Hyvinvointi

Näin suojaat solujasi ikääntymiseltä – huolehdi aineenvaihdunnasta ja unohda dieetit

Nobel-palkittu Elizabeth Blackburn selvittää kirjassaan Pitkän ja hyvän elämän biologia, miten voit suojata solujasi ikääntymiseltä. Unohda toistuvat dieetit ja keskity huolehtimaan aineenvaihdunnastasi.

Saman ikäiset naapurukset ovat eläneet perushyvää elämää ilman suurempia vastoinkäymisiä tai traumaattisia kokemuksia. Eläkeaika lähestyy, mutta siinä missä toinen henkilö on pirteä ja hyväkuntoinen, toinen tuntee itsensä raihnaiseksi ja häntä vaivaavat jo useat sairaudet.

Tutkijat Elizabeth Blackburn ja Elissa Epel puhuvatkin sairaasta ja terveestä elämänvaiheesta. Kukapa ei haluaisi olla terve mahdollisimman pitkään?

Blackburn ja Epel ovat koonneet viime vuosien telomeerejä käsittelevät tutkimustulokset kirjaansa Pitkän ja hyvän elämän biologia – telomeerit ja terveys. Vaikka genetiikalla on nykytiedon mukaan suuri vaikutus terveyteen, telomeeritutkimus paljastaa, että elintavoilla voi vaikuttaa elimistön vanhenemiseen jopa niin paljon, että sairaan elämänvaiheen todennäköisyys siirtyy useilla vuosilla.

Mitkä ihmeen telomeerit?

Ihminen perii esi-isiltään geeninsä. Geneettinen koodi sijaitsee solujen kromosomeissa. Telomeerit ovat kromosomien päitä suojaavia rakenteita, jotka lyhenevät kun solut jakaantuvat ja ihminen vanhenee.

Ne ovat eräänlaisia solujen biologisia kelloja. Biologinen vanheneminen johtuu nykytieteen mukaan siitä, että yhä useampien solujen telomeerit on kulutettu loppuun. Seurauksena soluja alkaa kuolla yhä enemmän, iho veltostuu, lihaskudos katoaa ja aistien ja elinten toiminta heikkenee.

Onko ihminen vain geeneihin ohjelmoidun kalenteriajan armoilla? Ei, sanoo Nobel-palkittu Elizabeth Blackburn. Jokainen voi vaikuttaa siihen, millä nopeudella telomeerit lyhenevät. Mitä vähemmän ja hitaammin telomeerit lyhenevät sitä epätodennäköisempää on varhainen sairastuminen.

Varsinkin, jos telomeerit ovat synnynnäisesti lyhyet, elintapoihin on syytä satsata, sillä huonot elintavat ovat silloin erityisen vahingollisia.

Ylipainon vaikutus pieni

Telomeerien pituuteen vaikuttavat muun muassa tupakointi, masennus, stressi ja aineenvaihdunta. Sen sijaan ylipainon vaikutus vanhenemiseen on pieni ja epäsuora. Tämä johtuu siitä, että pelkkä painoindeksi ei kerro mitään rasvan määrästä ja sijainnista kehossa.

”Painon putoaminen heijastaa aineenvaihdunnan myönteisiä muutoksia, joista yksi on keskivartalolihavuuden väheneminen”, summaavat Blackburn ja Epel.

Vartolotyyppi, jossa rasvaa kertyy vyötärölle, on yhteydessä aineenvaihdunnan häiriöihin. Jos henkilön glukoosiaineenvaihdunta on huono ja haiman tuottaman insuliinin vaikutus on heikentynyt, telomeerit joutuvat koetukselle. Lyhyillä telomeereillä onkin yhteys diabeteksen ykkösmuotoon ja ehkä myös kakkostyypin diabetekseen, kirjoittaa Blackburn.

Unohda nälkäkuurit ja jojoilu

Uusissa tutkimuksissa on selvinnyt, että ihmisen elimistö pyrkii pitämään yllä painon perustilaa. Kun paino putoaa, aineenvaihdunta hidastuu. Tästä seuraa helposti jojoilua: pudotetut kilot kertyvät helposti takaisin, kun dieetti päättyy.

Koska telomeereihin vaikuttaa myös mielenrauha, niin yllättävää ei ole sekään, että syömisen kannattaisi olla huoletonta. Kun tutkittiin naisia, jotka pyrkivät voimakkaasti rajoittamaan syömisiään, huomattiin, että heidän telomeerinsä olivat lyhyempiä kuin rennompien ruokailijoiden.

Balckburn tiivistääkin, että ruoka-asioiden vatvominen ei suojaa soluja ikääntymiseltä. Tärkeintä on syödä ravinteikasta ruokaa kohtuudella ja liikkua. Ei sen kummempaa.

Laihduttajan oikeanlainen ruokavalio.

Syö itsellesi pitkää ikää

Telomeerien pituuteen voi Blackburnin ja Epelin mukaan vaikuttaa ravinnon avulla tekemällä arjessa seuraavia ravitsemuksellisia valintoja:

  1. Vähennä reippaasti sokerien määrää. Se tehostaa aineenvaihduntaa. Kun nautit sokeria, haimasi erittää insuliinia, jotta glukoosi (sokeri) pääsisi soluihin. Maksa muuttaa sokeria rasvaksi. Toistuva runsas sokerin käyttö voi johtaa insuliiniresistenssiin eli insuliinin vaikutus heikkenee.
  2. Vältä punaista lihaa ja lihajalosteita, sillä niiden runsas käyttö on yhdistetty lyhyisiin telomeereihin.
  3. Säädä ruokavaliotasi kohti Välimeren ruokavaliota: nauti paljon hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljaa, papuja, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä sekä vähärasvaista hyvälaatuista proteiinia.
  4. Suojaudu elimistön tulehdustiloilta välttämällä jalostettuja hiilihydraatteja, kuten valkoista viljaa, riisiä ja pastaa, makeisia, sokeroituja virvoitusjuomia ja mehuja, ranskanperunoita ja leivonnaisia.
  5. Torju hapetusstressiä ja vapaita radikaaleja nauttimalla antioksidantteja ravinnosta. Hiirikokeissa on huomattu, että eläinten tulehduksessa vaurioituneet telomeerit elpyivät antioksidanttien avulla. Blackburn suosittelee marjoja, hedelmiä, lehtikaalia, parsakaalia, sipuleita ja tomaatteja.
  6. Saa ravinnostasi omega-3-rasvahappoja, sillä ehkäisevät tutkitusti telomeerien rapistumista. Omega-3:set ehkäisevät myös elimistön tulehdustilaa, koska ne vahvistavat solukalvoa. Muista nauttia ruokavaliosi osana rasvaisia kaloja (kalalajeja vaihdellen), pähkinöitä, pellavansiemeniä ja lehtivihanneksia. Kokeile myös täydentää ruokavaliotasi levätuotteella, joka sisältää omega-3-rasvahappoja. Sushien lisäksi levää voi nauttia kuin sipsejä ja kauppoihin onkin tullut uusia levästä tehtyjä snack-tuotteita. Ne ovat hyviä. Varo vain, ettet saa liikaa jodia.

Lähteet:

Elizabeth Blackburn ja Elissa Epel: Pitkän ja hyvän elämän biologia – telomeerit ja terveys (Aula & co.).

Tieteen kuvalehti:  Ikä riippuu geeneistä.

Terveyskirjasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin suojaat solujasi ikääntymiseltä – huolehdi aineenvaihdunnasta ja unohda dieetit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.