Terveys

Kuka sairastuu rintasyöpään? Sairaus on yleisempää tietyissä ammateissa ja tietyillä paikkakunnilla – tarkista jutusta, kuulutko riskiryhmään

Rintasyöpä on yleistynyt sitä mukaa Suomessa, kun elintaso on noussut ja perheiden lapsiluku pienentynyt. Tietyissä väestöryhmissä rintasyöpä on paljon yleisempää kuin toisissa.

Rintasyöpä. Tämän diagnoosin saa vuosittain noin 5000 suomalaisnaista.

Rintasyöpä onkin elintason nousun myötä vauhdilla lisääntynyt sairaus. 1950-luvulta lähtien rintasyöpädiagnoosin saamisen todennäköisyys on lähes nelinkertaistunut Suomessa.

Pohjoismaista Suomessa on Tanskan jälkeen toiseksi eniten rintasyöpää. Seuraavina tulevat Ruotsi, Norja ja Islanti. Rintasyöpä on yleistä muissakin Europpan vauraissa maissa sekä Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa jaUudessa-­Seelannissa.

Kehitysmaissa rintasyöpää ei sen sijaan juuri ole, mutta kehittyvissä maissa, kuten Intiassa, siihen sairastuneiden määrä on alkanut lisääntyä.

Kenellä sitten on lisääntynyt riski sairastua Suomessa rintasyöpään?

Näissä ammateissa on eniten rintasyöpää

Rintasyöpää on enemmän koulutetuilla kuin kouluttamattomilla naisilla.

Ylimmillä toimihenkilöillä on noin puolitoistakertainen riski sairastua rintasyöpään verrattuna kouluttamattomiin aputyöntekijöihin”, epidemiologian professori, Suomen syöpärekisterin tutkimusjohtajan tehtävästä hiljattain eläköitynyt ­Eero Pukkala sanoo.

Myös yötyö lisää rintasyövän riskiä. Melatoniini, jota erittyy pimeällä nukkumisen aikana, on rintasyövältä suojaava tekijä.

Lentoemännillä, jotka lentävät aikavyöhykkeiden yli, on tuplasti rintasyöpää muuhun väestöön verrattuna. Kyseessä voi olla aikaerorasitukseen liittyvä hormonaalinen asia.

Rintasyöpä on harvinaisin ihmisillä, jotka tekevät fyysisesti raskasta ­työtä. ­Pohjoismaisissa tutkimuksissa sitä on havaittu vähiten kalastajilla, puutarhureilla, metsureilla ja hitsaajilla. Eniten rintasyöpää on ollut toimittajilla, lääkäreillä, virkamiehillä ja taiteilijoilla.

Yötyö lisää rintasyövän riskiä. Melatoniini, jota erittyy pimeällä nukkumisen aikana, on nimittäin rintasyövältä suojaava tekijä.

Näillä paikkakunnilla sairastutaan useammin rintasyöpään

Rintasyöpää esiintyy muuta Suomea enemmän Helsingissä, Espoossa, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä – eli siis suurissa kaupungeissa.

Näissä kaupungeissa riski sairastua on lähes kaksinkertainen verrattuna esimerkiksi Koillismaalla asuviin naisiin, joilla riski on Suomessa pienin.

Sairaanhoitopiireittäin tarkasteltuna rintasyöpä oli vuonna 2016 vähäisintä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Länsi-Pohjassa ja Pohjois-Karjalassa. Samoin Hämeessä.

Rintasyövän taustalla on usein hormonaalisia syitä

Myös elämän muuttuminen on vaikuttanut rintasyvövän lisääntymiseen. Naiset opiskelevat pidempään, hankkivat lapset vanhempina ja tekevät niitä vähemmän. Tyttöjen puberteetti on aikaistunut ja aikuisten naisten menopaussi myöhentynyt. Vaihdevuosissa moni käyttää hormonikorvaushoitoa.

Tämä kaikki liittyy hormoneihin, ja rintasyövän taustalla on usein juuri hormonaalisia syitä. Kun ei olla raskaana tai ­imetetä, naisen elimistö tuottaa estrogeenia pitkään ja paljon, mikä on ­yhtey­dessä osaan rintasyövistä.

Mutta nykymaail­massa lasten hankkimiseen ei sovi puuttua suosituksin.

”Ei lapsia ryhdytä tekemään teini-iässä sen takia, ettei tulisi rintasyöpää. Eikä naisille voi mennä sanomaan, että mitäs teit lapsia niin myöhään ja niin vähän”, Syöpärekisterin johtaja Nea Malila sanoo.

Rintasyövän ennuste on onneksi Suomessa hyvä. Se on yksi hyväennusteisimmista syöpälajeista: alle 70-vuotiaina todetuista rintasyövistä paranee yli 90 prosenttia.

Mistä rintasyövän yleistyminen oikein johtuu? Lue lisää Kotilieden numerosta 7/2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuka sairastuu rintasyöpään? Sairaus on yleisempää tietyissä ammateissa ja tietyillä paikkakunnilla – tarkista jutusta, kuulutko riskiryhmään

Turhaa valitusta

Hyssytellen ja päätä silitellenhän monista naistenkin ongelmista saa puhua, ettei vaan satuteta mieöialahermoon.
Joka tuutista tulee mitä ihanimpia naisten vaiva-hoito-lääke-vempain mainoksia niin, että kaurapuurokin aamulla jo alkaa maistua niiltä.
Mainostajat saa tokaista ja tarjota mauttomuuksiaan ihan mitä vaan, mutta oikeasta vaivasta ja ulkonäköön vaikuttavista asioista ei saa kenellekään itselleen sanoa, kertoa totuuksia ja tarjota hoito-ohjeita. Loukkaantuu pian.
Voi tätä kaksinaismoraalista nykymaailmaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.