Terveys

Ilmestyikö päähän kalju läiskä? Kyseessä voi olla autoimmuunisairaus alopecia

Alopecia aiheuttaa läiskittäistä hiustenlähtöä ja joskus myös muiden ihokarvojen irtoamista. Muut autoimmuunisairaudet ja atooppinen iho altistavat alopecialle.

Alopecia on tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa elimistö erehtyy luulemaan, että karvatupessa on jokin torjuttava asia, kuten mikrobi. Elimistö lähtee itse keräämään hiusten ympärille tulehdussoluja sekä vasta-aineita, kertoo Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs.

Tämän seurauksena hiuksen normaali kehitys keskeytyy, kasvukausi päättyy tavallista aikaisemmin ja hiukset alkavat irrota.

Alopecian toinen nimitys on pälvikalju, jota alopeciaa sairastavat eivät kuitenkaan toivo käytettävän. Moni toivoo, että taudin nimi muutettaisiin pelkäksi alopeciaksi, joten tässäkin jutussa puhutaan alopeciasta pälvikaljun sijaan.

Millaisia alopecian eri muodot ovat?

Alopecian eri muotoja ovat alopecia areata, alopecia totalis ja alopecia universalis.

Helpoin ja yleisin sairauden muoto on alopecia areata, jonka oireena on läiskittäinen hiustenlähtö. Läiskiä saattaa ilmaantua yksi tai enemmän. 

Toinen sairauden esiintymismuoto on alopecia totalis, jonka seurauksena karvoitus katoaa kokonaan pään alueelta. 

Kolmas ja harvinaisin muoto on alopecia universalis, jossa kaikki ihokarvat katoavat, myös kulmakarvat sekä ripset.

Hiukset kasvavat takaisin 70 prosentille alopecian eri muotoja sairastavista. Noin joka kolmannella läiskät paranevat kuudessa kuukaudessa ja joka toisella vuoden kuluessa. 

Millaisia alopecian oireet ovat?

Monilla alopecia ilmenee yksittäisenä tai yksittäisinä kaljuina läiskinä hiuspohjassa.

”Hiustenlähtöä on monenlaista. Erilaiset hiuspohjan sairaudet, infektiot sekä sienet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Kannattaa siis käydä lääkärissä varmistamassa diagnoosi”, Ijäs sanoo.

Monesti ihmisillä, joilla on alopecia, on kaljujen läiskien ympärillä niin kutsuttuja huomiohiuksia, jotka ovat noin puolen senttimetrin mittaisia.

Alopecian muodostuessa ihmisellä saattaa esiintyä päänahassa ärsytystä, kutinaa tai tunnottomuutta.

Ijäksen mukaan alopecian vaikeampiin muotoihin liittyy usein myös kynsimuutoksia. Ne voivat olla erilaisia: Sormien ja varpaiden kynsiin voi tulla kuoppamaisia muutoksia, epätasaisuutta sekä liuskoittumista. Kynsien väri voi myös muuttua harmahtavaksi. 

Alopecia. Nuori lähes kalju henkilö hymyilee.
Alopecian vaikeammat muodot ovat harvinaisia. Niissä hiukset lähtevät koko pään alueelta, ja myös muut ihokarvat voivat kadota.

Kuinka yleinen alopecia on?

Alopecia saattaa puhjeta missä iässä tahansa, ja se on sekä naisten että miesten sairaus. Sitä sairastaa Suomessa noin 2 prosenttia väestöstä, mutta luultavasti kaikki tapaukset eivät ole tiedossa.

Alopecian vaikeampia muotoja sairastaa 5 prosenttia sairastuneista. Näin ollen sairaus ei ole kovin yleinen, ja monet eivät ole kuulleetkaan siitä.

Taipumus alopeciaan säilyy pitkään: 30–50 prosentille sairastuneista ilmaantuu läiskiä uudelleen jossain vaiheessa elämää.

Monet alopeciaa sairastavat toivoisivat, että sairaudesta puhuttaisiin enemmän ja esimerkiksi mielenterveyteen liittyvään hoitoon pääsy ja peruukin saanti helpottuisivat.

Lue myös Anna.fi: Alopecia vei Ann-Marien, 44, hiukset ja kehon muut karvat: ”Sairautta enemmän kärsin aluksi huomiosta, jonka kohteeksi jouduin”

Kuinka nopeasti alopecian vaikeammat muodot etenevät?

Alopecian vaikeammat muodot voivat edetä nopeasti ensimmäisen läiskän ilmestyttyä. Helpompi muoto yleensä jää yhteen tai muutamaan läiskään.

”Sairauden etenemistä on mahdoton ennustaa. Jos ihmiselle tulee yksi läiskä, on mahdotonta sanoa, mihin suuntaan sairaus lähtee. Sen näkee ajan kanssa”, kertoo Ijäs.

Jos sairastuneen suvussa on vaikeampaa alopeciaa, ennuste on usein juuri vaikeampi muoto. Samoin, jos hiuksista lähtee yli puolet, se viittaa usein sairauden vaikeampiin muotoihin.

Mistä alopecia johtuu?

Alopecia voi tulla stressin seurauksena. Psykososiaalisten kuormitustekijöiden lisäksi myös erilaiset infektiot voivat laukaista elimistössä stressireaktion.

Jos ihmisellä on muita autoimmuunisairauksia, on hänellä suurempi riski sairastua myös alopeciaan. Atooppinen iho on myös yksi alopecian riskitekijä.

Alopecia voi olla myös perinnöllistä. Jos suvussa on todettu jokin alopecian muodoista, se voi periytyä tuleville sukupolville.

Millaista alopecian hoito on?

Alopeciaan ei ole varsinaista tehokasta ja parantavaa hoitokeinoa. Jos kyse on yksittäisestä alopecialäiskästä, voidaan kokeilla vahvoja kortisoniliuoksia kuureina.

Kortisoniliuosten hyötyä on vaikea arvioida, sillä alopecian helpoimmassa muodossa noin 80 prosentilla hiukset palautuvat lähes ennalleen.

”Tiedetään, että hiukset voivat kasvaa takaisin myös ilman liuoksia, joten sen vaikutuksista hiusten kasvuun on vaikea sanoa”, kertoo Ijäs.

Alopecian hoidossa on lisäksi testattu erilaisia herkistyshoitoja eli immunoterapiaa. Se tarkoittaa, että herkistävällä aineella yritetään aiheuttaa lievä kosketusyliherkkyysreaktio iholle ja näin kiihdyttää hiustenkasvua.

Lue myös: Tukka lähtee, mikä avuksi? Näin hoidat hiustenlähtöä

Onko alopecia vaarallinen?

Fyysisesti alopecia ei ole terveydelle vaarallista. Sairastuneet kokevat kuitenkin usein alopecian huonontavan elämänlaatua. Sairaus aiheuttaa stressiä ja huolta.

Ulkonäkö on monelle tärkeä asia. Hiustenlähtö voi aiheuttaa merkittävää kosmeettista haittaa, joka vaikuttaa mielenterveyteen negatiivisella tavalla.

Alopecian vaikeampiin muotoihin sairastuneet saavat maksusitoumuksen peruukkiin, jolloin sairauden saa mahdollisesti piilotettua.

”Alopeciaan ei ole olemassa niin sanottua hoitopolkua. Alopeciaan sairastuneen tulee olla itse aktiivinen, jotta psykososiaalinen puoli huomioidaan terveydenhuollossa”, Ijäs sanoo.

Milloin hiustenlähdön vuoksi on syytä lähteä lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua kaljujen läiskien takia ja selvittää mistä ne johtuvat: onko taustalla infektio, sieni tai alopecia. Kun hiustenlähdön syy on selvillä, voidaan aloittaa mahdollinen hoito.

Jutussa on käytetty lähteenä myös Iho-, Allergia- ja Astmaliiton opasta Alopecia areata (pdf).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ilmestyikö päähän kalju läiskä? Kyseessä voi olla autoimmuunisairaus alopecia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.