Liikunta

FODMAP-ruokavalio rauhoittaa ärtyneen vatsan – lue mitä ruokia kannattaa välttää, mitä suosia

FODMAP-ruokavaliossa vältellään niitä hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat suolistossa käymisreaktion. Vatsaystävällisiksi mielletyissä terveysjugurteissakin voi olla ainesosia, jotka aiheuttavat vatsaoireita.

FODMAP-ruokavalio (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols) voi auttaa vatsaoireista kärsivää. Englanninkielisen nimensä mukaisesti ruokavaliossa vältellään hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat suolistossa käymisreaktion. Näitä ovat fruktaanit, galaktaanit, raffinoosi, fruktoosi, laktoosi ja polyolit eli sokerialkoholit.

Lue myös: 10 kysymystä vatsan turvotuksesta – erikoislääkäri vastaa

Käyminen aiheuttaa vatsakipua

FODMAP-hiilihydraatit imeytyvät huonosti ohutsuolessa. Ne kulkeutuvat paksusuoleen ja fermentoituvat eli käyvät siellä. Fermentoituminen voi aiheuttaa kipuja, turvotusta ja ilmavaivoja etenkin ärtyneen suolen oireyhtymää sairastaville.

Monet terveelle vatsalle sopivat kuidut voivat saada ärtyneen suoliston oirehtimaan. FODMAP-ruokavalion noudattaminen ei kuitenkaan tarkoita karppaamista. Herkkävatsainenkin voi syödä hiilihydraatteja, kunhan ne ovat oikeanlaisia.

Lisäaineet kannattaa tarkistaa, sillä useat makeutusaineet aiheuttavat käymistä. Monelle tulee yllätyksenä myös se, että kuitua sisältävät terveysjugurtit ja -juomat voivat aiheuttaa vatsaoireita.

Usein jo muutaman, eniten oireita aiheuttavan ruoka-aineen välttäminen auttaa. Jos vatsaoireet ovat rajuja ja rajoitettavia ruokia on paljon, dieetti kannattaa suunnitella ravitsemusterapeutin kanssa. Liian suppea ruokavalio voi jopa lisätä vatsaoireita ja aiheuttaa puutostiloja.

Lue myös: Turvottaako? Selvitä syy herkän vatsan vaivoihin

FODMAP-ruokavalio, vältä näitä ruoka-aineita:

Vatsaystävällisempiä vaihtoehtoja:

Seuraa tutkimuksia, kuuntele vatsaa

FODMAP-ruokavaliota tutkitaan laajasti australialaisessa Monashin yliopistossa. Yliopisto on julkaissut iPhonessa ja Android-puhelimissa toimivan, maksullisen Low FODMAP Diet Guide -sovelluksen. Se kertoo, kuinka paljon ruoka-aineissa on fermentoituvia ainesosia.

Vatsaystävällisistä ruoka-aineista saadaan koko ajan enemmän tietoa, joten FODMAP-tutkimuksia kannattaa seurata. Nyt on huomattu, että raaka-aineen käsittely vaikuttaa siihen, kuinka paljon lopputuotteessa on fermentoituvia hiilihydraatteja. Soijakastike ja soijasta tehty tofu eivät yleensä aiheuta vatsaoireita. Sen sijaan soijamaito ja siitä tehdyt jugurtit voivat ärsyttää suolistoa.

Kaikki kaalit ja pavutkaan eivät ole rajoitettujen listalla. Lehti- ja kiinankaalissa on vähemmän fermentoituvia ainesosia kuin valkokaalissa. Vihreät pavut ja sokeriherne ovat siedetympiä kuin vaikkapa kidneypavut.

Toisaalta osa fermentoitumattomista ruoka-aineista voi aiheuttaa närästystä, esimerkiksi kurkku ja paprika. Reaktiot ovat yksilöllisiä, joten kehoaan kannattaa kuunnella. Kun FODMAP-dieettiä  on noudattanut pitkään, vatsa voi alkaa sietää pieninä annoksina fermentoituvia ruokia.

Lue myös: Rauhoita ärtynyt suoli ruokavaliolla – 32 suolistoa rauhoittavaa ruoka-ainetta

Lähteet: Hyvä vatsa, Monashin yliopisto, Potilaan Lääkärilehti, Valio

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: FODMAP-ruokavalio rauhoittaa ärtyneen vatsan – lue mitä ruokia kannattaa välttää, mitä suosia

sias-äiti ja mummo

Luin uusimmasta lehdestänne Isoäidistä ja tapaamisen vaikeudesta, siaislapsen kanssa.
Meillä on kasvanut aikuis-ikään neljä siaislasta,altavuoden ikäisestä kolmevuotiaan välillä iät ns pitkä aikais sioituksessa.
Olemme tavanneet lain mukaan heidän vanhempiaan ja isovanhempia arkielämässä ja juhlissa, joihin meidät on kutsuttu. Niin hautajaisiin kuin ristiäsiin ja häihin. Me olemme myös kutsuneet suvun kaikkien lasten syntymäpäiville ja rippijuhliin kuin aikanaan häihin ja heidän lasten ristiäisiin.
Tällä hetkellä olemme neljän lastenlapsen isovanhempia ja yksi lapsi perheineen asuu meidän luonamme .Nänä kaikki ovat onnistuneet vain pitkän ajan, kireiden hermojen ystävällisten neuvottelujen ja biologisten vanhempien ehdottomalla hyväksynnällä vanhemmiksi heidän tekojaan elämäntapaansa meidän ei tarvitse hyväksyä, mutta vanhemmuudelle ihmisarvolle emme ole kertaakaan lausuneet arvostelua. Päinvastoi yritimme että lapset voisivat katsoa vanhempiaan hyväksyen heidät vanhempinaan. Myös meidän suvut ovat ottaneet lapsemme, sukuun perheeseen kuuluviksi ja rakastavat heitä kuin ne olisivat omiamme.En halua arvostella kenenkään tekoja tai toimia lastensa suhteen mutta suurin toive ja pyyntö on :Kun otatte siaislapsen ottakaa vain silloin jos pystytte seisomaan heidän rinnallaan aina ja kaikessa kuin omien lastenne kanssa rakastaen ja luottaen ja hylkäämättä.Ehkä meidän onni on ettei meillä ollut biologisia lapsia, vaan nänä ihanat lahja lapsemme jotka pitävät yhteyttä aikuisiällään ja perheinä ja saamme nauttia isovanhemuudesta täysin sydämin.

Wnfogikz

Olen 42-v nainen. Minulla on ollut melkoista ripulia jo alle kouluikäisenä. Siis ajoittain, ei koko aikaa. Ja ne tulee yleensä housuihin, mikä on noloa. Siksi pidän mukana aina puhtaita alushousuja, kun olen kaupungilla yms…. Mutta se ei auta, ripulia tulee silti. Haluaisin tämän jo loppuvan kokonaan. Ylimääräistä rahaa ei ole.

Annica

Hei sain lääkäriltä juuri tän FODMAP-kuokavalion dietti niin mitä juomisia saa juoda kun ei hiilihapolisia eikä 2 alkoholiannosta onko niitä sellaista vissyä tai muuta mitä voi juoda tiesti vesi ja entä makkara voitko lähettää sähköpostiin tietoa

Villisusi

Sain ruokavalion Fodmap niin onko kellään kokemusta tästä saako mitä juoda lähtikö painoa alas tv Villisusi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.