Hyvinvointi

Onnellisuus syntyy arjessa – tutkimusten mukaan nämä 5 asiaa tekevät onnelliseksi

Kell’ onni on, se onnen kätkeköön, runoili Eino Leino. Emme kuitenkaan kätke onnea vaan kerromme 5 helppoa keinoa, joilla lisäät onnellisuutta omassa arjessasi.

Tanska mainitaan usein maailman onnellisimpana maana. Tanskalaisten onnellisuus johtuu kuulemma muun muassa hygge-ilmiöstä. Hygge ei käänny sanatarkasti suomeksi, mutta sitä on selitetty läheisyyden luomisen taiteeksi, sielun viihtyisyydeksi, rauhoittavista asioista nauttimiseksi ja kaikeksi näiden väliltä.

Lue myös: Ahdistaako jatkuva muutos? Näin vaalit onnellisuutta

Tammikuussa 2017 suomeksi ilmestyneen Hygge – Hyvän elämän kirja -kirjan kirjoittanut Meik Wiking on paras ihminen kertomaan, kuinka olla onnellinen, sillä hygge-asiantuntijuuden lisäksi Wiking on kööpenhamilaisen Happiness Research Instituutin johtaja ja hän tutkinut vuosikausia tanskalaista elämäntapaa.

Kysyimme Wikingiltä 5 vinkkiä, joiden avulla teet itsestäsi onnellisemman:

1. Onnellisuus on aikaa rakkaiden ihmisten seurassa

European Social Survey -tutkimuksen mukaan tanskalaiset ovat Euroopan onnellisimpia ihmisiä. Yksi syy onnellisuuteen on kenties se, että tanskalaiset tapaavat ystäviään ja perheenjäseniään muita eurooppalaisia useammin.

Wiking kehottaakin viettämään mahdollisimman paljon aikaa tärkeiden ja rakkaiden ihmisten seurassa, sillä vahvoilla sosiaalisilla suhteilla on iso merkitys onnellisuuden kannalta.

Lue myös: Parempi mieli on seitsemän oivalluksen päässä – Jutta Larm neuvoo positiivisen asenteen salaisuuden

2. Anna aikaasi vapaaehtoistyölle

Vapaaehtoistyö auttaa myös luomaan tärkeitä sosiaalisia suhteita. Samalla se tuo elämään sisältöä.

Wiking kertookin, että vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset tai hyväntekeväisyyteen rahaa lahjoittavat ovat yleisesti onnellisempia kuin ihmiset, jotka eivät tee niin.

3. Sijoita rahasi ihmisiin ja kokemuksiin

Sen sijaan, että käyttäisimme rahamme tavaroihin, kannattaisi meidän investoida ystäviimme ja kokemuksiin, sillä ne lisäävät onnellisuutta enemmän.

Cornellin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka käyttävät rahansa kokemuksiin ovat onnellisempia kuin ihmiset, jotka käyttävät rahansa tavaroiden omistamiseen. Tutkimuksessa selvisi, että kokemuksen tuoma tyytyväisyys kestää pidempään kuin ostoksesta tuleva mielihyvä.

4. Löydä tasapaino työn ja vapaa-ajan välille

Hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä lisää onnellisuutta ja vähentää stressiä ja muita mielenterveysongelmia.

Hygge-kirjassaan Wiking kehottaa miettimään tapoja, miten töitä voisi tehdä rennommin, kodikkaammin ja tasapuolisemmin. Voisiko työpaikalle saada esimerkiksi pari sohvaa, joissa työntekijät voisivat istua lukemassa pitkiä raportteja tai joissa istuen voidaan pitää pikaisia, epämuodollisia kokouksia?

5. Onnellisuus on kiitollisuutta

Onnellisuus on yksilöllistä. Kaikkien kannattaisi Wikingin mielestä miettiä, mikä tekee heidät onnelliseksi ja käyttää päivittäin aikaa niihin asioihin.

Muista myös harjoittaa kiitollisuutta, sillä kiitollisuus vaikuttaa onnellisuuteen. Kiitollisuutta tuntevat ihmiset eivät ole vain onnellisempia, vaan he ovat myös avuliaampia, anteeksiantavampia ja vähemmän materialistisia kuin ihmiset, jotka eivät tunne kiitollisuutta.

Lue lisää onnellisuudesta: Tositarina: Positiivisella asenteella elämän karikoista eteenpäin Ben Furman: ”Anteeksiantaminen, onnistumisen elämykset ja usko huomiseen ovat pohja hyvinvoinnille” Jenni Haukion kolumni positiivisen ajattelun merkityksestä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onnellisuus syntyy arjessa – tutkimusten mukaan nämä 5 asiaa tekevät onnelliseksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.