Hyvinvointi Tilaajille

Leena-Maijan, 35, äiti soittaa aikuisille lapsilleen joka päivä ja piipahtaa kylään milloin tahansa

Jotkut vanhemmat haluavat olla tekemisissä aikuisten lastensa kanssa niin tiiviisti, että se ahdistaa. Psykoterapetti kertoo, miten ongelmaa kannattaa alkaa ratkoa.


”Meitä on kolme sisarusta ja olen meistä vanhin. Isään jokaisella on normaali suhde, mutta äidistä on tullut riesa. Hän soittaa meille aikuisille lapsilleen vuoron perään joka päivä. Äiti pitää itsestäänselvyytenä, että hän saa jakaa omat asiansa meille. Samoin hän odottaa, että me puhumme hänelle kaikki asiat elämästämme. Siskojeni luona äiti saattaa piipahtaa koska tahansa. Itse olen muuttanut eri paikkakunnalle siksi, että saisin edes vähän tilaa hengittää. Äiti on vielä työelämässä. Mutta silti häneltä liikenee aikaa meille todella paljon. Jopa enemmän nyt, kuin ollessamme lapsia.

Onko äitini narsisti, vai mistä tuollainen käytös johtuu? Miten äitini ymmärtäisi, että olemme jo itsenäisiä aikuisia? Entä millä keinoilla näin vaikean äiti-tytär-suhteen saisi muutettua normaaliksi?” kysyy Leena-Maija, 35.

”Ensimmäiseksi minulle tulee mieleen, miksiköhän Leena-Maija ei ole puhunut asioista äitinsä kanssa suoraan. Toinen asia on se, että onkohan perheessä tapahtunut jotain muutoksia, jotka ovat saaneet vanhemman tukeutumaan lapsiinsa enemmän kuin ennen,” pohjustaa psykoterapeutti Anita Birstolin.

Kun ongelmaksi muodostuneen tilanteen puheeksi ottaminen pitkittyy, myös kynnys sen selvittelyyn nousee. Tällöin syntyy negatiivinen kehä, josta aiheutuu tuskaa ja harmitusta. Kuten: ”Voi ei, taas se äiti soittaa, en kestä tätä.” Silloin positiiviset ja mukavat yhdessä vietetyt hetket unohtuvat. Ainoa hyvä tapa edetä tässä tilanteessa olisikin puhua äitinsä kanssa. Kysyjän pitäisi uskaltaa sanoa suoraan ja avoimesti – mutta myötätuntoisesti – vanhemmalleen, että hänen yhteydenotoistaan on tullut rasite. Leena-Maija voi keskustella asiasta yksin. Mutta siitä voidaan puhua myös niin, että koolla olisi koko perhe.

”Tässä tapauksessa pitää olla varovainen, miten asioista puhuu. Ketään ei saa syytellä. Eihän äidillä ole ollut tarvetta kritisoida lapsiaan tai puhua heistä pahaa. Mikäli hän loukkaisi lapsiaan puheillaan, olisi se vakava keskustelun paikka. Nyt Leena-Maija siskoineen on vain harmissaan liiallisesta huolenpidosta,” Birstolin huomauttaa.

Lue myös: Tytär ei halua olla tekemisissä äitinsä kanssa, mitä tehdä? Asiantuntija neuvoo

Äidille voi ehdottaa soittamista harvemmin

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.