Hyvinvointi

Valvottaako valo? Lääkäri kertoo, miten nukahdat helpommin ja nukut syvemmin unimaskin avulla

Unimaskeja on markkinoilla moneen lähtöön ja kaikille kukkaroille. Testasimme kuusi maskia ja huomasimme, että maski toimii, mutta se täytyy harmittavan usein pyykätä käsin.

Suomen kesä on ankaraa aikaa herkkäuniselle. Vaikka valo ja etenkin auringonvalo on päivällä ihana asia, yöllä valosta tulee unen pahin vihollinen. Kun silmä aistii valoa, elimistö ajattelee: aika herätä. Siksi etenkin herkkäunisten kannattaa pimentää makuutilansa.

Tehokkain, mutta myös hintavin ja vaivaa vaativin konsti on ripustaa makuuhuoneen ikkunaan pimennysverhot. Helpompaa ja halvempaa on kokeilla, miten unimaski asettuu silmille. Unimaski tarkoittaa käytännössä silmien päälle asetettavaa kangasta.

Uneen ja valoon perehtynyt tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä toteaa, ettei unimaskin vaikutusta unen laatuun ole tieteellisesti tutkittu. Valon vaikutusta sen sijaan on.

”Jos yö on pimeä, eikä silmiin tule valoa, se auttaa sekä nukahtamaan helpommin että pysymään myös paremmin unessa”, Partonen sanoo.

Lue myös: Millaiset pimennysverhot kannattaa valita? Kysyimme sisustus­suunnittelijalta ja vertailimme 3 vaihtoehtoa

Unimaski kasvoille nukkumaan mennessä ja yöpöydälle aamuyöstä

Me kaikki heräilemme yön aikana useita kertoja. Heräilyä tapahtuu eniten loppuyöstä, jolloin uni on kevyempää kuin alkuyöstä. Jos heräilemme kevyen unen vaiheessa, suotuisissa oloissa nukahdamme nopeasti uudestaan.

”Jos ulkona on valoisaa, valveillaolot pitkittyvät aamuyön puolella. Jos käytössä on unimaski, silmiin ei tule valoa, ja uni pysyy yhtenäisempänä pakettina”, Partonen sanoo.

Partonen neuvoo, että maskin avulla voi virittää sisäistä kelloaan käymään mahdollisimman tasaisesti. Hän vinkkaa asettamaan unimaskin silmille illalla, mutta nostamaan sen varhain aamulla yöpöydälle.

”Silloin aurinko herättelee samalla tavalla kuin sarastusvalo pimeinä talviaamuina. Ihminen herää virkeämpänä, ja kun tämä toistetaan joka aamu, unen laatu paranee, koska univalverytmistä tulee säännöllinen”, hän sanoo.

Avainsana on säännöllisyys. Siitä ihmisen elimistö pitää etenkin silloin, kun kyse on unesta.

Lue myös: Jos et meinaa saada illalla unta, sujauta jalkaan unisukat – aivotutkija kertoo, miksi sukat jalassa nukkuu paremmin

Maskeja löytyy kaikille kasvoille ja kukkaroille

Unimaskin kokeileminen on helppoa, koska erilaisia malleja löytyy kaikenlaisille kasvoille ja kukkaroille. Hintahaitari vaihtelee alle parista kympistä kymmeniin euroihin.

Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan, jos haluaa käyttää rahansa viisaasti. Tietysti voi lähteä liikkeelle halvemmasta ja siirtyä hintavampaan, jos maskista tuntuu olevan hyötyä.

Koska maskin tehtävä on pitää valo poissa vuoteesta, sen tärkein ominaisuus on tietysti valon läpäisevyys. Paras unimaski ei päästä valoa kankaan läpi ja istuu silmillä tiiviisti niin, ettei valolle jää aukkoja maskin sivuille tai nenän varteen.

Istuvuus vaikuttaa luonnollisesti myös nukkumismukavuuteen. Kukaan ei halua pitää nukkuessaan kasvoillaan mitään, mikä painaa, puristaa tai hiertää. Maskin pitäisi silti pysyä kyydissä myös asentoa vaihtaessa.

Materiaalilla on myös iso merkitys, koska maski on yön aikana monta tuntia ihoa vasten.

Luonnonmateriaalit kuten puuvilla tai silkki hengittävät ja tuntuvat iholla pehmeältä. Jokainen hikoilee joskus öisinkin, etenkin kesällä. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, voiko maskin pestä, ja miten se pestään, käsin vai koneessa.

Unimaskit testissä: lue kokemukset kuudesta maskista

Testasimme kuusi unimaskia, joista kaksi on periaatteessa sama tuote. Pieniä eroja niidenkin väliltä löytyi.

Jokaisella maskilla nukuttiin yhdet yö- ja päiväunet. Testi perustuu siis käytöstä saatuihin kokemuksiin. Maskeja ei pesty, eikä niiden kestävyyttä kokeiltu pitkällä ajalla.

Kaikki kokeilussa olleet maskit täyttivät tehtävänsä eli estivät valon pääsemisen silmiin. Erot tulevat esiin maskien istuvuudessa, mikä on tärkeää, jos maskista haluaa säännöllisen ja pitkäaikaisen seuralaisen.

1. Hyvin istuva ja valon blokkaava, hiukan miehisen oloinen unimaski

Unituote: Unimaski premium, hinta noin 2o euroa.

Unituotteen unimaski
Unituotteen maskia ei ole kauneudella pilattu, mutta se toimii tarkoituksessaan hyvin.

Maski tuntuu kädessä jotenkin muoviselta ja jäykältä, mutta kun sen asettaa kasvoille, tunne on miellyttävä. Maski palvelee tarkoituksessaan varsin hyvin eli ehkäisee täydellisesti valon pääsyn silmiin. Päivänvalossakin olo tuntuu siltä, että ympärillä on todella pimeää.

Maski istuu kasvoilla napakasti ja pysyy paikallaan myös asentoa vaihtaessa. Silmäkuppien ansiosta silmiä pystyy räpyttelemään niin, ettei kangas osu silmiin. Maski ei paina kasvoja, eikä jätä jälkiä ihoon, vaikka onkin tiivis.

Maski kiinnitetään kasvoille leveähköllä, säädettävä tarranauhalla, joka tuntuu ainakin uutena napakalta ja kestävältä. Pintamateriaali on maitokuitua eli maidosta valmistettavaa muuntokuitua ja sisäpuoli viskoosia.

Pieni miinus ehkä hiukan groteskista ulkoasusta. Isompi miinus siitä, että maski pestään käsin 30 asteisessa vedessä. Puhdistuvatko hiki ja ihon kosmetiikkajäämät nyrkkipyykissä kunnolla ja kuinka usein sitä jaksaa tehdä?

2. Testin heikoin lenkki saattaisi kulkea laukussa matkoilla

Oriola: Dreamweaver, hinta noin 18 euroa.

Oriola: Dreamweaver -unimaski
Dreamweaver toimii varmasti matkoilla, mutta ei pitkäaikaisessa käytössä.

Tämäkin unimaski toimii tehtävässään eli peittää valon silmiltä tehokkaasti myös päivänvalossa.

Keveytensä ansiosta se on miellyttävää laittaa nukkumaan mennessä kasvoille, mutta siihen mukavuus jääkin. Maski ei pysy mukana yön kääntyilyissä. Pienikin liike heilauttaa sitä niin, että valo kurkkaa sisään nenän varresta.

Maskin kiinnityssysteemi on myös heiveröinen. Se pysyy paikallaan kahdella ohuella kuminauhalla, jotka tuntuvat löperöiltä ja väsyvät taatusti pitkässä käytössä.

Maski on selkeästi testin hepposin. Matkoilla, esimerkiksi junassa tai lentokoneessa se ajaa asiansa varmasti hyvin, mutta pitkäaikaisessa ja säännöllisessä käytössä ei kestäisi kovin pitkään. Hyviin puoliin kuuluu se, että kuppimaisen rakenteen ansiosta silmille jää tilaa räpsytellä.

Maski on pakkauksen tuotetietojen perusteella valmistettu silkkisestä pehmeästä materiaalista, todennäköisesti muovipohjaisesta mikrokuidusta.

Pesuohjeiden mukaan maskin voi pestä pesukoneessa hienopesuohjelmalla ilman rumpukuivausta. Mitenhän ohuet kuminauhat kuitenkaan kestävät kovin montaa pesukertaa?

3. Yksinkertainen, mutta toimiva ja pehmeä unimaski

Uinua: Säädettävä pehmeä unimaski, hinta noin 24 euroa.

Uinuan maski harmaana ja mustana
Uinuan maski oli testissä mukana harmaana versiona. Se ei pimennä maailmaa aivan mustaksi, mutta blokkaa kuitenkin valon.

Yllättävän hyvin istuva ja toimiva maski, vaikka näyttää hyvin simppeliltä.

Vaaleanharmaan värinsä vuoksi malli ei tummenna maailmaa aivan mustaksi, mutta estää kuitenkin valon. Päiväunilla olo on kuin nukkuisi hämärässä huoneessa.

Yksinkertaisesta muotoilustaan huolimatta maski istuu hyvin kasvoille ja pysyy melko hyvin paikoillaan levottomanakin yönä. Leveä säädettävä kuminauha tuntuu napakalta mutta kuitenkin pehmeältä.

Puuvillainen pinta asettuu silmää vasten pehmeästi ja miellyttävästi. Kangas painuu silmille tiiviisti, mutta ripsille jää silti räpsyttelytilaa. Kuumana kesäyönä tämä saattaisi olla testin maskeista miellyttävin säännöllisessä käytössä.

Valmistaja suosittelee käsinpesua, mutta maskin voi pestä myös koneessa hienopesuohjelmalla ilman linkousta.

4. ja 5. Kaksi eri tuotemerkkiä, käytännössä sama tuote pienillä eroilla

Unimaski Dvalalta ja Torkulta. Dvalan hinta noin 30 euroa, Torkun noin 25.

Dvalan unimaski
Dvalan maski halaa koko päätä, mutta kesäkuumalla sen alla voi tulla hiki.
Torkun maski
Torkun maski on lähestulkoon sama tuote, mutta istuvuudessa on hiuksenhienoja eroja.

Tästä pehmeästä, koko pään ympäri ulottuvasta maskista oli testissä kahden eri tuotemerkin maskit, vaikka kyseessä on lähestulkoon sama tuote. Erot ovat hyvin pienet.

Testin suurin maski peittää suuren osan päästä. Kun sen kietoo kasvoille nukkumaan mennessä, tuntuu aluksi siltä kuin kietoituisi suureen pehmeään vaippaan. Kangas halaa koko päätä ja pehmentää myös äänimaisemaa, koska se peittää osin myös korvat.

Kun maskia pitää pidempään, tuntuu siltä kuin nukkuisi pipo päässä. Nukahtamisen jälkeen ensimmäisen kerran herättyään sen riisuu mielellään pois.

Maski on tehty puuvillasta niin, että joukossa on viisi prosenttia joustoa lisäävää spandexia. Materiaali tuntuukin iholla miellyttävältä ja pehmeältä. Tiukallekaan asetettuna mikään ei kiristä, paina tai purista.

Kumpikin maski pysyy nukkuessa hyvin paikallaan, mutta molemmat pitää laittaa tarranauhakiinnityksellä napakalle. Testaajan kasvoilla Dvalan maski painui lähemmäs silmiä, Torkun maskissa jäi aavistuksen verran enemmän tilaa.

Suuri ja kesällä varmasti hiostava maski ei todennäköisesti ole päiväunilla paras mahdollinen, koska se lättää tukan kasaan, varsinkin jos nukkuessa tulee hiki. Säännöllisille yöunille talvikäyttöön tämä maski olisi varmasti sopivin.

Tässäkin tuotteessa miinus tulee siitä, että pesuohjeissa neuvotaan pesemään tuote viileässä vedessä käsin. Dvala perustelee käsinpesua sillä, että koneessa maski saattaa kutistua, mikä vaikuttaa istuvuuteen. Torkku puolestaan pelkää konepesun haurastuttavan kuminauhoja.

6. Ylellistä, mutta epäkäytönnöllistä silkkiä

Xlash: Luxurious lightly padded sleeping mask, noin 26 euroa

Xlash unimaski
Silkkinen maski tarjoilee luksusta päiväunille.

Testin ainoa sataprosenttisesta silkistä valmistettu maski ilmoittaa olevansa ylellisyystuote. Sitä se varmasti onkin, sillä päivittäisessä käytössä tämä maski väsyisi luultavasti nopeasti.

Silkkisen pinnan ansiosta maski tuntuu kasvoilla ihanan pehmeältä. Kun maskin asettaa paikalleen, se myös pimentää maailman valolta.

Maskissa ei kuitenkaan ole minkäänlaista säätövaraa, eikä sitä saa siis kiristettyä omille kasvoilleen sopivaksi. Siksi se ei pysy myöskään paikallaan, kun asento vaihtuu. Pään taakse ujutettava kiinnitysnauha tuntuu niin heppoiselta, että pitkässä käytössä se varmasti väsyy.

Muiden maskien tavoin tämäkin maski on pyykättävä käsin, mistä pitkä miinus.

Silkkisen hehkunsa ja keveytensä vuoksi tätä maskia voisi käyttää matkoilla. Muista maskeista poiketen maski myydään sievässä kovassa kotelossa, jota ei kuitenkaan haluaisi pakata matkalaukkuun mukaan.

Lue myös Anna.fi: Torkuttaminen ei kannata monestakaan syystä – unitutkijan mukaan voi jopa sekoittaa vatsan: ”Elimistö ei tiedä, pitäisikö herätä vai nukkua”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valvottaako valo? Lääkäri kertoo, miten nukahdat helpommin ja nukut syvemmin unimaskin avulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.