Hyvinvointi

Tumppaa tupakka - näin lopettaminen onnistuu!

Tupakoimisen lopettamiseen liittyviä vieroitusoireita on turha pelätä. Ne menevät ohi, ja niitä voidaan hoitaa.

Tupakoinnin lopettaminen parantaa terveyttä aina – silloinkin, kun takana on pitkä tupakkahistoria. Tupakka haittaa yleisesti sairauksien hoitoa ja niistä paranemista. Lopettamisen jälkeen suorituskyky ja vastustuskyky kohentuvat. Moni tumppaaja kertoo esimerkiksi päässeensä toistuvista flunssista.

Tupakointi aiheuttaa muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää ja keuhkoahtaumatautia. Lopettaminen kannattaa, vaikka olisi jo sairastunut: hoito ja lääkkeet tehoavat paremmin ja sairauden ennuste paranee. Eikä kaikkia lopettamisen hyviä seurauksia tarvitse odottaa pitkään.

1. Mikä auttaa tupakantuskaan?

Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Keho reagoi sen vähenemiseen vieroitusoireilla. Oireet menevät ohi, ja niitä voidaan hoitaa. Kaikille niitä ei tule lainkaan, ja niiden voimakkuus vaihtelee. Tavallisimpia vieroitusoireita ovat ärtyneisyys, keskittymiskyvyn puute, hikoilu, päänsärky ja unihäiriöt. Vieroitusoireita voi hoitaa ilman reseptiä apteekista tai päivittäistavarakaupoista saatavilla nikotiinikorvausvalmisteilla. Niitä on esimerkiksi laastareina, purukumeina, tabletteina ja inhalaattoreina. Liikkeelle lähdetään vahvemmasta valmisteesta, josta siirrytään vähitellen miedompaan. Apua valmisteen ja vahvuuden valintaan kannattaa kysyä apteekista tai muilta terveydenhuollon ammattilaisilta. Jos oireet ovat silti voimakkaat, kannattaa varmistaa tuotteen oikea käyttötapa ja vahvuus.

Nikotiiniriippuvuutta mitataan Fagerströmin testillä. Se on kysymyssarja, joka löytyy vaikka netistä. Herätessä herkeävä tupakanhimo kielii voimakkaasta riippuvuudesta, ja silloin tarvitaan vahvaa korvausvalmistetta.

Kahvia ja muita kofeiinijuomia kannattaa juoda varoen, koska tupakoinnin lopettamisen jälkeen kofeiinin vaikutus voimistuu. Se voi aiheuttaa vieroitusoireiden kaltaisia oireita, kuten sydämen tykytystä, hermostuneisuutta, levottomuutta ja uniongelmia.

2. Onko reseptilääkkeistä apua?

Vieroitusoireiden hallintaan on kaksi lääkkeellistä keinoa: nikotiinikorvausvalmisteet ja reseptilääkkeet: varenikliini, bupropioni ja nortriptyliini. Itselle sopivimmasta keinosta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa.

Sopivan vieroitushoitovalmisteen valintaan kannattaa paneutua, sillä kun vieroitusoireet saadaan kuriin, on helpompi keskittyä muihin, tupakoimattomuuden aiheuttamiin muutoksiin elämässä.

3. Lähteekö tupakanhimo liikkumalla?

Liikunta helpottaa paitsi vieroitusoireita myös stressiä, jonka hallitaan moni on käyttänyt tupakkaa. Kun tupakka jää, tarvitaan uusia stressinhallintakeinoja. Niitä ovat liikunnan lisäksi erilaiset rentoutusmenetelmät ja esimerkiksi mindfulness-harjoittelu.

Hypnoosin ja akupunktion tehosta ei ole tutkimusnäyttöä, mutta joitakuita ne auttavat.

3. Mitä tupakan tilalle?

Tupakointi aiheuttaa nikotiiniriippuvuuden lisäksi myös tapa-, sosiaalista ja psyykkistä riippuvuutta. Se voi kytkeytyä tilanteisiin ja ihmissuhteisiin, ja sen avulla hallitaan stressin lisäksi ikäviä tunteita. Tupakoinnin lopettaminen on iso elämänmuutos, johon tarvitaan tukea, ja monen mielestä vertaistuki toimii tässä parhaiten. Tupakoinnin lopettaminen voi jättää elämään aukon, jonka täyttämisessä saman kokeneiden neuvot ovat arvokkaita. Vertaisten vinkeistä on apua hankalien tilanteiden ennakointiin. He esimerkiksi tietävät, miltä lopettaminen tuntuu tai mitä tehdä, kun työkaverit menevät tauolla tupakalle.

Vertaistukea voi saada lähipiiristä, ryhmästä tai netistä. Ryhmää voi kysyä terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta ja potilasjärjestöiltä. Verkossa vertaiset löytää osoitteista 28paivaailman.fi ja stumppi.fi. Stumpista saa myös ammattiapua.

4. Miten estää tupakoinnin lopettamiseen liittyvä lihominen?

Useimmilla paino tahtoo nousta muutamalla kilolla tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Nuo kilot ovat kuitenkin terveydelle tupakointia huomattavasti pienempi riski, ja painon kertyminen tasaantuu ennen pitkää. Nälän tunne ja ruokahalun lisääntyminen ovat tavallisia vieroitusoireita, ja ne tahtovat kestää muita vieroitusoireita pidempään. Kun makuaisti paranee, ruoka yksinkertaisesti maistuu entistä paremmin ja tulee herkuteltua. Moni myös syö huomaamattaan. Kun käsi on aiemmin vienyt tupakan huulten väliin useita kertoja päivässä, nyt se vie sinne ruokaa.

Jos tuntuu, että käden liikettä suuhun on mahdoton pysäyttää ja suu kaipaa tekemistä, voi imeskellä ksylitolipastilleja tai pureskella ksylitolipurukumia. Ksylitolia ei kannata syödä tuhottomasti, sillä se voi laittaa vatsan sekaisin. Jääkaappiin voi pilkkoa valmiiksi vihanneksia ja pitää käsilaukussa hätävarana hedelmää.

5. Onko sähkötupakka turvallinen vaihtoehto?

Sähkötupakan tehoa vieroituksessa ei ole pystytty todistamaan, ja silläkin on haittansa. Sähkösavukenesteistä ja sähkösavukkeista vapautuvasta höyrystä on löytynyt terveydelle haitallisia aineita. Nikotiiniriippuvuus ei väisty, jos sähkötupakassa käytetään nikotiinia sisältäviä nesteitä. Sähkösavukkeiden pitkäaikaisen käytön vaikutuksia ei vielä tunneta.

Asiantuntija: terveydenhoitaja, tupakka-asiantuntija Taina Kangas, Syöpäjärjestöt.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tumppaa tupakka - näin lopettaminen onnistuu!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.