kommentoi juttua: Haluatko saada enemmän aikaan? 5 askelta tehokkaampaan elämään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X