Hyvinvointi

Tee värianalyysi ja selvitä, mitkä värit saavat sinut hehkumaan – tätä väriä kannattaa lähes jokaisen välttää!

Värianalyysin avulla voi välttyä hutiostoksilta vaatekaupassa. Näin selvität, oletko väreiltäsi kevät-, kesä-, syys- vai talvi-ihminen.

Kauppojen hyllyt notkuvat kauden trendivärejä; sinapinkeltaista, okraa, oliivinvihreää ja oranssia. Mikä neuvoksi, kun myyjä kehottaa ostamaan sinapinkeltaisen poolon, vaikka se ei mielestäsi sovi sinulle etkä oikeastaan pidä koko väristä? Siitä huolimatta päädyt ostamaan paidan vain todetaksesi kotona, että teit taas yhden hutiostoksen. Värianalyysi eli se, mitkä värit sopivat parhaiten pukeutumisessa, meikissä ja hiuksissa, voisi estää hutiostokset.

Lue myös: Haluatko rauhoittua? Valitse tätä väriä ympärillesi!

”Kaikki värit eivät sovi kaikille, siksi kannattaa selvittää, mitkä värit saavat juuri sinut hehkumaan. Kun tietää oman värimaailmansa, voi välttyä helpommin virheostoksilta, kuten sinapinkeltaisilta vaatteilta, jotka eivät sovi kuin tietylle värityypille”, kertoo stylisti-tietokirjailija Sohvi Nyman.

Värianalyysi tehdään kokeilemalla erilaisia värinäytteitä ihoa vasten ja valitsemalla käyttöön ne, jotka parhaiten soveltuvat kunkin omaan ihon väriin.

Värianalyysi: oletko kevät-, kesä-, syksy- vai talvi-ihminen?

Ihmiset jaetaan värianalyysissa kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-ihmisiin sen mukaan, minkälainen iho on ja minkä väriset silmät ovat.

Värianalyysissa puhdistetaan kasvoilta meikki ja hiukset peitetään myssyn sisään, koska analyysi perustuu silmien ja ihon pohjaväriin. Kasvoille ja hartioille asetellaan eri värisiä kankaita, joilla testataan, minkä vuodenaikatyypin värimaailma sopii kellekin parhaiten. Mitä tapahtuu, kun kasvoille laitetaan kesäihmisen vihreä? Saako se ihon hehkumaan vai tekeekö sen kalpeaksi? Muodostuuko kasvoille varjoja ja juonteita? Tuleeko ihosta samea?

Värianalyysi kestää puolestatoista kahteen tuntiin. Kun oma värimaailma on selvillä, analyysista saa mukaansa väripaletin, jonka avulla oikeanväristen vaatteiden, asusteiden ja meikkien ostamisesta tulee helpompaa.

Vain 12 prosenttia suomalaisista näyttää hyvältä mustassa

Väärät värit vanhentavat ja saavat näyttämään sairaalta ja kalpealta.

”Musta on väreistä pahimpia. Se sopii kasvoja vasten ainoastaan talvi-ihmisille, joita on suomalaisista vain 12 prosenttia. Jos ei kuulu talvi-ihmisiin, musta poolopaita vanhentaa ja korostaa ryppyjä, juonteita ja tummia silmänalusia. Musta poolo saa aikaan kaksoisleuan, kun vaate heijastaa leuan alle varjon”, Nyman muistuttaa.

värianalyysi, nainen mustassa paidassa

Löydä oikeat värisävyt itsellesi – sopiiko sinulle omenan- vai nurmikonvihreä?

Sopivan hiustenvärin, meikkisävyt ja jopa korujen värimaailman saa selville värianalyysin avulla. Lämpimiä värimaailmoja edustaville syksylle ja keväälle sopivat kultaiset, pronssiset ja punakultaiset korut. Talvelle ja kesälle puolestaan sopii hopea, valkokulta ja platina.

”Viileälle kesäihmiselle sopii parhaiten vaalea tukka. Jos hiukset onkin värjätty mahongin väriseksi, väri ei ole viileälle kesätyypille paras mahdollinen. Silloin kannattaa suunnata analyysista saadun väripaletin kanssa kampaajalle. Väripaletista löytyvät hiusten värisävyt korostavat omaa värityyppiä ja saavat ihon hehkumaan.”

Väreissä on erilaisia sävyvaihtoehtoja, joiden joukosta etsitään itselle parhaiten sopiva värisävy.

”Usein värianalyysiin tulevat sanovat, että heille ei kerta kaikkiaan sovi vihreä. Vastaan siihen aina, että et vain ole vielä löytänyt sinulle sopivaa vihreän sävyä. Omenanvihreän sijasta se saattaa olla vaikkapa nurmikonvihreä”, Nyman toteaa.

Väripalettiin valitut värit sopivat toisiinsa ja halutessaan niitä voi yhdistellä miten tahansa.

”Kiireisiä aamuja helpottaa, kun vaatekaapissa on oman värimaailman vaatteita, jotka saavat kasvot hehkumaan. Kun värit ovat kohdillaan, ei hiusten juurikasvukaan näytä niin pahalta. Myös vähempi meikki riittää, kun kasvoja vasten on oikeat värit.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tee värianalyysi ja selvitä, mitkä värit saavat sinut hehkumaan – tätä väriä kannattaa lähes jokaisen välttää!

Hämmentynyt

Olipas taas hankalaa yrittää miettiä omalle kohdalle, koska mikään ei oikein sopinut. Ulkonäkökuvauksen mukaan olisin kesä. Kuitenkaan kesään liitetyt värit eivät mielestäni ole itselleni sopivia värejä. Tummanharmaa, puuterinvärinen ja kirkkaanpunainen on mielestäni mulle erityisen hyvin sopivia värejä. Myös musta ja valkoinen sopii hyvin ja oikeastaan mikään väri ei pahasti riitele kasvojen kanssa. Olen muutenkin yrittänyt selvittää käykö mulle meikeissä kylmät vai lämpimät sävyt ja nyt vuosien testailujen jälkeen olen päätynyt siihen tulokseen että olen ilmeisesti neutraali. 🤔

ANiS

Joo älkää huoliko. Noilla yleistyypeillä ei paljon analysoida kun joka tyypille löytyy poikkeuksia. Moneille tyypeille sopii sävyjä ”toisen tyypin” paletista. On ruskeasilmäisiä kesätyyppejäkin. Ja musta ei todellakaan ole vain talven väri kun sitäkin löytyy murrettuna eri sävyihin ja voi yhdistellä eri asioitten kanssa. Sama valkoisessa. Kannattaa analysoida itse ja vertailla mitä kaapista löytyy niin alkaa näkemään mikä käy tai ei. Luota silmiisi(jos uskallat) 😉

Vihreäsilmäinen kesä

Tämä oli niin yksinkertaistettu juttu, että vaikea sitä onkin soveltaa. Parasta olisi, jos voisi osallistua värianalyysiin joko yksin tai ryhmässä. Kun vääriä ja oikeita värejä näkee ihoaan vasten, tajuaa kyllä idean.

kesä tai talvi

Nuorena, ehkä 30-kymppisenä kävin värianalyysissä. Olin muistaakseni talvi tai sitten kesä. Nyt lähes 40 vuotta myöhemmin en vieläkään tiedä, mikä olen. Käytän niitä värejä, joista itse pidän. Ne saavat minut voimaan hyvin ja silloinhan ne saavat minut hehkumaan, vai miten se oli…

LeenaT

On olemassa versio, jossa on 9 väriryhmää. Se toimii. Tutustuin ideaan Saksassa parilla kurssilla.

Ei löydy vaatteita

Mikään esitellyistä ”värianalyyseistä” ei sopinut. Minulle sopivat parhaiten puhtaat ja voimakkaat värit: Turkoosi, punainen, vihreä, magenta… Vihreä-kullanruskea silmien väri, luonnostaan kylmän tummat kulmat, vaaleat hiukset. Pastellit, harmaa, siniset, beesi,violetti, luumu, viininpunainen, ruskavärit tai valkoinen eivät käy ollenkaan. Mikä vuodenaika siis olen?

Ikävä kyllä vaatetarjonta on Suomessa surkea, on sitten kyse väreistä ja kuoseista tai laadusta ja malleista.

Caija

Väriasteikot valmisvaatteissa ovat kovin rajatut.Siksi ostankin hyvin harvoin valmisvaatteita. Käyn Kirpparilla tai ompelen itse. Hyvin varustetut kangaskaupat ovat pullollaan ihania kankaita.

Haihi

Olen viileä kevät ja en ole artikkelin kaltaista kuvausta keväästä lukenut koskaan? Tuntui melkein kuin kesä ja kevät olisi tässä mennyt sekaisin.

kesäinen

80-luvulla kävin värianalyysissä ja tulos oli kesä. Tykkään ja käytän kesän värejä.

Outi

Sama täällä, olen kesä ja rakastan värejäni. Valkoista en tosin paljon käytä.

Tahita

Kävin itse värianalyysissä joskus viime vuosituhannella ja olen kevät… suuntaan kesä. Ja se pitää paikkansa, vaikka me ihmiset ”tummumme ” iän myötä. Siis hiukset ja iho. Löysin ne omat värit ja sain myös miehen päähän menemään, että violetti, viininpunainen, keltainen ja tummasininen ei ole mun värejä ja niitä en käytä. Turkoosi, lohenpunainen, kamelinruskea, luonnonvalkoinen ja kissankellonsininen on parhaat värit.

Eka kerta pieleen

Olen lämmin syksy, mutta ihoni ei ole oliivinen, enkä ole tumma, vaan tummentunut blondi. Pisamia, voimakkaan vihreät silmöt kullanvärisillä pilkuilla ja punapigmenttiäkin löytyy. Vahvat, murretut värit ovat ehdottomasti parhaita. Ensimmäinen analyysi sai minusta kevään ja värit tuntuivat oudoilta ja valjuilta. Eivät lainkaan omilta. Kun sitten menin värianalyysiin uudelleen eri tekijälle, näin itsekin selvästi eron.

Jaanukkainen

Kahden analyysin mukaan olen kesä ja viimeisimmän mukaan vastakohtainen kesä eli minulle sopivat myös jotkut talven värit. Ennen analyysejä pidin erityisesti kesäihmisen väreistä, mutta olen aina käyttänyt myös mustaa enkä ole huomannut sen mitenkään vanhentavan minua. Kesä-talvi -tuloksesta huolimatta minulle sopivat myös tietyt punaisen ja vihreän sävyt, koska hiuksissani on kuin onkin jonkin verran punapigmenttiä… siksi oma ennakko-oletukseni kääntyikin syksyn suuntaan. No, joka tapauksessa käytän edelleen niitä värejä, joista itse pidän. Analyysien myötä löysin kuitenkin kauniin vaalean keltaisen, jota en aiemmin osannut ollenkaan käyttää. Kirkas keltainen ja oranssi ei sovi minulle ollenkaan hiusten punapigmentistä huolimatta. Lienenkö lopulta sitten kesä-syksy-talvi ? 🙂

RIITU

Ennen käytin paljon lämpimiä sävyjä. Hiukseni olivat punertavan ruskeat ja pitkät. Nyt Hiukseni ovat edestä vaaleat ja muualta vaalean harmaat. Olen huomannut että kirkas sininen ja Pinkki on tullut uusina väreinä vaatteisiini. Muista väreistä en niinkään ole varma.

Kaneliomppu

Olen käynyt värianalyysissä ja olen viileä talvi käytän paljon mustaa ja se sopii minulle, pidän raidoitetuista hiuksista, vaikka olen aika tumma luonnostaan, taivaan sininen, turkoosi, violetti, ruohon vihreä, viininpunainen, huurteiset värit ovat upeita niistä vaaleansininen ja vaaleanpunainen, pinkki, joulunpunainen on joskus piristävä väri, mustavalko kuviot ovat puseroissa lempparit!

Pirjo

Ihan uteliaisuutta, missä kävit värianalyysissä? Kiinnostaisi kovasti jos löytyy pääkaupunkiseudulta.

Kaneliomppu

Pirjolle
Moi olen käynyt Oulussa, MP-Salon Kampaamossa, suosittelen. Olen tyytyväinen analyysin tulokseen!

Tuula

Olen Talvi, tämä on monen ammattilaisen toteama. Ja yllätys yllätystä, silmäni ovat kirkkaan vihreät ! Ja hiukseni vaaleat. Mutta,juuri noita värejä käytän, oikeastaan jo ennen testejä, ihan luonnostaan. Koska pidän niistä, ja ne oikeasti tuovat hehkun kasvoilleni.

yksi vaan

Musta ja kirkkaanpunainen ei ole minun värejäni, tiedän sen ilman mitään analyysejä. Eräs takkikauppias yritti kaupata minulle mustaa takkia. Malli oli hyvä ja myyjä kehui sen sopivan minulle hyvin. Valittelin, ettei musta vaan ole minun värini. Kaiveli sitten samaisen takin toisen värisenä. Kun sain sen päälleni, tuo myyjä totesi, että olin aivan oikeassa, ettei musta sovi minulle, hän ei olisi uskonut muutosta ulkonäössäni, jos ei olisi itse nähnyt vaikutusta. Kaikki vaan yleensä halusivat ostaa mustan takin.

Ihmettelen, miksi monet värjäävät tukkansa mustaksi, kun harvalle se sopii. Viime vuosina tuo trendi on onneksi vähentynyt.

Joopajoo

Ihan täyttä humpuukia ja epävarmojen ihmisten rahastusta nämä värianalyysit ja ihmisten jako neljään vuodenaikaan.

Kyllä sen näkee peilistä mikä väri itselle sopii ja mikä ei.

Vastuullista

Ostan aina vaatteet istuvuuden mukaan ja miten ne voi yhdistellä. Ja muutenkin pitää olla käytännöllisiä ja mielellään ajattomia.

ihmetyttää

Ei vastaa ihan aiemmin oppimaani. Olen ymmärtänyt, että kesäihmiset usein ruskettuvat helposti ja kevätihmiset ovat vaaleampia, usein punapäitä jotka eivät niin paljoa rusketu. Itse olen ehkä keväinen kesä ja rusketun ihan kunnolla kesäisin. Lisäksi tietääkseni myös kevättyypillä voi olla ruskeat silmät. Olikohan toimittaja ihan perillä asioista?

ADHD-äiti

Omat värini ovat niin epämääräisiä, että moni kauneudenalan ammattilainen on analysoinut minut väärin syksyksi.
Ihonvärini on suomalaiseksi tumma, oliivin sävyinen, eivätkä verisuoneni näytä ihon läpi sinisiltä eivätkä vihreiltä vaan lähinnä violeteilta. Hiukseni ovat luonnostaan tumman suklaan väriset, ja silmäni kirkkaan harmaat.
Oranssi ja murretut sävyt saavat minut näyttämään maksakirroosiin sairastuneelta, sen sijaan kirkkaat ja puhtaat perusvärit sopivat hyvin, samoin esim. jäänsininen ja muut ”jäiset” värit.

Talvi

Ostin ensimmäisen värianalyysikirjan vuonna 1982 USAsta. Nimi on Color Me Beautiful.
Sen jälkeen on ilmestynyt uusia versioita, joissa on vielä tarkemmin jaoteltu värityyppejä. Kirja on hyvä muutenkin, pukeutumisneuvoja myös eri vartalotyypille. Suosittelen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.