Terveys

Auttaisiko lihavuusleikkaus?

Konstit on kokeiltu, mutta kiloja on enemmän kuin jaksaa kantaa. Millainen on lihavuusleikkaus ja kuka leikkaukseen pääsee?

Laihdutusleikkaus ei ole ikinä ensimmäinen vaihtoehto

Kuka pääsee lihavuusleikkaukseen?

Painoindeksin pitää olla yli 40 tai yli 35. Matalampi luku riittää, jos henkilöllä on jokin lihavuuden liitännäissairaus kuten kakkostyypin diabetes tai uniapnea. Syömishäiriö, vakava psyykkinen sairaus, alkoholin suurkulutus ja alle 18 vuoden ja yli 65 vuoden ikä estävät leikkauksen. Leikkausta harkitaan vasta, kun henkilö on yrittänyt karistaa kiloja ohjatuissa ryhmissä ja lääkkeillä tuloksetta – ensimmäinen vaihtoehto se ei ole ikinä.

Putoaako paino pysyvästi?

Useimmilta leikatuilta lähtee kiloja enemmän kuin 40, ja pitkäaikaistutkimuksissa määrästä 50-60 prosenttia pysyy poissa. Sitoutuminen pysyvään elämäntapamuutokseen on yksi leikkaukseen pääsyn kriteereistä, ja sitä leikatuilta juuri vaaditaan. Paluu entisiin syömistottumuksiin venyttää pienennetyn mahalaukun ja paino lähtee herkästi uudelleen nousuun.

Missä leikkauksia tehdään?

Leikkauksia tehdään 13 julkisessa ja viidessä yksityisessä sairaalassa. Julkisella puolella hoitoon hakeudutaan omassa sairaanhoitopiirissä. Vuosittain tehdään noin tuhat lihavuusleikkausta.

Paljonko leikkaus maksaa?

Yksityissairaalassa se maksaa alimmillaan hieman alle 10 000 euroa. Osa ihmisistä hakeutuu yksityiselle osittain julkista puolta lyhyempien jonojen vuoksi. Toisaalta tähän leikkaukseen ei pidäkään päästä kovin nopeasti, jotta ehtii henkisesti valmistautua suureen elämäntapamuutokseen. Julkisella puolella maksu määräytyy sairaalapäivien mukaan. Monen mielestä näitä leikkauksia ei pitäisi tehdä julkisin varoin. Ne säästävät kuitenkin terveydenhuollon menoja valtavasti: lihavuusleikkaus maksaa itsensä takaisin yhteiskunnalle noin kuudessa vuodessa.

Miten siihen valmistaudutaan?

Ennen leikkausta sisätautilääkäri selvittää, onko lihavuuden taustalla jokin sairaus. Henkilö opettelee yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa uuden, leikkauksen jälkeisen ruokavalion. Ennen leikkausta hän noudattaa neljä viikkoa erittäin niukkaenergistä dieettiä. Sen tarkoituksena on poistaa rasvaa sisäelimistä, erityisesti maksasta, ja lisätä siten leikkauksen turvallisuutta.

Kuinka leikkaus tehdään?

Suomessa käytetään eri menetelmistä eniten mahalaukun ohitusleikkausta. Se on tähystysleikkaus, jossa elimistöstä ei poisteta mitään. Leikkauksessa ruoansulatuskanavaa muokataan niin, että mahalaukun yläosasta tehdään puolen desilitran kokoinen pussukka, joka toimii uutena mahalaukkuna. Jatkossa ruoka kulkee ensin ohutsuolessa ja imeytymisen mahdollistavat ruoansulatusnesteet yhdistyvät siihen vasta myöhemmin. Leikkausta harkitaan vasta, kun henkilö on yrittänyt karistaa kiloja ohjatuissa ryhmissä ja lääkkeillä. Annokset kutistuvat ja syödystä ruuasta aiempaa pienempi määrä imeytyy elimistöön. Toiseksi yleisimmässä leikkaustavassa mahalaukku kavennetaan kapeaksi putkeksi ja siitä poistetaan kaksi kolmasosaa. Toimenpide vaikuttaa annoskokoihin ja kylläisyydentunteeseen.

Lihavuusleikkaus edellyttää elämäntapojen muuttamista

Millaisia haittoja siihen liittyy?

Leikkauksessa voi tulla verenvuoto tai tehdyt suolisaumat voivat pettää. Leikkauksiin liittyy aina kuoleman riski, joka tässä tapauksessa on pienempi kuin vaikka sappileikkauksessa. Leikkaus voi heikentää tiettyjen vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä ja siksi leikatut saavat B12-vitamiinivalmiste-, monivitamiini- sekä kalkkiD-vitamiini-reseptit. Hyvin rasvainen ja sokeripitoinen ruoka voi tehdä huonon olon. Toisaalta tämä ohjaa ruokailutottumuksia terveellisemmiksi. Joskus nopea laihtuminen aiheuttaa sappikiviä, ja sappirakko ja -kivet pitää poistaa. Iho ei välttämättä ehdi mukaan nopeaan painonpudotukseen, ja poimuinen iho voi hankautua rikki ja tulehtua.

Kuinka nopeasti leikkauksesta toipuu?

Jos kaikki sujuu hyvin, sairaalassa kuluu päivä pari. Toisinaan syömisharjoittelu vie pidempään. Sairauslomaa tarvitaan pari kolme viikkoa. Liian pitkään ei kannata lomailla, sillä työarki auttaa rytmittämään ruokailua ja nopeuttaa toipumista.

Onko elintapoja muutettava?

Niitä on pakko muuttaa. Syy lihavuuteen on useimmiten elintavoissa. Leikkaus helpottaa ja osittain pakottaakin elintapamuutokseen.

Mitä jo leikattu sortuu ahmimaan?

Ahmimisesta tulee järkyttävän huono olo ja pienennettyä mahaa alkaa kiristää. Alkuvaiheessa ahmiminen on hengenvaarallista, sillä uusi pikkumaha saattaa revetä. Myöhemmin ahmiminen voi vähitellen venyttää mahaa ja annoskoot suurentua ja paino nousta.

Asiantuntijana gastrokirurgi Pipsa Peromaa-Haavisto, Hatanpään sairaala, Tampere.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 5/15.

Teksti: Virve Järvinen
Kuvitus: Kati Vuorento

Kommentoi

Kommentoi juttua: Auttaisiko lihavuusleikkaus?

Jarno

Työni puolesta tulin vilkaisemaan – hyvin on kattava esitys laihdutusleikkauksesta! Sen verran mainostaen täydennän, että avasimme nyt lihavuusleikkauschatin, jossa leikkausta harkitsevat tai sellaisessa jo käyneet voivat tulla kyselemään vaikeita ammattilaisilta: http://www.bariatricservices.eu/fi/lihavuusleikkaus

Siltä varalta, että haluat mieluummin tutustua leikkaukseen asiakaskokemuksien kautta, suosittelen vilkaisemaan http://www.bariatricservices.eu/fi/laihdutusleikkaus -linkin. 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.