Terveys

Tukka lähtee, mikä avuksi? Näin hoidat hiustenlähtöä

Päänahka paistaa päälaelta ja aiemmin paksu ponnari on muuttunut ohueksi hiirenhännäksi. Lattiakaivossa sen sijaan hiuksia riittää. Hiustenlähtö on yleistä myös naisilla. Mikä avuksi, kun tukka lähtee?

Vaihdevuosi-ikäisistä naisista kahdella kolmesta hiukset ohenevat, tai niiden kasvu hidastuu silmin nähden. Kyse on normaalista vanhenemisesta, eikä sitä voi pysäyttää.

Päässä olevat hiusten kasvualustat eli hiusnystyt alkavat kutistua keski-iässä ja verenkierto niiden ympärillä heikkenee. Samalla hiusten lepovaihe pitenee ja kasvuvaihe lyhenee, jolloin yksittäinen hius irtoaa alustastaan entistä varhemmin.

Väriaineen tuotanto hiuksissa alkaa hiipua tyypillisesti viisissäkymmenissä, jolloin hiukset harmaantuvat. Harmaantunut hius on rakenteeltaan erilainen ja ohuempi kuin edeltäjänsä.

Lue myös: Nämä naiset eivät häpeä harmaita hiuksiaan

Millainen hiustenlähtö on epätavallisen runsasta?

Ihmiseltä lähtee normaalisti noin sata hiusta päivittäin, eikä tästä pidä huolestua. Hiusharjaan tai kaulukseen jääneitä hiuksia ei tarvitse alkaa laskea. Mutta jos tyynyliinalle jää iso tukko hiuksia, tai niitä kevyesti tukistettaessa käteen toinen, tai hiuksia lähtee läiskittäin, kannattaa lähteä ihotautilääkärin vastaanotolle.

Syy tavallista runsaampaan hiustenlähtöön voi olla sairaudessa, kuten kilpirauhasen toiminnan häiriöissä, tai lääkkeessä, esimerkiksi ehkäisypillereissä tai verenpaine- tai verenohennuslääkkeessä.

Läiskittäinen hiustenlähtö liittyy alopeciaan eli pälvikaljuun. Se on autoimmuunisairaus, jota hoidetaan esimerkiksi paikallisesti kortisonilla. Joillekin alopecia aiheuttaa hiustenlähtöä vain kerran elämässä, mutta joillain se palaa vuosien, jopa vuosikymmenten jälkeen.

Hiuksia harjassa

Uskaltaako tukkaa käsitellä, vai katoavatko loputkin karvat?

En kähertäisi hiuksia ihan joka päivä kuumalla raudalla, sillä kuuma haurastuttaa hiusta. Ammattilaisen tekemistä käsittelyistä tuskin on haittaa, sillä ammattilaiset tietävät, kuinka usein ja millä aineilla hiuksia voi muokata.

Päänahan yletön kuormittaminen muotoilutuotteilla estää hiuspohjan ravinnon saannin. Siksi päähän ei kannata suihkauttaa ja lorauttaa aineita monesta pullosta, ja muotoilutuotteet pitää pestä huolella pois. Silikonia sisältävät tuotteet kannattaa jättää kokonaan käyttämättä, sillä silikonista jää päänahkaan tukkeeksi kunnon kerros.

Pompulan paikkaa kannattaa vaihdella. Se ei irrota hiuksia juurestaan, mutta aina samaan paikkaan laitettuna se voi katkoa hiuksia.

Paraneeko tukan kunto syömällä?

Hiukset saavat ravintonsa verenkierrosta. Välimerellinen ruokavalio tuottaa verenkiertoon myös hiuksille hyödyllisiä aineita. Siinä on paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä ja pehmeitä rasvoja, ja sen proteiini on pääosin hyvälaatuista kasvi- ja kalaproteiinia.

Hiusten kasvuun markkinoidaan monenlaisia ravintolisiä. Niiden tehosta ei ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä. Niitä voi kokeilla, mutta ei kannata odottaa ihmeellisiä tuloksia.

Joskus syy hiustenlähtöön voi olla raudanpuutteessa, jolloin tarvitaan rautalisää. Sen tarve selviää verikokeella.

Hidastaako stressinhallinta hiusten harvenemista?

Jos stressillä tarkoitetaan henkistä kuormittumista, se ei lievänä vielä hiuksia haittaa. Mutta jos ihminen on niin kuormittunut, että hän ei nuku ja syö kunnolla, yleiskunto heikkenee ja tämä heijastuu hiuksiin. Hiustenkin kannalta on hyvä estää stressiä kasvamasta liian isoksi.

Lääketieteessä stressillä ymmärretään eri asiaa kuin puhekielessä. Esimerkiksi vaikea infektio tai laihtuminen voi aiheuttaa elimistössä stressitilan, johon hiukset reagoivat viiveellä. Kun potilas tulee lääkärille hiustenlähdön vuoksi, lääkäri kysyykin, onko potilas sairastanut puoli vuotta aiemmin jonkin hankalan taudin. Stressireaktion aiheuttama hiustenlähtö on yleensä tilapäinen.

Lue myös: Stressin hoito: näin selviät kun paineet ylittävät voimavarat

Hoituuko hiustenlähtö lääkkeillä?

Minoksidiiliä sisältävä paikallisvaleluliuos auttaa osaa potilaista. Tablettimuotoinen minoksidiili on kehitetty alkujaan verenpainelääkkeeksi. Jotkut hyötyvät suun kautta otettavasta spironolaktonilääkkeestä. Se on alun perin nesteenpoistolääke, jollaisena sitä käytetään selvästi isompia annoksia kuin hiustenlähdön hoidossa.

Vaikka finasteridi on tarkoitettu miesten hiustenlähtöön, toisinaan sitä käytetään myös naisilla. Näin tehdään kuitenkin vasta vaihdevuosien jälkeen, sillä tämä lääke voi vaikuttaa sikiön sukupuolielinten kehittymiseen.

Lääkkeiden käyttö vaatii kärsivällisyyttä, sillä tuloksia saa odottaa jokusen kuukauden. Finasteridi- ja minoksidiililääkitystä käytetään loppuelämän ajan.

Mitä muita hoitoja on olemassa tukanlähtöön?

Hiusten kasvua voidaan koettaa aktivoida kasvutekijä- eli PRP-hoidolla ja mesoterapialla. PRP:ssä päänahkaan pistetään potilaan omasta verestä erotettua verihiutalerikasta plasmaa. Ajatuksena on että verihiutaleiden kasvutekijät parantavat uusien solujen lisääntymiskykyä.

Mesoterapiassa päänahkaan pistetään neulalla pieniä reikiä, joiden kautta päänahkaan viedään hiusta kasvattavia aineita. Ihoon tehty reikä käynnistää haavan oman paranemisprosessin, joka voi elvyttää verenkiertoa ja lisätä paikallisten kasvutekijöiden erittymistä.

Näitä hoitoja voi kysyä esteettiseen hoitoon suuntautuneilta ihotautilääkäreiltä ja sairaanhoitajilta. Hoitoja tarvitaan yleensä useita.

Hiustensiirrot ovat miehillä tavallisempia, mutta niitä tehdään jonkin verran myös naisille. Niistä voi kysyä plastiikkakirurgeilta.

Asiantuntijana ihotautilääkäri Anna Hjerppe, Terveystalo ja Eiran sairaala.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tukka lähtee, mikä avuksi? Näin hoidat hiustenlähtöä

Locerin

Hiustenlähtö hoito – http://nplink.net/fNFI81Hg Locerin toimii!!! Olen syönyt 3 tablettia päivittäin muutaman kuukauden ajan ja eron todellakin jo huomaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.