Hyvinvointi

Näillä ohjeilla pääset eroon virtsankarkailusta

Konservatiivinen hoito eli fysioterapia auttaa monesti virtsankarkailuun. Miten lantiopohjanlihaksia voi ylläpitää ja miten lirahteluvaivasta pääsisi eroon?

Konservatiivinen hoito eli fysioterapia auttaa monesti virtsankarkailuun. Vastaanotolla asiakas huomioidaan yksilönä ja terapeutin avulla opetellaan yksilöllinen sopiva supistustekniikka.

Samalla keskustellaan potilaan syömistottumuksista ja ohjataan sopivan ravinnon pariin. Tärkeintä on kuitenkin jatkaa lantionpohjan supistusarjoituksia, mikä pitää lihaskuntoa yllä.

Joskus lääkitys auttaa pakkoinkontinenssin oireista kärsiviä ja toisinaan laskeumia joudutaan korjaamaan leikkauksella.

1. Miten lantiopohjan lihaskuntoa voi ylläpitää?

Lantiopohjan lihaskuntoa voi ylläpitää säännöllisellä harjoittelulla, kuten kehon muutakin lihaskuntoa. Lantionpohjan lihasten oikeanlainen supistus kohottaa kevyesti lantionpohjaa. Kun esimerkiksi tuolilla istuen supistetaan lantionpohjaa, keventyy lantionpohjan ”paineen” tuolia kohti.

Oikean supistustekniikan voi testata seisten ja asettamalla sormet välilihan alueelle, jolloin supistaessa lantionpohjaa kontakti sormia vasten kevenee. Liike on pieni, koska lantionpohjan lihakset ovat tukilihaksia. Harjoitusta tehtäessä on muistettava pitää pakarat ja reidet rentoina.

2. Voiko virtsankarkailun välttää omilla elintavoilla?

Terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa. Olennaista on säännöllinen ateriarytmi ja monipuolinen ruokavalio,  jossa nautitaan kuitua ja vettä riittävästi mutta sokeria kohtuudella. Jos omasta kuidunsaannista ei ole varma, sen voi testata leipätiedotuksen sivuilla.

Karkailun alkamista ehkäisee kestävyyttä ja lihaskuntoa vahvistava liikunta. Hyvin toimiva lantiopohjalihas vaikuttaa positiivisesti myös seksielämään, koska lihas aistii ja tuntee paremmin. Naisen itsevarmuuskin lisääntyy, kun yhdynnän aikana ei tarvitse jännittää karkailua.

terveellinenruoka

3. Miten virtsankarkailusta pääsee eroon?

Se on mahdollista, kun pitää yllä koko kehon lihaskuntoa ja jumppaa lantionpohjaa kerran päivässä viitenä päivänä viikossa, juo tarpeeksi vettä ja huolehtii limakalvojen hyvästä kunnosta. Terveellinen ruokavalio on tärkeä, koska esimerkiksi ummetus lisää lantionpohjan painetta ja lisää karkailua.

Hyvällä istuma-asennollakin on merkitystä. Pidä hyvä ryhti, istu istuinluiden ja lantion päällä, pidä keskivartalon lihakset aktiivisina. Liian tiukat housut voivat heikentää genitaalialueen verenkiertoa, joten mukava työvaatteetkin helpottavat asiaa.

Asiantuntija: Fysioterapeutti, seksuaalineuvoja Heidi Lonka, joka on erikoistunut lantiopohjan toimintahäiriöihin.

Lue myös:

Miksi virtsankarkailu on yleistä aikuisilla naisilla – lue viisi syytä

Tiestitkö tämän – kuusi vinkkiä atooppisen ihon hoitoon

Minäkö terveyspoliisi?

Naisen terveys – onko kaikki kunnossa?

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näillä ohjeilla pääset eroon virtsankarkailusta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.