Terveys

Milloin kuukautisvuoto on liian runsasta? Näin mittaat vuodon

Runsaat kuukautiset voivat haitata elämää ja heikentää vointia. Mistä tietää, ovatko omat kuukautiset liian runsaat? Gynekologi ja seksuaaliterapeutti Jonna Salonen kertoo milloin kuukautisvuoto on liian runsasta.

Runsas kuukautisvuoto voi haitata elämää ja jopa aiheuttaa anemiaa. Kuukautisvuodon määrän mittaamiseen on olemassa erilaisia keinoja, joiden avulla voidaan selvittää onko vuoto normaalia vai liian runsasta. Yhden kuukautiskierron aikana vuotoa tulee keskimäärin 80 millilitraa ja kuukautiset kestävät yleensä 2–7 vuorokautta. Useimmiten kuukautisten ensimmäisinä päivinä vuoto on runsaampaa.

Lue myös: Runsaat kuukautiset ovat joka 3. naisen riesa – avuksi hormonikierukka tai lääkitys

”Hyvä keino vuodon määrän arvioimiseen on se, miten usein joutuu vaihtamaan sidettä tai tamponia, joutuuko käyttämään sidettä ja tamponia yhtä aikaa tai tuleeko kuukupin kanssa ylivuotoja ja joutuuko sitä vaihtamaan kovin tiheästi”, kertoo gynekologi ja seksuaaliterapeutti Jonna Salonen.

Siteen ja tamponin tiheänä vaihtovälinä pidetään alle 1–2 tuntia. Myös kookkaat hyytymät vuodossa, yölliset ylivuodot ja hemoglobiinin laskeminen anemian puolelle ovat merkkejä liian runsaasta kuukautisvuodosta.

Lue myös: Ferritiini eli rauta-arvo – Mitä alhainen ferritiiniarvo kertoo, ja miten se voidaan hoitaa?

Haittaako kuukautisvuoto elämää?

Kuukautisten runsautta voidaan kartoittaa kuvallisella pisteytysjärjestelmällä, jossa kuvien perusteella arvioidaan, miltä siteet ja tamponit kuukautisten aikana näyttävät, ovatko ne täysin läpimärkiä vai onko vuodon määrä normaali. Vastauksista saa tietyn määrän pisteitä, joilla vuodon suuruutta voidaan arvioida.

Vuodon määrää voi olla itse vaikea arvioida. Usein paras mittari runsaille kuukautisille on oma vointi ja se, miten paljon kuukautiset haittaavat elämää.

”Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa veriarvojen laskua ja anemiaa, mistä saattaa seurata monenlaisia oireita, kuten esimerkiksi väsymystä. Jos töissä tai koulussa oleminen alkaa olla hankalaa siksi että ylivuodot kiusaavat ja sidettä on vaihdettava tunnin välein, se on merkki siitä, että vuoto on liian voimakasta”, Salonen toteaa.

Kärsitkö välivuodoista tai yhtäkkiä lisääntyneestä vuodosta?

Kuukautiset kestävät tavallisesti 2–7 vuorokautta. Joskus vuoto voi kestää pidempäänkin, mutta on silloin yleensä niukempaa.

”Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli kuukautisten pituus yhtäkkiä kasvaa reippaasti tai jos kuukaudessa on enemmän vuotopäiviä kuin vuodottomia päiviä”, Salonen kehottaa.

Myös välivuodot, vuodon määrän yhtäkkinen lisääntyminen ja mahdolliset verenvuototaipumuksen merkit on syytä selvittää lääkärissä. Jos runsaan vuodon lisäksi saa helposti mustelmia ja kärsii toistuvista nenäverenvuodoista, voi taustalla olla verenvuototaipumus.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin kuukautisvuoto on liian runsasta? Näin mittaat vuodon

Hemppa

Hemoglobiini ei kuitenkaan kerro raudan tasosta mitään. Ferritiini olisi parempi mitata.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.