Suhteet

Evoluutiobiologi väittää: Ovuloivan naisen tuoksu hurmaa miehen – vaihdevuosituoksu voi karkottaa

Naisen tuoksu joko vetää miehiä puoleensa – tai sitten karkottaa heidät. Lue, miten ovulaatio ja vaihdevuodet muuttavat naisen tuoksua.

Jokaisella ihmisellä on oma ominaistuoksunsa ilman hajuvesiä ja pesuaineitakin. Ominaistuoksusta mies voi päätellä, onko nainen hänestä kiinnostava ja puoleensavetävä. Naisen tuoksu voi hurmata tai karkottaa miehen, väittää Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala.

”Kun tutkimuksissa miehet haistelevat naisten käyttämiä t-paitoja, he havaitsevat suuria eroja naisten ominaishajun puoleensavetävyydessä”, Rantala sanoo.

Näissä tutkimuksissa on ilmennyt, että ovulaatiossa olevan naisen tuoksu on puoleensavetävin. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että silloin raskaaksi tulemisen mahdollisuus on suurin.

Kun tuoksu on hyvä, ulkonäkökin viehättää?

Mutta tutkimus osoittaa, että pelkkä ovulaatio ei riitä. Ovulaatiossa olevista naisista mies valitsee parhaimmilta tuoksuvan naisen, koska naisen tuoksu kertoo naisen ulkonäöstä. Hyvä tuoksu on Rantalan mukaan suoraan kytköksissä naisen sukupuolihormonitasoihin ja sitä kautta ulkonäköön, tai tarkemmin ottaen naisellisuuteen.

”Tutkimuksessa, jossa toiset miehet arvioivat naisen ulkonäön ja toiset naisen hajun, näimme, että haju ja ulkonäkö korreloivat keskenään. Naiset, joita miehet pitävät naisellisemman näköisinä, tuoksuvat myös heidän mielestään paremmilta.”

Miehelle naisen tuoksu on suunnillen yhtä tärkeä ominaisuus kuin ulkonäkö.
Miehelle naisen tuoksu on suunnilleen yhtä tärkeä ominaisuus kuin ulkonäkö.

Mikä naisellisuus?

Tutkimus siis osoittaa, että paremman tuoksuiset naiset ovat naisellisimpia. Mutta miten naisellisuus määritellään? Näin sanoo evoluutiobiologi Rantala:

”Me pystymme matemaattisesti laskemaan mikä on naisen ja miehen keskimääräinen ulkonäkö. Mitä kauempana naisen ulkonäön jatkumolla nainen on miehen keskimääräisestä ulkonäöstä, sitä naisellisempi hän on. Se on ihan matemaattisesti laskettavissa. Naisellisuus ei ole mikään subjektiivinen näkemys.”

Miehet hakevat hyvän tuoksuisia naisia, koska hyvä tuoksu kertoo hyvästä terveydestä, nuoruudesta ja hedelmällisyydestä. Samat tekijät vaikuttavat myös ulkonäköön. Mies suosii naisissa näitä ominaisuuksia biologisista syistä. Evolutiivisessa historiassa miehet, jotka ovat valinneet parinsa tuoksun ja naisellisuuden perusteella, ovat saaneet enemmän jälkeläisiä. Hyvä terveys, nuoruus ja hedelmällisyys antavat parhaat mahdollisuudet terveelle jälkikasvulle.

Miehet laskevat rimaa seksin takia

Naisille haju on tärkein parinvalintaan vaikuttava tekijä, peräti tärkeämpi kuin ulkonäkö ja luonne. Miehille haju ei ole niin tärkeä kuin naiselle, koska heillä on naisia heikompi hajuaisti. Ovulaation aikaan naisilla on jopa sata kertaa herkempi hajuaisti kuin miehillä, Rantala sanoo.

Pitkäkestoiselta kumppanilta mies hakee sekä miellyttävää ulkonäköä että hyvää tuoksua. Haju ja ulkonäkö, joista mies ei pidä, saattavat kumpikin tappaa miehen kiinnostuksen.

Lyhytaikaiselta suhteelta mies ei kuitenkaan vaadi suuria. Miehet joustavat ulkonäössä ja tuoksussa helpommin kuin naiset – seksin toivossa.

”Miehet ovat valmiita laskemaan rimaa alaspäin seksin harrastamisen takia. Miehet ja naiset ovat aika erilaisia tässä suhteessa.”

Hajuvettä ei kannata käyttää liikaa, koska liian vahvat hajusteet vähentävät puoleensavetävyyttä.
Hajuvettä ei kannata käyttää liikaa, koska liian vahvat hajusteet vähentävät puoleensavetävyyttä.

Naisen tuoksu: terveys ja ikä vaikuttavat

Terve ihminen tuoksuu lähes aina paremmalta kuin sairas ihminen.

Huonot elämäntavat, kuten epäterveellinen ruokavalio ja liika alkoholinkäyttö heijastuvat suoraan negatiivisesti niin naisen kuin miehenkin hajuun. Myös sairaudet muuttavat ihmisen bakteeriflooraa huonompaan suuntaan, mielenterveyssairaudet lukuun ottaen.

Myös iällä on vaikutus ihmisen hajuun. Rantalan mukaan menopaussi voi muuttaa naisen hajua epäviehättävään suuntaan.

”On paljon tutkimuksia, jotka todistavat, että menopaussi muuttaa naisen ominaishajua, koska silloin naisen sukupuolihormonitasoissa tapahtuu voimakas muutos. Silloin naiselle tulee sellainen mummohaju”, Rantala sanoo.

Hajusteet ja peseytyminen eivät välttämättä auta

Monet yrittävät korjata omaa ominaistuoksuaan käyttämällä hajuvettä. Hajuveden liikakäyttöä kannattaa kuitenkin välttää. Hajuvettä liikaa käyttävät ihmiset tulevat sille immuuneiksi, eivätkä huomaa enää itse sen hajua. Muille ihmisille se voi haista niin voimakkaalta, että se on jopa vastenmielistä. Heikoissa pitoisuuksissa hajuvesi voi kuitenkin lisätä puoleensavetävyyttä.

Myös peseytymiseen on hyvä kiinnittää huomiota. Jos on terve ja hyväkuntoinen, ei kannata peseytyä liian usein, varsinkaan saippualla. Liika pesu pilaa hyvän ominaistuoksun ja bakteeriflooran.

”Monet ihmiset peseytyvät joka päivä ja monta kertaa päivässä saippualla. Se on todennäköisesti liikaa. Vedellä peseytyminen ei haittaa samalla tavalla.”

Lue myös: Mies, ominaistuoksusi voi lisätä naisen seksihalua – haju hurmaa ehkä varmemmin kuin raha tai pituus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Evoluutiobiologi väittää: Ovuloivan naisen tuoksu hurmaa miehen – vaihdevuosituoksu voi karkottaa

Star

Entäs vanhan miehen haju?Se on myös karkoittavaa.Miksi ei tutkittu kun kerta kuulema miehilläkin on menopaussi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.