Puolison kuolema lisää puolisonsa menettäneen kuolemanriskiä.

Jäitkö leskeksi? Pidä huolta itsestäsi, sillä leskeys lisää tutkitusti kuolemanriskiä – etenkin ensimmäiset viikot kriittisiä

Useiden tutkimusten mukaan leskeksi jääminen kasvattaa muun muassa sydänoireiden mahdollisuutta ja kuolemanriskiä – riski voi olla koholla jopa vuoden!

Tanskalaisen tutkimuksen mukaan leskeksi jääminen kasvattaa riskiä saada sydämen rytmihäiriöitä.

Lue myös: Optimismi voi estää sairastumisen ja suru lisää kuoleman riskiä – lääkäri paljastaa, miten mieli vaikuttaa sairauksiin

Tutkimuksen mukaan riski on koholla noin vuoden, etenkin jos ikää oli alle 60 vuotta ja puolison kuolema oli yllättävä. Näiden leskien sydänoireiden riski on 57 prosenttia suurempi kuin ihmisillä, jotka eivät olleet menettäneet puolisoaan.

Muiden puolisonsa menettäneiden rytmihäiriöiden riski on 41 prosenttia suurempi.

Ensimmäisen leskeyskuukauden aikana riski kuolla on suurin

Riski on suurimmillaan 8–14 päivää puolison menettämisen jälkeen, jonka jälkeen riski alkaa vähitellen laskea.

Vuoden päästä puolison kuolemasta riski on melkein samalla tasolla ihmisten kanssa, ketkä eivät ole menettäneet puolisoaan.

Tutkimuksessa perehdyttiin lähes miljoonan tanskalaisen tietoihin vuosien 1995–2002 ajalta. Tutkimus julkaistiin vuonna 2016.

Toisen, vuonna 2014 JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan puolison kuolema kasvatti puolisonsa menettäneen aivohalvauksen tai sydänkohtauksen riskiä verrattuna saman ikäisiin, jotka eivät olleet menettäneet puolisoaan.

Tutkijat havaitsivat, että riski saada aivohalvaus tai sydänkohtaus pysyi koholla 30 päivää puolison kuoleman jälkeen, jonka jälkeen riski palautui tavalliselle tasolle.

Tutkimuksessa käytettiin iältään 60–89-vuotiaiden puolisonsa menettäneiden brittien tietoja vuosina 2005–2012. Tietoja verrattiin saman ikäisiin, ei-leskeksi jääneisiin. Tutkimus julkaistiin vuonna 2014.

Lue myös: Leskeksi jääneen Maaritin tarina: ”Eteisessä saatan edelleen huutaa ’huhuu’”

Puolison kuoleman vaikutusta lesken terveyteen on tutkittu paljon

The Guardian kertoo tanskalaistutkimusta käsittelevässä uutisessaan, että monet tutkimukset ovat osoittaneet, että surevalla puolisolla on korkeampi riski kuolla, etenkin sydänsairauksiin, mutta syy on epäselvä.

Puolison kuolemaa pidetään yhtenä elämän stressaavimmista tapahtumista. Se voi johtaa mielenterveyden häiriöihin, kuten masennukseen ja aiheuttaa unettomuutta ja ruokahalun menetystä sekä johtaa liikunnan vähenemiseen ja liialliseen juomiseen, mitkä kaikki puolestaan ovat terveysriskejä.

Lähteet: BMJ Journals, The Guardian, JAMA Network, HuffPost

Avainsanat

Keskustelu

Kun läheinen kuolee äkillisesti ei siinä mitään tällaista kerkeä ja saa miettiä. Yhteiskunta pitää huolen siitä että joudut huolehtimaan hautajaisista ja perunkirjoituksista ja kaikenlaista sopimuksista ja liittymistä. Ei siinä anneta aikaa itsestä huolehtimiseen, luksusta sellainen olisi ollut, jos olisi edes pystynyt nukkumaan..

Tuntuupa hyvältä lukea kuinka ensimmäiset viikot ovat kriittisiä selviytymisen suhteen, siinä vaiheessa tosiaan omalla kohdalla ei tukea mistään tullut, lähipiiri järkyttyi myös niin paljon mieheni kuolemasta, menetetty tapaus olen ilmeisesti jutun mukaan.. Silti yksin selvinnyt vähän yli vuoden nyt..

Mikä on jutun pointti, kun ja jos läheisesi kuolee äkillisesti, mitä voit oikeasti tehdä?

Mieheni kuoli reilu kuukausi sitten.Ehdin ”valmistautua” ,jos niin voi sanoa,noin vuoden -kaksi.Itse kuolema tulee kaikesta huolimatta aina iskuna,mutta pitkään sairastaneena tunnen myös hänelle kuoleman tulleen pelastavana enkelinä.Jos elämä ei ole elämisen arvoista,voi olla Luojalle kiitollinen. Itkenyt olen ja paljon ,se on sitä melkein 50 yhteisen vuoden kaipuuta.Mutta elämän on jatkuttava ,lapset ja hyvät ystävät muistavat päivittäin ja käyvät luonani ja puutarhatyöt antavat elämään sisältöä . Edessä oleva vuosi näyttää kuin minulle käy.

Kommentoi juttua: Jäitkö leskeksi? Pidä huolta itsestäsi, sillä leskeys lisää tutkitusti kuolemanriskiä – etenkin ensimmäiset viikot kriittisiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X