Terveys

Mistä kuukautisten hyytymät johtuvat? Ovat yleensä harmittomia, mutta joskus merkki sairaudesta

Kuukautisvuodon mukana tulevista pienistä verihyytymistä ei yleensä tarvitse huolestua. Ne ovat tavallisia etenkin silloin, jos kuukautiset ovat runsaat. Lue, milloin verihyytymien vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin.

Kuukautisvuodon seassa saattaa olla pienen kolikon kokoisia ja väriltään kirkkaanpunaisia tai tummia verihyytymiä. Nistä ei tarvitse huolestua, sillä kuukautisten hyytymät ovat merkki normaalista veren hyytymisestä, synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta kertoo.

Lue myös: Milloin kuukautisvuoto on liian runsasta? Näin mittaat vuodon

”Kun kuukautisverta vuotaa kohtuun ja emättimeen, se voi valua joko suoraan ulos tai jäädä emättimeen esimerkiksi makuuasennon tai kuukupin käytön vuoksi. Paikalleen jääneen veren hyytyminen on normaali ilmiö, eikä siitä tarvitse huolestua.”

Mistä kuukautisten hyytymät johtuvat?

Veren hyytymistaipumus estää kehoa vuotamasta kuiviin. Jos esimerkiksi saa haavan, veren hyytymisjärjestelmä moninaisine hyytymistekijöineen aktivoituu ja veri alkaa hyytyä, jotta elimistö ei menettäisi liikaa verta. Hyytymiä tulee siksi helposti etenkin vuodon runsaimpina päivinä.

Häiriö veren hyytymisessä voikin olla syynä runsaisiin kuukautisiin. Naisilla, joilla on niukat kuukautiset, ei välttämättä esiinny hyytymiä lainkaan.

”Kun vuotoa on niukasti, veri ei hyydy, koska elimistön ei tarvitse suojautua kuiviin vuotamiselta. Jos vuoto puolestaan on runsasta, tulee hyytymiäkin luonnollisesti enemmän”, kertoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Mikä syynä runsaisiin kuukautisiin?

Monet naiset kärsivät jossain vaiheessa elämäänsä liian runsaista kuukautisista. Jopa kolmasosa naisista kokee runsaiden kuukautisten haittaavan elämäänsä. Kuukautiset muuttuvat usein runsaammiksi vaihdevuosia lähestyttäessä, jolloin ne liittyvät todennäköisesti keltarauhashormonin vähentymiseen.

Runsas kuukautisvuoto voi johtua myös ylipainosta, kilpirauhasen vajaatoiminnasta, diabeteksesta, sydän-, munuais- ja maksasairauksista, kohdun sisällä olevasta polyypista tai myoomasta sekä verenvuototaipumuksesta. Ehkäisymuodoista kuparikierukka voimistaa kuukautisia.

Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin verihyytymien takia?

Mikäli kuukautisvuodossa on hyytymiä, on se yleensä merkki liian runsaista kuukautisista. Runsaat kuukautiset kannattaa hoidattaa niukemmiksi, sillä ne voivat heikentää elämänlaatua ja altistaa raudanpuuteanemialle. Hemoglobiini ja varastorauta eli ferritiini laskevat, jos kuukautisvuoto on runsasta, mikä usein aiheuttaa väsymystä ja heikon olon.

Hemoglobiini ja ferritiini eivät kuitenkaan vaikuta veren hyytymiseen tai kuukautisvuodon runsauteen.

”Varastoraudan määrä ei vaikuta kuukautisten runsauteen, vaikka kuukautisten runsaus vaikuttaakin varastoraudan määrään. Runsaita kuukautisia ei saada niukemmiksi rautalisällä. Tehokkain ja riskittömin hoitokeino runsaiden kuukautisten hillitsemiseen on hormonikierukka”, Ahonkallio summaa.

Verihyytymät eivät varsinaisesti vaadi lääkärin vastaanotolle hakeutumista. Joissakin tapauksissa ne kuitenkin saattavat olla oire bakteeripohjaisille tulehduksille, lantionpohjan tulehdukselle tai endometrioosille. Jos kuukautisvuodon hyytymät huolestuttavat, niistä kannattaa mainita gynekologille.

”Ratkaisevaa on kuitenkin kuukautisvuodon määrä, eikä se tuleeko hyytymiä vai ei. Lääkäriin kannattaa hakeutua silloin, jos vuoto on häiritsevän runsasta, ei pelkkien hyytymien takia”, muistuttaa Heikkinen.

Lue myös: Näin helpotat kuukautiskipuja luonnollisesti – 5 helppoa tapaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä kuukautisten hyytymät johtuvat? Ovat yleensä harmittomia, mutta joskus merkki sairaudesta

Huolestunut mies

”Varastoraudan määrä ei vaikuta kuukautisten runsauteen”. Jotenkin jännästi kuitenkin ei-aneemisilla raudanpuutteisilla on niagara-kuukautiset lakanneet kun ovat rautainfuusion saaneet. Osaisiko joku asiantuntija selittää miksi edellä mainitusta huolimatta naisille ensisijaisesti tuputetaan hormonikierukkaa tietämättä ensin onko kyseisellä henkilöllä jo valmiiksi hormonitasapainon ongelmia?

Isabel

Hmm… No mä ainakin sain juuri sillä omat kk ”normaaliksi”, tai melkeinpä voisin sanoa että olemattomaksi, kun aloin syömään rautalisää. Ferritiini oli 16 ja vuoto ihan hirveä. Pikkuhiljaa sekin asia muuttui ku Ferritiini nousi….

Raudaton vuori

Jäi tekstistä ihmetyttämään heti alusta lause ”Kuukautisvuodon seassa saattaa olla pienen kolikon kokoisia ja väriltään kirkkaanpunaisia tai tummia verihyytymiä”. Siis pienen kolikon kokoisia? En sellaisia osaisi hyytymiksi laskea, kun omissa menkoissa aika lailla joka kerta yksi tai useampi pienen tulitikkuaskin kokoinen ja useita pienempiä (ja toisinaan isompiakin) hyytymiä. No, vuoto ollutkin aina (yli 30v) hankala, hillintä Caprilonilla ei tehokasta, 8v sitten anemiadgn ja vajaa vuosi sitten diagnoosi vakavasta raudanpuutteesta ja rautatabumäärää nostettiin. Lekuri totesi viime labrojen jälkeen, että infuusion myötä voisivat menkat rauhoittua, koska niin on monella käynyt. Höpöjä puhuu siis tässä tekstissä ”asiantuntija” ferritiinin vaikutuksesta vuotoon!

Kyllä nyt on helppoa olla

Itselläni ja monella tutullani raudan syönti on auttanut normalisoimaan vuodon määrän. Ja kaikilla lähtökohtaisesti ollut alhainen ferritiini. Jäin myös ihmettelemään tekstin väitettä, ettei raudan syönti auttaisi vuodon runsauteen. Tämä olisi mielenkiintoinen tutkimuksen aihe.

Irmeli

Tämän jutun asiantuntijalääkäri ei tiedä mistä puhuu. Matalan ferritiinin ja runsaiden kuukautisten yhteys on selvä kuten muut kommentoijatkin ovat todenneet.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.