Suhteet

Mitä tehdä, kun lapsen ja vanhemman ideologiat törmäävät – lue asiantuntijan vinkit

Nykyisin on helppo olla eri mieltä vaikka siitä, mitä saa syödä puhumattakaan uskonnosta tai politiikasta. Väestöliiton asiantuntija Minna Oulasmaa vastaa, miten vanhemman tulisi suhtautua, kun ideologiat törmäävät.

Nykyisin ei ole vaikeaa saada riitaa aikaan asiasta kuin asiasta. Ei edes, tai varsinkaan omien lasten kanssa.

Pienet erimielisyydet kuuluvat asiaan, mutta mitä sitten, kun erimielisyys koskee jotain hyvin syvälle menevää asiaa kuten uskontoa tai poliittisia näkemyksiä?

Lue myös: Tytär ei halua olla tekemisissä äitinsä kanssa, mitä tehdä? Asiantuntija neuvoo

Miten vanhempana kannattaa käyttäytyä, jos lapsi omaksuu täysin erilaisen, vanhemman ajatuksista poikkeavan ideologian? Jos hän on tiukasti eri mieltä vaikkapa siitä, millaista ravintoa ihmisen pitää syödä, tai miten suhtautua maahanmuuttajiin tai seksuaalisiin vähemmistöihin?

Kun vanhemman ja lapsen ideologiat törmäävät, miten asiaan kannattaa suhtautua? Väestöliiton vastuuasiantuntija Minna Oulasmaa vastaa

Vanhemmat ja lapset ovat väistämättä eri mieltä monesta asiasta.

Emme omista aikuisia lapsiamme, emmekä heidän ajatuksiaan. He ovat täysin vapaita päättämää omista ideologioistaan. Meidän täytyy vanhempina kunnioittaa ja arvostaa heidän päätöksiään.

Jos on kyse asiasta, josta on itse eri mieltä, jota on vaikea hyväksyä, kannattaa helpottaa omia ajatuksiaan ajattelemalla asiaa lapsen näkökulmasta.

Toisen asemaan asettuminen on hyödyllistä kahdestakin syystä.

Näin kannattaa tehdä ihan siksikin, että suhde lapseen säilyisi hyvänä. Helpostihan voi käydä niin, että jos lapsi kokee tulleensa painostetuksi, suhde voi mennä täysin poikki.

Lue myös: Tunkeeko äiti reviirillesi – äidin ja tyttären suhde on harvoin helppo aikuisenakaan

Onko erimielisyys asia, jota kannattaa hävetä?

Toisen asemaan asettuminen on hyödyllistä myös vanhemman itsensä vuoksi.

Meidän jokaisen on terveellistä miettiä, haluammeko pitää kiinni omista näkemyksistämme. Ovatko ne ainoita oikeita, vai onko meillä varaa antaa tilaa myös vastakkaisille mielipiteille.

Tämä saattaa synnyttää epämiellyttäviä tunteita, vaikkapa häpeää, jos lapsi yhtäkkiä edustaa vaikkapa aivan erilaista poliittista ajattelua kuin itse.

Siinä tilanteessa kannattaa pysähtyä ajattelemaan, onko tällainen asia häpeämisen arvoinen?

Vanhemman on ikänsä ja kokemuksensa ansiosta helpompi ymmärtää, että hän saattaa elää aivan erilaisissa todellisuuksissa kuin hänen lapsensa.

Tämä kannattaa hyväksyä, eikä lähteä hirveästi kiistelemään vaikeista, riitaa aiheuttavista asioista.

Vanhempana voi vaikka ehdottaa, että puhuttaisiin yhdessä muista asioista, ei niistä, jotka aiheuttavat eripuraa.

Voi myös rauhoittaa itseään ja yrittää kysyä itseltään, miksi tämä riitaa aiheuttava asia tuohduttaa itseä niin paljon.

Asiantuntijana Väestöliiton vastuuasiantuntija Minna Oulasmaa.

Juttu on julkaistu Kotilieden numerossa 7/2020. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä, kun lapsen ja vanhemman ideologiat törmäävät – lue asiantuntijan vinkit

Arvostus eri asia

En oikein ymmärrä miksi ei voi olla reilusti eri mieltä, ja silti omata hyvä suhde? Väittelyä pitäisi opetella jo koulussa. Erilaiset mielipiteet ovat se elämän suola. Voi olla jopa ystäviä, joiden mielestä ystävyys vaarantuu jos on eri mieltä. Voihan toista silti arvostaa, totta kai. Miksi pidämme demokratiasta, jos emme arvosta toisten ihmisten erilaisia mielipiteitä? Ne ovat mielenkiintoisia.

Elämää tämä on…

Entä jos tytär rupeaa neuvomaan ja opettamaan äitiä miten äidin tulisi käyttäytyä ja puhua? Että tyttären ’normit’ ovat ainoa oikea tapa elää ja olla? Että ne vuosikymmenet jotka äiti on elänyt ja pärjännyt vaikeuksienkin läpi, on eletty ihan väärin?? Ja se mahdollisuus että äiti ei ’ota opikseen’ vaan jatkaa elämäänsä omaan tapaan, äidin periaatteena kun on ’live and let live’, ja on antanut tyttärensä aikuisena aina tehdä omat ratkaisunsa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.