Hyvinvointi

Rasvamaksa yleistyy naisilla – näin ehkäiset rasvamaksan!

Maksa on korvaamaton elin, mutta sen kunto voi romahtaa. Rasvamaksa on yleistynyt naisilla. Ylipainoisen ja paljon alkoholia käyttävän naisen kannattaa mittauttaa maksa-arvonsa.

Alkoholimaksasairauksia ja virushepatiitteja lukuun ottamatta maksasairaudet ovat naisilla miehiä tavallisempia. Myös elintavoista aiheutuvat maksasairaudet, kuten rasvamaksa, ovat naisilla yleistyneet.

Yleisimmät syyt kohonneisiin maksa-arvoihin ovat ylipaino, alkoholi, lääkkeet ja virusmaksasairaudet. Taustalla saattaa olla myös vakava maksasairaus. Valtaosa autoimmuunimaksasairauksiin sairastuvista potilaista on naisia, ja nämä sairaudet vaurioittavat hoitamattomina maksaa.

Maksasairaudet yleistyvät vaihdevuosien jälkeen

Ihminen ei pysy hengissä ilman maksaa. Se muun muassa valmistaa veren valkuaisaineet, säätelee sokeritasapainoa, osallistuu ruoansulatukseen ja poistaa elimistöstä myrkyllisiä aineita.

Rasvamaksassa maksasolujen sisään kertyy runsaasti rasvaa, joka häiritsee maksan tehtäviä. Tulehduksellinen rasvamaksa on merkittävä maksakirroosille altistava tekijä. Maksakirroosissa osa maksakudoksesta on muuttunut sidekudokseksi.

Rasvamaksa on ennen vaihdevuosia naisilla miehiä harvinaisempi sairaus, mutta vaihdevuosien jälkeen tilanne kääntyy päinvastaiseksi. Tällöin sekä rasvamaksa että siihen liittyvä maksakirroosi yleistyvät, ja niiden ennuste on naisilla huonompi. Maksakirroosi on Suomessa toiseksi yleisin työikäisten naisten kuolinsyy.

Lue lisää: Rasvamaksa voi uhata jopa normaalipainoista – ehkäise ja hoida kansantautia näin

Kehittyykö rasvamaksa ilman alkoholia?

Alkoholi on merkittävin maksakirroosin aiheuttaja, ja naisten lisääntynyt alkoholinkäyttö selittää maksakirroosikuolleisuuden kasvun. Myös ylipaino, erityisesti vyötärölihavuus, altistaa rasvamaksalle. Neljäsosalla suomalaisista aikuista on rasvamaksa, ja valtaosa heistä ei tiedä maksansa huonosta kunnosta.

Alkoholi ja ylipaino muodostavat samanaikaisina todella ison vaaran: ylipainoisen, alkoholia käyttävän naisen riski sairastua maksakirroosiin on kymmenkertainen verrattuna normaalipainoiseen naiseen, joka ei käytä lainkaan alkoholia. Rasvamaksa voi kehittyä myös normaalipainoiselle henkilölle, joka ei käytä alkoholia. Tällöin taustalla on geneettisiä tekijöitä.

Maksa huolehtii useiden lääkeaineiden poistamisesta elimistöstä, ja siksi lääkeainevauriot ovat maksassa muita elimiä todennäköisempiä silloinkin, kun lääkkeitä käytetään oikein annosteltuina. Tavallisimmat maksavaurioita aiheuttavat tulehduskipulääkkeet ja antibiootit. Jos potilas tarvitsee niitä jatkuvasti, hänen maksa-arvojaan seurataan säännöllisesti.

Osa lääkeaineiden aiheuttamista vaurioista tulee yllättäen, jolloin potilas hakeutuu oireiden vuoksi vastaanotolle. Esimerkiksi joihinkin antibiootteihin voi liittyä harvinaisena haittana kolestaattinen maksavaurio, joka näkyy ihon ja silmänvalkuaisten keltaisuutena. Se katoaa, kun antibioottien käyttö lopetetaan.

Syy maksa-arvojen nousuun voi olla myös luontaistuotteissa ja rohdoksissa ja niiden ja lääkkeiden yhteiskäytössä. Aina kun lääkäri määrää uusia lääkkeitä, hänelle tulisi kertoa käytössä olevista lääkkeistä, luontaistuotteista ja rohdoksista.

Maksa voi sairastua myös hepatiittivirusten aiheuttamiin tulehduksiin. Näistä ruoan välityksellä voi saada A- ja E-hepatiitin. Ne aiheuttavat äkillisen maksatulehduksen, johon liittyy pahoinvointi, oksentelu, keltaisuus ja kutina. A-hepatiittitartunnat ovat yleensä peräisin matalan hygienian maista. Viime vuosina Suomessa on rekisteröity A-hepatiittitartuntoja, joiden lähteenä pidetään ulkomaisia, kypsentämättömiä pakastemarjoja.

A-hepatiittiin ei ole lääkehoitoa, ja infektio paranee itsekseen. Sitä voi ehkäistä rokotteella. Myrkylliset sienet voivat aiheuttaa äkillisen maksavaurion, ja siksi ei saisi poimia eikä syödä muita kuin varmasti tuntemiaan sieniä.

Lue myös Anna.fi: Ylipaino, väsymys ja närästys saattavat johtua maksan ongelmista

Näin ehkäiset maksasairaudet: alkoholia vain pari lasillista viikossa

Alkoholin välttäminen on paras keino välttää maksasairauksia. Naisen maksa sietää noin puolet vähemmän alkoholia kuin miehen, eikä turvarajoja ole. Jo yksi annos alkoholia päivittäin jatkuvasti käytettynä ylittää nykysuositusten mukaan kohtalaisen riskin rajan. Korkeasta riskistä puhutaan, kun alkoholia kuluu 12–14 annosta viikossa tai enemmän. Lasi viiniä perjantaina ja toinen sunnuntaina on maksan kannalta vielä sallittua, mutta viikonlopun aloittaminen torstaina ja venyttäminen sunnuntai-iltaan on jo haitallista. Rasvamaksaa ehkäistään ja hoidetaan tehokkaimmin sekä liikunnalla että laihduttamalla. Jo 3–5 prosentin suuruinen painonpudotus korjaa jo syntyneitä maksamuutoksia.

Yhtä, kaikille sopivaa maksa-arvojen mittausväliä ei ole, sillä yksilölliset riskitekijät vaikuttavat maksan kuntoon. Se voi muuttua nopeastikin, vaikka tavallista alkoholipitoisemman loman jälkeen. Ylipainoisen, alkoholia käyttävän naisen tulisi mittauttaa maksa-arvonsa säännöllisesti, jopa 3–4 kuukauden välein. Liikunnallinen, normaalipainoinen nainen, joka ei käytä alkoholia, ei tarvitse rutiinimittauksia.

Maksa-arvot eivät sisälly perusverenkuvaan, vaan niiden tutkimista pitää pyytää varta vasten. Maksan ja sappiteiden tulehduksista kertovat arvot ALAT, ASAT, AFOS ja GT. Maksan toimintaa selvitetään TT- ja albumiiniarvoilla, joita tarvitaan, kun potilaalla on jo todettu maksasairaus.

Asiantuntijana prsofessori, ylilääkäri Martti Färkkilä, HUS Gastroenerologian klinikka

Artikkeli on julkaistu Kotilieden numerossa 10/18.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rasvamaksa yleistyy naisilla – näin ehkäiset rasvamaksan!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.