Suhteet

Perhesalaisuus yllätti Helin, 49: "Edesmenneellä isälläni on avioton, aikuinen lapsi" – näin asiantuntija neuvoo toimimaan

Heli, 49, sai tietää, että hänellä on aikuinen velipuoli. Hän suhtautuu tietoon tyynesti toisin kuin muu perhe. Nyt Heli pohtii, miten paljon hänen on otettava muiden tunteita huomioon.

”Eräiden sattumusten kautta paljastui, että edesmenneellä isällämme on avioton, nyt jo aikuinen lapsi. Äitinikään ei tiennyt asiasta mitään. Tieto aiheutti perheessämme aikamoisen myllerryksen.

Äitini on ollut jo vuosia leskenä. Hänellä on paljon harrastuksia ja miesystävä, sikäli hän on vankalla pohjalla. Avioliittonsa hän joutui kuitenkin ajattelemaan uusiksi. Menneiden vuosien vaikea elämänvaihe sai uudenlaisen selityksen: lapsi on syntynyt avioliiton aikana.

Äiti ja lapsi käsi kädessä

Kun velipuoleni oli ollut lapsi ja nuori, isäni on tavannut häntä silloin tällöin. Isä oli myös auttanut heitä taloudellisesti.

Onko suhde velipuoleni äitiin jatkunut lapsen syntymän jälkeenkin, sitä en tiedä. Koko asia on ollut tiedossamme vasta vajaan vuoden.

Velipuoleni äiti, isäni rakastajatar, on yhä elossa.

Liikoja utelematta

Äitini ei ainakaan tällä hetkellä halua tavata velipuoleni äitiä. Mitä hän siitä hyötyy, hän sanoo.

Oma veljeni oli isän poika. He puuhasivat paljon yhdessä, urheilivat ja kävivät kalareissuilla. Heillä oli luottamukselliset välit.

Veljeni on yllätysveljestä niin vihainen, että ei suostu juuri puhumaan hänestä, saati tapaamaan. Jos äitimme tapaisi isän entisen rakastajattaren, auttaisiko se veljeäni suhtautumaan asiaan tyynemmin?

Minulla oli isäämme veljeäni etäisemmät välit. Kun olin teini, otimme monista asioista yhteen. En ota isämme sivusuhdetta henkilökohtaisesti, vaikka hän mielestäni pettikin koko perhettä.

Miettivä mies ikkunan äärellä

Olen tavannut velipuoleni pari kertaa. Olemme rupatelleet niitä näitä, lähinnä työstä ja lapsistamme.

Olen yrittänyt lukea rivien välistä, miten hän suhtautuu isään ja ylipäätään siihen, että hänen olemassaolonsa on salattu. En ole päässyt asiasta perille. Hän on ollut aika pidättyväinen.

Yritän olla kyselemättä liikoja – toistaiseksi.

Toivottavasti voin kuitenkin puhua hänen kanssaan asiasta joskus avoimesti. Pidän sitä tarpeellisena, mutta olen myös puhtaasti utelias siitä, miten asiat ovat menneet.

Omat lapseni ovat teinejä. Heitä ei näytä kiinnostavan kuin musiikki ja kaverit. Yllätysenoa ja -serkkuja he ovat kommentoineet tyyliin ”ai jaa”.

Vieraslista uusiksi

Työskentelen esimiehenä liike-elämässä, joten olen tottunut ratkomaan asioita. En pidä siitä, että asian annetaan vain olla. Jotenkin asiassa on mielestäni edettävä niin, että velipuolesta ei tule suvussamme tabu. En halua, että lapseni tottuvat ajatukseen, että yhdestä suvun jäsenestä ei saa puhua.

Kun isämme kuoli, velipuoli olisi voinut vaatia osaa perinnöstä. Jostain syystä hän ei näin tehnyt. Kun äidistämme aika jättää, mielestäni velipuolelle kuuluu jotain, onhan perheemme perinnöstä iso osa isämme hankkimaa. Toivottavasti veljeni on tyyntynyt siihen mennessä.

Paperinen perhe lapsen kämmenillä

Täytän pian 50 vuotta. Minusta olisi viisasta kutsua velipuoleni perheineen juhliin. Äidilläni ei ole mitään sitä vastaan, kunhan en kutsu velipuoleni äitiä. Veljeni on kuitenkin ilmoittanut, että hän jää juhlista pois, jos edes velipuoli kutsutaan.

Kuinka paljon minun pitää ottaa muiden tunteita huomioon?”

Asiantuntija Sanna Aavaluoma neuvoo

1. Erilaisten tunteiden käsittely

Se merkitsee monen totuuden samanaikaista olemassaoloa perheessä. Sinä ja veljesi vartuitte tietämättä velipuolestanne. Äitinne eli tietämättä miehensä toisesta perheestä. Samaan aikaan kun isänne kantoi salaisuutta, hän pyrki huolehtimaan kahdesta perheestä.

Nyt näitä todellisuuksia yritetään sovittaa yhteen, tyhjiä aukkoja mielessä pyritään täyttämään. Se on vaativaa työtä, joka herättää monenlaisia tunteita uteliaisuudesta kiukkuun ja petetyksi tulemisen tunteisiin.

Pieni poika tukin päällä

2. Lapset perivät myös rakkauden

Lapset perivät vanhemmiltaan aineetonta ja aineellista omaisuutta. Myös vanhemman kanssa vietetty aika, vanhemmalta saatu huomio ja rakkaus ovat tärkeää perintöä, jonka merkitys nousee uudelleen koettavaksi vanhemman kuollessa. Sisarusten kokema eriarvoisuus voi purkautua perintöön liittyvissä ratkaisuissa.

Vaikka velipuolesi ei vaatinut perintöosuuttaan, hänelläkin on isänne rintaperillisenä oikeus osaansa. Vanhempiesi mahdollinen keskinäinen testamentti vaikuttaa siihen, miten asiat ovat hoidossa nyt, kun äitisi on elossa.

3. Jokainen saa työstää tapahtumaa omaan tahtiin

Halu rakentaa suhdetta sukulaiseen, jonka olemassaolosta ei ole tiennyt, syntyy perheen jäsenillä eri aikaan. Äitisi on rakentanut uutta elämää isäsi kuoleman jälkeen, hänelle isän toinen nainen ei nyt ole uhka. Tapaaminen voisi kuitenkin herättää kivuliaita muistoja.

Veljesi oli isän kanssa läheinen. Hänelle toinen veli on nyt ilmaantunut kilpailija. Sinä olet halunnut lähestyä veljeä, jota et ole tuntenut. On tärkeää, että kukaan ei pakota ketään, vaan jokainen saa työstää tapahtunutta omaan tahtiinsa.

Pohtiva mies

4. Kutsu viestii hyväksynnästä

50-vuotispäivän voi ajatella käännekohdaksi toiseen puoliskoon elämää. Sen jälkeen elämää on todennäköisesti enemmän takana- kuin edessäpäin. Haluat välittää lapsillesi kokemuksen salaisuuden rikkomisesta.

On sinun päätöksesi, keitä haluat kutsua juhlaasi. Kutsu viestii hyväksynnästä ja toiveesta yhteyden rakentumiselle. Vastuu kutsuun vastaamisesta tai sen hylkäämisestä on veljilläsi.

 

Juttu on julkaistu Kotiliesi 17/2017 -lehdessä.

Asiantuntijana Sanna Aavaluoma, perhepsykoterapeutti, vaativa erityistaso psykoanalyyttinen paripsykoterapeutti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perhesalaisuus yllätti Helin, 49: "Edesmenneellä isälläni on avioton, aikuinen lapsi" – näin asiantuntija neuvoo toimimaan

Pirjo Valkama

Tuntematon veli on isänne lapsi siinä kuin te muutkin. Hänellä on myös oikeus perintöön samalla tavalla kuin teillä muillakin. Jos hän on tunnustettu, asian olisi pitänyt tulla esille isänne perunkirjoituksessa.
Tunnustettu lapsi näkyy virkatodistuksessa. Se, että hän on olemassa, ei ole hänen syynsä. Fakta on, että isäsi on ollut vastuuton ja jättänyt kertomatta. Hän on velipuolenne ilman omaa syyttään ja minusta hänet pitää hyväksyä sellaisena. Veljesi loukkaantuminen asiasta on hänen ongelmansa, ei teidän muiden.
Tällainen asia ei Suomessa ole mitenkään tavaton. Samanlaisia tapauksia on tuhansia ellei kymmeniä tuhansia. He ansaitsevat oikeutta ja hyväksynnän, ei tuomitsemista.

Mummeli

velipuoli ei ole syyllinen mihinkään en ymmärrä näitä viha juttuja yllätys veljestä tai siskosta.Lapsi ei
ole syyllinen aikuisten tekemiin virheisiin.Miks aina tuo perintöasia saa ihmiset riiteleen,ehkä ois parempi kun kukaan ei perisi ketään.Velipuolella on jo ollut vaikeampaa ,kun hän näki harvoin isää ja tiesi ,että asia pitää salata.Isä taas ei uskaltanut kertoa syrjähyppyä ettei menetä perhettään.Rikkaushan tuo oli että saivat uuden veljen ja lapset lisää serkkuja.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.